Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024
Πώς θα απαντήσει η Κίνα
Από 25% σε 100% σχεδιάζει να αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων η κυβέρνηση Μπάιντεν, καθώς εντείνει τις προσπάθειες ενόψει των εκλογών στις ΗΠΑ για την προστασία της αμερικανικής βιομηχανίας.
Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή της αλλά και άλλους δασμούς στις εισαγωγές καθαρής ενέργειας, την Τρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reurers.
Οι Financial Times αναφέρουν επίσης ότι ο Μπάιντεν θα διατηρήσει τους υφιστάμενους δασμούς σε πολλά κινεζικά προϊόντα που ορίστηκαν από τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά θα προσθέσει επίσης νέες χρεώσεις σε ημιαγωγούς και ηλιακό εξοπλισμό. Οι ιατρικές προμήθειες κινεζικής κατασκευής, όπως σύριγγες και εξοπλισμός ατομικής προστασίας, αντιμετωπίζουν επίσης πρόσθετους δασμούς , ανέφεραν πηγές στο Reuters.
ΗΠΑ: Νέους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα ετοιμάζει ο Μπάιντεν
Η απότομη αύξηση των δασμών έρχεται εν μέσω της αυξανόμενης ανησυχίας ότι η Κίνα θα μπορούσε να πλημμυρίσει την αγορά των ΗΠΑ με φθηνά EV , απειλώντας την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει προβεί σε διάφορες ενέργειες τους τελευταίους μήνες για να πείσει τα μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων ότι θα προστατεύσει τις θέσεις εργασίας.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν επανεξετάζει εδώ και τρία χρόνια τους δασμούς που έθεσε ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στις εισαγωγές από την Κίνα ως μέρος του εμπορικού πολέμου που ξεκίνησε το 2018.
Ο χάλυβας
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του τον περασμένο μήνα στην Πενσυλβάνια ο Μπάιντεν είπε ότι η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να τριπλασιάσει τους δασμούς στον κινεζικό χάλυβα και το αλουμίνιο. Η USTR άνοιξε επίσης πρόσφατα έρευνα για αθέμιτες πρακτικές στην κινεζική ναυπηγική βιομηχανία μετά από αίτηση του συνδικάτου United Steelworkers.
Ωστόσο, η απόφαση για αύξηση των δασμών στα ηλεκτρικά οχήματα έρχεται καθώς η διοίκηση ανησυχεί ιδιαίτερα ότι η Κίνα προχωρά πολύ μπροστά στον πράσινο βιομηχανικό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ηλιακών συλλεκτών.
«Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να ξεπεράσει την καμπύλη και να διασφαλίσει ότι η αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ δεν θα έχει την ίδια μοίρα με την ηλιακή βιομηχανία των ΗΠΑ, η οποία ουσιαστικά αποδεκατίστηκε από αθέμιτες κινεζικές εισαγωγές», δήλωσε η Wendy Cutler, πρώην αξιωματούχος εμπορίου και αντιπρόεδρος του Asia Society Policy Institute.
Η Cutler είπε ότι οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες ήταν προετοιμασμένες να καταπιούν το κόστος των υφιστάμενων δασμών σε μια προσπάθεια να «σακατέψουν» τους ανταγωνιστές τους στις ΗΠΑ, αλλά οι υψηλότεροι δασμοί θα το έκαναν πολύ πιο δύσκολο.
«Ο τετραπλασιασμός αυτού του δασμολογικού συντελεστή, ωστόσο, θα προστατεύει αποτελεσματικότερα τους κατασκευαστές αυτοκινήτων των ΗΠΑ από κινεζικά οχήματα που αποτελούν αντικείμενο αθέμιτου εμπορίου προτού μπορέσουν να αποκτήσουν έδαφος στην αγορά των ΗΠΑ», δήλωσε ο Cutler.
Δισεκατομμύρια επιδοτήσεων
Η κυβέρνηση Μπάιντεν διοχέτευσε δισεκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών στις ΗΠΑ — μια προσπάθεια να τονώσει τις επενδύσεις στον εγχώριο τομέα καθαρής τεχνολογίας.
Τον Φεβρουάριο, ο Μπάιντεν διέταξε επίσης μια έρευνα για το εάν τα κινεζικά «συνδεδεμένα οχήματα» – μια αναπτυσσόμενη κατηγορία οχημάτων που συνδέονται στο διαδίκτυο που περιλαμβάνει ηλεκτρικά οχήματα – αποτελούν κίνδυνο εθνικής ασφάλειας για τις ΗΠΑ.
Οι δασμοί είναι η τελευταία ενέργεια της κυβέρνησης που δείχνουν πώς ο Μπάιντεν συνεχίζει να επιβάλλει κόστος στην Κίνα την ίδια στιγμή που το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον συνεχίζουν τις προσπάθειες σταθεροποίησης των σχέσεων μετά τη σύνοδο κορυφής μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ και του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ πέρυσι.
Τα νέα για την αύξηση των δασμών έρχονται αφότου οι ΗΠΑ και η Κίνα, οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί ρύπων στον κόσμο, δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι θα « εντατικοποιήσουν » τη συνεργασία σε θέματα που σχετίζονται με το κλίμα, συμπεριλαμβανομένης της διάδοσης της πράσινης ενέργειας.
Κινεζικά αντίποινα;
Τα μέτρα θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντίποινα από την Κίνα σε μια περίοδο αυξημένων εντάσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Η ευρύτερη επιβολή δασμών από τον Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεδρίας του 2017-2021 προκάλεσε αντίστοιχη αντίδραση της Κίνας. Ο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα.
Και οι δύο υποψήφιοι για την αμερικανική προεδρία έχουν κάνει μια απότομη στροφή μακριά από τη συναίνεση για το ελεύθερο εμπόριο που κάποτε επικρατούσε στην Ουάσινγκτον, μια περίοδος που κορυφώθηκε με την ένταξη της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το 2001.
Το 2022, ο Μπάιντεν δρομολόγησε την αναθεώρηση της πολιτικής της εποχής Τραμπ βάσει του άρθρου 301 του αμερικανικού εμπορικού νόμου. Τον περασμένο μήνα, ζήτησε να επιβληθούν απότομα υψηλότεροι αμερικανικοί δασμοί σε κινεζικά προϊόντα χαλυβουργίας, όμως η συγκεκριμένη στόχευση ήταν στενή, με τη συνολική αξία των προϊόντων να υπολογίζεται σε περισσότερα από 1 δισ. δολάρια για προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.
Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης την έναρξη έρευνας για τις κινεζικές εμπορικές πρακτικές για τους τομείς της ναυπηγικής, της ναυτιλίας και των εφοδιασμών, μια διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερους δασμούς.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν ασκεί επίσης πιέσεις στο γειτονικό Μεξικό ώστε απαγορεύσει στην Κίνα να πουλά τα προϊόντα χαλυβουργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες έμμεσα από εκεί. Η Κίνα έχει δηλώσει ότι οι δασμοί είναι αντιπαραγωγικοί και προκαλούν ζημιά τόσο στην αμερικανική, όσο και την παγκόσμια οικονομία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου