Παρασκευή, 7 Ιουνίου, 2024
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με 182 ψήφους από συνολικά 188 ψηφίσαντες, η Ελλάδα εξελέγη πανηγυρικά στη μία από τις δύο θέσεις των δύο μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Δυτική Ευρώπη, μετά τη διαδικασία που έλαβε χώρα το πρωί της Πέμπτης στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη.
Οπως ανακοινώθηκε επισήμως, για την ανάδειξη των μη μονίμων μελών για τη διετία 2025-2026, ψήφισαν συνολικά 190 χώρες, με ισάριθμα έγκυρα ψηφοδέλτια, δύο εκ των οποίων όμως απείχαν. Εξ αυτών, οι 184 έδωσαν ψήφο στη Δανία, οι 182 στην Ελλάδα, 1 στην Ιταλία και 1 στη Νορβηγία, ενώ, όπως αναμενόταν, εξελέγησαν Δανία, Ελλάδα, Πακιστάν, Παναμάς και Σομαλία.
Από την πλευρά του, σε δηλώσεις του στους Ελληνες δημοσιογράφους, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης έκανε λόγο για «μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα και το αποτύπωμά της στον Κόσμο».
«Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υπερψήφισε την υποψηφιότητα της Ελλάδας για μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας το 2025 και το 2026. Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία. 182 από συνολικά 188 κράτη που ψήφισαν, υπερψήφισαν την υποψηφιότητα της Ελλάδας. Το 99% που προσήλθαν ψήφισαν. Αυτό αποδεικνύει το σημαντικό κεφάλαιο το οποίο διαθέτει η Ελλάδα στον Κόσμο, στο διεθνές περιβάλλον, στους διεθνείς οργανισμούς. Τώρα ξεκινάει η ώρα της ευθύνης. Η Ελλάδα από τη σημερινή της επιτυχία καθίσταται, στην πραγματικότητα, συμπαραγωγός της διεθνούς πολιτικής και βρίσκεται σε μια στιγμή που υπάρχουν γύρω μας τεράστιες προκλήσεις. Οι μεγάλοι πόλεμοι οι οποίοι ταλανίζουν την Οικουμένη και βρίσκονται στη γειτονιά μας αλλά και άλλες σημαντικές προκλήσεις τις οποίες η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει θέσει ως προτεραιότητα για την παραμονή της κατά τη διάρκεια της 2ετίας ως μη μόνιμο μέλος στο Σ.Α. Αυτό είναι η απαρέγκλιτη τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, η νέα πνοή που πρέπει να δοθεί στη διευθέτηση των διαφορών με τρόπο ειρηνικό, η προστασία του θαλασσίου εμπορίου, η προστασία γυναικών και παιδιών είναι προτεραιότητες που μαζί με την κλιματική αλλαγή θα τεθούν στο τραπέζι από την Ελλάδα στο πλαίσιο και της δικής μας εξωτερικής πολιτικής», ανέφερε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
Στην συνέχεια, ο κ. Γεραπετρίτης εξέφρασε τις ευχαριστίες του, τόσο στην κεντρική υπηρεσία του ΥΠΕΞ όσο και τη διπλωματική αποστολή της Μ.Α. στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, τονίζοντας ότι πρόκειται «για μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, η οποία είχε γίνει αρκετά χρόνια, ήταν εξαιρετικά επίπονη και μας έφερε αυτό το σημαντικό σημερινό αποτέλεσμα».
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου