Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου, 2023
Η προφητική δήλωση του προέδρου της Μπαρτσελόνα, οι συμφωνίες μεγάλων κλαμπ για τη νέα Λίγκα, το αγκάθι της Premier League και οι γραμμές άμυνας από UEFA και FIFA.
Απόφαση – σταθμός για το ποδόσφαιρο, αφού το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε τη European Super League. Η UEFA «πάγωσε» και πλέον όλα είναι ρευστά. Πώς οδηγηθήκαμε σε αυτόν τον διχασμό; Τι να περιμένει ο κόσμος στο άμεσο μέλλον; Οι «αντάρτες», οι αντίπαλοι της Εuropean Super League και ο χορός των δισεκατομμυρίων που ανοίγεται!
Πώς καταλήξαμε στην απόφαση που «πάγωσε» την UEFA;
Η αρχή για όλη αυτή την ποδοσφαιρική περιπέτεια που προκάλεσε τριγμούς στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο έγινε τον Απρίλιο του 2021. Τότε ήταν που αποκαλύφθηκε ότι 12 elite σύλλογοι από την Αγγλία, την Ισπανία και την Ιταλία είχαν σχέδια για ένα «κλειστό» ευρωπαϊκό πρωτάθλημα υποσχόμενο να χτυπήσει το Champions League από τη βάση του.
Εχουν ήδη γραφτεί πολλά για την άδοξη κατάληξη αυτών των επαναστατικών προτάσεων πριν από δυόμισι χρόνια, αλλά αυτό το απομεινάρι που έμεινε πίσω στα συντρίμμια παρέμεινε μια διαρκής απειλή για τη θέση ισχύος της UEFA. Στην Αγγλία ήταν οι οπαδοί πού μπήκαν εμπόδιο, στη Γερμανία και την Ιταλία οι Ομοσπονδίες και οι εννέα ομάδες μετά το πρώτο διστακτικό βήμα προς την ΕSL έκαναν εκκωφαντικό βήμα οπισθοχώρησης.
Απόφαση – σταθμός για το ποδόσφαιρο: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε τη European Super League
Η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα και η Γιουβέντους ήταν οι τρεις ομάδες που αρνήθηκαν να αφήσουν την ιδέα να πεθάνει (αν και η τελευταία θα αποσυρόταν τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους) και, μέσω εμπορικού δικαστηρίου της Μαδρίτης, η European Super League Company (ESLC) άρχισε νομικές διαδικασίες κατά της UEFA και της FIFA. Οι δύο παραδοσιακοί πυλώνες του διεθνούς ποδοσφαίρου είδαν την αυτοκρατορία να δέχεται… επίθεση.
Τα παράπονα τότε ήταν τα ίδια με τώρα: η UEFA έχει μονοπωλήσει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο παραβιάζοντας τη νομοθεσία της Ε.Ε. για τον ανταγωνισμό. Αλλωστε, είχε απειλήσει με κυρώσεις εναντίον συλλόγων και παικτών που είχαν στραμμένο το βλέμμα τους σε ένα «αποσχισμένο» πρωτάθλημα.
Αυτή η εναρκτήρια νομική αγωγή «πάγωσε» τις οικονομικές τιμωρίες που πρότεινε η UEFA για τους τρεις… αντάρτες και, το πιο σημαντικό, διασφάλισε ότι η υπόθεση θα παραπεμφθεί σύντομα στο Διεθνές Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο κλήθηκε να αποφασίσει εάν η UEFA και η FIFA παραβίαζαν τη νομοθεσία ανταγωνισμού της Ε.Ε. με τα καταστατικά τους.
UEFA και FIFA… ηττήθηκαν από την ESL
Κι έτσι ξεκίνησε, ένα παρατεταμένο, περίπλοκο δράμα που μας οδήγησε σε μια δικαστική αίθουσα στο Λουξεμβούργο τέσσερις μέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Το Διεθνές Δικαστήριο άκουσε τα νομικά επιχειρήματα όλων των πλευρών από τον Ιούλιο του 2022 για αρκετές ημέρες. Η ESL, καθοδηγούμενη από την εταιρεία αθλητικής ανάπτυξης A22, ισχυρίστηκε ότι η UEFA ήταν απόλυτη εμποδίζοντας ουσιαστικά νέους ανταγωνιστές να εισέλθουν στην αγορά.
Η UEFA υπολόγιζε στη μεγάλη υποστήριξη της FIFA και των 20 κρατών-μελών της Ε.Ε., τα οποία παρουσίασαν υπόμνημα στηρίζοντας το status quo. Το δικαστήριο της Ε.Ε. τόνισε πως και οι δύο ομοσπονδίες καταχράστηκαν τη δεσπόζουσα θέση τους στο άθλημα και οι ενέργειές τους για την απαγόρευση δημιουργία της ESL ήταν έκνομες. Ωστόσο διευκρινίζει στην απόφασή του πως αυτό δεν σημαίνει ότι μία διοργάνωση σαν την ESL πρέπει να γίνει αποδεκτή. Η σημερινή απόφαση άναψε ξανά το φιτίλι κι έβαλε ξανά την Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία σε δύσκολη θέση.
Πριν από την απόφαση του Eυρωπαϊκού Δικαστηρίου, μόνο η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα υποστήριζαν δημόσια την κίνηση για τη νέα Λίγκα. Στην αρχή είχαν δίπλα την Ατλέτικο Μαδρίτης, τις δύο ομάδες του Μιλάνου, Ιντερ και Μίλαν, τη Γιουβέντους και κυρίως τους έξι συλλόγους από την Premier League, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Αρσεναλ, Τσέλσι, Μάντσεστερ Σίτι και Τότεναμ. Ολες όμως αποσύρθηκαν γρήγορα, το 2021, έπειτα από αντιδράσεις των οπαδών, παικτών, προπονητών, εγχώριων πρωταθλημάτων, κυβερνητικών οργάνων, ακόμη και από τις αντιδράσεις εθνικών κυβερνήσεων. Η Γιουβέντους υπενθυμίζουμε πως αποχώρησε τον Ιούνιο, μετά το… στενό μαρκάρισμα που δέχθηκε από την UEFA.
Το… μυστικό της Εuropean Super League
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Ζοάν Λαπόρτα, δήλωσε τον Γενάρη ότι πιστεύει πως η νέα Λίγκα θα αρχίσει το 2025, και κάποιοι επιμένουν ότι πολλοί σύλλογοι εξακολουθούν να στηρίζουν παρασκηνιακά την ιδέα. Οι διοργανωτές ισχυρίζονται ότι έχουν συναντηθεί με «δεκάδες» ομάδες, όπου «όλες συμφωνούν ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα» για να αλλάξει «γήπεδο» το παιχνίδι. Ο Bernd Reichart, διευθύνων σύμβουλος της A22, της εταιρείας ανάπτυξης που εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή Super League, παρουσίασε μια νέα πρόταση για μια διοργάνωση τριών επιπέδων, 64 ομάδων.
Ποιο είναι το κύριο κίνητρο
Τις παραδοσιακές δυνάμεις της Ευρώπης, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους, εξακολουθούν να πανικοβάλλουν τα οικονομικά μεγέθη της Premier League, καθώς οι μισθοί, τα έσοδα από τα τηλεοπτικά και οι δαπάνες μεταγραφών συνεχίζουν να δημιουργούν ένα ασφυκτικά ανταγωνιστικό περιβάλλον. Για την Μπάρτσα, η Super League προσφέρει επίσης ελπίδα για μια γρήγορη λύση στη δεινή οικονομική της κατάσταση, ενώ η Ρεάλ ακόμη και ως ένας από τους πλουσιότερους συλλόγους στον κόσμο, θα ήθελε πολύ να βρεθεί στην κορυφή της πυραμίδας του χρήματος.
Οι οπαδοί της Super League χαρακτηρίζουν ολοένα και πιο «μπαγιάτικη» τη δομή του Champions League, όπου η κατάληξη της φάσης των ομίλων ήταν συχνά προβλεπόμενη και οι γύροι νοκ άουτ κρύβουν ελάχιστες συγκινήσεις. Η Super League υποστηρίζει ότι οι μεγαλύτερες ομάδες της θα έπρεπε να αναμετρώνται περισσότερες φορές απ′ ό,τι σήμερα.
Η Α22 και το σχέδιο ανάπτυξης
Η A22 διευθύνεται από τον Bernd Reichart, πρώην στέλεχος της γερμανικής τηλεόρασης, μαζί με τους συνιδρυτές Anas Laghrari και John Hahn. Ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2022 και από τότε εκπροσωπεί τη Ρεάλ, την Μπαρτσελόνα και τη Γιουβέντους, τους τρεις συλλόγους που ήταν ακόμα αποφασισμένοι να «κυνηγήσουν» τη Super League μετά την… αρχική απόσχιση των 12 ομάδων.
Σύμφωνα με την Α22, η συμμετοχή θα καθορίζεται από την αθλητική αξία χωρίς «μόνιμα μέλη». Θα υπήρχε ετήσια άνοδος και υποβιβασμός μεταξύ των πρωταθλημάτων. Μια νοκ άουτ φάση στο τέλος της σεζόν θα καθόριζε τους πρωταθλητές κάθε πρωταθλήματος και τους συλλόγους που θα ανέβουν στη Λιγκα.
Η UEFA και η FIFA πιστεύουν ότι έχουν ήδη τις δικές τους λύσεις, με τη μορφή ενός ανανεωμένου Champions League και του διευρυμένου Παγκόσμιου Κυπέλλου Συλλόγων, που αναμένεται να πραγματοποιηθούν το 2024 και το 2025 αντίστοιχα.
Η UEFA επισημαίνει ότι η απόφαση δεν αποτελεί «υπογραφή» ή «επικύρωση» της Super League, παρά μόνο την αρχή της δημιουργίας νέων διοργανώσεων. «Η UEFA είναι βέβαιη για την αξιοπιστία των νέων κανόνων της, και συγκεκριμένα ότι συμμορφώνονται με όλους τους σχετικούς ευρωπαϊκούς νόμους και κανονισμούς».
Το διοικητικό όργανο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου θα ήλπιζε σε μια πιο οριστική απόφαση υπέρ του και είχε αντλήσει εμπιστοσύνη από τη γνώμη που εκφράστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από τον γενικό εισαγγελέα στον οποίο είχε ανατεθεί η υπόθεση, ότι οι κανόνες της UEFA είναι «συμβατοί με το δίκαιο ανταγωνισμού της Ε.Ε.».
Τι θα συμβεί στη συνέχεια;
Οι διοργανωτές της Super League θα προχωρήσουν με τη νέα τους πρόταση, αλλά αντιμετωπίζουν μια τεράστια πρόκληση για τη συμμετοχή των αγγλικών συλλόγων. Οι νέοι κανόνες της Premier League αποτρέπουν τις μη εγκεκριμένες διοργανώσεις, ενώ τα σχέδια για μια ρυθμιστική αρχή ποδοσφαίρου στην Αγγλία στοχεύουν ώστε να εμποδίσουν τους συλλόγους να εντάσσονται σε διοργανώσεις αυτού του είδους.
Η UEFA και η FIFA θα προχωρήσουν με το αναμορφωμένο Champions League και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, το 2024 και το 2025 αντίστοιχα, αλλά δεν έχουν περιθώρια εφησυχασμού.
Ποιες ομάδες είναι κοντά στη European Super League;
Ηδη έχουν γίνει συμφωνίες με μεγάλα κλαμπ. Μπενφίκα, Πόρτο, Αϊντχόφεν φέρεται να έχουν ήδη πει το μεγάλο «ναι» και να ακολουθούν Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης. Παράλληλα, τόσο η Μαρσέιγ όσο και η Λυών βρίσκονται επίσης κοντά, ενώ και πολλές μεγάλες ομάδες της Ιταλίας σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο αυτό. Το μεγάλο ερώτημα ωστόσο είναι τι θα κάνουν οι Αγγλοι. Γερμανοί, Παρί Σεν Ζερμέν και Ισπανοί εκτός των δυο μεγαθηρίων είναι ήδη απέναντι στο νέο πλάνο.
Το format
Πάμε να δούμε το νέο format της Εuropean Super League.
1. Ανοιχτή λίγκα με τρεις κατηγορίες
Οπως αναφέρει στην επίσημη ανακοίνωσή της, η European Super League θα είναι μια ανοιχτή λίγκα, η οποία θα χωριστεί σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες.
Star League, Gold League, Blue League. Η πρώτη και καλύτερη κατηγορία θα αποτελείται από 16 ομάδες οι οποίες θα χωριστούν σε δυο γκρουπ των οκτώ, ενώ το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και με τη δεύτερη. Οσο για την τρίτη, εκεί θα συμμετάσχουν 32 ομάδες οι οποίες θα χωριστούν σε τέσσερα γκρουπ των οχτώ. Σε όλες τις κατηγορίες και τα γκρουπ, κάθε ομάδα θα δίνει συνολικά 14 παιχνίδια, επτά εντός έδρας και επτά εκτός. Η λίγκα θα είναι ανοιχτή για όλους, πράγμα που σημαίνει ότι όλες οι ομάδες θα προβιβάζονται και θα υποβιβάζονται!
2. Υπέρογκα έσοδα και δωρεάν όλα τα παιχνίδια
Από το πλάνο της Super League θα επωφεληθούν όλες οι ομάδες που θα πάρουν μέρος. Τα ποσά που θα δοθούν δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά, ωστόσο σύμφωνα με τα ξένα Μέσα θα είναι υπέρογκα. Η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης που παρέμειναν πιστές στο πλάνο, θα βάλουν στα ταμεία τους από 1.000.000.000 ευρώ.
3. Ολα ελεύθερα για τους φιλάθλους
Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, όλα τα παιχνίδια θα δίνονται δωρεάν στον κόσμο. Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις όλων των αγώνων θα είναι στη διάθεση του κάθε τηλεθεατή, δελεάζοντας έτσι ακόμα περισσότερο τον κόσμο.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου