Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Οδοιπορικό της εφ. «Πατρίς» στην Πηνεία – Οι εικόνες δείχνουν το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής

Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Μετρούν τις «πληγές» τους.

Το πρώτο φως της ημέρας ανέδειξε με το χειρότερο τρόπο τη βιβλική καταστροφή που υπέστησαν οι κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Πηνείας, με τον κόσμο για ακόμα μια φορά να «πολεμά» για να κρατήσει τον κίνδυνο μακριά από τις περιουσίες του και παράλληλα να κάνει έκκληση στην Πολιτεία να βοηθήσει πραγματικά στη δύσκολη αυτή κατάσταση που βιώνουν.

Η έκταση και η ένταση της φωτιάς ξύπνησε σε πολλούς κατοίκους «μνήμες 2007», εκφράζοντας μετά λύπης τους την ανυπαρξία δυνάμεων τη στιγμή που έπρεπε προκειμένου να σώσουν ότι μπορούσαν.


Δίχως ενεργό μέτωπο

Η τιτάνια προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων καθ’ όλη τη διάρκεια της προχθεσινής νύχτας δεν επέτρεψε την επέκταση του μετώπου και με το πρώτο φως της χθεσινής ημέρας ισχυρή δύναμη εναέριων μέσων έκαναν συνεχείς ρίψεις, θέτοντας υπό έλεγχο το μέτωπο και διευκολύνοντας το έργο των επιγείων δυνάμεων που έσβηναν το μέτωπο μετρό προς μετρό.

Μικρές αναζωπυρώσεις

Βέβαια δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις μικρών αναζωπυρώσεων, με τις πυροσβεστικές αρχές να εντοπίζουν άμεσα τα σημεία και να επεμβαίνουν με ισχυρές επίγειες δυνάμεις και ρίψεις από αέρος για να μην επεκταθούν και αναζωπυρωθεί εκ νέου το μέτωπο.

Κάτοικοι της Πηνείας συγκεντρωμένοι στο προαύλιο του ιερού ναού Αγίου Νικολάου στο Σιμόπουλο.  Εδώ μαζεύονται εν ώρα ανάγκης.

Καμένες εκτάσεις για χιλιόμετρα!

Το μέγεθος της καταστροφής είναι δύσκολο να αποτυπωθεί με λόγια, αφού το μέτωπο που βρισκόταν στην Αχαΐα και επεκτάθηκε στην Ηλεία έχει κάψει πολλές χιλιάδες στρέμματα δασικών και γεωργικών εκτάσεων, έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές σε σπίτια και υποδομές της περιοχής, ενώ φαίνεται πως έχει στοιχίσει και τη ζωή σε ζώα.

Μπαράζ μηνυμάτων από το 112

Αξίζει να σημειωθεί πως η Πολιτική Προστασία δε σταμάτησε να στέλνει πολλά μηνύματα μέσω του 112 για εκκενώσεις περιοχών, με τους κατοίκους από τη μία να επιχειρούν να σώσουν ότι μπορούσαν από τις περιουσίες τους και από την άλλη τις πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, να δίνουν μάχη με το χρόνο και τις φλόγες.

Ολοκληρωτική καταστροφή για τον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Σπαρακτικές είναι οι εικόνες που αντικρίζει κανείς από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο χωριό Απιδούλα, ένα σημαντικό θρησκευτικό και πολιτιστικό μνημείο της περιοχής, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς από το πέρασμα της πυρκαγιάς. Οι φλόγες κατέκαψαν τη στέγη του ναού και στη συνέχεια επεκτάθηκαν και στο εσωτερικό του, αφήνοντας πίσω τους μόνο ερείπια και στάχτες. Η απώλεια αυτή αποτελεί βαρύ πλήγμα για την τοπική κοινότητα, που «θρηνεί» την καταστροφή του ιερού αυτού χώρου για τον οποίο έχουν κάνει τόσα πολλά.

Στα 40.000 στρέμματα η καμένη γη

Σε ότι αφορά το μέγεθος της καταστροφής, ανεπίσημες πληροφορίες αναφέρουν πως από το μέτωπο που ξεκίνησε από την Αχαΐα και κατέληξε στην Ηλεία, έχουν μετατραπεί σε στάχτη περίπου 40.000 στρέμματα και στους δυο νομούς. Σε ότι αφορά το μέτωπο του Πύργου σε Αλποχώρι-Χανάκια-Μυρτιά, ίδιες πηγές αναφέρουν πως η καμένη έκταση προσεγγίζει περίπου τα 1.000 στρέμματα. Και στις δυο περιπτώσεις, επίσημες απαντήσεις θα δοθούν τις επόμενες ημέρες από τα δασαρχεία Πύργου και Αμαλιάδας.

«Δύσκολο μέτωπο με ιδιαίτερες συνθήκες»

Για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στο μέτωπο, μίλησε ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Νικόλαος Ρουμελιώτης, δηλώνοντας πως οι καιρικές συνθήκες και οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή κατέστησαν δύσκολη την κατάσβεση του μετώπου. Ιδιαίτερα εστίασε στη μορφολογία του εδάφους από το οποίο ξεκίνησε η πυρκαγιά στην Αχαΐα, εκτιμώντας πως τα δύσβατα σημεία αλλά και η δυναμική της πυρκαγιάς είχαν ως αποτέλεσμα να επεκταθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και να λάβει τεράστιες διαστάσεις. Παράλληλα, για ακόμα μια φορά στάθηκε στην άριστη συνεργασία που είχαν οι πυροσβεστικές αρχές με Αστυνομία, Στρατό, Τοπική Αυτοδιοίκηση και Δασαρχεία, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τους πολίτες για τον τιτάνιο αγώνα που έδωσαν πλάι στους πυροσβέστες με τα δικά τους μηχανήματα προκειμένου να σώσουν τις περιουσίες τους. Σε ότι αφορά το σχεδιασμό τους, υποστήριξε πως δημιουργήθηκαν σε πολλά σημεία μεγάλες αντιπυρικές ζώνες για να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς και να καταφέρουν να την ελέγξουν.

«Ξύπνησαν» μνήμες 2007!

Διονύσιος Καλαματιανός-Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

«Η Ηλεία και οι κάτοικοι της δοκιμάζονται ξανά. Ξύπνησαν εφιάλτες του παρελθόντος. Είναι στη σκέψη μας και είμαστε κοντά στους ανθρώπους που δοκιμάζονται και στους ανθρώπους που επιχειρούν. Ευχόμαστε να πάνε όλα καλά. Υπάρχουν καταγγελίες για καθυστερήσεις, κάτι που θα δούμε άμεσα. Αυτό που απασχολεί είναι να έχουν ρεύμα και νερό οι κοινότητες και να γίνουν άμεσες καταγραφές και ενέργειες από τους αρμόδιους φορείς».

Παναγιώτης Λιακόπουλος-Πρόεδρος Λάττα

«Αυτό που ζήσαμε χθες, μας φέρνει στη μνήμη εικόνες από το 2007. Το ίδιο είχαμε ζήσει και τότε, με ανθρώπινα θύματα όμως. Ξεκινήσαμε με κάποια άτομα να δημιουργήσουμε αντιπυρικές ζώνες και να κόψουμε την πορεία της φωτιάς για να βοηθήσουμε το έργο των εναέριων. Όταν έπεσε σε λόγκους δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι. Υπήρχε μεγάλη κινητικότητα και μέχρι το πρωί προσπαθούσαμε να μη φτάσει η φωτιά στο χωριό. Κάηκαν πολλά ελαιόδεντρα και έγιναν ζημιές σε αρκετές αγροτικές εκτάσεις, ενώ έχουν υποστεί ζημιές από τις φλόγες και τα δέντρα. Σίγουρα θα υπάρχουν επιπτώσεις στην πορεία και σίγουρα ο υδροφόρος ορίζοντας θα έχει πρόβλημα και αυτός. Ακόμα κίνδυνος δεν έχει φύγει από εμάς, αφού υπάρχει κίνδυνος αναζωπυρώσεων σε μικρές εστίες. Η πολιτεία θα πρέπει να βοηθήσει όπου μπορεί για να αποκατασταθούν οι ζημιές των πολιτών».

Χρύσανθος Μπαντούνας-Πρόεδρος Αγραπιδοχωρίου

«Χθες ήμασταν από νωρίς στο χωριό Απιδούλα. Η φωτιά ξεκίνησε από την Αχαΐα και λόγω της φοράς του ανέμου που είχε κατεύθυνση προς την Ηλεία, ξέραμε τι θα επακολουθήσει. Κινητοποιήθηκαν τα μέσα του δήμου, αλλά δυστυχώς δεν είχαμε πυροσβεστικά. Είχαμε κατεβάσει τα μηχανήματα για να δημιουργήσουμε αντιπυρικές ζώνες αλλά δεν προλάβαμε. Πήγαν άνθρωποι να καούνε προσπαθώντας να κάνουν τα έργα αυτά. Όταν έφτασε η φωτιά στο χωριό ήταν πλέον αργά. Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική και ευελπιστώ ότι θα συνδράμουν όλοι οι κάτοικοι του νομού για να ξαναχτιστεί. Είναι όμως σημαντική και η φυσική καταστροφή αλλά και οι ζημιές που έχει υποστεί ξεχωριστά ο κάθε αγροτοκτηνοτρόφος. Τα πυροσβεστικά και τα εναέρια ήρθαν κατόπιν εορτής».

Θοδωρής Δαλαβούρας-Αγροτοκτηνοτρόφος

«Ζήσαμε ένα σκληρό πόλεμο και κερδίσαμε εγώ με τα παιδιά μου. Η πολιτεία δεν ήρθε να μας βοηθήσει. Σωθήκαμε την τελευταία στιγμή. Παλεύαμε σώμα με σώμα με τις φλόγες. Καταφέραμε να σώσουμε τα ζώα μας τελευταία στιγμή. Ένας φίλος έφυγε από τα Καλάβρυτα και ήρθε με το φορτωτή του δίχως να έχουμε μιλήσει και με βοήθησε να απομακρύνω τη φωτιά από το στάβλο. Έχω 200 ζώα και μου κάηκαν κάποια σημαντικά πράγματα για την εκτροφή τους. Ευτυχώς γλίτωσα το στάβλο και τις τροφές που είχα μέσα για το χειμώνα. Για ποια πολιτεία μιλάμε; Το ίδιο έργο ζήσαμε και το 2007, όπου πάλι παλεύαμε μόνοι μας. Με τη βοήθεια του θεού σωθήκαμε».

Λουδία Μπαϊλού-Κάτοικος Απιδούλας

«Βίωσα τη χθεσινή νύχτα με μεγάλη λαχτάρα και αγωνία. Πήγαμε ένα καούμε. Οι φλόγες ήρθαν κοντά μας. Στεναχωρηθήκαμε πάρα πολύ που καταστράφηκε η εκκλησία μας. Την είχαμε γλιτώσει το 2007 με τη φωτιά και μας είχε καταστραφεί την επόμενη χρονιά με το σεισμό, όπου την είχαμε ξαναφτιάξει. Τώρα πότε θα μπορέσουμε να την φτιάξουμε ξανά; Αφού γλιτώσαμε τα σπίτια μας, όλα καλά. Προσπαθούσαμε όλοι μαζί με κάθε μέσο να κρατήσουμε μακριά τη φωτιά. Μας κάηκαν εκτάσεις, οι οποίες ωστόσο θα γεννηθούν και πάλι».

Γεώργιος Θωμάς-Εφημέριος Αγίου Δημητρίου Ματαράγκα

«Ο ναός είχε αρχίσει το κτίσιμο του από το 1986. Όλοι οι κάτοικοι αγωνιστήκαμε για να φτιάξουμε αυτό το κτίσμα, χάρη στη βοήθεια του μακαριστού Μητροπολίτου Γερμανού. Είμαι εφημέριος στο Ματαράγκα Αχαΐας και άμεσα ενημερώθηκα πως το χωριό καίγεται και ο ναός καταστράφηκε ολοσχερώς. Επικοινώνησα με τον επίτροπο και μου είπε ότι ο ναός καταστράφηκε. Ήρθα σήμερα το πρωί και αντίκρισα τη χειρότερη εικόνα. Οι κάτοικοι δεν έχουμε να εκκλησιαστούμε. Σε ένα μικρό κτίριο δίπλα μπορούμε να κάνουμε τις προσευχές μας. Θα θέλαμε από όλη την κοινωνία να μας βοηθήσει να χτίσουμε το ναό και πάλι».

Βασίλης Μπαϊλός-Επίτροπος Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου

«Στις 18:30 έπιασε η εκκλησία φωτιά. Ζήτησα βοήθεια να έρθει ένα πυροσβεστικό στην εκκλησία και μου είπαν ότι δεν υπάρχει. Και έτσι φτάσαμε στο αποτέλεσμα αυτό. Κάναμε αγώνα να φτιάξουμε το ναό αυτό και πολλοί είχαν δώσει ότι είχαν για να τον διατηρήσουν. Χάθηκαν οι κόποι μας σε πέντε λεπτά. Αν υπήρχε ένα πυροσβεστικό, ο ναός δε θα καιγόταν. Τα πυροσβεστικά ήρθαν όταν πέρασε η φωτιά από το χωριό. Όλο το χωριό κλαίει, μιας και όλοι πρόσφεραν τα πάντα για το ναό αυτό. Κάηκαν πολλές περιουσίες και δάσος».

Οι αντιδήμαρχοι του δήμου Ήλιδας στο μέτωπο

Ο αναπληρωτής Δήμαρχος Ήλιδας Μάκης Παπαγιαννόπουλος έκανε λόγο για τιτάνια προσπάθεια από κάθε αρμόδιο φορέα και τους κατοίκους για την κατάσβεση ενός τεράστιου μετώπου. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον κίνδυνο να μπει και σε δύσβατες περιοχές, ενώ πρόσθεσε οι δυνάμεις του δήμου είναι παρών και πρώτο τους μέλημα είναι να φροντίσουν ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ή αδυναμίας διαχείρισης της κατάστασης. «Ευελπιστούμε να σταματήσει το κακό εδώ και να μην θυμηθούμε στιγμές 2007. Από εκεί και πέρα κάνουμε τα πάντα προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση», κατέληξε.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Ήλιδας Κώστας Τσεριώνης, τόνισε πως από νωρίς το μεσημέρι η Πολιτική Προστασία του δήμου και της Περιφέρειας βρέθηκαν στην περιοχή της Πηνείας, όπου παρέμειναν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να βοηθήσουν όπου χρειάζεται στο μεγάλο μέτωπο της πυρκαγιάς. Μάλιστα σημείωσε πως μηχανήματα έργου και υδροφόρες ήταν παρών και σε συνεργασία με την πυροσβεστική βρίσκονταν εκεί που έπρεπε προκειμένου να αντιμετωπίσουν το δύσκολο -λόγω ισχυρών ανέμων- μέτωπο. Παράλληλα, έκανε λόγο για την εκκένωση των τοπικών κοινοτήτων Μαζαρακίου, Απιδούλας, Βάλμης, Αγραπιδοχωρίου και Λάττα και εξέφρασε την ελπίδα του με το πρώτο φως της ημέρας να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο το μέτωπο.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Πηνείας Κώστας Αναγνωστόπουλος χαρακτήρισε δύσκολες τις συνθήκες που βίωσαν οι άνθρωποι της Πηνείας, ξυπνώντας τους μνήμες του 2007. Εκτίμησε μάλιστα πως ήταν αναπάντεχο το μέγεθος και η ταχύτητα της φωτιάς που επεκτάθηκε στην Ηλεία διανύοντας πολλά χιλιόμετρα και καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά της. Μεταξύ άλλων σημείωσε πως η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν τεράστια και υπό τις οδηγίες του υπαρχηγού του πυροσβεστικού σώματος Νίκου Ρουμελιώτη και των συνεργατών του τέθηκε υπό έλεγχο. Σε ότι αφορά τις ζημιές που έχει προκαλέσει η φωτιά, διαπίστωσε ότι υπήρχαν υποδομές καμένες και υπογράμμισε πως με το πρώτο φως της ημέρας θα γίνει καταγραφή όλων των καταστροφών προκειμένου να ζητηθεί από την πολιτεία να έρθουν οι αρμόδιοι φορείς και να αποζημιωθούν άμεσα, ενώ κλείνοντας έκανε λόγο και για τις ενέργειες του δήμου να απομακρύνει τους κατοίκους σε ασφαλή σημεία με δροσιά και όλα όσα χρειάζονται.

Σωτηρία Συλλαϊδού-Κάτοικος Μαζαράκι

«Ήταν είκοσι παιδιά εδώ, δεν υπήρχε ούτε ένα πυροσβεστικό, αυτά τα παιδιά που θα πήγαιναν; Οι ηλικιωμένοι, όλοι αυτοί. Ένα πυροσβεστικό ζητήσαμε και λέει δεν έχουμε πυροσβεστικό. Μας είπαν να εκκενώσουμε τα σπίτια μας και πού να πάμε; Να αφήσουμε τα σπίτια μας να καούν;»

Νικόλαος Ελισαίος-Κάτοικος Μαζαράκι

«Ούτε ένα αεροπλάνο δεν ήρθε από το πρωί που έπιασε η φωτιά. Μας είπαν να εκκενώσουμε και έφυγε ένας κύριος από το σπίτι του κι εκείνο κάηκε».

Ανδριάνα Κωνσταντακόπουλου-Κάτοικος Μαζαράκι

«Δουλεύαμε τόσα χρόνια να αποκτήσουμε μια περιουσία και να την αφήσουμε στο έλεος και να φύγουμε; Πού να πάμε;»

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου