Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024

Evergrande: Οι «τρεις κόκκινες γραμμές» που ξεπέρασε και κάηκε

Τρίτη, 30 Ιανουαρίου, 2024

Από την Κίνα μας “ήρθε” και ο κορωναϊός.  Μήπως τώρα μας έρθει μία άλλη “αρρώστια”, αυτή της οικονομίας;


Η απόφαση για ρευστοποίηση από τη δικαστή Λίντα Χαν στο Χονγκ Κονγκ αποτελεί την τελευταία εξέλιξη στο θρίλερ που –επίσημα- ξεκίνησε από το 2021

Μπόρεσε να βρεθεί στις μεγαλύτερες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων σε ολόκληρη την Κίνα, με έργα σε σχεδόν 300 πόλεις και 200.000 εργαζόμενους. Τώρα η Evergrande, μετά από συνεχείς αποτυχημένες προσπάθειες αναδιάρθρωσης, έλαβε εντολή εκκαθάρισης από δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ. Πρόκειται για απόφαση-σταθμό που σηματοδοτεί το τέλος μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες ακινήτων που μεσουράνησε στη χρυσή εποχή του κλάδου στην Κίνα.

Σηματοδοτεί επίσης ένα ακόμη βήμα πιο βαθιά μέσα στην κρίση για την αγορά ακινήτων ολόκληρης της χώρας η οποία αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα όλο και περισσότερες οικονομικές προκλήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με στοιχεία της Nomura, οι συνολικές υποχρεώσεις όλων εταιρειών ακινήτων στην Κίνα ανέρχονται σε 5 τρις δολάρια. Πρόκειται για το 33% του ΑΕΠ της Κίνας και για το 100% του ΑΕΠ της Ιαπωνίας. Από το ποσό αυτό, τα 300 δις δολάρια είναι μόνο οι υποχρεώσεις της Evergrande.

Evergrande: Την εκκαθάριση της εταιρείας διέταξε δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ

Η απόφαση για ρευστοποίηση από τη δικαστή Λίντα Χαν στο Χονγκ Κονγκ αποτελεί την τελευταία εξέλιξη στο θρίλερ που –επίσημα- ξεκίνησε από το 2021. Η Evergrande έχει συγκεντρώσει πλέον περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε υποχρεώσεις, βασιζόμενη στους πιο ευνοϊκούς κανονισμούς που ίσχυαν στη χώρα μέχρι το 2020, οι οποίοι επέτρεψαν σε εταιρείες του κλάδου και όχι μόνο να αυξήσουν πολύ τα χρέη τους.

Είναι ενδεικτικό ότι η αποτίμηση της εταιρείας στο χρηματιστήριο ήταν μόλις 275 εκατ. δολάρια σήμερα Δευτέρα, πριν οι αρχές να αναστείλουν τη διαπραγμάτευση των μετοχών της οι οποίες υποχωρούσαν συνολικά 99% από το ιστορικό υψηλό. Την απόφαση για εκκαθάριση την πήρε δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ επειδή εκεί βρίσκονται τα περισσότερα από τα περιουσιακά στοιχεία της Evergrande. Η κατάρρευση της Evergrande είναι μακράν η μεγαλύτερη έως τώρα σε μια κρίση που έπληξε καίρια την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας από το 2020 και μετά και οδήγησε σε κύμα ρεκόρ χρεοκοπιών από εταιρείες ακινήτων. 

Η Evergrande ξεπέρασε τις «τρεις κόκκινες γραμμές» – Οι αλλαγές κανονισμών το 2020

Η πτώση ξεκίνησε το 2020 για τις εταιρείες ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων της Κίνας όπως είναι η Evergrande, όταν μετά από πολλά χρόνια ξέφρενου δανεισμού και ανάπτυξης στην κατασκευή ακινήτων, η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να επιβάλλει αυστηρούς όρους στα κόστη δανεισμού των εταιρειών αυτών για να αποφευχθούν τα χειρότερα για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μετά από αυτή των ΗΠΑ.

Η Evergrande ήταν η εταιρεία που βρέθηκε να ξεπερνά τις «τρεις κόκκινες γραμμές» στα χρέη με βάση τους νέους κανονισμούς: Την υποχρέωση για διατήρηση αναλογίας υποχρεώσεων προς στοιχεία ενεργητικού κάτω του 70%. Την ανάγκη για αποκαλούμενο καθαρό χρέος προς ίδια κεφάλαια (net gearing ratio) στο 100% . Και την ανάγκη για αναλογία μετρητών προς βραχυπρόθεσμο χρέος που να φτάνει τουλάχιστον το 1.

Ουσιαστικά μέτρα αυτά αφορούσαν πολύ αυστηρούς περιορισμούς στα χρέη που θα μπορεί να έχει μια εταιρεία ανάλογα με τις ταμειακές ροές της, τα στοιχεία ενεργητικού και την κεφαλαιακή επάρκεια που διατηρεί. Αυτό ξεκίνησε το ντόμινο με τις μετοχές της Evergrande που προκάλεσε στη συνέχεια γενικότερες ανησυχίες για όλο τον κλάδο –ανησυχίες οι οποίες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

Η πτώση

Το ντόμινο ξεκίνησε επισήμως τον Αύγουστο του 2021 όταν πολλά έργα της Evergrande σε όλη τη χώρα σταμάτησαν λόγω καθυστερήσεων στις πληρωμές. Τότε η κεντρική τράπεζα της Κίνας και η εποπτική αρχή τραπεζών είχαν καλέσει την εταιρεία για να της απευθύνουν μια –σπάνια μέχρι τότε για την Κίνα- προειδοποίηση ότι πρέπει να μειώσει το χρέος της με βάση τους νέους κανονισμούς. Ένα μήνα μετά, η εταιρεία έχασε δύο πληρωμές κουπονιών ομολόγων συνολικού ύψους 131 εκατομμυρίων δολαρίων υπεράκτιες έκδοσης και άρχισε να χάνεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Το Δεκέμβριο του 2021 η Evergrande κηρύχτηκε για πρώτη φορά σε καθεστώς επίσημης χρεοκοπίας από μεγάλο οίκο αξιολόγησης καθώς δεν προχώρησε τελικά σε πληρωμές ομολόγων που είχαν εκδοθεί σε δολάρια ούτε μετά την περίοδο χάριτος. Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Evergrande μειώθηκε από τη Fitch Ratings σε «restricted default» (περιορισμένη χρεοκοπία) με τον οίκο να επικαλείται αδυναμία πληρωμής για ομόλογα με περίοδο χάριτος που έληξε στις 6 Δεκεμβρίου.

Ουσιαστικά ήταν η απαρχή του τέλους για την άλλοτε πανίσχυρη Evergrande αφού στη συνέχεια ξεκίνησε μακροχρόνια νομική μάχη για το ποιοι πιστωτές θα πληρωθούν πρώτοι.  Το Μάρτιο του 2022 η εταιρεία είδε τη διαπραγμάτευση των μετοχών της να αναστέλλεται, λόγω αδυναμίας της να δημοσιεύσει ελεγμένα αποτελέσματα για το τμήμα της στη διαχείριση ακινήτων. Στις αρχές του 2023 η Evergrande ανακοίνωσε ότι η τότε ελεγκτική της εταιρεία PricewaterhouseCoopers παραιτήθηκε εν μέσω διαφωνιών σχετικά με θέματα που σχετίζονται με τον έλεγχο των λογαριασμών της για το 2021.

Το Αύγουστο του 2023 η Evergrande ζητά προστασία βάσει του Κεφαλαίου 15 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ, ο οποίος προστατεύει μη αμερικανικές εταιρείες που υπόκεινται σε αναδιαρθρώσεις από πιστωτές που θέλουν να δεσμεύσουν περιουσιακά τους στοιχεία στις ΗΠΑ. Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Evergrande επαναλαμβάνεται μετά από 17 μήνες, με το 79% της αγοραίας αξίας της να έχει χαθεί. Το Σεπτέμβριο του 2023 οι αρχές ανακοινώνουν ότι ο ιδρυτής της ερευνάται για εγκλήματα. Στα τέλη του έτους η ομάδα κατόχων ομολόγων της Evergrande ανακοινώνει ότι αντιτίθεται σθεναρά σε αναθεωρημένους όρους αναδιάρθρωσης και ξεκινά διαδικασίες για εκκαθάριση της εταιρείας. Έτσι, εκδόθηκε διαταγή εκκαθάρισης από δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ σε ακρόαση που έγινε στις 29 Ιανουαρίου.

Η ιστορία της εταιρείας και ο ιδρυτής με τις πολιτικές διασυνδέσεις

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1996 από τον 62χρονο σήμερα Χουι Κα Γιαν, ή Σου Γιαγίν όπως είναι επίσης γνωστός στην Κίνα. Λόγω των πολιτικών διασυνδέσεων του Χουι Κα Γιαν η εταιρεία είχε λάβει όλα τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως την περίοδο πριν το 2020, κεφάλαια ύψους δεκάδων δις δολαρίων από ξένους και εγχώριους επενδυτές αλλά και φθηνά δάνεια από κινεζικές τράπεζες.

Η Evergrande Group γνωστή και ως Evergrande Real Estate Group, παλιότερα ήταν γνωστή και ως Hengda Group. Διετέλεσε ως η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στην Κίνα με βάση τις πωλήσεις. Είχε συσταθεί στις Νήσους Καιμάν με κεντρικά γραφεία στο οικονομικό κέντρο Χουχάι της επαρχίας Νανσάν, στη Σενζέν. Το 2018 ήταν η εταιρεία ακινήτων με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο.

Η εταιρεία έχει κατασκευάσει περισσότερα από 1.300 έργα σε 280 κινεζικές πόλεις, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της. Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, απασχολούσε από 123.000 έως 200.000 εργαζόμενους, συνεισφέροντας έμμεσα επίσης στη δημιουργία 3,8 εκατ. θέσεων εργασίας κάθε χρόνο στη χώρα. Είχε επίσης επτά θυγατρικές που δραστηριοποιούνται σε διάφορους κάδους, από τα ηλεκτρικά οχήματα έως την υγειονομική περίθαλψη, τα καταναλωτικά είδη, την παραγωγή εκπομπών στην τηλεόραση και τα θεματικά πάρκα. Για το 2020 εμφανίζεται να είχε έσοδα πάνω από 500 δις δολ και κέρδη 8 δις δολ. Όμως η εταιρεία έχει συσσωρευμένα χρέη περίπου 300 δις δολάρια, τα οποία αποτέλεσαν το μεγάλο της πρόβλημα.

Ο όμιλος φερόταν στα τέλη του 2021 να έχει υπό ανάπτυξη γη 565 εκατ. τετραγωνικών μέτρων και τρέχοντα έργα σε περισσότερες από είκοσι κινεζικές πόλεις. Το 2009 η εταιρεία είχε συγκεντρώσει πάνω από 700 εκατ δολ σε αρχική δημόσια προσφορά για να μπει στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

O.T.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου