Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
ΟΚΛΑΝΤ. Συγκλονίζει η ιστορία ενός ομογενή από την Καλιφόρνια, του Τζέιμς Βλάχου (James Vlahos), ο οποίος μαθαίνοντας την είδηση του επικείμενου θανάτου του πατέρα του αποφάσισε να λάβει δραστικά μέτρα και εκμεταλλευόμενος την ΑΙ τεχνολογία να τον κρατήσει «ζωντανό» στην αιωνιότητα.
Το 2016, ο Τζέιμς Βλάχος έμαθε τρομερά νέα – ο πατέρας του διαγνώστηκε με καρκίνο σε τελικό στάδιο, σημειώνει στο σχετικό θέμα του το «BBC». «Αγαπούσα τον πατέρα μου, έχανα τον πατέρα μου», λέει ο κ. Βλάχος, ο οποίος εδρεύει στο Οκλαντ.
Ηταν αποφασισμένος να αξιοποιήσει στο έπακρο τον εναπομείναντα χρόνο που είχε με τον πατέρα του. Ετσι, τον έπεισε για μια προφορική συζήτηση, κατά την οποία πέρασε «ώρες και ώρες, ώρες απλά ηχογραφώντας την ιστορία της ζωής του».
Αυτό συνέπεσε με την εποχή που ο Τζέιμς άρχιζε να εξερευνά μια καριέρα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), οπότε το έργο του σύντομα εξελίχθηκε.
«Σκέφτηκα, Θεέ μου, τι θα γινόταν αν μπορούσα να κάνω κάτι διαδραστικό από αυτό;» λέει. «Εναν τρόπο να διατηρήσω πιο πλούσια τις αναμνήσεις του και κάποια αίσθηση της προσωπικότητάς του, η οποία ήταν τόσο υπέροχη, να την κρατήσω».
Ο πατέρας του Τζέιμς, ο Τζον, απεβίωσε το 2017, αλλά όχι πριν ο Τζέιμς μετατρέψει αυτά που είχε ηχογραφήσει σε ένα chatbot με τεχνητή νοημοσύνη που μπορούσε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τη ζωή του πατέρα του – με τη φωνή του πατέρα του.
Μια τέτοια χρήση της ΑΙ για την τεχνητή επαναφορά ανθρώπων στη ζωή έχει εξερευνηθεί εδώ και καιρό στην επιστημονική φαντασία, αλλά οι εξελίξεις στην τεχνολογία ΑΙ την έχουν καταστήσει πλέον δυνατή στην πραγματική ζωή. Το 2019, ο Τζέιμς μετέτρεψε το chatbot του σε μια εφαρμογή και επιχείρηση που ονομάζεται HereafterAI, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν το ίδιο για τους αγαπημένους τους.
Προσθέτει ότι, ενώ το chatbot δεν έδιωξε τον πόνο από τον θάνατο του πατέρα του, τού δίνει «περισσότερα από όσα διαφορετικά θα είχα». «Δεν ξεθωριάζει απομένοντας μια πολύ θολή ανάμνηση. Εχω αυτό το υπέροχο διαδραστικό σύμπαν στο οποίο μπορώ να στραφώ».
Ενώ οι χρήστες του HearafterAI μπορούν να ανεβάζουν φωτογραφίες του αγαπημένου τους προσώπου, για να εμφανίζονται στην οθόνη του έξυπνου τηλεφώνου ή του υπολογιστή τους όταν χρησιμοποιούν την εφαρμογή, μια άλλη εταιρεία που μετατρέπει τους ανθρώπους σε AI chatbots πηγαίνει πολύ πιο πέρα.
Η νοτιοκορεατική DeepBrain AI δημιουργεί ένα άβαταρ ενός ατόμου με βάση το βίντεο, τραβώντας ώρες βίντεο και ήχου για να καταγράψει το πρόσωπο, τη φωνή και τους τρόπους συμπεριφοράς του.
«Κλωνοποιούμε την ομοιότητα του ατόμου στο 96,5% του αρχικού ατόμου», λέει ο Michael Jung, οικονομικός διευθυντής της DeepBrain. «Ετσι, ως επί το πλείστον η οικογένεια δεν αισθάνεται άβολα να μιλάει με το αποθανόν μέλος της οικογένειας, παρόλο που πρόκειται για ένα avatar τεχνητής νοημοσύνης».
Η εταιρεία πιστεύει ότι η εν λόγω τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μέρος της ανάπτυξης μιας κουλτούρας «καλού θανάτου» – όπου προετοιμαζόμαστε για το θάνατό μας εκ των προτέρων, αφήνοντας οικογενειακές ιστορίες, ιστορίες και αναμνήσεις ως μια μορφή «ζωντανής κληρονομιάς».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου