OΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι σχέσεις του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου είναι εδώ και καιρό εξαιρετικά περίπλοκες, ενώ τους τελειώνει το περιθώριο για ελιγμούς, καθώς οι απόψεις τους για τον πόλεμο στη Γάζα αποκλίνουν και το πολιτικό τους μέλλον κρέμεται από μια κλωστή.
Οι δεσμοί τους έχουν φτάσει στο ναδίρ, καθώς ο Μπάιντεν καθυστερεί την παράδοση βαρέων βομβών στο Ισραήλ – και προειδοποιεί ότι η παροχή πυροβολικού και άλλου οπλισμού θα μπορούσε επίσης να ανασταλεί εάν ο Νετανιάχου προχωρήσει σε μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας.
Οι Ισραηλινοί ηγέτες δήλωσαν την Πέμπτη ότι δεν θα πτοηθούν από την απειλή του προέδρου Μπάιντεν ότι θα αναστείλει περαιτέρω αποστολές όπλων εάν ο στρατός εξαπολύσει μεγάλη επίθεση στις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Ράφα στη νότια Γάζα.
Προκλητικά και ενίοτε περιφρονητικά για τη στάση της κυβέρνησης Μπάιντεν, τα σχόλιά τους κατέστησαν σαφές το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με τον πόλεμο και την προοπτική μιας πλήρους κλίμακας εισβολής στη Ράφα, όπου βρίσκουν καταφύγιο περίπου ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, σημειώνουν οι συντάκτες του σχετικού δημοσιεύματος της «New York Times», Ανταμ Ράσγκον (Adam Rasgon), Τζούλιαν Ε. Μπάρνς (Julian E. Barnes) και Μάικλ Λέβενσον (Michael Levenson).
Και ήρθαν καθώς οι διαπραγματεύσεις υψηλού επιπέδου με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός και τους ομήρους εκτροχιάστηκαν -τουλάχιστον προς το παρόν- εν μέσω της οργής ορισμένων εκ των συμμετεχόντων για τη στρατιωτική εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στη Ράφα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Αλλοι Ισραηλινοί ηγέτες δήλωσαν ότι ο στρατός θα συνεχίσει την εκστρατεία του για την καταστροφή της Χαμάς, η οποία ηγήθηκε των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.
«Απευθύνομαι στους εχθρούς του Ισραήλ, καθώς και στους καλύτερους φίλους μας, και λέω: Το κράτος του Ισραήλ δεν μπορεί να υποταχθεί», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκαλάντ (Yoav Gallant), σε μια επιμνημόσυνη τελετή. Είπε ότι η χώρα θα κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο» για να υπερασπιστεί τους πολίτες της και «να ορθώσει το ανάστημά της απέναντι σε όσους επιχειρούν να μας καταστρέψουν».
Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αν και δεν απάντησε άμεσα στον Μπάιντεν, κράτησε επίσης προκλητικό τόνο. «Αν χρειαστεί να σταθούμε μόνοι μας, θα σταθούμε μόνοι μας», είπε.
Ο Ναντάβ Εγιάλ (Nadav Eyal), διακεκριμένος αρθρογράφος της «Yedioth Ahronoth», μιας κεντρώας ισραηλινής εφημερίδας, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η στροφή του Μπάιντεν ήταν «η πιο σοβαρή σύγκρουση μεταξύ μιας αμερικανικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης του Ισραήλ από τον πρώτο πόλεμο του Λιβάνου».
Υπήρξαν διαφωνίες σχετικά με την οικοδόμηση οικισμών από το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, όταν ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος. Αργότερα, ο Νετανιάχου αντιτάχθηκε σθεναρά στην προσπάθεια του Μπάιντεν να αναβιώσει την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν που επισφραγίστηκε από τον Ομπάμα και καταργήθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Νετανιάχου εκνευρίστηκε όταν ο Μπάιντεν τον παρότρυνε να αποκλιμακώσει τις εντάσεις κατά τη διάρκεια του αιματηρού 11ήμερου πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς το 2021.
Οι ηγέτες πέρασαν περισσότερο από ένα μήνα νωρίτερα φέτος χωρίς να μιλήσουν, καθώς η απογοήτευση του Μπάιντεν με τον Νετανιάχου μεγάλωνε για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.
Με τη σχέση Μπάιντεν – Νετανιάχου να δέχεται τώρα μεγαλύτερη ένταση από ποτέ άλλοτε, δεν είναι σαφές πώς οι ηγέτες θα προχωρήσουν μπροστά.
Πηγές: «The New York Times», «Associated Press»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου