Δευτέρα, 18 Μαρτίου, 2024
Αυξημένη είναι τη φετινή χρονιά η τιμή του επιτραπέζιου και χυμοποιήσιμου πορτοκαλιού, κάτι που όμως, όπως αναφέρουν οι παραγωγοί της περιοχής του Τραγανού του δήμου Πηνειού, δεν θεωρείται κέρδος, καθώς το υψηλό κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με τα εργατικά χέρια και τα ακριβά μεροκάματα, δεν αφήνουν περιθώρια για αύξηση του εισοδήματος.
Και μπορεί η τιμή για το επιτραπέζιο πορτοκάλι να έχει φτάσει μέσα σε ένα χρόνο τα 0,30 λεπτά του ευρώ και για το χυμοποιήσιμο τα 0,20 λεπτά του ευρώ από 0,18 λεπτά και 0,08 λεπτά αντίστοιχα που ήταν πέρυσι, ο μεγάλος «βραχνάς» των παραγωγών είναι η αλόγιστη εισαγωγή προϊόντος από τρίτες χώρες που από την μία δεν ελέγχεται και από την άλλη δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στην πτώση της τιμής των ελληνικών πορτοκαλιών.
Η φετινή χρονιά παρά το γεγονός ότι υπήρξαν ζημιές από το χαλάζι εκτιμάται πως είναι καλή από τους παραγωγούς του Τραγανού και σε ποσότητα και σε ποιότητα, ωστόσο η έλλειψη εργατικών χεριών έχει προκαλέσει την αύξηση στις τιμές των μεροκάματων όσων εργατών έχουν παραμείνει στην περιοχή, οι οποίοι ζητούν σε πολλές περιπτώσεις περισσότερα από 60 ευρώ για την συγκομιδή.
«Το πορτοκάλι φέτος σε γενικές γραμμές πήγε λίγο καλύτερα από τα άλλα χρόνια αλλά έχουμε και μεγάλο κοστολόγιο για την παραγωγή όπως τα λιπάσματα, τα φάρμακα, οι εργάτες γης που ζητάνε μεροκάματα υψηλά επειδή υπάρχει έλλειψη σε εργατικά χέρια», αναφέρει ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Εσπεριδοειδών Τραγανού «Δίας», Δημήτρης Τσάκωνας.
Πιο ακριβά στο ράφι
Επίσης ακόμα ένα ζήτημα που «καίει» την ελληνική οικονομία είναι το γεγονός ότι εξαιτίας της αλόγιστης εισαγωγής πορτοκαλιών από τρίτες χώρες, τα οποία όπως καταγγέλλουν οι παραγωγοί δεν ελέγχονται, έχει προκαλέσει την πτώση της τιμής του ελληνικού πορτοκαλιού που πωλείται σε τιμές εξευτελιστικές αλλά και την αύξησή του, στα ράφια των σούπερ μάρκετ. «Το προϊόν μας είναι αναγνωρισμένο από όλους και γευστικά και εμφανισιακά και το σπουδαιότερο είναι ότι εμείς εφαρμόζουμε την Ευρωπαϊκή προδιαγραφή όσον αφορά τα φυτοφάρμακα. Τα θύματα είναι δύο, πρώτον εμείς που καλλιεργούμε και παράγουμε και δεύτερον ο καταναλωτής. Φέτος η τιμή στα μανταρίνια μας είναι από 0,30 έως 0,34 ευρώ στον παραγωγό και φτάνει 2,50 ευρώ στον καταναλωτή. Όταν τα πορτοκάλια διαλογής εδώ έχουν 0,30 ευρώ, στον καταναλωτή φτάνουν από 1,50 ευρώ έως 1,70 ευρώ το κιλό», αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τραγανού, Ανδρέας Τσουκαλάς.
Οι τιμές σε έναν χρόνο
«Πέρυσι τα πορτοκάλια είχαν 0,18 ευρώ και φέτος έχουν 0,30 ευρώ, όμως το κοστολόγιο που υπάρχει δεν επιτρέπει να έχουμε έσοδα. Και αν συνέχιζε η τιμή στα 0,18 ευρώ δεν υπήρχε περίπτωση φέτος να μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε. Η τιμή έχει αυξηθεί 20% με 30% αλλά αν η τιμή αυτή ήταν στα 0,20 ευρώ φέτος ο παραγωγός δεν είχε να κερδίσει. Υπάρχει ένα ποσοστό κέρδους φέτος το οποίο δεν μπορούμε να πούμε πως είναι ικανοποιητικό. Στην περιοχή μας το 80% των παραγωγών έχουν πορτοκάλια. Ζούμε από αυτή την δουλειά. Έχουμε επενδύσει στα πορτοκάλια», αναφέρει ο κ. Τσάκωνας ο οποίος χαρακτήρισε την χρονιά «καλή» αλλά όχι «τέλεια». Και αυτό γιατί, όπως είπε, «ο καιρός έχει αλλάξει, τα δέντρα αυτή την στιγμή είναι σε άνθιση, έχουμε επηρεαστεί από την κλιματική αλλαγή και τα δέντρα μας πλήττονται από τις καιρικές συνθήκες».
Από την πλευρά του ο κ. Τσουκαλάς επισημαίνει ότι: «Η τιμή του επιτραπέζιου πορτοκαλιού είναι περίπου η ίδια με πέρυσι, δεν θα πω συν πλην 10% ή 20% γιατί από πέρυσι μέχρι φέτος είχαμε τεράστιες αυξήσεις σε όλα. Ο πρωτογενής τομέας έχει στην κυριολεξία ισοπεδωθεί. Πέρυσι η τιμή κυμαινόταν από 0,18 ευρώ και έφτασε έως 0,40 ευρώ. Φέτος ναι μεν έχει ξεκινήσει λίγο καλύτερα χωρίς όμως να καλύπτει την διαφορά που έχουμε από πέρυσι στα αγροεφόδια, πετρέλαια, εργατικό προσωπικό. Όσο για την χυμοποίηση εξαιτίας των ζημιών που υπέστη το προϊόν σε Βραζιλία, Καλιφόρνια, Μαρόκο που ισοπεδώθηκαν από τις υψηλές θερμοκρασίες, υπάρχει αύξηση της τιμής εδώ. Η τιμή του πορτοκαλιού του χυμοποιήσιμου πέρυσι ήταν στα 0,08 λεπτά και φέτος έχει φτάσει στα 0,20 ευρώ».
ΠΑΤΡΙΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου