Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 17 Μαρτίου 2024

Φοβίζει την ΝΔ η ψήφος διαμαρτυρίας – Οι 96 «μέρες καθημερινότητας», οι νέοι, οι λαϊκές γειτονιές

 Κυριακή, 17 Μαρτίου, 2024

Ελένη Ευαγγελοδήμου

Παρουσιάζεται στο Μαξίμου η έκθεση των Ολλανδών για τη Θεσσαλία - Οι αγωνίες της ΝΔ μέσα από τις παρεμβάσεις του Μητσοτάκη - Η δύσκολη προσέγγιση των νέων και των λαϊκών στρωμάτων

Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους γαλάζια στελέχη εκφράζουν εύκολα τον προβληματισμό τους ενόψει της πολιτικής αναμέτρησης του Ιουνίου. Ακόμα και βουλευτές της ΝΔ, παραδέχονται off the record την ανησυχία τους ότι «συσσωρεύτηκε δυσαρέσκεια» μέσα σε λίγο χρόνο απέναντι σε κυβερνητικές επιλογές. «Χρειάζεται επειγόντως θετικός βηματισμός, χωρίς απρόοπτα, χωρίς υπουργικές αλαζονείες», λέει στέλεχος στον θεσσαλικό κάμπο.

Παρεμπιπτόντως εκεί, στη Λάρισα, θα βρεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ερχόμενη Δευτέρα, 11 Μαρτίου, αφότου παρουσιαστεί στο Μαξίμου αύριο, Τρίτη, η έκθεση των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.

Συνολικά η κινητικότητα κυβέρνησης και κόμματος, αλλά και προσωπικά του πρωθυπουργού, δείχνει πλέον μια προσπάθεια για… γκάζι 96 ημερών σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας έως την ευρωκάλπη, μήπως μπει «φρένο» στην κυβερνητική φθορά.

Η «εθνική κάλπη»

Όλοι τους βάζουν στην πρώτη θέση την ακρίβεια δεδομένου ότι πλήττει οριζόντια τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς – αλλά όχι μόνο.

Αγωνία καταγράφεται για το αν μπορεί να γενικευτεί η διαμαρτυρία και πώς μπορεί εκφραστεί στην επικείμενη κάλπη από ομάδες που εντάσσονται στα έτσι κι αλλιώς «δύσκολα» για τη ΝΔ, ή έστω μη προνομιακά, ακροατήριά της: οι νέοι, για παράδειγμα, και κυρίως η Gen Z (17 με 24 ετών) και τα πιο «λαϊκά» στρώματα.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βγαίνοντας μπροστά με εντεινόμενες προεκλογικές αναφορές, ξορκίζει τη ψήφο διαμαρτυρίας. Και όχι τυχαία επέλεξε να βρεθεί και ενώπιον της νεολαίας της ΝΔ στα πανεπιστήμια, ενόψει της ψήφισης του νόμου για τα ΑΕΙ την ερχόμενη Παρασκευή, και μπροστά σε πολίτες μιας γειτονιάς στη Δυτική Αττική.

Μπορεί η κομματική καμπάνια να ξεδιπλωθεί πλήρως από τις 8 Απριλίου, δηλαδή μετά το πανηγυρικό συνέδριο της ΝΔ στο Ζάππειο (5-7 Απριλίου), ωστόσο ο πρωθυπουργός έχει την ανάγκη από τώρα να λέει και μάλιστα επανειλημμένως ότι οι ευρωπαϊκές εκλογές είναι «εθνική κάλπη» στην οποία δεν χωρούν «ανέξοδα μηνύματα διαμαρτυρίας».

Κριτήριο η καθημερινότητα

Οι μεγαλύτερες πιέσεις της κυβέρνησης προκύπτουν από την καθημερινότητα. Και μάλιστα από βασικούς πυλώνες της (πέραν εκείνου της ακρίβειας, δηλαδή των εισοδημάτων): από την ασφάλεια, τη δημόσια υγεία, την παιδεία προκύπτουν αρνητικές εντυπώσεις των πολιτών για τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Πρόκειται για θέματα τα οποία έχει ψηλά στην ατζέντα της η παραδοσιακή γαλάζια βάση.

Αυτό σημαίνει ότι η κεντροδεξιά παράταξη παλεύει να καλύψει χαμένο έδαφος, προσεγγίζοντας αποτελεσματικά (και) το δικό της ακροατήριο.

Ταυτόχρονα στις μετρήσεις κοινής γνώμης υπάρχει το εξής, κοινό εύρημα των δημοσκόπων: κριτήριο για τη ψήφο των πολιτών στην ευρωκάλπη δεν είναι τόσο τα ευρωπαϊκά θέματα, αλλά πρωτίστως τα προβλήματα, οι προσδοκίες και τα αιτήματά τους στην εσωτερική καθημερινότητα. Ενδεικτικά το τελευταίο γκάλοπ της GPO για τα «Παραπολιτικά»: όσοι θα ψηφίσουν θα έχουν στο μυαλό τους τις γενικότερες πολιτικές θέσεις των κοµµάτων (44%), την εσωτερική επικαιρότητα (29,4%), τους υποψηφίους ευρωβουλευτές (15,2%). Μόνο το 9% δηλώνει ότι η ψήφος του θα επηρεαστεί από την ευρωπαϊκή ατζέντα.

«Το κοντέρ μηδένισε»

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση έχει σηκώσει αναγκαστικά τη «σημαία» της καθημερινότητας, αναζητώντας πειστικές προσεγγίσεις στα προβλήματα. Στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Μητσοτάκης ζήτησε από τους υπουργούς του «καθημερινή δουλειά» ώστε να δίνονται απαντήσεις στα προβλήματα των πολιτών. Από τη Δάφνη και την συνδιάσκεψη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ επιστράτευσε ξανά το σινιάλο συσπείρωσης «το κοντέρ μηδένισε, οι κάλπες άδειασαν» αλλά και προανήγγειλε αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος (στα 2.500 ευρώ), αναγνωρίζοντας το οξύ πρόβλημα της στέγης – όχι μόνο για τους φοιτητές.

Και από τον Ασπρόπυργο, μια περιοχή στην οποία η ΝΔ κέρδισε στις εθνικές εκλογές αλλά με το μικρότερο ποσοστό σε όλη τη Δυτική Αττική, ο Μητσοτάκης δεσμεύτηκε εκ νέου ότι η κυβέρνηση θα είναι «διαρκώς παρούσα» πάνω από το πρόβλημα της ακρίβειας, ανοίγοντας ταυτόχρονα την τοπική ατζέντα προβλημάτων – από την ασφάλεια έως το κυκλοφοριακό.

Ανοιξιάτικο «ξέφωτο»

Είναι σαφές ότι κυβέρνηση και κόμμα ψάχνουν να βγουν το συντομότερο σε… ανοιξιάτικο «ξέφωτο», γυρίζοντας το κλίμα στην κοινωνία. Σε πρώτο πλάνο θα βρίσκονται σταθερά οι μισθοί και οι συντάξεις, δεδομένου ότι στην επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στο τέλος του μήνα θα κλειδώσει η αύξηση του κατώτατου μισθού, ώστε να ισχύσει (στα 800+ ευρώ) από την 1η Απριλίου.

Σε ό,τι αφορά την υγεία, είναι ενδεικτικές οι παραπομπές του Μητσοτάκη (μέσα από την κυριακάτικη ανασκόπηση έργου) στις επικείμενες προσλήψεις – κάτι που ο ίδιος έχει ανακοινώσει από τον περασμένο Οκτώβριο, μέσω του TikTok τότε. «Μετά την προκήρυξη 2.145 θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού», έγραψε χθες στο Facebook, «προχωράμε στην προκήρυξη για 704 θέσεις ειδικευμένων ιατρών επί θητεία, διαφόρων βαθμών και ειδικοτήτων. Συνολικά το 2024 θα γίνουν 6.500 προκηρύξεις μόνιμων θέσεων υγειονομικού προσωπικού».

Χαρακτηριστική επίσης η προαναγγελία – στο κομβικό μέτωπο της ασφάλειας – για αστυνομικούς που αποδεσμεύονται και βγαίνουν στο δρόμο. «Θα γίνεται ηλεκτρονικά η επίδοση για τρεις κατηγορίες εγγράφων που αγγίζουν περίπου τις 170.000 ετησίως» σε πρώτη φάση από την Εισαγγελία Αθηνών. Αυτό σημαίνει, κατά τον ίδιο, ότι «απελευθερωθεί περίπου το 1/3 του αστυνομικού προσωπικού που απασχολείται για αυτόν τον λόγο».

Διπλή σημασία

Με κάθε τρόπο το Μαξίμου προσπαθεί πλέον να συσπειρώσει το εκλογικό σώμα που έδωσε στη ΝΔ τη σαρωτική διπλή εκλογική νίκη το 2023. Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου είναι άλλωστε, όπως είπε ο Μητσοτάκης, η πρώτη κεντρική εθνική πολιτική μάχη μετά τις εθνικές εκλογές με σημαντικό αποτύπωμα.

Στις επόμενες εβδομάδες και με δεδομένα τόσο τα στοχευμένα γαλάζια μηνύματα σε συγκεκριμένα ακροατήρια όσο και τις στοχευμένες περιοδείες στις περιοχές από όπου… ξεπηδούν προειδοποιήσεις για το Μαξίμου (περιοχές του Βορρά, όπως η Δυτική Μακεδονία, η Δυτική Θεσσαλία κ.α.), η κυβέρνηση θα μιλά για τη διπλή σημασία της κάλπης. Πρώτον, για την ανάγκη «πολιτικής σταθερότητας» σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον και δεύτερον για την ανάγκη «ισχυρής εκπροσώπησης» στις Βρυξέλλες.

in

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου