Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου, 2023
Γιατί τράπεζες και servicers θα βγουν κερδισμένες από την
συγκεκριμένη συναλλαγή
Έτοιμες να ξεκινήσουν τη διαδικασία επιστροφής θεραπευμένων δανείων στις τράπεζες είναι οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις.
Σύμφωνα με πηγές από τον κλάδο, πρόκειται για μία συζήτηση που θα ανοίξει το 2024 με τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, οι οποίες έως σήμερα εμφανίζονται διστακτικές να ανάψουν το σχετικό πράσινο φως.
ΕΚΤ: Πώς οι αποφάσεις θα επιδράσουν στα κέρδη των ελληνικών τραπεζών
Κι αυτό παρότι υπολογίζεται ότι περίπου 5% – 7% των κόκκινων δανείων που τιτλοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια έχει επανέλθει σε κανονικές αποπληρωμές για διάστημα τουλάχιστον 2 ετών.
Πρόκειται για τα πρώτα υποψήφια ανοίγματα που θα βρεθούν στο στόχαστρο των ελληνικών τραπεζών από την ερχόμενη χρονιά.
Εκτιμάται δε ότι σε ορίζοντα 3 – 5 ετών οι ενήμερες ρυθμισμένες χορηγήσεις που θα επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμη και τα 10 δισ. ευρώ.
Τι θα πληρώσουν
Τα δάνεια αυτά, σε αντίθεση με τα κόκκινα που αποενοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από τους συστημικούς ομίλους, δύναται να διατεθούν σε υψηλές τιμές, της τάξης του 70% – 80% της ονομαστικής τους αξίας.
Με τον τρόπο αυτό κερδισμένες θα βγουν όλες οι πλευρές:
Πρώτον, οι τράπεζες που θα αυξήσουν με λίγες συναλλαγές το ενεργητικό τους, σε μία περίοδο που στη λιανική τραπεζική οι νέες χορηγήσεις παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης σε αρνητικό έδαφος.
Με ένα μέσο επιτόκιο της τάξης του 3%, τα επιτοκιακά έσοδα για τις τράπεζες ανά 1 δισ. ευρώ χορηγήσεων που αποκτούν ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ, ποσό διόλου αμελητέο.
Δεύτερον, οι εταιρείες διαχείρισης, οι οποίες θα ενισχύσουν τις ανακτήσεις τους, επιτυγχάνοντας ταχύτερα τους στόχους των επιχειρησιακών τους σχεδίων.
Με by pass τιτλοποιήσεις
Σύμφωνα με κορυφαία πηγή από τον κλάδο των servicers, δεδομένης της απροθυμίας του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ σε αυτή τη φάση να επιτρέψει στις τράπεζες να αγοράσουν τα δάνεια αυτά, εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια ώστε μέσα στους επόμενους μήνες η διαδικασία να εκκινήσει.
Συγκεκριμένα, μελετάται η δημιουργία μίας «αποθήκης», στην οποία θα παραμείνουν για ορισμένο χρονικό διάστημα τα συγκεκριμένα ανοίγματα, προτού επανενταχθούν ως κανονικές χορηγήσεις στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια.
Με βάση το εν λόγω σχέδιο, ενήμερα για τουλάχιστον 2 έτη δάνεια θα τιτλοποιούνται και οι τράπεζες θα αποκτούν τις senior ομολογίες, οι οποίες θα πληρώνουν κάθε χρόνο ένα ικανοποιητικό κουπόνι.
Θα μεγεθύνουν, έστω και με αυτόν τον τρόπο, το ενεργητικό τους και ταυτόχρονα θα αυξήσουν τα έσοδά τους από τα τοκομερίδια που θα εισπράττουν.
Σε δεύτερο χρόνο, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν εντός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα επιχειρηθούν συναλλαγές που θα οδηγούν στην πλήρη ενσωμάτωση των δανείων αυτών στα βιβλία τους.
Οι συναλλαγές του 2024
Κατά τα άλλα, αυτήν την περίοδο οι servicers ετοιμάζονται για την επόμενη μάχη που θα δοθεί για την ανάληψη της διαχείρισης των κόκκινων δανείων που θα τιτλοποιηθούν ή θα πουληθούν.
Κατά τη φάση των προσφορών που ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο του διαγωνισμού της PQH για τη διάθεση τριών πακέτων κόκκινων δανείων, συνολικού ύψους 4,8 δισ. ευρώ, η ζήτηση καταγράφηκε αυξημένη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον για την απόκτησή τους εκδήλωσαν μεγάλα funds που δραστηριοποιούνται στην αγορά ληξιπρόθεσμου χρέους, όπως οι Fortress, Βain Capital, DK, Bracebridge Capital, Intrum Investmens και IOS.
Την ερχόμενη χρονιά θα ακολουθήσει η τιτλοποίηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των προς συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας, μέσω της οποίας θα εξέλθουν των ισολογισμών τους επισφάλειες της τάξης των 2,5 – 3 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, οι συστημικοί όμιλοι θα διαθέσουν ή θα τιτλοποιήσουν κόκκινα δάνεια 2 – 2,5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της τελευταίας φάσης εξυγίανσής τους.
Σε όλες τις τιτλοποιήσεις θα γίνει χρήση των κρατικών εγγυήσεων του προγράμματος Ηρακλής, σε συνέχεια της πρόσφατης ενεργοποίησης του τρίτου κύκλου του.
Ο.Τ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου