Τετάρτη, 24-4-2024
Αποπνικτική ήταν η ατμόσφαιρα χθες στην Ηλεία και σε μια σειρά από περιοχές ανά την Ελλάδα, καθώς η μεταφορά αφρικανικής σκόνης από τη Σαχάρα έχει υψηλές συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα. Μάλιστα, ο νομός μας, ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες, όπως φάνηκε τόσο από τις εικόνας, όσο και από την δορυφορική απεικόνιση, βρέθηκε στο επίκεντρο της συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης.
Σύμφωνα πάντως με τα προγνωστικά της υπηρεσίας Copernicus, από σήμερα το πρωί και κυρίως από το μεσημέρι και μετά, αναμένεται να υποχωρήσουν σημαντικά οι συγκεντρώσεις της αφρικανικής σκόνης από τη χώρα, όπως σημείωσε ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.
Όπως δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» η Αναστασία Βασιλείου, πνευμονολόγος, διευθύντρια ΤΕΠ και διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Πύργου, τις ημέρες που η αφρικανική σκόνη είναι σε υψηλά επίπεδα, αυξάνονται τα περιστατικά στο νοσοκομείο, ενώ συνέστησε την προσοχή σε άτομα με βεβαρυμμένο ιατρικό παρελθόν, επισημαίνοντας πως πρέπει να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους ή να φορούν μάσκα, εάν απαιτηθεί.
Όσον αφορά την επίδραση του φαινομένου στην υγεία μας, η κα Βασιλείου τόνισε ότι «η αφρικανική σκόνη υποβαθμίζει την ποιότητα του αέρα με διάφορες συνέπειες. Εκτός από τα μικροσωματίδια της σκόνης και το ότι προσβάλλουν το ανώτερο αναπνευστικό, εισέρχονται ορισμένα από αυτά και στην κυκλοφορία με επέκταση, σύμφωνα με τελευταίες μελέτες, να δημιουργούν βλάβη και στην καρδιά και δη στεφανιαία νόσο. Τα διάφορα σωματίδια της σκόνης, συμπαρασύρουν και διάφορους μικροοργανισμούς καθώς και διάφορα μέταλλα, διότι ταξιδεύοντας από την Αφρική μέχρι και εδώ περνούν από μολυσματικές και επιβαρυμένες από διάφορα μέταλλα περιοχές, για αυτό είναι επικίνδυνα και παθογόνα».
Οδηγίες στο πλαίσιο του φαινομένου εξέδωσε η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, στο πλαίσιο πρόληψης και προστασίας της Δημοσίας Υγείας, ενώ η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Π.Δ.Ε., Άννα Μαστοράκου, με αφορμή το φαινόμενο, δήλωσε:
«Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να επιδείξουν οι ευπαθείς ομάδες και οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα. Σε οποιοδήποτε συμβάν δυσφορίας, δύσπνοιας και επίμονου βήχα, να απευθυνθούν άμεσα σε δομές υγείας ή να συμβουλευτούν τους θεράποντες ιατρούς. Είναι σημαντικό οι πολίτες να λαμβάνουν προφυλάξεις για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης, που επιδεινώνει την ποιότητα του αέρα και αυξάνει τα επίπεδα σωματιδίων στην ατμόσφαιρα».
Για τις επιπτώσεις της αφρικανικής σκόνης στον οργανισμό μίλησε στο χθεσινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΟΡΤ ο πνευμονολόγος Παναγιώτης Κυριαζής, που δήλωσε ότι «υπάρχει επικινδυνότητα γιατί μπορεί να προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, επειδή υποβαθμίζει την ποιότητα του αέρα που εισπνέουμε και όπως είναι γνωστό οι πνεύμονές μας έχουν φτιαχτεί ώστε να αναπνέουν καθαρό αέρα. Η κατεξοχήν ομάδα που κινδυνεύει και μπορεί να έχει συμπτώματα έντονα από την έκθεση στην αφρικανική σκόνη είναι οι αναπνευστικοί ασθενείς, άλλες ομάδες ασθενών με αλλεργίες και οι ηλικιωμένοι ασθενείς με καρδιοαγγειακά νοσήματα. Γενικά, μαζί με τη σκόνη εισπνέουμε σωματίδια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα. Η μακροχρόνια έκθεση σε σκόνη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα μακροπρόθεσμα στα άτομα, ιδιαίτερα στην αναπνευστική τους λειτουργία». «Καλύτερα μέσα στα σπίτια μας»
Ανάρτηση στην προσωπική της σελίδα στο Facebook με αφορμή το φαινόμενο της αποπνικτικής σκόνης, πραγματοποίησε η πνευμονολόγος Θεώνη Γεωργοπούλου.
Συγκεκριμένα δήλωσε: «Δεν είναι μόνο σκόνη όλο αυτό. Καλύτερα μέσα στα σπίτια μας και με απαγόρευση δραστηριοτήτων για όλους. Οι ευπαθείς ομάδες τα φάρμακά τους και να απευθυνθούν στο γιατρό τους».
ΠΑΤΡΙΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου