ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η σημαντικότερη υπόθεση των τελευταίων δεκαετιών σχετικά με τους αστέγους έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς αριθμός ρεκόρ ανθρώπων στην Αμερική δεν έχει μόνιμη κατοικία. Η Ελληνοαμερικανίδα δικηγόρος Θίαν Ευαγγελή (Theane Evangelis) εκπροσωπεί το Γκραντς Πας το οποίο προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά απόφασης που έκρινε αντισυνταγματικό να τιμωρούνται οι άνθρωποι που κοιμούνται έξω όταν δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος για καταφύγιο.
Οι δικαστές σήμερα Δευτέρα θα εξετάσουν τις αποφάσεις ενός Εφετείου με έδρα την Καλιφόρνια, το οποίο έκρινε ότι η τιμωρία των ανθρώπων που κοιμούνται έξω, όταν δεν υπάρχει χώρος για καταφύγιο, ισοδυναμεί με αντισυνταγματική σκληρή και ασυνήθιστη τιμωρία.
Αξιωματούχοι στη Δύση και την Καλιφόρνια, όπου ζει σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού των αστέγων της χώρας, υποστηρίζουν ότι οι αποφάσεις αυτές τους έχουν περιορίσει από τα μέτρα «κοινής λογικής» που αποσκοπούν στο να εμποδίσουν τους καταυλισμούς αστέγων να καταλαμβάνουν τα δημόσια πάρκα και πεζοδρόμια.
Οι ομάδες υπεράσπισης λένε ότι οι αποφάσεις παρέχουν ουσιαστική νομική προστασία, ιδίως με την αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που αναγκάζονται να κοιμούνται σε εξωτερικούς χώρους, καθώς το κόστος στέγασης εκτοξεύεται στα ύψη.
Η υπόθεση ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου έρχεται από το Γκραντς Πας, μια μικρή πόλη φωλιασμένη στα βουνά του νότιου Ορεγκον, όπου τα ενοίκια αυξάνονται και υπάρχει μόνο ένα καταφύγιο διανυκτέρευσης για ενήλικες. Καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός σκηνών συγκεντρωνόταν στα πάρκα της, η πόλη απαγόρευσε την κατασκήνωση και όρισε πρόστιμα ύψους 295 δολαρίων για όσους κοιμούνται εκεί.
Το 9ο Εφετείο των ΗΠΑ μπλόκαρε σε μεγάλο βαθμό την απαγόρευση της κατασκήνωσης βάσει της διαπίστωσής του ότι είναι αντισυνταγματικό να τιμωρούνται οι άνθρωποι που κοιμούνται έξω όταν δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος για καταφύγιο. Το Γκραντς Πας άσκησε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση τού άφησε λίγες καλές επιλογές.
«Πραγματικά κατέστησε αδύνατο για τις πόλεις να αντιμετωπίσουν τους αυξανόμενους καταυλισμούς και αυτοί είναι ανασφαλείς, ανθυγιεινοί και προβληματικοί για όλους, ειδικά για όσους βιώνουν την έλλειψη στέγης», δήλωσε η ομογενής δικηγόρος Θίαν Ευαγγελή, η οποία εκπροσωπεί το Γκραντς Πας.
Η πόλη αμφισβητεί επίσης μια απόφαση του 2018, γνωστή ως Martin v. Boise, η οποία απαγόρευσε για πρώτη φορά την κατασκήνωση όταν δεν υπάρχει στέγη. Το Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε να εξετάσει μια άλλη ένσταση κατά της απόφασης το 2019, πριν από την εδραίωση της σημερινής συντηρητικής πλειοψηφίας του.
Εάν η απόφαση ανατραπεί, οι υποστηρικτές λένε ότι θα διευκολύνει τις πόλεις να αντιμετωπίζουν την αστεγία συλλαμβάνοντας και επιβάλλοντας πρόστιμα στους ανθρώπους αντί να τους βοηθούν να βρουν καταφύγιο και στέγαση.
«Στο Γκραντς Πας και σε ολόκληρη την Αμερική, οι άστεγοι έχουν αυξηθεί επειδή όλο και περισσότεροι σκληρά εργαζόμενοι άνθρωποι αγωνίζονται να πληρώσουν το ενοίκιο, όχι επειδή δεν έχουμε τρόπους να τιμωρούμε τους ανθρώπους που κοιμούνται έξω», δήλωσε ο Τζέσι Ραμπίνοβιτς (Jesse Rabinowitz), διευθυντής εκστρατείας και επικοινωνίας του Εθνικού Κέντρου Δικαίου Αστέγων. Οι τοπικοί νόμοι που απαγορεύουν τον ύπνο σε δημόσιους χώρους έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 50% από το 2006, είπε.
Η υπόθεση έρχεται μετά την αύξηση των αστέγων στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά 12%, στο υψηλότερο επίπεδο που έχει αναφερθεί, καθώς η εκτίναξη των ενοικίων και η μείωση της βοήθειας για την πανδημία του κορωνοϊού οδήγησαν συνδυαστικά στο να καταστεί η στέγαση απρόσιτη για περισσότερους ανθρώπους, σύμφωνα με ομοσπονδιακά στοιχεία. Τέσσερις στους 10 ανθρώπους που βρίσκονται σε αστεγία κοιμούνται έξω, σύμφωνα με ομοσπονδιακή έκθεση.
Περισσότεροι από 650.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι είναι άστεγοι, οι περισσότεροι από τότε που η χώρα άρχισε να χρησιμοποιεί την ετήσια έρευνα το 2007. Οι έγχρωμοι, οι ΛΟΑΤΚΙ+ άνθρωποι και οι ηλικιωμένοι πλήττονται δυσανάλογα, δήλωσαν οι συνήγοροι.
Δύο από τις τέσσερις πολιτείες με τους μεγαλύτερους πληθυσμούς αστέγων στη χώρα, η Ουάσιγκτον και η Καλιφόρνια, βρίσκονται στα Δυτικά. Αξιωματούχοι σε πόλεις όπως το Λος Αντζελες και το Σαν Φρανσίσκο λένε ότι δεν θέλουν να τιμωρούν τους ανθρώπους απλώς και μόνο επειδή αναγκάζονται να κοιμούνται έξω, αλλά ότι οι πόλεις χρειάζονται τη δύναμη για να κρατήσουν υπό έλεγχο τους αυξανόμενους καταυλισμούς.
Πηγή: «Associated Press», E.K.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου