Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Ο Ινδός Σάτια Ναντέλα: Το μυαλό πίσω από την τεχνητή νοημοσύνη της Microsoft

Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Ο CEO της κορυφαίας εταιρείας λογισμικού την έκανε τη μεγαλύτερη εισηγμένη στον κόσμο



Γιώργος Κανελλόπουλος

Ηγείται πλέον της εισηγμένης εταιρείας με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση σε όλο τον κόσμο -σχεδόν 3,3 τρις δολάρια- και κατάφερε να τη φτάσει εκεί αναλαμβάνοντας τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου το 2014 από τον Στιβ Μπάλμερ. Ο Σάτια Ναντέλα, το μεγάλο αφεντικό της Microsoft, κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να μετατρέψει τη μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού στον κόσμο σε ηγέτη διαφόρων τεχνολογιών, από το υπολογιστικό νέφος (cloud) μέχρι πλέον και την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ).

Ο 56χρονος από Χιντεραμπάντ της Ινδίας τα τελευταία 32 χρόνια κατάφερε να ανέβει στα υψηλότερα σκαλιά της ιεραρχίας της Microsoft, πραγματοποιώντας από το 2014 και μετά περισσότερα από 300 ντιλ αξίας άνω των 170 δις δολαρίων. Μετά την εξαγορά της LinkedIn το 2016 για 26 δις δολάρια και της GitHub το 2018 για 7,5 δις δολάρια, αποφάσισε το 2019 να βάλει 1 δις δολάρια στην OpenAI επειδή τότε φοβόταν πως η Google ήταν πολύ μπροστά στην ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης. Έκτοτε οι συνολικές επενδύσεις στην OpenAIέχουν φτάσει τα 13 δις.

Microsoft: Επένδυση ύψους 1,7 δισ. δολαρίων σε υποδομές AI στην Ινδονησία

Το μεγάλο βήμα στην τεχνητή νοημοσύνη

Ήταν μεγάλο το στοίχημα που ανέλαβε ο Ναντέλα για το μέλλον της Microsoft στην τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) όταν συνεργάστηκε με την OpenAI, την εταιρεία που δημιούργησε το chatbot ChatGPT. Το στοίχημα αυτό το κέρδισε, όπως όλα δείχνουν μέχρι τώρα.

Όμως ο ίδιος δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια ξεκινώντας σαφάρι για να μαζέψει ταλέντα στο ΑΙ από κάθε γωνιά του κόσμου, να αποκτήσει συμμετοχή και σε άλλες εταιρείες που αναπτύσσουν τέτοιες τεχνολογίες, αλλά και να κάνει τη Microsoft να αναπτύξει τα δικά της τέτοια εργαλεία, όπως δείχνουν στοιχεία που συγκέντρωσε η Wall Street Journal.

Ο Ναντέλα μετά τις συνεχείς επενδύσεις σε νεοφυείς εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, τώρα έχει αρχίσει να δημιουργεί μέσα στους ίδιους τους κόλπους της εταιρείας του εταιρεία ΑΙ κατά τα πρότυπα της OpenAI, ακόμη κι αν αυτό τον οδηγήσει σε σύγκρουση με την τελευταία, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα σε αφιέρωμα που έκανε για τον Νατέλα.

Η προσέγγιση του Ναντέλα στην τεχνητή νοημοσύνη είναι εμβληματική της δεκαετίας την οποία βρίσκεται στο τιμόνι της εταιρείας κολοσσού, κατά την οποία «έχει επανειλημμένα επανεφεύρει μεγάλα κομμάτια της Microsoft, επιλέγοντας νέους συνεργάτες και ανανεώνοντας τα εργαλεία της εταιρείας τεχνολογίας», αναφέρει για αυτόν η WSJ.

Οι κινήσεις του Ναντέλα βοήθησαν τη Microsoft να ξεπεράσει άλλους μεγάλους ανταγωνιστές -και κυρίως τη μεγάλη της αντίπαλο, τη Google. Επίσης βοήθησαν την εταιρεία να παρουσιάσει εργαλεία ΑΙ για τους χώρους εργασίας που αναμένεται να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σκέφτονται και εργάζονται, σημειώνεται.

Ο ανταγωνισμός

Όμως ο ανταγωνισμός αυξάνεται συνεχώς τώρα μαζί με αυτόν οι προκλήσεις για τη Microsoft του Ναντέλα. Η Google έχει αναδιαρθρώσει δραματικά τις προσπάθειες ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης της και κυκλοφόρησε πρόσφατα εργαλεία που συναγωνίζονται αυτά των OpenAI και Microsoft. Η Meta Platforms έχει επενδύσει δισεκατομμύρια σε ισχυρό μοντέλο γλώσσας τεχνητής νοημοσύνης, το Llama, το οποίο κυκλοφορεί δωρεάν με άδεια ανοιχτού κώδικα. Η Amazon έχει επενδύσει 4 δισεκατομμύρια δολάρια στην Anthropic, την οποία φιλοξενεί στη μεγαλύτερη πλατφόρμα υπολογιστικού νέφους στον κόσμο. Και η Apple κάνει τις δικές της κινήσεις στο χώρο σε συνεργασία και με την OpenAI.

Τώρα, για να ηγηθεί των προσπαθειών για ανάπτυξη ΑΙ της ίδιας της Microsoft, ο Ναντέλα προσέλαβε το Μουσταφά Σουλεϊμαν, αντίπαλο εδώ και πολλά χρόνια του Σαμ Άλτμαν της OpenAI. Ο Σουλεϊμαν βοήθησε στη δημιουργία της εταιρείας ερευνών για την τεχνητή νοημοσύνη, την DeepMind, και στη συνέχεια ίδρυσε την εταιρεία Infection AI. Πολλά από τα στελέχη της Infection AI τώρα εργάζονται για τη Microsoft.

Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου