Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024

Ηλεία: Ελαιοκομιδή και μετά… επιφυλακή – Φυλούν «καραούλι» στους ελαιώνες για να γλιτώσουν από τις κλοπές

Σάββατο, 13 Ιανουαρίου, 2024

Αστυνομικοί στα …χωράφια τους αναγκάστηκαν να γίνουν το προηγούμενο διάστημα, ελαιοπαραγωγοί της Ηλείας...


Πηγή Γιακουμέλου, Κώστας Γκελντής
Αστυνομικοί στα …χωράφια τους αναγκάστηκαν να γίνουν το προηγούμενο διάστημα, ελαιοπαραγωγοί της Ηλείας, οι οποίοι υπό τον φόβο των κλοπών που παρατηρήθηκε και σε περιοχές του Νομού, έκαναν περιπολίες νύχτα – μέρα, για να προλάβουν τέτοια φαινόμενα.

Και ειδικά, για όσους την φετινή χρονιά, η απόδοση του ελαιοκάρπου ήταν ικανοποιητική, ο φόβος ήταν μεγαλύτερος, καθώς η συγκομιδή διαρκούσε ημέρες. Όπως ανέφεραν στην εφ. Πατρίς ελαιοπαραγωγοί, την αυτή την χρονιά, δεν άφησαν καρπό στο χωράφι και τα τσουβάλια μεταφέρονταν απευθείας στο ελαιοτριβείο ή στο σπίτι τους, καθώς το γεγονός ότι μπορεί το επόμενο πρωί να μην έβρισκαν όσα είχαν μαζέψει, ήταν αρκετά ανησυχητικό, ειδικά με τα όσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας για κλοπές ελαιοκάρπου μέσα από λιοστάσια σε περιοχές της Ηλείας.

Από την άλλη, οι παραγωγοί, βρίσκονταν σε διαρκή ετοιμότητα πραγματοποιώντας συχνές περιπολίες στα λιοστάσια τους, όλες τις ώρες της ημέρας αλλά και τις νύχτες. «Είτε μαζεύαμε ελιές είτε όχι, κάναμε περιπολίες για να αποφύγουμε φαινόμενα κλοπής. Υπήρχε ακαρπία και μαζέψαμε πολύ λίγη ποσότητα ίσα για το νοικοκυριό μας. Αν τα χάναμε κι αυτά θα ήταν μεγάλο πλήγμα», δήλωσαν παραγωγοί στην εφ. Πατρίς. Αν και τα περιστατικά που καταγράφηκαν στον Νομό, ήταν λίγα, από τους ίδιους, θεωρήθηκαν αρκετά για να θέσουν τον εαυτό τους σε ετοιμότητα.

Κάποιοι δεν μάζεψαν

Επίσης, η ακαρπία που παρατηρήθηκε στις ελιές, ήταν ένα φαινόμενο που έπληξε πολλούς παραγωγούς καθώς υπήρξαν περιπτώσεις που κάποιοι δεν μπήκαν στον κόπο να μαζέψουν τον καρπό. Και αυτό γιατί, ενώ από την μία η τιμή του λαδιού έχει καταγράψει σημαντική άνοδο αγγίζοντας και τα 9 ευρώ το κιλό σε πολλές περιπτώσεις, η ακαρπία από την άλλη, δεν άφησε περιθώρια κέρδους.

Δημήτρης Τζίφας, ελαιοπαραγωγός

«Υπήρξαν κάποια γεγονότα κλοπών, μέναμε ξάγρυπνοι και ψάχναμε και κάναμε και οι ίδιοι περιπολίες στα λιοστάσια μας. Ακόμα και να μην ήταν ημέρα μαζέματος ερχόμασταν να κοιτάξουμε για τα τσουβάλια, τον καρπό αν είναι στα δέντρα. Καθημερινά ερχόμασταν στα χωράφια μας, μόνοι μας για να δούμε αν τα δέντρα μας έχουν ακόμα καρπό επάνω γιατί είχαν παρατηρηθεί πολλά περιστατικά κλοπών και ήμασταν φοβισμένοι».

Αντώνης Μπαντούνας, αγρότης

«Εδώ είναι πιο μικρή η κοινωνία, είναι μικρά τα χωριά και ελέγχονται οι καταστάσεις, ποιοι θα μπουν, ποιοι θα βγουν τους γνωρίζουμε. Παρόλα αυτά ήμασταν σε επαγρύπνηση για να μην υπάρξει περιστατικό κλοπής και φοβόμασταν γιατί ένα τσουβάλι άξιζε 80 ευρώ με 100 ευρώ».

Ιωάννης Ροκανάς, αγρότης

«Στην περιοχή μας δεν είχαμε φαινόμενα κλοπών σε λιοστάσια, είχαμε πάρει κάποια μέτρα προσέχοντας τα χωράφια μας και παίρναμε τον καρπό καθημερινά. Ότι μαζεύαμε το παίρναμε και το πηγαίναμε είτε στο ελαιοτριβείο είτε στο σπίτι μας. Δεν αφήναμε τσουβάλια στο χωράφι».

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου