Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
Πύρρος Δήμας και Ιωάννης Μελισσανίδης… Δυο ονόματα, δυο ιστορίες… Όχι μόνο για τον αθλητισμό αλλά για την Ελλάδα ολόκληρη. Οι δύο σπουδαίοι Ολυμπιονίκες που επί σειρά ετών έκαναν όλους τους Έλληνες περήφανους με τις διακρίσεις και το ήθος τους το ερχόμενο Σάββατο, θα ανακηρυχτούν από τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας ως επίτιμοι δημότες αλλά και πρεσβευτές του τόπου σε όλες τις δράσεις και εκδηλώσεις που συμμετέχουν παγκοσμίως.
Ο Πύρρος Δήμας θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους Έλληνες αθλητές όλων των εποχών, τρεις φορές χρυσός ολυμπιονίκης (Βαρκελώνη 1992, Ατλάντα 1996, Σύδνεϋ 2000) και μία φορά χάλκινος ολυμπιονίκης στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004. Μέχρι σήμερα είναι ο μοναδικός αρσιβαρίστας με τρία χρυσά ολυμπιακά μετάλλια κι ένα χάλκινο. Το 2009, εισήχθη τιμητικά στο Hall of Fame της Διεθνούς Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών. Συνολικά κατά τη διάρκεια της καριέρας του σημείωσε 11 παγκόσμια ρεκόρ. Στους Ολυμπιακούς αγώνες της Ατλάντα και της Αθήνας ήταν ο σημαιοφόρος της ελληνικής ολυμπιακής αποστολής. Για τις διακρίσεις του έχει αναδειχθεί πέντε φορές καλύτερος αθλητής στο ετήσιο δημοψήφισμα των αθλητικών συντακτών Ελλάδας (ΠΣΑΤ). Για την προσφορά του στον ελληνικό αθλητισμό έχει τιμηθεί με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Από την άλλη, ο Ιωάννης Μελισσανίδης, είναι ο νεότερος Χρυσός Ολυμπιονίκης στην ιστορία της γυμναστικής ανδρών και ο πρώτος εδώ και 100 χρόνια για την Ελλάδα. Το 1996 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην Ολυμπιάδα της Ατλάντα. Ήταν επίσης ο πρωταθλητής Ευρώπης του 1994 στο αγώνισμα εδάφους και ο πρώτος Έλληνας γυμναστής, που κέρδισε μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Ο μοναδικός αθλητής στην ιστορία της Ελληνικής Γυμναστικής που προκρίθηκε όχι μόνο στην Χρυσή οχτάδα του τελικού του Άλματος στους Ολυμπιακούς του Σύδνεϋ με την άσκηση που ονομάστηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Γυμναστικής ως «Άλμα Μελισσανίδη 1» αλλά και να φέρει και δύο Ολυμπιακούς τίτλους σε δύο διαφορετικά αγωνίσματα (Έδαφος και Άλμα). Υπάρχουν δύο άλματα στον Κώδικα Σημείων (Code of Points), που έχουν πάρει το όνομα του Ιωάννη Μελισσανίδη. Το 1994, όταν κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νέων στην Πράγα, ο Μελισσανίδης το χάρισε στην οικογένεια του Τούρκου συναθλητή του, Μουράτ Καμπάς, που είχε σκοτωθεί σε τροχαίο. Γι’ αυτή την σημαντική του πράξη τιμήθηκε με το βραβείο “Ιπεκτσί”, την ανώτατη τιμητική διάκριση της γείτονος χώρας. Ανάλογη ανταπόκριση υπήρξε και από την ελληνική πλευρά, καθώς τιμήθηκε από τον υπουργό Βόρειας Ελλάδας και από τον ΠΣΑΤ.
Οι δυο Ολυμπιονίκες καταθέτουν σήμερα στην εφ. «Πατρίς» τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους ενόψει της ανακήρυξης τους ως επίτιμοι δημότες Αρχαίας Ολυμπίας αλλά και της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.
«Ολυμπία, το κέντρο του κόσμου»
Ρωτήσαμε τον Πύρρο Δήμα πως αισθάνεται για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας να τον ανακηρύξει το ερχόμενο Σάββατο ως επίτιμο δημότη της πόλης.
«Είναι μεγάλη τιμή και συγκινούμαι με την απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας. Χαίρομαι ιδιαίτερα μάλιστα, γιατί το βράδυ της Βραδιάς των Άσσων που διοργάνωσε η εφ. Πατρίς γνώρισα και τον δήμαρχο και είναι ευτυχές γεγονός να βλέπεις νέους ανθρώπους να νοιάζονται για τον τόπο τους και να θέλουν να κάνουν την Αρχαία Ολυμπία αυτό που της αξίζει, το κέντρο δηλαδή του κόσμου», τόνισε ο σπουδαίος μας Ολυμπιονίκης.
«Στενάχωρο να θυμούνται την Ολυμπία μόνο κάθε τέσσερα χρόνια»
Στη συνέχεια δεν θα μπορούσε να μην ζητήσουμε από τον κ. Δήμα που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Ταϊλάνδη που διεξάγεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών και να μας μιλήσει για τις σκέψεις και τα συναισθήματα που του γεννιούνται κάθε φορά όταν πλησιάζει η μέρα της Αφής, που σηματοδοτεί ουσιαστικά και την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.
«Είναι ένα μοναδικό συναίσθημα ωστόσο είναι στενάχωρο να θυμόμαστε την Ολυμπία μόνο κάθε τέσσερα χρόνια. Ας ελπίσουμε ότι από εδώ και πέρα θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να κάνουμε όμορφα πράγματα για την Αρχαία Ολυμπία», μας απάντησε.
«Στην καρδιά μας η Αρχαία Ολυμπία»
Η σύντομη συζήτηση μας έληξε με το ερώτημα αν ενδεχόμενη εκλογή του, θα σημάνει ουσιαστικά και μια προσπάθεια προώθησης του Ολυμπιακού και του Αθλητικού Κινήματος με ταυτόχρονη ανάδειξη της Αρχαίας Ολυμπίας.
«Σίγουρα», μας απαντά, και συνέχισε λέγοντας πως «οι προσπάθειες μας έχουν ξεκινήσει από πέρυσι το Σεπτέμβριο όταν διοργανώσαμε στην Αρχαία Ολυμπία το ευρωπαίκό Κπυπελλο Άρσης Βαρών με έξοδα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Έχουμε την Αρχαία Ολυμπία στην καρδιά μας και ανατριχιάζουμε στο άκουσμα της, πως γίνεται λοιπόν να μην ενδιαφερθούμε γι’ αυτή;»
«Είμαι στην διάθεση της Αρχαίας Ολυμπίας και θα την προβάλλω όσο μπορώ»
O Ιωάννης Μελισανίδης από την πλευρά του, στην ερώτηση πως νιώθει για την ανακήρυξη του σε επίτιμο δημότη Αρχαίας Ολυμπίας, δήλωσε πως «είναι μεγάλη η χαρά, η τιμή και η συγκίνηση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα προβάλλω τον τόπο όσο περισσότερο μπορώ και με τον τρόπο που. Την Αρχαία Ολυμπία την γνωρίζουν πολύ, όμως πρέπει να την μάθουν ακόμα περισσότεροι γιατί είναι ένα έχει ένα ιστορικό brand το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί ακόμα περισσότερο και όχι μόνο δέκα μέρες κάθε τέσσερα χρόνια αλλά δώδεκα μήνες το χρόνο. Είμαι στην διάθεση του τόπου μου, της πατρίδας μου, της Αρχαίας Ολυμπίας για να βοηθήσω».
«Ολυμπιακό Χωριό στην Αρχ. Ολυμπία»
Ζητήσαμε από τον κ. Μελισσανίδη να μας πει με βάση την εμπειρία που έχει σαν αθλητής αλλά και σαν πρεσβευτής του αθλητισμού και του Ολυμπισμού, με ποιον τρόπο μπορεί να αξιοποιηθεί η Ολυμπία και όλα αυτά που πρεσβεύει.
«Κατά την άποψη μου η Αρχαία Ολυμπία δεν έχει αξιοποιηθεί όσο πρέπει και όσο μπορούμε. Υπάρχει η Ολυμπιακή Ακαδημία η οποία έχει γίνει ένας πολύ ωραίος χώρος που μπορεί να φιλοξενήσει παιδιά – σπουδαστές. Για μένα θα μπορούσε για παράδειγμα να γίνει στην περιοχή σε συνεργασία με τα υπουργεία Τουρισμού και Αθλητισμού και την Περιφέρεια, ένα Ολυμπιακό Χωριό. Χορηγίες μπορούν να υπάρξουν, δε μπορεί να τα αναλάβει όλα μόνο του το κράτος. Να υπάρχουν τρία. Ένα στην Αθήνα, ένα στη Θεσσαλονίκη που είναι μεγάλα αστικά κέντρα και ένα συμβολικά και ουσιαστικά στην Αρχαία Ολυμπία. Πείτε μου έναν αθλητή παγκοσμίου επιπέδου που δεν θα ήθελε να κάνει προετοιμασία στην Αρχ. Ολυμπία και που μετά με την σειρά του δεν θα διαφήμιζε τον τόπο σε όλο τον πλανήτη; Και χρήματα θα έρθουν στην περιοχή γιατί οι άνθρωποι θα μείνουν εδώ και θα διαφημιστεί η Αρχ. Ολυμπία. Ωστόσο αυτό θέλει έξυπνη διαχείριση αλλά κυρίως βούληση και έμπνευση».
«Συγκίνηση και τιμή σε απόλυτο βαθμό»
Τέλος, για τις αναμνήσεις που του έρχονται στο μυαλό, κάθε τέσσερα χρόνια που πλησιάζει η μέρα της Αφής της Φλόγας, ο Έλληνας Ολυμπιονίκης τόνισε:
«Είναι ένα μοναδικό συναίσθημα. Ειδικά για όσους έχουν φορέσει το εθνόσημο, έχουν ιδρώσει και έχουν φέρει επιτυχίες η συγκίνηση είναι μεγάλη. Ειδικά αν είσαι Έλληνας. Είχα την τιμή να πάρω τη Φλόγα στην Αθήνα, στην πατρίδα μου την Θεσσαλονίκη, στην Αρχαία Ολυμπία και αυτές οι στιγμές μένουν ανεξίτηλα στην μνήμη κάποιου. Είναι στιγμές που αισθάνεσαι συγκίνηση και τιμή σε απόλυτο βαθμό».
ΠΑΤΡΙΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου