Πέμπτη,
30 Μαΐου, 2024
ΒΟΣΤΩΝΗ. Με δείπνο που παρατέθηκε στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής έγινε η έναρξη του Δέκατου Θερινού Πανεπιστημίου, το οποίο, όπως έχει γράψει ο «Εθνικός Κήρυκας», συγκαλείται στη Βοστώνη με θέμα: «Η διάδοση και η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην Ομογένεια της Αμερικής».
Στο δείπνο παρακάθησαν περί τα εβδομήντα άτομα, η πλειάδα των οποίων έχει έλθει από Ελλάδα, Αγγλία, Καναδά, και άλλες χώρες και συμπεριλαμβάνονται καθηγητές και ειδήμονες γλωσσολογίας, δημοσιογράφοι από ηλεκτρονικά και έντυπα Μέσα Ενημέρωσης, άνθρωποι των Γραμμάτων και Τεχνών, μεταπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες.
Επίσης, παρευρέθηκαν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστώνη, Συμεών Τέγος, ο διευθυντής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής Αναστάσιος Κουλαρμάνης και ο πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης Γεώργιος Καντώνης. Εμφανίσθηκε για λίγο και ο νεοδιορισθείς πρόεδρος Δημήτρης Κατός, ο απερχόμενος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Νέας Αγγλίας, Βασίλης Καυκάς, ο πρόεδρος του Ευβοϊκού Συλλόγου Βοστώνης, Δημήτρης Ματθαίος, ομογενείς καθηγητές και καθηγήτριες από πανεπιστήμια και κολέγια της Βοστώνης, ο π. Βασίλειος Μπέμπης ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Κέμπριτζ Μασαχουσέτης, ο οποίος ανέπεμψε και την προσευχή για το δείπνο, καθώς και δασκάλες ελληνικών σχολείων από κοινότητες της Νέας Αγγλίας και της Νέας Υόρκης.
Στο συνέδριο, το οποίο θα ολοκληρώσει τις εργασίες του την Κυριακή 2 Ιουνίου, συμμετέχει η πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγήτρια Τμήματος Ιατρικής Σχολής Επιστημών Υγείας Αννα Μπατιστάτου. Ανακοινώθηκε ότι την Κυριακή αναμένεται να παραστεί και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.
Το συνέδριο διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Σχολή Επιστημών Αγωγής, Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, ΜΜΕ & Εκπαίδευσης με επικεφαλής διοργανώτρια την καθηγήτρια Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη, σε συνεργασία με το Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο.
Στον χαιρετισμό της στο δείπνο η καθηγήτρια Νικολέττα Τσιτσανούδη, ανάμεσα στα άλλα είπε: «Σας καλωσορίζουμε στο 10ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο ‘Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ’. Ο τίτλος της φετινής επετειακής δράσης είναι ‘Η διάδοση και η διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας στην Ομογένεια της Αμερικής’».
Σε άλλο σημείο είπε πως «από τα ηλιόλουστα νησιά της Ανδρου, της Σύρου, της Κρήτης, της Υδρας και του Καστελλόριζου, αλλά και πέρυσι στις φυλακές Αυλώνα, το φετινό μας πρόγραμμα γιορτάζει τα δεκάχρονά του εδώ στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού. Είμαστε έτοιμοι για το υπέροχο ταξίδι του θεσμού, που σκορπίζει τις ιδέες του με πάθος και μεράκι».
Επίσης, τόνισε πως «είμαστε εδώ για να σας αφουγκραστούμε, αλλά και για να σας μεταφέρουμε την έγνοια της πατρίδας για τη διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας».
Η κυρία Τσιτσανούδη ευχαρίστησε ενθέρμως τον «Εθνικό Κήρυκα» για την υποστήριξή του και για το γεγονός ότι έκανε γνωστό στις Ηνωμένες Πολιτείες το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» με δημοσιεύματα και συνεντεύξεις.
Στον χαιρετισμό του ο γενικός πρόξενος Συμεών Τέγος καλωσόρισε τους συνέδρους εξ Ελλάδος, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες και εξέφρασε την αγωνία του για το μέλλον της Ελληνικής Γλώσσας στην Αμερική.
Ο διευθυντής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής Αναστάσιος Κουλαρμάνης στον χαιρετισμό του, ανάμεσα στα άλλα, υπογράμμισε ότι «η εκδήλωση αυτή φέρνει κοντά όλους: πανεπιστημιακούς δασκάλους, εκπαιδευτικούς, φοιτητές επιστήμονες και ερευνητές για να προβάλλουμε και μελετήσουμε το θέμα της διάδοσης της Ελληνικής Γλώσσας στην Ομογένεια της Αμερικής».
Ανάμεσα στις ενότητες που θα παρουσιαστούν στο Συνέδριο είναι και οι εξής:
-Η διδασκαλία της Ελληνικής στο εξωτερικό. Τα ειδικά χαρακτηριστικά της διδασκαλίας της ελληνικής στα σχολεία της Διασποράς.
-Η αντιμετώπιση του γλωσσικού λάθους από τους εκπαιδευτικούς. Τρόποι διαπραγμάτευσης των γλωσσικών και επικοινωνιακών λαθών των μαθητών.
-Καλές πρακτικές προσέλκυσης ενδιαφέροντος για την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό για τους μαθητές της δεύτερης και τρίτης γενιάς Ελλήνων στο εξωτερικό.
-Φρεσκάροντας τα Ελληνικά. Ταχύρρυθμη εκπαίδευση για την ανανέωση και τον εμπλουτισμό της γνώσης του λεξιλογίου.
-Προώθηση συνεργασιών μεταξύ ελληνικών σχολείων της Διασποράς στην Αμερική με ελληνικά Πανεπιστήμια για την ανάπτυξη προγράμματος συνεργασίας και την προσφορά μαθημάτων ελληνικής γλώσσας από καθηγητές Πανεπιστημίου και διδάκτορες ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού.
-Βελτίωση της επικοινωνιακής προσέγγισης και επικοινωνιακής παρουσίας των εκπαιδευτικών, στην τάξη, στην κοινωνική ζωή, στη δημόσια και ιδιωτική σφαίρα.
-Τρόποι αξιοποίησης της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση, με στόχο τον εμπλουτισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
-Ο ρόλος και η προσφορά των εδρών και προγραμμάτων ελληνικής γλώσσας στην Αμερική στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου