Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

2024: Έτος Τάκη Σινόπουλου – Ο Σύλλογος «Επί της Αλός» τιμά το μεγάλο Ηλείο Λογοτέχνη

Παρασκευή, 28 Ιουνίου, 2024

Τον μεγάλο Ηλείο Λογοτέχνη Τάκη Σινόπουλο που γεννήθηκε το 1917 στο Επιτάλιο, τιμά ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Επί της Αλός» στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Επιταλίου.

Μέσα από μια σειρά πολιτιστικών δράσεων για μικρούς και μεγάλους που ξεκίνησαν από τον περασμένο Μάρτιο, ονομάζει το 2024 Έτος Τάκη Σινόπουλου, με επιθυμία και σκοπό να δημιουργηθεί ένας θεσμός που να αποσκοπεί στην πολιτιστική ανάπτυξη, στην προώθηση της φιλαναγνωσίας και της κουλτούρας της ανάγνωσης καθώς και νέων μορφών καλλιτεχνικής δημιουργίας μέσω της ανάδειξης του πνευματικού κεφαλαίου και της πολιτιστικής κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής του Επιταλίου.

Οι δράσεις στηρίζονται από τον Δήμο Πύργου, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, το Ίδρυμα Τάκης Σινόπουλος Σπουδαστήριο Νεοελληνικής Ποίησης και τελούν υπό την αιγίδα και τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Πατρίς» η Πρόεδρος του Συλλόγου Ράνια Τζαβάρα επισημαίνει μεταξύ άλλων «η κληρονομιά που μας άφησε ο μεγάλος ποιητής μας αποτελεί  καθήκον και υποχρέωση να την προβάλλουμε και να την μεταδώσουμε στις νέες γενιές. Ο Τάκης Σινόπουλος είναι από τους μεγαλύτερους Ηλείους Ποιητές της γενιάς του και είμαστε υπερήφανοι για αυτό. Επίσης είναι εξαιρετική τιμή για εμάς και μεγάλη ικανοποίηση το γεγονός ότι το Υπουργείο Πολιτισμού στηρίζει για δεύτερη φορά δράση του Συλλόγου μας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 30 Μαρτίου 2024 – με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ποίησης- πραγματοποιήθηκε στο αρχοντικό Μαστροβασιλόπουλου συνάντηση των λεσχών ανάγνωσης Επιταλίου και Δεξαμενής Πύργου «ΔΕΞΑΜΕΝΗ αναγνώσεων» όπου απαγγέλθηκαν και συζητήθηκαν ποιήματα του Τάκη Σινόπουλου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των δράσεων για τους επόμενους μήνες περιλαμβάνει:

  • Αναμνηστική έκδοση επιλεγμένων έργων του Τάκη Σινόπουλου από τον σύλλογο «Επί της Αλός», την οποία επιμελείται το Ίδρυμα «Τάκης Σινόπουλος Σπουδαστήριο Νεοελληνικής Ποίησης» (Ξάνθος Μαϊντάς). 
  • Σχολικός λογοτεχνικός διαγωνισμός «Τάκης Σινόπουλος».
  • Γκράφιτι με προσωπογραφία και στίχους στο Επιτάλιο.
  • Εικαστική έκθεση ζωγραφικής με θέμα έργα του Τάκη Σινόπουλου Εγκαίνια έκθεσης : Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024, στο Αρχοντικό Μαστροβασιλόπουλου.
  • Ημερίδα για τον Τάκη Σινόπουλο, δίπλα στο οίκημα στο οποίο γεννήθηκε ο ποιητής στο Επιτάλιο στις 7 Σεπτεμβρίου 2024 όπου θα ανακοινωθούν τα βραβεία του σχολικού λογοτεχνικού διαγωνισμού «Τάκης Σινόπουλος»

Χορηγοί του μαθητικού λογοτεχνικού διαγωνισμού τα βιβλιοπωλεία : 

Κορκολής, Lexis και Πολύπλευρο. 

«Τελικά με θρέψανε τρία ποτάμια. Ο Ερύμανθος (Ντουάνα), ο Λάδωνας, ο Αλφειός. Κάπου κοντά στ’ Ασπρα Σπίτια και το Μπέλεσι τα ποτάμια σμίγουν, γίνονται Αλφειός που κυλάει έξω από τα Ολύμπια και παρακάτω χύνεται στη θάλασσα, κοντά στην Αγουλινίτσα – το χωριό που γεννήθηκα – το σπίτι που γεννήθηκα – η κυρία Ρούσα Βενέτα Σινοπούλου – ο καθηγητής κ. Γιώργης Σινόπουλος – τα κουνούπια της Αγουλινίτσας – το κρασί και το λάδι της Αγουλινίτσας – τα ψάρια και τα χέλια από τη λίμνη της Αγουλινίτσας – τώρα την ξέραναν, πάει κι αυτή.»

Τάκης Σινόπουλος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου