Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου, 2024
Η ζωτική σημασία των υγροβιότοπων της Ηλείας, για τον άνθρωπο και το ίδιο το περιβάλλον, είναι ένα «στοίχημα» που πρέπει να κερδηθεί έτσι ώστε οι δύο μεγάλοι υγροβιότοποι της Ηλείας, η Λιμνοθάλασσα του Κοτυχίου και η Λίμνη Καϊάφα, να συνεχίσουν να προσφέρουν τα οφέλη τους.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροβιοτόπων ο προβληματισμός για την ανάπτυξή τους, είναι επιτακτική ανάγκη καθώς παρά το γεγονός ότι αποτελούν προστατευόμενες περιοχές εθνικής σημασίας μέχρι σήμερα έχουν αφεθεί στην τύχη τους και βρίσκονται έρμαια, μακριά από οποιαδήποτε δυνατότητα βιώσιμης ανάπτυξης και ήπιας τουριστικής αναβάθμισης.
Αρκετά ενδιαφέροντα ζητήματα αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα κατά την διάρκεια υλοποίησης του διακρατικού σχεδίου συνεργασίας της Αναπτυξιακής Ολυμπίας, που είχε ως θέμα «Ζωή στους Υγροβιότοπους/Wetland», όπου μέσα από τις συναντήσεις και τις ημερίδες που πραγματοποιήθηκαν αποδείχθηκε ότι οι υγροβιότοποι της Ηλείας, βρίσκονται «εγκλωβισμένοι» στα γρανάζια της γραφειοκρατίας με τον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό να δημιουργεί αγκυλώσεις ακόμα και σε ζητήματα εθνικής σημασίας. Το διακρατικό σχέδιο που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020» περιελάμβανε δράσεις με κοινό στόχο την ανάδειξη των υγροτόπων οι οποίοι είναι δυνατόν να «λειτουργούν» ως περιοχές που προβάλλονται τόσο ο φυσικός πλούτος όσο και οι ευκαιρίες ανάπτυξης μέσα από ήπιες μορφές τουρισμού.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα
«Υγρότοποι και ανθρώπινη ευημερία» είναι για το 2024 το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων, με την φετινή ενημερωτική εκστρατεία της Γραμματείας της Σύμβασης Ραμσάρ για τους Υγροτόπους να δίνει έμφαση στο γεγονός ότι η ανθρώπινη ευημερία είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την κατάσταση των υγροτόπων του κόσμου. «Εξαρτόμαστε από αυτά τα οικοσυστήματα που υποστηρίζουν τη ζωή. Αλλά πρέπει να είναι υγιή, ώστε να συνεχίσουν να μας παρέχουν νερό και τροφή, να υποστηρίζουν τη βιοποικιλότητα, να παρέχουν τα προς το ζην, να προστατεύουν από ακραία καιρικά φαινόμενα και να αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Γραμματείας.
Η επένδυση στη βιώσιμη χρήση των υγροτόπων σημαίνει επένδυση στο μέλλον της ανθρωπότητας. Η αποκατάσταση των υγροτόπων κρίνεται απαραίτητη τόσο για την αντιμετώπιση της διπλής κρίσης της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας βιοποικιλότητας, όσο και για την εκπλήρωση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης προς όφελος όλων των ανθρώπων. Η Γραμματεία της Σύμβασης Ραμσάρ καλεί κράτη και κυβερνήσεις, καθώς και τον κάθε έναν από εμάς ξεχωριστά, να συνεισφέρουμε στη διατήρηση των υγροτόπων, οι οποίοι είναι τα πλέον απειλούμενα οικοσυστήματα στον πλανήτη, έχοντας απωλέσει από το 1970 περισσότερο από το 35% της έκτασής τους.
Καϊάφας και Κοτύχι εκπέμπουν SOS
Το γεγονός ότι το οικοσύστημα του Καϊάφα αποτελεί μια περιοχή που βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα, είναι προστατευόμενο από την συνθήκη Natura, αλλά παρόλα αυτά, εδώ και πολλά χρόνια παραμένει αναξιοποίητο και πλέον κρίνεται επιτακτική η ανάγκη προστασίας του, εξαιτίας κωλυσιεργιών που το έχουν αφήσει στην τύχη του, είναι συμπεράσματα καθηγητών, επιστημόνων και φορέων που μέσα από έρευνες προσπαθούν να καταφέρουν την προστασία και την βιώσιμη εξέλιξη των υγροβιότοπων.
Οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής προκειμένου από την μία η λίμνη Καϊάφα και από την άλλη η λιμνοθάλασσα Κοτυχίου να συνεχίσουν να υπάρχουν προσφέροντας όλα τα οφέλη τους στην τοπική κοινωνία και στο ίδιο το περιβάλλον. Βασική προϋπόθεση σε όλα αυτά, είναι η συνύπαρξη με τους ανθρώπους αλλά και πως οι παγκόσμιας σημασίας υγροβιότοποι θα προστατευθούν και θα αναπτυχθούν με συγκεκριμένο σχέδιο διατήρησης «προλαβαίνοντας» και την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής.
Μελέτες αναξιοποίητες
Η Δασολόγος – Προϊσταμένη της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου, Γεωργία Καραμπέρου, αποκάλυψε πρόσφατα ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά την καθυστέρηση στην έγκριση μελετών από το υπουργείο και γενικά τον κρατικό μηχανισμό, κάτι το οποίο δημιουργεί προβλήματα στην υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε σημεία ενδιαφέροντος όπως είναι οι υγροβιότοποι. Σε ότι αφορά την λιμνοθάλασσα του Κοτυχίου και τις προσπάθειες συντήρησης – αποκατάστασης ζημιών, ειδικά στο βόρειο τμήμα αυτής, αναφέρθηκε ότι από το έτος 2010 η Μονάδα έχει προβεί σε ενέργειες προκειμένου να εκπονηθούν μελέτες και να υλοποιηθούν έργα για την προστασία, την διατήρηση και την διαχείριση της λιμνοθάλασσας στο Κοτύχι.
Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών είναι, 12 χρόνια μετά ο ΟΦΥΠΕΚΑ, να υπογράψει προγραμματική σύμβαση με την ΔΕΠΑΝ για να γίνει το έργο που αφορά την προστασία και την διατήρηση της βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς ενώ περισσότερο από έναν χρόνο μετά την υπογραφή της σύμβασης αναμένεται ακόμα η εκπόνηση των δύο μελετών που απαιτούνται για το εν λόγω έργο.
Ωστόσο, σήμερα η λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, απειλείται με εξαφάνιση καθώς τα τελευταία χρόνια «δέχεται» το ισχυρό πλήγμα της κλιματικής αλλαγής, με την κατάσταση να έχει επιδεινωθεί αρκετά. Η διάβρωση που έχει υποστεί, έχει επιφέρει την μείωση της έκτασης της λιμνοθάλασσας η οποία από 12 χιλ. τετραγωνικά χιλιόμετρα φτάνει μόλις τα 4 χιλ. τετραγωνικά χιλιόμετρα κάτι που δείχνει το μέγεθος της καταστροφής. Όπως αναφέρει η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου, χαρακτηριστική ήταν η περίοδος του Δεκεμβρίου 2021 με τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν και την περιοχή του Εθνικού Πάρκου και ιδιαίτερα την περιοχή της λιμνοθάλασσας Κοτύχι.
Σύμφωνα με τις έως τώρα μελέτες που έχουν γίνει, η λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, κινδυνεύει τα αμέσως επόμενα χρόνια να εξαφανιστεί καθώς ο οικότοπος έχει «χάσει» έκταση 8 χιλ. τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Η λίμνη Καϊάφα
Στην αντίπερα όχθη, σε ότι αφορά την λίμνη Καϊάφα, όπως έχει αναφερθεί η ΕΤΑΔ είναι ένας σκόπελος μεγάλος σε ότι έχει να κάνει με την αξιοποίηση, αναβάθμιση και προστασία του οικοτόπου.
«Η λίμνη Καϊάφα είναι μία περιοχή που ανήκει στην ΕΤΑΔ η οποία είναι μία ανώνυμη εταιρεία που λειτουργεί όπως οποιαδήποτε ανώνυμη εταιρεία. Η περιοχή λοιπόν του Καϊάφα, το κτήμα Καϊάφα όπως συνηθίζεται να λέγεται, είναι επιβαρυμένη με μία σειρά νομοθετημάτων με κύριο το προεδρικό διάταγμα που είναι σε ισχύ από τον Οκτώβριο του 2018 με αποτέλεσμα να μπορούν να γίνουν πολύ λίγα πράγματα. Και προφανώς από τον κύριο της περιοχής, δηλαδή από την ΕΤΑΔ ή μετά από αδειοδότηση της ΕΤΑΔ», αναφέρει ο μελετητής Αρχιτέκτονας – Μηχανικός, Νίκος Αλεξανδρόπουλος, ο οποίος έχει εκπονήσει μελέτες για την αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής.
«Ο χώρος είναι εξαιρετικά προβληματικός», συνεχίζει ο κ. Αλεξανδρόπουλος, «από την άποψη της δυνατότητας ανάπτυξης για αυτό άλλωστε και η ΕΤΑΔ δεν τολμάει να κάνει τίποτα».
«Σήμερα στον Καϊάφα είναι πολύ χειρότερα τα πράγματα σε σύγκριση με πριν από 5 ή 10 χρόνια και όσο περνάει ο καιρός γίνονται όλο και χειρότερα», αποκαλύπτει.
Και ενώ η περιοχή του Καϊάφα έχει πολυμελετηθεί και από την ίδια την ΕΤΑΔ μέχρι σήμερα δεν μπόρεσε να ακολουθήσει την εξέλιξη των σύγχρονων λουτροπηγών και εγκαταλείφθηκε.
«Φοβάμαι ότι αν δεν γίνει μία συστηματική ανάταξη θα συνεχίσει αυτή την καθοδική πορεία. Ας προβληματιστούμε λίγο και αφού αντιμετωπίσουμε τα θεσμικά ως οργανωμένη κοινωνία με την συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης της Κρέστενας και της Ζαχάρως από εκεί θα ξεκινήσουμε την προσπάθεια για θεσμική ανασύνταξη του χώρου», καταλήγει ο κ. Αλεξανδρόπουλος.
ΠΑΤΡΙΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου