Τρίτη, 12-12-2023
Στο 6% του ΑΕΠ οι στρατιωτικές δαπάνες, τροφοδοτούν τον πληθωρισμό
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στις 8 Δεκεμβρίου, ο πληθωρισμός στη Ρωσία τον Νοέμβριο ήταν 7,5%, σε ετήσια βάση, από 6,7% τον προηγούμενο μήνα, αναφέρει ο Economist. Η κεντρική τράπεζα αντιμετώπισε ,για δεύτερη φορά, μια έξαρση όπως στις αρχές του 2022 αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία . Τώρα, όμως, οι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι μπορεί να χάσουν τον έλεγχο.
Στην τελευταία συνεδρίαση της τράπεζας αύξησαν τα επιτόκια κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, δύο φορές περισσότερο από ό,τι αναμενόταν. Στην επόμενη, στις 15 Δεκεμβρίου, αναμένεται μια παρόμοια αύξηση. Ωστόσο, οι περισσότεροι προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται.
Κερδίζει ο Πούτιν τον πόλεμο στην Ουκρανία;
Ο πληθωρισμός της Ρωσίας το 2022 προκλήθηκε από ένα ασθενέστερο ρούβλι. Μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής , το νόμισμα έπεσε κατά 25% έναντι του δολαρίου, αυξάνοντας το κόστος των εισαγωγών. Αυτή τη φορά οι νομισματικές κινήσεις παίζουν μικρό ρόλο.
Τους τελευταίους μήνες το ρούβλι έχει πράγματι ανατιμηθεί, εν μέρει επειδή οι αξιωματούχοι εισήγαγαν ελέγχους κεφαλαίων. Ο πληθωρισμός στις τιμές των μη διατροφικών καταναλωτικών αγαθών, πολλά από τα οποία εισάγονται, είναι σύμφωνος με τον προπολεμικό μέσο όρο.
Διπλασιασμός των στρατιωτικών δαπανών
Η οικονομία του κ. Πούτιν σε καιρό πολέμου, είναι προφανές ότι υπερθερμαίνεται επικίνδυνα. Ο πληθωρισμός στον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος περιλαμβάνει τα πάντα, από νομικές συμβουλές μέχρι γεύματα σε εστιατόρια, είναι εξαιρετικά υψηλός.
Το κόστος μιας διανυκτέρευσης στο Ritz-Carlton της Μόσχας, που τώρα ονομάζεται Carlton μετά την αποχώρηση των δυτικών υποστηρικτών του, έχει αυξηθεί από περίπου 225 δολάρια πριν από την εισβολή σε 500 δολάρια. Αυτό δείχνει ότι η αιτία του πληθωρισμού είναι εγχώρια.
Πολλοί οικονομολόγοι «ενοχοποιούν» τις κυβερνητικές δαπάνες, οι οποίες εκτοξεύονται στα ύψη καθώς ο κ. Πούτιν προσπαθεί να νικήσει την Ουκρανία. Το 2024 οι αμυντικές δαπάνες θα διπλασιαστούν σχεδόν στο 6% του ΑΕΠ – το υψηλότερο ποσοστό από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Με το βλέμμα στις επερχόμενες εκλογές, η κυβέρνηση ενισχύει επίσης τις κοινωνικές παροχές.
Ορισμένες οικογένειες στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη μάχη λαμβάνουν υψηλές αποζημιώσεις που αντιστοιχούν σε τρεις δεκαετίες μέσου μισθού, σύμφωνα με τον Economist. Τα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας δείχνουν ότι τα δημοσιονομικά κίνητρα ανέρχονται σήμερα σε περίπου 5% του ΑΕΠ, μια μεγαλύτερη αυξηση από εκείνη που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19.
Οι παράγοντες που θα παίξουν ρόλο
Αυτό, με τη σειρά του, αυξάνει τον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας. Τα οικονομικά στοιχεία σε πραγματικό χρόνο που δημοσιεύονται από την τράπεζα Goldman Sachs, δείχνουν σταθερή ανάπτυξη.
Η JPMorgan Chase, αύξησε την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ του 2023, από 1% μείωση στην αρχή του έτους, σε 1,8% τον Ιούνιο και πιο πρόσφατα σε 3,3%. «Τώρα λέμε με σιγουριά: θα είναι πάνω από 3%», καυχήθηκε πρόσφατα ο κ. Πούτιν. Οι προβλέψεις για κατάρρευση της ρωσικής οικονομιας , που έγιναν σχεδόν ομοιόμορφα από δυτικούς οικονομολόγους και πολιτικούς κατά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αποδείχθηκαν παταγωδώς λανθασμένες.
Το πρόβλημα είναι ότι η ρωσική οικονομία δεν μπορεί να αντέξει μια τόσο ταχεία ανάπτυξη. Από τις αρχές του 2022 η πλευρά της προσφοράς της έχει συρρικνωθεί δραστικά.
Χιλιάδες εργαζόμενοι, συχνά με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.
Οι ξένοι επενδυτές έχουν αποσύρει άμεσες επενδύσεις αξίας περίπου 250 δισ. δολαρίων, σχεδόν το ήμισυ του προπολεμικού αποθέματος.
Η «καυτή» ζήτηση προσκρούει σε αυτή τη μειωμένη προσφορά, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τιμές των πρώτων υλών, του κεφαλαίου και της εργασίας.
Η ανεργία, σε λιγότερο από 3%, είναι στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, γεγονός που ενθαρρύνει τους εργαζόμενους να ζητούν πολύ υψηλότερους μισθούς.
Οι ονομαστικές αμοιβές αυξάνονται κατά περίπου 15% σε ετήσια βάση και στη συνέχεια οι εταιρείες μετακυλύουν αυτό το υψηλότερο κόστος στους πελάτες. Ο.Τ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου