Παρασκευή, 28 Ιουνίου, 2024
Αρκετά καλά εξελίχθηκε την φετινή χρονιά η καλλιέργεια της πατάτας στην Ηλεία, καθώς στην πλειοψηφία της, δεν δημιουργήθηκαν προβλήματα και ο καιρός του προηγούμενου διαστήματος υπήρξε σύμμαχος, ώστε το προϊόν να αναπτυχθεί σωστά και χωρίς «ζημιές» για την παραγωγή.
Ωστόσο, το πρόβλημα που παραμένει για τους παραγωγούς, που κάθε χρόνο καλλιεργούν και συγκομίζουν την πατάτα από τα χωράφια της Ηλείας, είναι η διάθεση, καθώς όπως επισημαίνουν, η αθρόα εισαγωγή πατάτας από την Αίγυπτο – η οποία συνεχίζεται – δημιουργεί «χάος» στην τιμή της ελληνικής.
Πάντως η φετινή χρονιά για την καλλιέργεια, έχει αφήσει χαμόγελα στους παραγωγούς σε ότι αφορά την ποιότητα και την ποσότητα ενώ η τιμή αν και δεν ικανοποιεί τόσο πολύ κυμαίνεται από 0,35 ευρώ έως 0,40 ευρώ. Εξάλλου το βασικό πρόβλημα για όλους τους καλλιεργητές είναι το κόστος παραγωγής, που έχει εκτοξευτεί στα 1.200 ευρώ το στρέμμα και το οποίο σε συνδυασμό με την μείωση της τιμής πώλησης δυσχεραίνει την αύξηση του τζίρου του παραγωγού.
«Η Χώρα μας έχει ετήσια κατανάλωση πατάτας περίπου 1.200.000 τόνους. Όταν ακούγεται ότι η πατάτα είναι τόση πολλή και δεν μπορεί να την απορροφήσει το εμπόριο -ανώτερο ταβάνι στην Ελλάδα είναι 800 χιλ. με 900 χιλ. τόνους- έχουμε χρόνια τώρα έλλειψη διάθεσης και εισάγονται γύρω στους 200 χιλ. τόνοι από την Αίγυπτο. Είναι ψέματα ότι είναι πολλές οι πατάτες και δεν μπορούμε να τις καταναλώσουμε», αναφέρει ο παραγωγός, Σωτήρης Μητσόπουλος από τον Καρδαμά.
Το ίδιο καλή παραγωγή σε ποιότητα και ποσότητα καταγράφεται και στην περιοχή του Κάμπου, στην Βουπρασία, όπου κι εκεί η πατάτα έχει πάει αρκετά καλά για τους Ηλείους παραγωγούς. Η ανεξέλεγκτη εισαγωγή όμως κι εκεί, αποτελεί τροχοπέδη για την αύξηση του τζίρου κάτι για το οποίο οι καλλιεργητές ζητούν να μπει «φρένο». Σε ότι αφορά την συγκομιδή, σε περιοχές του Νομού έχει ήδη ολοκληρωθεί και σε κάποιες άλλες συνεχίζεται ακόμα με το προϊόν να αποστέλλεται στα κατά τόπους συσκευαστήρια όπου στη συνέχεια θα εξαχθούν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η έλλειψη εργατικών χεριών είναι ένα σοβαρό ζήτημα που διαιωνίζεται χωρίς μέχρι σήμερα να έχει βρεθεί ουσιαστική λύση και οι πατατοκαλλιεργητές συγκομίζουν το προϊόν τους με ίδια εργασία ώστε να μην χαθεί η σοδειά.
Σωτήρης Μητσόπουλος, παραγωγός Καρδαμάς
«Από θέμα παραγωγής η φετινή ήταν μια καλή χρονιά για τις πατάτες. Ευνόησε και ο καιρός και πήγαν καλά. Τα προβλήματα ξεκινάνε από την διάθεση και τις τιμές. Και επίσης ένας βασικός παράγοντας της καλλιέργειας είναι το κόστος παραγωγής, το οποίο με τα σημερινά δεδομένα, έχει ξεπεράσει τα 1.200 ευρώ το στρέμμα. Τα ποσά είναι ασύλληπτα ενώ εκεί που εξολοθρεύεται η τιμή της πατάτας είναι με τις αθρόες εισαγωγές, που γίνονται αυτή την περίοδο και μάλιστα από το διάστημα που ξεκίνησε η συγκομιδή της πατάτας εδώ στην περιοχή μας, η εισαγωγή από Αίγυπτο δεν σταμάτησε καθόλου».
Γιώργος Αχαμνός, παραγωγός Δουνέικα
«Έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή της φετινής καλλιέργειας της πατάτας και μπορώ να πω ότι ήταν μια πολύ καλή χρονιά και παραγωγή. Ο καλός καιρός ήταν σύμμαχος καθώς έδωσε την δυνατότητα το προϊόν να αναπτυχθεί χωρίς προβλήματα. Όσο για την τιμή, αυτή δεν ήταν τόσο ικανοποιητική καθώς υπάρχουν παραγωγοί που πούλησαν και με 0,28 λεπτά την πατάτα τους ενώ είναι λίγο μειωμένη σε σχέση με την περσινή χρονιά. Ωστόσο στεκόμαστε στο γεγονός ότι είχαμε μια καλή παραγωγή και σε ποσότητα και σε ποιότητα».
Σπύρος Κούγιας, παραγωγός Βουπρασία
«Η παραγωγή της πατάτας φέτος είναι πολύ καλή και σε ποιότητα και σε ποσότητα, ωστόσο η αθρόα εισαγωγή από την Αίγυπτο, προκαλεί ζημιά στην ελληνική πατάτα και πρέπει να μπει «φρένο» σε αυτό. Φέτος δώσαμε την πατάτα με 0,30 λεπτά έως 0,40 λεπτά το κιλό και πρέπει να πούμε ότι το κόστος παραγωγής είναι τέτοιο που δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια κέρδους. Το καλό είναι ότι έγινε η συγκομιδή κανονικά χωρίς απώλειες παρά το γεγονός ότι τα εργατικά χέρια είναι λιγοστά και προσπαθούμε μόνοι μας».
ΠΑΤΡΙΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου