Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023

Κάποτε της φαντασίας, τώρα τα ηλεκτρικά αεροπλάνα είναι πραγματικότητα

 Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου, 2023

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Κρις Καπούτο (Chris Caputo) στάθηκε στην άσφαλτο στο διεθνές αεροδρόμιο του Μπέρλινγκτον στο Βερμόντ στις αρχές Οκτωβρίου και κοίταξε τα σύννεφα στο βάθος. Είχε πιλοτάρει στρατιωτικά και εμπορικά αεροσκάφη σε μια μακρά καριέρα, συγκεντρώνοντας χιλιάδες ώρες πτήσης, αλλά το ταξίδι που επρόκειτο να κάνει θα ήταν πολύ διαφορετικό.

Αυτό συμβαίνει επειδή το αεροπλάνο που θα πετούσε ο κύριος Καπούτο λειτουργεί με μπαταρίες. Τις επόμενες 16 ημέρες, αυτός και οι συνάδελφοί του πέταξαν το αεροπλάνο, ένα CX300 που κατασκευάστηκε από τον εργοδότη τους, Beta Technologies, στην Ανατολική Ακτή. Θα έκαναν σχεδόν δύο δωδεκάδες στάσεις για να ξεκουραστούν και να επαναφορτιστούν, πετώντας μέσα στον εναέριο χώρο που έχει κυκλοφοριακή συμφόρηση πάνω από τη Βοστώνη, τη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον και άλλες πόλεις.

Όταν το ταξίδι ολοκληρώθηκε στη Φλόριδα, η «Beta» παρέδωσε το αεροπλάνο στην Πολεμική Αεροπορία, η οποία θα πειραματιστεί μαζί του τους επόμενους μήνες. Το ταξίδι πρόσφερε ένα όραμα για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει η αεροπορία σε χρόνια από τώρα – ένα στο οποίο οι ουρανοί είναι γεμάτοι με αεροσκάφη που δεν εκπέμπουν τα αέρια του θερμοκηπίου που θερμαίνουν επικίνδυνα τη Γη.

Η Archer Aviation και η BETA Technologies συνεργάζονται για την επιτάχυνση της υιοθέτησης ενός λειτουργικού συστήματος φόρτισης σε ολόκληρη τη βιομηχανία ηλεκτρικής αεροπορίας. (AP Photo)

«Κάνουμε κάποια πραγματικά σημαντική δουλειά για το κράτος μας, τη χώρα μας και τον πλανήτη», είπε ο κ. Καπούτο. «Είναι δύσκολο να μην θέλεις να είσαι μέρος του».

Για το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της αεροπορίας, τα ηλεκτρικά αεροσκάφη ήταν κάτι περισσότερο από μια φαντασία. Αλλά οι τεχνολογικές εξελίξεις, ιδιαίτερα στις μπαταρίες, και οι επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν βοηθήσει να γίνουν εφικτά τα ηλεκτρικά αεροπορικά ταξίδια σε μικρές αποστάσεις – και, ελπίζουν οι υποστηρικτές του, να είναι εμπορικά βιώσιμα.

Η Beta, η οποία είναι ιδιωτική, έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 800 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές όπως το Fidelity, το Climate Pledge Fund της Amazon και την εταιρεία ιδιωτικών μετοχών TPG Capital. Η εταιρεία απασχολεί περίπου 600 άτομα, κυρίως στο Βερμόντ, και πρόσφατα ολοκλήρωσε την κατασκευή ενός εργοστασίου στο Μπέρλινγκτον.

Το πρώτο θα είναι το CX300, ένα κομψό, φουτουριστικό αεροπλάνο με άνοιγμα φτερών 50 ποδιών, μεγάλα κυρτά παράθυρα και πίσω έλικα. Αυτό το αεροπλάνο έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει περίπου 1.250 κιλά φορτίου και σύντομα θα ακολουθήσει το A250, το οποίο μοιράζεται περίπου το 80% του σχεδιασμού του CX300 και είναι εξοπλισμένο με ρότορες ανύψωσης για απογείωση και προσγείωση σαν ελικόπτερο. Και τα δύο αεροσκάφη, τα οποία η Beta διαθέτει στην αγορά ως Alia, θα μεταφέρουν τελικά επιβάτες, λέει η εταιρεία.

Πηγή: «New York Times», ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου