Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023

Μεγάλη φοροδιαφυγή σε επιχειρήσεις του ομογενούς Δημητρίου Καλοειδή

Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου, 2023

Με ένα ιλιγγιώδες ποσό, το οποίο ξεπερνάει το 1,8 εκατομμύρια δολάρια, επιβαρύνθηκε το ταμείο παρακαταθήκης (estate) του εκλιπόντος ομογενούς επιχειρηματία Δημητρίου Καλοειδή (Dimitrios Kaloidis), εξαιτίας διαπιστωμένων πράξεων φοροδιαφυγής σε επιχειρήσεις εστίασης που διατηρούσε εν ζωή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου της Γενικής Εισαγγελέως Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς (Letitia James), ο Δημήτριος Καλοειδής ελέγχθηκε, μετά θάνατον, κατόπιν καταγγελιών, για απόκρυψη εισπράξεων, διπλά βιβλία και μη καταβολή της εισπραχθείσας φορολογικής επιβάρυνσης από τις παραγγελίες πελατών στα εστιατόρια «Georgia Diner» (Κουίνς) και «Bridgeview Diner» (Μπρούκλιν) στα οποία ήταν ιδιοκτήτης, με το αρχικό ύψος της φοροδιαφυγής να ανέρχεται στις 650.000 δολάρια.

«Η έρευνα βρήκε πως ενώ τα εστιατόρια συνέλεγαν φόρους από πελάτες σε αποδείξεις μετρητών, ο Καλοειδής αποσπούσε αυτούς τους φόρους, αντί να τους αναφέρει στην Πολιτεία», τονίζεται στην ανακοίνωση της Γενικής Εισαγγελίας.

«Την ώρα που οι πολίτες της Νέας Υόρκης πληρώνουν φόρους, θα πρέπει να νιώθουν τη σιγουριά ότι αυτά τα χρήματα θα συνεισφέρουν στην υποστήριξη της επένδυσης της πόλης μας στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, την συγκοινωνία και τις υπηρεσίες στις οποίες στηρίζονται όλοι οι κάτοικοι. Βάζοντας στην τσέπη του αυτά τα χρήματα, ο πρώην ιδιοκτήτης αυτών των ντάινερς παραβίασε την εμπιστοσύνη των πολιτών της Νέας Υόρκης και στέρησε από την Πολιτεία μας σημαντικούς πόρους. Αυτά τα χρήματα που ανακτήθηκαν θα επενδυθούν τώρα στην Πολιτεία μας και ευελπιστούμε ότι αυτός ο συμβιβασμός στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι το γραφείο μου θα θέσει τους φοροφυγάδες υπόλογους», αναφέρει η δήλωση της Λετίσια Τζέιμς.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το Γραφείο της Γενικής Εισαγγελέως ξεκίνησε την έρευνα στην υπόθεση Καλοειδή μετά από στοιχεία που έλαβε από καταγγέλλοντα (whistleblower). Στην εξέλιξη της έρευνας, διαπιστώθηκε πως ο Δημήτριος Καλοειδής είχε αποκρύψει φορολογητέες αποδείξεις και πως το αποκρυφθέν αυτό ποσό είτε χρησιμοποιήθηκε για έξοδα τις επιχείρησης, είτε κατέληξε στην κατοχή του ιδίου.

Επιπλέον, η έρευνα αποκάλυψε ότι στην περίπτωση της «Bridgeview Diner», κρατούνταν διπλά βιβλία, με αυτά που παρουσιάζονταν στην εφορία να περιλαμβάνουν νόμιμες αποδείξεις από μετρητά και πιστωτικές κάρτες που αφορούσαν πρωινές συναλλαγές. Αντίθετα, τα δεύτερα βιβλία εμπεριείχαν αποδείξεις από απογευματινές συναλλαγές, οι οποίες δεν δηλώνονταν και κατέληγαν προς όφελος του ιδιοκτήτη. Παράλληλα, παρόμοια αδικήματα εντοπίστηκαν και στην «Georgia Diner».

Κατόπιν τούτου, το συνολικό ποσό που επιβαρύνει την παρακαταθήκη του Δημητρίου Καλοειδή ανέρχεται στα 1.878.493 δολάρια, στο οποίο περιλαμβάνονται 1.187.272 για φοροδιαφυγή συν τους τόκους, 334.307 δολάρια σε κυρώσεις και 356.913 δολάρια προς όφελος του καταγγέλλοντα, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία στη Νέα Υόρκη.

Δικαστικές υποθέσεις με σερβιτόρους

Υπενθυμίζεται πως το 2014 ο Δημήτριος Καλοειδής είχε έρθει αντιμέτωπος με μια άλλη υπόθεση που αφορούσε στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, αυτή τη φορά για ψευδείς δηλώσεις και παράτυπες πληρωμές υπαλλήλων του.

Οπως είχε αναφέρει το ρεπορτάζ της εποχής από τον συντάκτη του «Εθνικού Κήρυκα» Θεόδωρο Καλμούκο, εναντίον του Δημητρίου Καλοειδή είχαν υποβάλλει ομαδική μήνυση 20 πρώην και ενεργοί -τότε- υπάλληλοι του, οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι στα εστιατόρια «Fabulous Nevada Diner» και «Georgia Diner», στο Κουίνς -στα οποία εργάζονταν ως σερβιτόροι, μάγειροι, υπεύθυνοι προετοιμασίας των φαγητών, πλύστες πιάτων, καθαριστές και υπεύθυνοι του χώρου σταθμεύσεων των οχημάτων- δεν τους πλήρωναν κανονικά, πληρώνονταν ελάχιστα για τις υπερωρίες, οι οποίες έφταναν μέχρι και τις 80 ώρες την εβδομάδα, ενώ δεν δηλώνονταν οι ακριβείς αποδοχές τους στη Φορολογική Υπηρεσία IRS. Επίσης, ισχυρίζονται ότι πληρώνονταν με συνδυασμό τσεκ και ρευστού.

Την είδηση είχε αποκαλύψει πρώτο το «Business Wire» στις 8 Δεκεμβρίου του 2014, ενώ επανήλθε το «Publicado» στις 26 Ιανουαρίου του 2015.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου