Kυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΒΟΣΤΩΝΗ. Έγινε το Σάββατο 18 Μαΐου η 82η τελετή της αποφοίτησης της Θεολογικής Σχολής και του Ελληνικού Κολεγίου στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου των Μητροπολιτών Βοστώνης Μεθοδίου και Αγίου Φραγκίσκου, των Επισκόπων Αμισού Ιωακείμ και Συνάδων Αντωνίου και του γενικού προξένου της Ελλάδας στη Βοστώνη, Συμεών Τέγου.
Αποφοίτησαν έντεκα από το Ελληνικό Κολέγιο λαβόντες τα δίπλωμα Bachelor of Arts και δέκα τρεις από τη Θεολογική Σχολή λαβόντες το δίπλωμα Master of Divinity, το οποίο είναι ιερατικής κατευθύνσεως για εκείνους οι οποίοι προορίζονται να εισέλθουν στον ιερό κλήρο. Επίσης αρκετοί έλαβαν άλλα Θεολογικά διπλώματα προοριζόμενοι για άλλες διακονίες στην Εκκλησία ως λαϊκοί, κατηχητές, διευθυντές νεολαίας, βοηθοί ιερέων κ.λ.π. Συγκεκριμένα 16 έλαβαν το δίπλωμα Master of Theology, 8 το δίπλωμα Master of Theological Studies.
Εκ μέρους των αποφοιτησάντων τάξεων μίλησαν οι αριστεύσαντες Jacob Butts από το Ελληνικό Κολέγιο και από τη Θεολογική Σχολή ο ιερεύς Γαβριήλ Γαλιφιανάκης, αμφότεροι μόνο στην Αγγλική. Επίσης ο νεοδιορισθείς πρόεδρος της Σχολής Δημήτρης Κατός δεν είπε ούτε μία λέξη στην Ελληνική γλώσσα, ούτε ο αναπληρωτής κοσμήτορας του Ελληνικού Κολεγίου Τιμόθεος Πατίτσας, αλλά ούτε και ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής ο εκ Ρουμανίας καταγόμενος π. Ευγένιος Πέντιουκ. Μηνύματα επίσης απηύθυναν ο αντιπρόεδρος της Εφορίας π. Ιωάννης Μαγουλιάς, η εκπρόσωπος της Φιλοπτώχου Φιλίππα Κοντάκη και η εκτελεστική διευθύντρια της Ηγεσίας των 100 Πωλέτ Πούλου.
Η Σχολή τίμησε την Νταγιάνα Δημητρούλια αντιπρόεδρο ακαδημαϊκών θεμάτων, ενώ τίμησε με απονομή επίτιμου διδακτορικού Θεολογίας το ζεύγος των ευεργετών της Αρχιεπισκοπής και της Σχολής Ηλία και Ελένης Νικοζήση με καταγωγή από τη Βόρειο Ήπειρο.
Ο γενικός πρόξενος Συμεών Τέγος, ο οποίος προσκλήθηκε την τελευταία στιγμή στην τελετή της αποφοίτησης γι’ αυτό και το όνομα του δεν συμπεριλαμβάνεται στο επίσημο πρόγραμμα εκφώνησε χαιρετισμό με πολλά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι παρούσα με έμπρακτο τρόπο υπονοήσας την οικονομική συνδρομή των δύο εκατομμυρίων ευρώ ενώ τόνισε την Ελληνικότητα, την Ελληνική Γλώσσα και ταυτότητα του Ελληνικού Κολεγίου και της Σχολής.
Συγκεκριμένα ο κ. Τέγος είπε τα εξής: «Σήμερα θα έχουμε τη χαρά να μοιραστούμε μια πολύ όμορφη στιγμή με όλους σας, αυτή της 82ης αποφοίτησης του Ελληνικού Κολλεγίου και της Σχολής του Τιμίου Σταυρού.
Είμαι πεπεισμένος ότι κανένας σας δεν έχει αμφιβολία ότι για μας στο Ελληνικό Γενικό Προξενείο Βοστώνης, στην Ελλάδα, το Ελληνικό Κολλέγιο- Σχολή του Τιμίου Σταυρού – όπως ξεκάθαρα άλλωστε φαίνεται από την ονομασία του- είναι Ελλάδα. Και νομίζω ότι όλοι γνωρίζετε ότι η χώρα μας- παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε- το έδειξε αυτό εμπράκτως σε κρίσιμες στιγμές για το Ελληνικό Κολλέγιο. Και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε με προσοχή, στοργή και ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα τεκταινόμενα στο Κολλέγιο και τη Σχολή. Και να είστε σίγουροι ότι θα παραμείνουν Ελλάδα γιατί πολύ απλά στον πυρήνα τους πάντα αυτό θα είναι, αφού έτσι δημιουργήθηκαν βασιζόμενα στις θυσίες των προγόνων μας που ήρθαν στις ΗΠΑ και μεγαλούργησαν.
Η Ορθόδοξη πίστη μας είναι Ελλάδα, όπως και η γλώσσα μας, η κουλτούρα μας, ο πολιτισμός μας. Αυτόν τον υπέροχο -μοναδικό στο κόσμο- πολιτισμό μαζί με την μοναδική μας πίστη πρέπει να διδαχθήκατε όλο το διάστημα της φοίτησής σας εδώ. Και αυτά οφείλουμε να τα διαφυλάξουμε όλοι μαζί σαν κόρη οφθαλμού.
Συγχαρητήρια για την αποφοίτησή σας! Σας ευχαριστώ».
Στο τέλος έπειτα από την επίσημη κατακλείδα ομιλία του στην αγγλική γλώσσα ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος λαβών αφορμή από τον χαιρετισμό του γενικού προξένου άρχισε να ομιλεί στην Ελληνική γλώσσα ευχαριστώντας την Ελλάδα για την οικονομική ενίσχυση και πλέκοντας το εγκώμιο της Ελληνικότητας, της Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού.
Συγκεκριμένα ο Αρχιεπίσκοπος ανάμεσα στα άλλα είναι και εξής: «Αγαπητοί απόφοιτοι και απόφοιτες θα σας μιλήσω σε μία γλώσσα που επέλεξε ο Θεός για να εκφράσει τα πιο λεπτά νοήματα της Ορθόδοξης Πίστης μας. Μία γλώσσα που την επέλεξε ο Θεός για να γραφτεί το Ευαγγέλιο και όλες οι Επιστολές του Απ. Παύλου και όλων των άλλων Αποστόλων. Μία γλώσσα την οποία επέλεξε η ενωμένη Χριστιανική Εκκλησία για να περιγράψει τα δόγμα και το Πιστεύω μας. Τη γλώσσα που επέλεξαν οι Αγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας για να μας διδάξουν πώς να προσευχόμαστε, τις πρώτες Λειτουργίες, τις πρώτες ευχές, τις πρώτες Ακολουθίες, όλους τους ύμνους, την υμνογραφία της Εκκλησίας μας. Τη γλώσσα που άκουσαν για πρώτη φορά οι απεσταλμένοι των Σλάβων, των Ρώσων, όταν μπήκαν στην Αγία Σοφία και παρόλο που δεν καταλάβαιναν φυσικά τη γλώσσα, κατάλαβαν όμως ότι μέσα εκεί στην Αγία Σοφία ήταν ο Θεός και μιλούσε. Κι έτσι σήμερα στην Ορθοδοξία μας έχομε δύο Παραδόσεις την Ελληνική Παράδοση της Ορθοδοξίας με ό,τι αυτό σημαίνει λειτουργικά, υμνογραφικά κι έχομε και τη Σλαβική Παράδοση αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι γεννήθηκε από την Κωνσταντινούπολη, από τον Ελληνικό Πολιτισμό».
Σε άλλο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως «θέλω να σας θυμίσω πως η Ελληνικότητα δεν μπορεί ποτέ να γίνει εθνικιστική. Εθνικισμός και Ελληνισμός είναι δύο έννοιες ασυμβίβαστες».
Τόνισε πως «όλα αυτά σας τα είπα για να είμαστε όλοι υπερήφανοι για την Ελληνική μας Παράδοση είτε είμαστε Ελληνες, είτε δεν είμαστε Ελληνες, είμαστε όμως υπερήφανοι που ανήκουμε και ακολουθούμε μία Παράδοση την κατ’ εξοχήν Παράδοση, την κατ’ εξοχήν γλώσσα η οποία διέσωσε την Πίστη μας».
Είπε ακόμα πως «η Ελληνικότητα και οι βασικές αρχές του Ελληνισμού αποτέλεσαν τη βάση και τις ίδιες αξίες πάνω στις οποίες χτίστηκε και εδραιώθηκε η Αμερικανική Κοινοπολιτεία. Επομένως και ως Αμερικανοί και ως Ελληνες και ως Ορθόδοξοι έχομε όλα τα εχέγγυα για να ερχόμαστε εδώ στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού και να μορφωνόμαστε και να γνωρίζουμε την Πίστη μας από τις πηγές, να γνωρίζουμε έναν Πολιτισμό και εφόσον έχομε εμείς τα εφόδια γι’ αυτό να αναπτύξουμε τον δικό μας Πολιτισμό βάσει των αρχών του Ελληνικού Ορθόδοξου Πολιτισμού».
Ο κ. Ελπιδοφόρος έπλεξε επίσης το εγκώμιο του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου.
Σε δηλώσεις του στον «Εθνικό Κήρυκα» ο τιμηθείς Ηλίας Νικοζήσης είπε ότι «δεν την αξίζω την τιμή που μου έγινε σήμερα. Είμαι τυχερός που βρέθηκαν στην Αμερική και μπόρεσα και έκανα τα πράγματα που έκανα». Η σύζυγός του η κυρία Ελένη Νικοζήση η οποία κρατούσε τον σύζυγό της διαρκώς από το χέρι είπε χαμογελώντας «εξήντα χρόνια παντρεμένοι και εξακολουθούμε να είμαστε ερωτευμένοι».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου