Κυριακή, 30 Ιουνίου, 2024
Στόχος των νέων μέτρων μια πιο αποτελεσματική νομισματική πολιτική
Ξεκίνησε χθες Παρασκευή, η δεύτερη φάση του οικονομικού σχεδίου της κυβέρνησης του προέδρου της Αργεντινής Χαβιέρ Μίλεϊ με την ανακοίνωση ότι θα ανταλλάξει τα χαρτονομίσματα που βρίσκονται στην κεντρική τράπεζα με νέο χρέος του Δημοσίου, για το οποίο διαπραγματεύεται ακόμη τους όρους με τις ιδιωτικές τράπεζες.
Οι νομισματικές αρχές θα καταργήσουν σταδιακά τα χαρτονομίσματα repo μιας ημέρας που σήμερα πληρώνουν επιτόκιο 40% και χρησίμευαν ως μέσο πολιτικής του ιδρύματος.
Τώρα, τα νέα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου θα χρησιμεύσουν ως το κύριο μέσο της χώρας για τη διαχείριση της νομισματικής πολιτικής, δήλωσαν ο υπουργός Οικονομίας Λουίς Καπούτο και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Σαντιάγο Μπαουσίλι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το απόγευμα της Παρασκευής.
Πληθωρισμός
Οι κινήσεις αποσκοπούν στο να κλείσουν αυτό που οι δύο αξιωματούχοι αποκάλεσαν μία από τις «στρόφιγγες» της νομισματικής εκροής, η οποία κινδύνευε να τροφοδοτήσει περαιτέρω τον ετήσιο πληθωρισμό που ήδη ξεπερνούσε το 276%. Οι Λ. Καπούτο και Σ. Μπαουσίλι θα συναντηθούν με τις τράπεζες τη Δευτέρα για να συζητήσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες, πρόσθεσαν.
«Σε πρώτη φάση, κλείσαμε τη στρόφιγγα της νομισματικής έκδοσης για το δημοσιονομικό έλλειμμα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας . «Σε αυτή τη δεύτερη φάση κλείνουμε τη δεύτερη πηγή νομισματικής έκδοσης, που είναι οι τόκοι που καταβάλλει η κεντρική τράπεζα για τις έντοκες υποχρεώσεις».
Η αλλαγή αυτή θα επιτρέψει στην κεντρική τράπεζα της Αργεντινής να κινηθεί με άνεση προς επιτόκια που υπερβαίνουν τον πληθωρισμό – ή πραγματικά θετικά επιτόκια – χωρίς να διογκώσει το δικό της χρέος, πρόσθεσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.
Το απόθεμα των εντόκων γραμματίων ρεπό μίας ημέρας ανερχόταν σε περίπου 17,5 τρισεκατομμύρια πέσος (19,2 δισεκατομμύρια δολάρια) μέχρι τις 27 Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας.
«Αυτό αποκαθιστά την ,πολύ σημαντική, αυτονομία για την κεντρική τράπεζα, διότι μπορεί να καθορίζει το επιτόκιο χωρίς να ανησυχεί για τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει στον δικό της ισολογισμό”, είπε.
Τα θετικά πραγματικά επιτόκια αποτελούν εδώ και καιρό απαίτηση που έχει θέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο οποίο η Αργεντινή οφείλει 44 δισεκατομμύρια δολάρια. Ένας αξιωματούχος του ΔΝΤ δήλωσε ότι δόθηκε η έγκριση του στα μέτρα που ανακοίνωθηκαν.
Υποτίμηση του νομίσματος
Οι Λ. Καπούτο και Σ. Μπαουσίλι τόνισαν ότι δεν θα υποτιμήσουν απότομα το πέσο, ούτε θα επιταχύνουν τον ρυθμό υποτίμησης του νομίσματος κατά 2% ανά μήνα, σε μια πολιτική γνωστή ως «crawling peg», η οποία προσπαθεί να διατηρήσει το νόμισμα σε ένα καθορισμένο εύρος τιμών μέσω αγοραπωλησιών συναλλάγματος. Εδώ και εβδομάδες, οι επενδυτές εκφράζουν ανησυχίες ότι η νομισματική πολιτική της κυβέρνησης έχει καταστεί μη βιώσιμη, καθώς η νομισματική αρχή αγωνίζεται να συσσωρεύσει αποθεματικά.
«Αυτό που δεν τίθεται προς συζήτηση είναι ότι η έξοδος από τον έλεγχο του νομίσματος σήμερα παρουσιάζει κίνδυνο για τους ανθρώπους. Δεν πρόκειται να διακινδυνεύσουμε κάτι που δεν χρειάζεται», δήλωσε ο Καπούτο στους δημοσιογράφους.
Ο ίδιος δήλωσε ότι η τρίτη φάση του οικονομικού σχεδίου του Μίλεϊ θα περιλαμβάνει τον τερματισμό των ελέγχων στο νόμισμα, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ή τους συγκεκριμένους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν για να συμβεί αυτό.
Η ανακοίνωση έρχεται αφού ο Μίλεϊ εξασφάλισε την έγκριση του Κογκρέσου για τις φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις του, οι οποίες αποσκοπούν στην επαναφορά της φορολογίας εισοδήματος και στην ενθάρρυνση των ξένων επενδύσεων, μεταξύ άλλων.
Η ψήφιση του νομοσχεδίου μετά από έξι μήνες παζαρέματος και σκληρών διαπραγματεύσεων με τους νομοθέτες απέδειξε στους επενδυτές ότι ο Μιλέι έχει τα εφόδια για να πετύχει πράγματα με νομοθετική μειοψηφία.
Ο.Τ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου