Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024

Δημοσκόπηση: Οι «μαύρες τρύπες» της κυβέρνησης και οι πρώτες ενδείξεις φθοράς

 Κυριακή, 28 Ιανουαρίου, 2024

Βασίλης Σφήνας

Η ακρίβεια παραμένει ο βασικός ανταγωνιστής της κυβέρνησης που κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό αλλά με ελαφρά πτώση των ποσοστών της - Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση

Ακανθώδη ζητήματα που προκαλούν αντιδράσεις και διχάζουν την κοινή γνώμη, όπως αυτό της ρύθμισης του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, έχει ανοίξει -και μάλιστα ταυτοχρόνως- η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να τα λύσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα εντός της θητείας της.

Προφανής στόχος  είναι να αλλάξει αργότερα την ατζέντα με ζητήματα που θεωρούνται πιο προνομιακά για εκείνη. Αυτός ο πολιτικός ελιγμός συμπίπτει πάντως με μια περίοδο διαρκούς πίεσης για τα νοικοκυριά λόγω της ακρίβειας που καλπάζει, με τους πολίτες να βλέπουν την εξίσωση του οικογενειακού προϋπολογισμού να… μην βγαίνει. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο αρχίζουν λοιπόν να ηχούν τα πρώτα καμπανάκια δυσαρέσκειας για τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Ποια ζητήματα προβληματίζουν

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του MEGA που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων το βράδυ της Πέμπτης (25/1) ένα 60% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η χώρα πηγαίνει προς την λάθος κατεύθυνση, ποσοστό που είναι ενισχυμένο κατά 4 μονάδες σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του Δεκεμβρίου. Οι πολίτες ανησυχούν ιδιαίτερα για την ακρίβεια καθώς την αξιολογούν ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας με 44%, ποσοστό αυξημένο κατά 2 μονάδες από τον Δεκέμβριο. Μάλιστα, η ακρίβεια δεν τους επιτρέπει να έχουν θετική εικόνα συνολικά για την οικονομία.

Το κλίμα επιδεινώνεται περαιτέρω όταν τίθεται το ερώτημα της αντιμετώπισης του πληθωρισμού μιας και το 73% απαντά ότι έχει μάλλον αρνητικές εντυπώσεις από τους χειρισμούς που έχουν γίνει μέχρι στιγμής. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται τόσο για τον αν οι αυξήσεις είναι εισαγώμενες και έχουν τα αίτιά του στις παγκόσμιες ή περιφερειακές κρίσεις αλλά απαιτούν τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στο εσωτερικό.

Κακή εικόνα καταγράφει η κυβέρνηση και στο ζήτημα της εγκληματικότητας με 77% των ερωτηθέντων να αξιολογεί τις επιδόσεις της ως μάλλον αρνητικές. Στο ζήτημα αυτό μένει να φανεί το επόμενο διάστημα αν θα αποδώσει καρπούς η αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αλλά και της φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ.

Περίπου μοιρασμένες είναι οι απόψεις σχετικά με το θέμα της ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστημίων με  το 52% να τάσσεται υπέρ και ένα 45% να τάσσεται κατά. Ενδιαφέρον παρουσιάζει στο συγκεκριμένο ερώτημα το ηλιακό προφίλ των ερωτηθέντων καθώς αυτοί που βλέπουν το θέμα πιο θετικά είναι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας ενώ στην ηλικιακή ομάδα 17-27 που περιλαμβάνει τους φοιτητές και τους σπουδαστές η τάση είναι αντίστροφη.

Στο θέμα των ημερών που δεν είναι άλλο από τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών η πλειοψηφία της κοινής γνώμης είναι επί της αρχής σύμφωνη με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης με την πλειοψηφία να θέλει τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων αλλά λέει «όχι» στην τεκνοθεσία.

Πόσο στοιχίζουν στην κυβέρνηση

Η κριτική για όλα αυτά τα ζητήματα αρχίζει να είναι πλέον και μετρήσιμη αν και η ΝΔ και ο πρωθυπουργός παραμένουν κυρίαρχοι του πολιτικού παιχνιδιού. Η ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ λαμβάνει 35,2% έναντι 13,7% που παίρνει το ΠαΣοΚ και μόλις 12,1% που καταφέρνει να συγκεντρώσει ο τρίτος ΣΥΡΙΖΑ. Ομως, το ποσοστό της κυβερνητικής παράταξης είναι μειωμένο καθώς στην εκτίμηση ψήφου τον Δεκέμβριο λάμβανε το 38%.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 28,2% έναντι 30,9% που είχε τον Δεκέμβριο. Τέλος, απώλεια 2 μονάδων καταγράφει και η θετική αξιολόγηση του ίδιου του πρωθυπουργού που διαμορφώνεται στο 42% έναντι 44% που τον Δεκέμβριο.

Είναι προφανές ότι η εικόνα αυτή δεν είναι ικανή να ανατρέψει τους συσχετισμούς στο πολιτικό σκηνικό, μιας και η διαφορά με την αντιπολίτευση παραμένει χαοτική, ωστόσο φανερώνουν μια τάση κριτικής που αν περάσει απαρατήρητη στο παρόν δεν αποκλείεται να προκαλέσει μεγαλύτερη φθορά στο μέλλον.

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου