Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024
Των Αντώνη Φώτη και Γιώργου Μικελόπουλου
Σημαντικά έργα που θα φέρουν αλλαγές τόσο στην εικόνα, όσο και στην λειτουργικότητα και προσβασιμότητα δήμων της Ηλείας, περιλαμβάνει η Στρατηγική Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη των Δήμων Πύργου, Ήλιδας και Αρχαίας Ολυμπίας, την οποία παρουσιάζει αποκλειστικά σήμερα η εφ. «Πατρίς» και η οποία αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό μεταξύ άλλων τη διάθεση συνεργασίας και ανάπτυξης των εμπλεκόμενων δήμων.
Τα έργα που περιλαμβάνονται στην ΟΧΕ φτάνουν τα 70 συνολικά, με το συνολικό προϋπολογισμό τους να φτάνει τα 73.493.000 ευρώ. Από αυτό το ποσό, τα 71.618.000 ευρώ προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το 1.675.000 ευρώ από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).
Αναλύοντας το Στρατηγικό Σχέδιο για κάθε δήμο, αυτός του Πύργου φαίνεται πως έχει τη «μερίδα του λέοντος» μιας και τα έργα που έχουν ενταχθεί σε αυτό φτάνουν τα 29.948.000 ευρώ, ενώ ακολουθούν ο δήμος Ήλιδας με 19.620.000 ευρώ και ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας με 8.520.000 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, τα διαδημοτικά έργα φτάνουν συνολικά τα 15.405.000 ευρώ.
Ο συνολικός προϋπολογισμός των 73.493.000 ευρώ χωρίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες, με τον πρώτο να φτάνει στα 16.420.000 ευρώ, τον δεύτερο στα 10.028.000 ευρώ, τον τρίτο στα 6.045.000 ευρώ και τον τέταρτο στα 41.000.000 ευρώ. Από τα 70 συνολικά έργα που αναφέρθηκαν και παραπάνω, τα δέκα εξ αυτών ανήκουν στον δήμο Πύργου, τα τριάντα ανήκουν στον δήμο Ήλιδας και τα δεκαπέντε στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας. Επιπλέον, υπάρχουν δυο διαδημοτικά έργα, οκτώ από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δύο από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο του Πύργου και τρία από το Επιμελητήριο Ηλείας.
Αξίζει να σημειωθεί πως η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων είναι η 30η Απριλίου, πράγμα που σημαίνει πως μέχρι εκείνη την ημέρα τα δημοτικά συμβούλια των δήμων θα πρέπει να έχουν συνεδριάσει και να τις έχουν εγκρίνει.
ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΡΓΟΥ
Όπως έχει ήδη αναφέρει σε πρόσφατα ρεπορτάζ της η εφ. «Πατρίς», στόχος της δημοτικής αρχής του Στάθη Καννή μέσω της ΟΧΕ είναι η δημιουργία ενός «πολιτιστικού περίπατου», κυρίως μέσω των αναπλάσεων και εργασιών συντήρησης σε διατηρητέα κτίρια, όπως το «Μανωλοπούλειο» και τα υπνωτήρια του ΟΣΕ. Το έργο με τίτλο «Πολιτιστικός και Ιστορικός Περίπατος της Πόλης του Πύργου» έχει συνολικό προϋπολογισμό 14,5 εκατ. ευρώ. Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι στις προτάσεις του Δήμου Πύργου περιλαμβάνεται και η μεταφορά του έργου στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που αφορά την ανάπλαση του Επαρχείου.
Ακόμα, μεταξύ άλλων προτείνεται η ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων και υποδομών, όπως το αθλητικό κέντρο στην Συντριάδα, το Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο και το Πολύκεντρο, όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες του Δήμου Πύργου. Το εν λόγω έργο έχει προϋπολογισμό 4 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, οι προτάσεις του Δήμου Πύργου αφορούν και σε έργα οδοποιίας, όπως η ανάπλαση της οδού Καταραχίου και η δημιουργία περιαστικού ποδηλατοδρόμου έως το παραλιακό μέτωπο, με προϋπολογισμό 4,5 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το έργο είναι πλήρως ώριμο από πλευράς μελετών. Το ίδιο ισχύει και το έργο ανάπλασης και δημιουργίας ποδηλατοδρόμου στο δρόμο Καλακαίικα – Άγιος Ηλίας, προϋπολογισμού 1,9 εκατ. ευρώ. Οι δέκα προτάσεις – έργα του Δήμου Πύργου έχουν προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ.
ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΔΑΣ
Ένα ευρύ πλαίσιο παρεμβάσεων έχει ορίσει ο δήμος Ήλιδας, επιχειρώντας να βελτιώσει σημαντικά την προσβασιμότητά του και την εικόνα του.
Σε επίπεδο Αμαλιάδας ξεχωρίζει το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Κλειστού Γυμναστηρίου στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Αμαλιάδας συνολικού προϋπολογισμού 2.800.000 ευρώ για το οποίο και υπάρχει ώριμη μελέτη, η δημιουργία Πολυχώρου πολιτιστικών δραστηριοτήτων συνολικού προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ που προβλέπει την επισκευή του υπάρχοντος κτιρίου του πρώην ΤΕΙ και δημιουργία εντός αυτού ενός Πολυχώρου που θα αποτελέσει τον πολιτιστικό πυρήνα της πόλης, έργο για το οποίο υπάρχει προμελέτη, η ενεργειακή και υλικοτεχνική αναβάθμιση των Σχολικών Μονάδων Α’ και Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης συνολικού προϋπολογισμού 6.500.000 ευρώ για το οποίο απαιτείται μελέτη και ο εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση σε τριτοβάθμιο επίπεδο επεξεργασίας του Βιολογικού Καθαρισμού Αμαλιάδας συνολικού προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ για το οποίο απαιτείται και εδώ μελέτη.
Σε ότι αφορά το παραλιακό μέτωπο του δήμου, ξεχωρίζει αν μη τι άλλο η επέκταση της παραλιακής οδού που συνδέει την Κουρούτα με το Παλούκι συνολικού προϋπολογισμού 7.200.000 ευρώ, ενώ σημαντικά έργα είναι και η διαμόρφωση συνδετήριας οδού Παλούκι-Ε.Ο. Πάτρα-Πύργου συνολικού προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ, η αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων στην Κουρούτα συνολικού προϋπολογισμού 1.300.000 ευρώ, η επισκευή και ολοκλήρωση κατασκευής κτιρίου Ράλλη στο πευκοδάσος Μαραθιάς συνολικού προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ, η αναβάθμιση του αλιευτικού καταφυγίου στο Παλούκι συνολικού προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ και η αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων στο Παλούκι συνολικού προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ.
Εξίσου σημαντικές είναι και οι παρεμβάσεις στο ορεινό μέτωπο του δήμου, με την αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης, την προσθήκη συστήματος τηλεμετρίας και αυτόματης καταγραφής να ξεχωρίσει με συνολικό προϋπολογισμό 5.000.000 ευρώ, ενώ ακολουθούν αξιοποίηση του φυσικού κάλλους της λίμνης Πηνειού με τη δημιουργία ναυταθλητικού κέντρου και την οριοθέτηση υδατοδιαδρόμου για μελλοντική χρήση υδροπλάνων με συνολικό προϋπολογισμό 2.000.000 ευρώ, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου αυτοπαραγωγής του Διυλιστηρίου με συνολικό προϋπολογισμό 2.000.000 ευρώ, ενώ από 1.000.000 συνολικό προϋπολογισμό έχουν η αναβάθμιση Διυλιστηρίου στη Λίμνη Πηνειού, η δημιουργία 5 compact βιολογικών καθαρισμών στην Δ.Ε. Πηνείας και η δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου και ιπποφορβείου στην Δ.Ε. Πηνείας.
ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΧ. ΟΛΥΜΠΙΑΣ
Τέλος, σε ό,τι αφορά τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, το πιο εμβληματικό έργο – ίσως – που προτείνεται είναι η κατασκευή σταδίου 5 χιλιάδων θέσεων στον Πλάτανο προϋπολογισμού 2 εκατομμυρίων ευρώ για το οποίο ωστόσο εκκρεμούν μελέτες και εγκρίσεις ενώ πιο μπροστά βρίσκεται η πρόταση για τις αναπλάσεις των κοινόχρηστων χώρων των τοπικών κοινοτήτων Κάμενας, Πέυκων, Κρυονερίου, Αχλαδινής και Κρυόβρυσης προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ για τις οποίες είναι έτοιμες οι προμελέτες, όπως έτοιμη είναι και η προμελέτη για την αναβάθμιση και ανάπλαση προσόψεων κτιρίων της πόλης της Αρχαίας Ολυμπίας, προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ.
Από εκεί και πέρα, εξίσου σημαντική μπορεί να θεωρηθεί η πρόταση για προμήθεια ηλεκτρικών λεωφορείων προϋπολογισμού 800 χιλιάδων ευρώ αλλά και η ανάπλαση των πεζόδρομων της πόλης της Ολυμπίας, προϋπολογισμού 600 χιλιάδων ευρώ για την οποία μάλιστα υπάρχει και έτοιμη μελέτη.
Eπίσης, προτείνεται μεταξύ άλλων η διαμόρφωση και ανάπλαση παρόχθιας περιοχής του Κλαδέου ποταμού από τη γέφυρα του αρχαιολογικού χώρου έως και την γέφυρα του αρχαιολογικού μουσείου προϋπολογισμού 600 χιλιάδων ευρώ. Τέλος, υπάρχει μια σειρά ακόμα προτάσεων που αφορά είτε ενεργειακές αναβαθμίσεις σχολείων όπως των γυμνασίων Πανόπουλου και Λάλα είτε κατασκευές πυροφυλακίων και προμήθεια και τοποθέτηση θερμικών καμερών ανίχνευσης πυρκαγιών.
Όραμα και στόχοι
Το όραμα των Δήμων Πύργου, Ήλιδας και Αρχαίας Ολυμπίας για την Στρατηγική ΟΧΕ/ΒΑΑ διατυπώνεται ακολούθως: Συνέργεια και συνεργασία για την αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών, των επισκεπτών και του επιχειρηματικού κόσμου, την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και την ανάπτυξη υψηλής ποιότητας υπηρεσιών, με βασική προϋπόθεση την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η Στρατηγική ΟΧΕ/ΒΑΑ των Δήμων Πύργου, Ήλιδας και Αρχαίας Ολυμπίας συνίσταται σε στρατηγικούς στόχους (ΣΣ) και άξονες προτεραιότητας (ΑΠ) οι οποίοι εξειδικεύουν το περιεχόμενο της Στρατηγικής και σε ειδικούς στόχους (ΕΣ) που συνδέονται άμεσα με τους ειδικούς στόχους του ΠΕΠ «Δυτική Ελλάδα».
Συνέργεια με ευρωπαϊκές κι εθνικές στρατηγικές
Η Στρατηγική ΟΧΕ/ΒΑΑ Δήμων Πύργου, Ήλιδας και Αρχαίας Ολυμπίας βρίσκεται σε συνέργεια με τις ακόλουθες ευρωπαϊκές κι εθνικές στρατηγικές και σχέδια: Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία: Η υλοποίηση των δράσεων και έργων της Στρατηγικής ΟΧΕ/ΒΑΑ Δήμων Πύργου, Ήλιδας και Αρχαίας Ολυμπίας αναμένεται να συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου για 55% μείωση των καθαρών εκπομπών μέχρι το 2030. Υιοθετεί επίσης μέτρα της Στρατηγικής της ΕΕ για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, με έμφαση στις λύσεις που βασίζονται στη φύση και την ανάπτυξη της ανθεκτικότητας και της προστασίας των οικοσυστημάτων.
New European Bauhaus: Το New European Bauhaus είναι ένα περιβαλλοντικό, οικονομικό και πολιτιστικό έργο, που στοχεύει στο συνδυασμό, ανάμεσα σε άλλα, του σχεδιασμού, της βιωσιμότητας, της προσβασιμότητας και των επενδύσεων, προκειμένου να συμβάλλει στην υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Αποτελεί επιπλέον μια δημιουργική και διεπιστημονική πρωτοβουλία, που στόχο έχει τη δημιουργία ενός χώρου συνάντησης για να σχεδιάσει μελλοντικούς τρόπους ζωής, μετά και τη λήξη της παρούσας υγειονομικής κρίσης, συνδυάζοντας την τέχνη, τον πολιτισμό, την κοινωνική ένταξη, την επιστήμη και την τεχνολογία. Ουσιαστικά το ΝΕΒ επιδιώκει να λειτουργήσει ως μία γέφυρα ανάμεσα στον κόσμο της επιστήμης και της τεχνολογίας και αυτόν της τέχνης και του πολιτισμού. Στη Στρατηγική ΟΧΕ/ΒΑΑ Δήμων Πύργου, Ήλιδας και Αρχαίας Ολυμπίας περιλαμβάνονται έργα και δράσεις για την αναβάθμιση και αξιοποίηση κοινόχρηστων χώρων και χώρων πολιτισμού, τα οποία εστιάζουν στη βιωσιμότητα και την προσβασιμότητα και θα υλοποιηθούν σε συμφωνία με το New European Bauhaus. Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2021-25: Στη Στρατηγική περιλαμβάνονται έργα και δράσεις που αφορούν σε πρωτοβουλίες έξυπνης πόλης. Οι πρωτοβουλίες αυτές αποτελούν μέρος της Ψηφιακής Στρατηγικής των Δήμων που συμμετέχουν στη Στρατηγική ΟΧΕ/ΒΑΑ, οι οποίες έχουν συνταχθεί λαμβάνοντας υπόψη την Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2021-25. Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – Ελλάδα 2.0: Η Στρατηγική ΟΧΕ/ΒΑΑ Δήμων Πύργου, Ήλιδας και Αρχαίας Ολυμπίας περιλαμβάνει δράσεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν και από το ΤΑΑ. Με τον τρόπο αυτό, τα δύο κείμενα στρατηγικής υπηρετούν από κοινού την εθνική στόχευση για την πράσινη μετάβαση, την ψηφιακή μετάβαση και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής.
ΕΣΠΑ 2021-2027: Η Στρατηγική ΟΧΕ/ΒΑΑ Δήμων Πύργου, Ήλιδας και Αρχαίας Ολυμπίας περιλαμβάνει δράσεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν και από τα τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα της Προγραμματικής Περιόδου 2021-27. Πιο συγκεκριμένα, από προτεραιότητες του ΕΠ «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή», του ΕΠ «Μεταφορές» και του ΕΠ «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή».
ΠΑΤΡΙΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου