Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

Στη Γερμανία ο Ερντογάν λόγω EURO και… «Γκρίζων Λύκων»

Παρασκευή, 5 Ιουλίου, 2024

Διπλωματικό επεισόδιο Τουρκίας – Γερμανίας στον απόηχο του πανηγυρισμού Τούρκου ποδοσφαιριστή που έκανε το χαιρετισμό των «Γκρίζων Λύκων».

Σε μια έκτακτη αλλαγή του προγράμματός του προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος το Σάββατο ήταν προγραμματισμένο να βρεθεί στο Αζερμπαϊτζάν.

Ωστόσο, ο Ερντογάν θα βρεθεί στις εξέδρες του Ολυμπιακού Σταδίου του Βερολίνου, για να συμπαρασταθεί στους Τούρκους διεθνείς στον αγώνα κόντρα στην Ολλανδία για την προημιτελική φάση του EURO 2024.

Διπλωματική απόφαση

Η αλλαγή στο πρόγραμμα του προέδρου της γειτονικής χώρας δεν ήρθε λόγω της αγάπης του για τη στρογγυλή θεά, αλλά για λόγους διπλωματικού… παιχνιδιού.

Υπενθυμίζεται ότι όλα ξεκίνησαν από τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε ο πανηγυρισμός του Μερίχ Ντεμιράλ κατά τη διάρκεια του αγώνα στη φάση των «16» κόντρα στην Αυστρία.

Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε ο πανηγυρισμός του Ντεμιράλ.

Ο Τούρκος ποδοσφαιριστής πανηγύρισε με τον χαρακτηριστικό χαιρετισμό των «Γκρίζων Λύκων», με την UEFA να ανακοινώνει έρευνα για το περιστατικό.

Παράλληλα, υπήρξε και έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, με την Τουρκία να καλεί στο υπουργείο Εξωτερικών τον Γερμανό πρέσβη στην Άγκυρα, κάτι που έκανε με τη σειρά της και η Γερμανία.

Ο πανηγυρισμός του Ντεμιράλ με τη χειρονομία των «Γκρίζων Λύκων» οδηγεί τον Ερντογάν στη Γερμανία για να υπερασπιστεί τους… διεθνείς του, εκμεταλλευόμενος το περιστατικό για πολιτικούς σκοπούς

Έτσι, ο Τούρκος πρόεδρος θα βρεθεί στη γερμανική πρωτεύουσα για να στηρίξει φανερά τους παίκτες του Βιτσέντσο Μοντέλα, αλλά και παρασκηνιακά την ακροδεξιά εξτρεμιστική οργάνωση των «Γκρίζων Λύκων».

Οι απώλειες Μπάιντεν δυσκολεύουν τον Κρις Πάππας. Πολλοί των αναφέρουν σαν "ο Κασελάκης από το New Hampshire"


Μετά το debate η ερώτηση είναι who is actually making the decisions for the nation?

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπιση του Anselm College του Goffstown New Hampshire όπου ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται του Τζο Μπάιντεν με δύο ποσοστιαίες μονάδες, βάζει νέα δεδομένα στην Πολιτεία όπου στο πρόσφατο παρελθόν ήταν ρεπουμπλικανική αλλά με το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες των κατοίκων εργάζονται στη Δημοκρατική Μασσαχουσέτη γύρισαν προς το Δημοκρατικό κόμμα δεδομένου ότι κατά τις εκλογές αρκετοί περνούν τα σύνορα και ψηφίζουν!

Τα πράγματα στο Δημοκρατικό κόμμα είναι στη “κόψη του ξυραφιού” αφού μετά το τελευταίο debate και τα όσα είδαμε και ακούσαμε από τον Jow Biden προβλημάτισαν και τους πιο δημοκρατικούς ψηφοφόρους.

Γεγονός είναι ότι ο Πάππας έχει επιλέξει να είναι στη γειτονιά του και να μη συμμετέχει σε θέματα του Ελληνισμού της Νέας Αγγλίας αφού γνωρίζουμε ότι έχει προσκληθεί να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις του Ελληνισμού και δεν έχει ανταποκριθεί.  Ακόμα και στην παρέλαση του Ελληνισμού της Βοστώνης.  Άραγε φοβάται τι θα πουν οι άλλοι ψηφοφόροι του; 

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της New Hampshire Journal, η πρώην πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος στην Πολιτεία, Kathy Sullivan, προέτρεψε, σε υψηλούς τόνους, τους αιρετούς και τα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος να μην τοποθετηθούν εναντίον του Τζο Μπάιντεν, επιλέγοντας τη σιωπή.

«Προτρέπω κάθε Δημοκρατικό που μιλάω, να βγάλει τον σκασμό. Ο Τζο Μπάιντεν είναι πρόεδρός μας, έχει κάνει σπουδαία δουλειά και είναι η στιγμή να πάνε με το πρόγραμμα και να σηκώσουν τα μανίκια, όπως όλοι μας εδώ, για να επανεκλεγεί ο Μπάιντεν το Νοέμβριο», είχε αναφέρει η Σάλιβαν.  Θράσος απεριόριστο!  Μας πηγαίνει σε άλλες εποχές που ο “χότζας” όριζε ποιόν θα ψηφίσουμε!  Κάτσε καλά δηλαδή.

Για το New Hampshire οι προκριματικές προεδρικές εκλογές έχουν μεγάλη σημασία, και τούτο γιατί το state έχει επιλέξει να είναι το πρώτο στις ΗΠΑ που θα κάνει προκριματικές εκλογές.  Αρκετοί των υποψηφίων προέδρων έχουν εκφράσει δυσφορία γιατί θα πρέπει να γίνονται εδώ οι πρώτες προκριματικές;  Με άλλα λόγια δεν θεωρούν ότι οι αρχηγοί του κόμματος στο NH κάνουν αρκετά για να έχουν αυτή την ειδική μεταχείριση.  Εδώ να πούμε ότι η μπάλα κτύπησε και την κ. Σάλιβαν η οποία αποσύρετε από υπεύθυνη του κόμματος στο New Hampshire.

Ο Πάππας κρατάει σιγή ιχθύος μέχρι να δει τι θα κάνει ο Joe Biden, θα συνεχίσει;  Πάντως οι επόμενες εβδομάδες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι στο μικροσκόπιο από τους δημοκρατικούς και όχι μόνο, αφού σε πολλές περιπτώσεις η ψήφος των ανεξάρτητων παίζει το μεγάλο ρόλο στην εκλογή Προέδρου.

Euro 2024: Βαριά καμπάνα στον Ντεμιράλ για το σήμα των «Γκρίζων Λύκων»

Παρασκευή, 5 Ιουλίου, 2024

Ακριβά θα πληρώσει ο Μερίχ Ντεμιράλ τον πανηγυρισμό του με τον σύμβολο των «Γκρίζων Λύκων» αφού η αρμόδια επιτροπή της UEFA τον τιμώρησε με δύο αγωνιστικές.

«Βαρύς» έπεσε ο… πέλεκυς της Πειθαρχικής Επιτροπής της UEFA προς τον κεντρικό αμυντικό της Τουρκίας, Μερίχ Ντεμιράλ για τη χειρονομία που έκανε δείχνοντας με τα χέρια του το σήμα των «Γκρίζων Λύκων» μετά τα δύο γκολ που σημείωσε κόντρα στην Αυστρία.

Το πειθαρχικό όργανο της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας επέβαλλε ποινή αποκλεισμού δύο αγωνιστικών στον Τούρκο στόπερ, ο οποίος δεν θα είναι διαθέσιμος στον σαββατιάτικο (6/7) προημιτελικό της ομάδας του Βιτσέντσο Μοντέλα με την Ολλανδία, ενώ εάν η Τουρκία προκριθεί δεν θα αγωνιστεί ούτε στον ημιτελικό.

Η Πειθαρχική Επιτροπή της UEFA έκρινε ότι η πράξη αυτή εμπεριέχει «…πολιτικό χαρακτήρα και παραπέμπει σε ακραίες συμπεριφορές» με τη γερμανική Bild να αποκαλύπτει πως η ποινή που δέχθηκε ο Ντεμιράλ (και για την οποία είναι ήδη ενήμερη η τουρκική ομοσπονδία) ήταν δύο αγωνιστικές αποκλεισμού.

Στον αντίποδα η Πειθαρχική επέβαλλε μόνο χρηματικό πρόστιμο 20.000 ευρώ στον Τζουντ Μπέλινγχαμ για τη χειρονομία του αμέσως μετά το γκολ της ισοφάρισης της Αγγλίας στο ματς με τη Σλοβακία.

Γιορτάζουν Σήμερα, Παρασκευή, 5 Ιουλίου, 2024

 Λαμπαδός, Λαμπαδία, Λαμπαδίνα, Λαμπαδή

EURO 2024: Ο «γκρίζος λύκος» Ντεμιράλ και το «σκάνδαλο» της UEFA

Παρασκευή, 5 Ιουλίου, 2024

Πώς ο Τούρκος αμυντικός έγινε, από κάθε άποψη, το πρόσωπο των ημερών στο EURO.

Oι κανονισμοί της UEFA ορίζουν ρητά πως όσοι συμμετέχουν σ’ έναν ποδοσφαιρικό αγώνα οφείλουν να συμμορφώνονται με τις αρχές της ηθικής, της ακεραιότητας και του αθλητικού πνεύματος. Οτιδήποτε άλλο έξω από αυτό το πλαίσιο δυσφημεί το σπορ και δεν είναι, σε καμιά περίπτωση, αποδεκτό. Αντιθέτως καταδικάζεται και ποινικοποιείται.

Ο Μερίχ Ντεμιράλ, ο πρωτομάστορας της ηρωικής πρόκρισης των Τούρκων στα προημιτελικά του Euro 2024 παρέα με τον γκολκίπερ Μερτ Γκιουνόκ, ελέγχεται για ανάρμοστη συμπεριφορά κι απειλείται με αποκλεισμό ενός αγώνα τουλάχιστον. Κινδυνεύει δηλαδή να χάσει το μεγάλο παιχνίδι του ερχόμενου Σαββάτου με την Ολλανδία.

Εφαρμόζοντας το άρθρο 31 παρ.4 του Πειθαρχικού Κώδικα, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία έδωσε εντολή για την έναρξη πειθαρχικής έρευνας επί δεδομένου συμβάντος. Πυρήνας της έρευνας αυτή η πανηγυρική χειρονομία του 26χρονου αμυντικού της Αλ-Αχλί (με καριέρα σε Γιουβέντους – Αταλάντα) και σκόρερ των δύο τερμάτων του νικηφόρου αγώνα με τους Αυστριακούς, το βράδυ της Τρίτης.

«Γκρίζος λύκος» ή αγνώμων;

Ο Ντεμιράλ επέλεξε να γιορτάσει τουλάχιστον αμφιλεγόμενα για το συνολικό επίτευγμα. Ύψωσε στον αέρα τα χέρια του και σχημάτισε με τα δάχτυλά του το σύμβολο των «Γκρίζων Λύκων». Της, παραστρατιωτικής, εθνικιστικής οργάνωσης που έχει κατηγορηθεί πολλάκις για την παράνομη δράση της.

Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν ήταν ραγδαίες, το διπλωματικό επεισόδιο δεν αποφεύχθηκε.

«Τα σύμβολα των Τούρκων ακροδεξιών εξτρεμιστών δεν έχουν θέση στα γήπεδά μας» έγραψε η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φάιζερ. «Η χρήση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ως πλατφόρμας ρατσιμού είναι εντελώς απαράδεκτη», συμπλήρωσε και ζήτησε την πειθαρχική δίωξη του διεθνούς ποδοσφαιριστή διότι προώθησε το μίσος.

Η αντίδραση των Τούρκων

Οι Τούρκοι εξερράγησαν παντοιοτρόπως. Αρχικά η κυβέρνηση Ερντογάν ζήτησε από την πρεσβεία της στο Βερολίνο να εκφράσει τη διαμαρτυρία της προς την Καγκελαρία για ό,τι είχε μεσολαβήσει. Επίσης ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος χαρακτήρισε «απαράδεκτα» τα σχόλια για τον Ντεμιράλ.

Ακολούθησε το υπουργείο Εξωτερικών, που καταδίκασε κάθε απόπειρα στοχοποίησης του Τούρκου στόπερ. Υποστήριξε ότι ενδεχόμενη δίωξη εις βάρος θα ενέχει πολιτικό υπόβαθρο. Επικαλέστηκε μάλιστα πρόσφατη απόφαση γερμανικής αρχής που δεν συνέδεσε το σύμβολο με ακροδεξιά ρητορική.

Ο τουρκικός Τύπος και ειδικότερα η Fanatik προπαγάνδισαν πως θα πρόκειται για σκάνδαλο αν επιβληθεί ποινή στον Ντεμιράλ, διότι ουδείς άλλος στο παρελθόν τιμωρήθηκε για ανάλογη πράξη του. Χρησιμοποίησε μάλιστα τα παραδείγματα του Σέρβου Τάντιτς, των Ελβετών Σατσίρι και Τζάκα, του Ολλανδού Βέγκχορστ.

Ο Ντεμιράλ επιμένει

Ο πρωταγωνιστής της φρέσκιας ιστορίας επέμεινε πως ήταν μια αυθόρμητη έκφραση πατριωτικής συνείδησης. «Έχει να κάνει με την τουρκική ταυτότητά μου. Είμαι πολύ περήφανος που είμαι Τούρκος και πολύ χαρούμενος που το έκανα αυτό. Ήταν κάτι φυσιολογικό». Ούτε δράμι οπισθοχώρησης, πόσο μάλλον μεταμέλειας. Η ανάρτησή του παραμένει στη βιτρίνα του προσωπικού λογαριασμού του.

Ελλάδα – Αίγυπτος 93-71: Πρωτιά και τώρα η Σλοβενία του Ντόντσιτς

Παρασκευή, 5 Ιουλίου, 2024

Η Εθνική ομάδα μπάσκετ επικράτησε άνετα 93-71 της Αιγύπτου και τώρα θα αντιμετωπίσει το Σάββατο στα ημιτελικά του προολυμπιακού την Σλοβενία του Ντόντσιτς.

Το καθήκον της έκανε η Εθνική ομάδα μπάσκετ κόντρα στην Αίγυπτο. Η γαλανόλευκη, αν και αγωνίστηκε χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο ο οποίος προφυλάχθηκε, ήταν σοβαρή και επικράτησε με 93-71.

Πλέον, η Εθνική ομάδα θα αντιμετωπίσει τη Σλοβενία το απόγευμα του Σαββάτου (6/7 στις 17:30) για μία θέση στον τελικό που θα κρίνει το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το αρνητικό για τον Βασίλη Σπανούλη είναι ότι είδε τον Κώστα Αντετοκούνμπο να αποχωρεί με πρόβλημα τραυματισμού.

Γιώργος Παπαγιάννης (16π. με 8/9 δίποντα, 0/1 τρίποντο, 2 μπλοκ, 1 λάθος), Κώστας Παπανικολάου (15π.), Ντίνος Μήτογλου (12π.-5ρ.) και Γιαννούλης Λαρεντζάκης (12π.), ήταν οι διψήφιοι της ομάδας του Βασίλη Σπανούλη.

Η εξέλιξη του αγώνα

Ένα ελληνικό σερί 14-0 και το γεγονός ότι ο αντίπαλος έβαλε μόλις 4 πόντους στα πρώτα 8 λεπτά, προανήγγειλε τι θα επακολουθήσει. Οχι πάντως στη συνέχεια. Η Αίγυπτος έπαιξε ζώνη για να περιορίσει τη δράση των παικτών του Σπανούλη. Εν τέλει η επίθεση έκανε τη ζημιά. Από τους 12 πόντους του πρώτου δεκαλέπτου, εκτοξεύθηκε στους 26 στο δεύτερο.

Σε εκείνο το χρονικό σημείο, ο Μετουαλί απέδειξε γιατί είναι ο κορυφαίος των φιλοξενούμενων, οι οποίοι είχαν καλύτερα ποσοστά στο α’ ημίχρονο. Παρεμπιπτόντως, η Εθνική δεν εκτέλεσε ούτε μία βολή σε 20 λεπτά (5/8 οι Αιγύπτιοι), δείγμα της έλλειψης επαφής με την αντίπαλη ρακέτα. Στον αντίποδα, η μεγάλη διαφορά στο δημιουργικό σκέλος (16-6 ασίστ) δεν αποτυπώθηκε ιδιαίτερα στο σκορ (42-38).

Highlight του ημιχρόνου ένα φοβερό κάρφωμα του μοναδικού διψήφιου (13π. με 5/6 δίποντα, 1/2 τρίποντα) Παπαγιάννη, έπειτα από σπουδαία πάσα του Καλάθη. Στα αποδυτήρια ο Σπανούλης ζήτησε από τους παίκτες του να ανακτήσουν τη συγκέντρωσή τους στο αμυντικό σκέλος. Τον άκουσαν. Το επιμέρους 21-7 σήμαινε +16 και, κατά συνέπεια, άνετη επικράτηση. Στο φινάλε του τρίτου δεκαλέπτου, η Εθνική έπαιξε με τον Μήτογλου σε ρόλο «πενταριού».

Ελλάδα – Αίγυπτος 93-71

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 20-12, 42-38, 68-52, 93-71

ΕΛΛΑΔΑ (Σπανούλης): Γουόκαπ 4 (7 ασίστ), Λαρεντζάκης 12 (4/8 τρίποντα), Μωραΐτης 2, Τολιόπουλος 3 (1), Καλάθης 5 (1 τρίποντο, 5 ριμπάουντ, 9 ασίστ), Καλαϊτζάκης 5, Παπαγιάννης 16 (8/9 δίποντα), Χαραλαμπόπουλος 13 (3/3 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Παπανικολάου 15 (7/9 δίποντα, 3 ασίστ), Κώστας Αντετοκούνμπο 2, Μήτογλου 16 (5/9 δίποντα, 2/3 τρίποντα, 5 ριμπάουντ)

ΑΙΓΥΠΤΟΣ (Ροντλ): Μετβάλι 22 (3/4 δίποντα, 2/7 τρίποντα, 10/11 βολές, Σεχάτα 3 (1), Γκέντι 8 (1/6 τρίποντα), Καλίφα, Ρεφάτ 2, Μαχμούντ 4, Ελγκιζάουι, Γκάρντνερ 6 (3/4 δ/ίποντα), Ελ-Σέικ 7, Αμπντελγκαουάντ 9 (4/4 δίποντα), Χουσεΐν 2, Οράμπι 8 (4/5 δίποντα)



Λευτέρης Αυγενάκης: Το παρασκήνιο της διαγραφής – Τι εξόργισε τον Μητσοτάκη

Παρασκευή, 5 Ιουλίου, 2024

Νίκος Χασαπόπουλος

Τι ήταν αυτό που ενόχλησε τον Πρωθυπουργό - Πώς φτάσαμε στη διαγραφή του Λευτέρη Αυγενάκη που δεν ήταν η πρώτη - Ολο το παρασκήνιο

Ηδιαγραφή του Λευτέρη Αυγενάκη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας – αλλά όχι από το ίδιο το κόμμα – ήταν ένα μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την αλαζονεία.

Η αλαζονεία που ήταν μία από τις αιτίες του να απολέσει η ΝΔ στις ευρωεκλογές ένα εκατομμύριο ψήφους. Ετσι ο Πρωθυπουργός μέσω της διαγραφής Αυγενάκη ήθελε να δώσει ένα αυστηρό μήνυμα προς τους βουλευτές τους υπουργούς και τα στελέχη του κόμματός του.

Ωστόσο στη Νέα Δημοκρατία υπάρχει ένα θέμα: Γιατί ο Λευτέρης Αυγενάκης έχει διαγραφεί από την ΚΟ και όχι από το Κόμμα; Και μάλιστα τη στιγμή που δεν παραδίνει την έδρα του.

Δεν ήταν η πρώτη διαγραφή

Και ενώ το ερώτημα αυτό πλανάται, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η χθεσινή διαγραφή του Λευτέρη Αυγενάκη δεν είναι η πρώτη. Είχε διαγραφεί και το Νοέμβριο του 2012 από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, τότε με απόφαση του τότε Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Η διαγραφή του έγινε γιατί «φλέρταρε» τότε με το κόμμα «Δημοκρατική Συμμαχία» της Ντόρας Μπακογιάννη και ο Σαμαράς τον διέγραψε αμέσως.

Τιμωρία αλλά όχι αποκλεισμός

Ωστόσο, ο Αυγενάκης επέστρεψε στο κόμμα ενόψει των δεύτερων βουλευτικών εκλογών του 2012. Η χθεσινή απόφαση πάντως να διαγραφεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα σημαίνει δύο πράγματα: Πρώτον, ότι δεν υπάρχει διαγραφή από τη Νέα Δημοκρατία και δεύτερον ότι δε θα τού επιτρέπεται εφεξής να μετέχει σε κάποιο όργανο του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Στα υπουργεία παρά τις κίτρινες κάρτες

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι ο διαγραφείς από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας βουλευτής, παρέμεινε επί πέντε συναπτά έτη σε υπουργικές θέσεις παρά το γεγονός ότι οι πληροφορίες από το Μαξίμου έλεγαν ότι είχε τις περισσότερες κίτρινες κάρτες για τη δράση του στα υπουργεία.

Τελευταίως είχε πάρει κίτρινη κάρτα για καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις αγροτών, ενώ ήταν στο υπουργείο αγροτική ανάπτυξης, ωστόσο οι ευρωεκλογές που έρχονταν δεν άφηναν περιθώρια για τιμωρίες.

Δεν παραδίδει την έδρα του

Είναι άξιο λόγου το γεγονός ότι πριν ακόμη παρθεί απόφαση για τη διαγραφή του, την ώρα μάλιστα που συνεδρίαζε η επιτροπή δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας για να αποφασίσει τη διαγραφή του με ανάρτησή του στο X διεμήνυσε πως δε θα παραδώσει την έδρα του και θα παραμείνει στο Κοινοβούλιο ως ανεξάρτητος.

Τι εξόργισε τον Μητσοτάκη

Αυτό που εξόργισε τον Μητσοτάκη δεν ήταν μόνο η αλαζονική συμπεριφορά του με το «ξέρεις ποιος είμαι» εγώ αλλά πως επισκίασε όλες τις κυβερνητικές δραστηριότητες στις οποίες προέβη χθες ο πρωθυπουργός και του κόμμα της ΝΔ καθώς τράβηξε πάνω του όλα τα φώτα της δημοσιότητας.

Το βίντεο

Βεβαίως το βίντεο από το αεροδρόμιο δεν είναι χθεσινό. Τη στιγμή που πολλοί βουλευτές της ΝΔ το γνώριζαν και διαμαρτύροντα, ήρθε τυχαίως στη δημοσιότητα τα ξημερώματα της Τετάρτης, όταν ένα κυβερνητικό στέλεχος τυχαίως εντόπισε το βίντεο το οποίο στη συνέχεια έκανε το γύρο του διαδικτύου με ευρεία αναπαραγωγή.

TO BHMA

Από τα greeklish στα engreek και στο «τσάι»: Η νέα γλώσσα των social media

 Παρασκευή, 5 Ιουλίου, 2024


Ο νέος γλωσσικός κόσμος των ψηφιακών ιθαγενών. H slang των κοινωνικών δικτύων, οι συντομογραφίες, τα engreek κι ένα τσάι που δεν είναι τσάι.

Δέσποινα Δημά

«Κάθε νέα γενιά επαναστατεί με τον δικό της τρόπο, επιδιώκοντας να διαχωρίσει συνειδητά τη θέση της από τον κόσμο και τη γλώσσα των μεγάλων. Και η νεανική αργκό είναι μια μορφή κοινωνικής συμπεριφοράς», αναφέρει στο ΒΗΜΑ ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από το λαγκάρω μέχρι το φλεξάρω, η Gen-Z έχει δημιουργήσει μια νέα γλώσσα που κυριαρχεί στα κοινωνικά δίκτυα, με το Tik Tok να διατηρεί την πρωτοκαθεδρία.

«Ο γλωσσικός κώδικας των νέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελεί το νεανικό ιδίωμα της ψηφιακής μας εποχής, το οποίο χαρακτηρίζεται από γλωσσικούς νεωτερισμούς και δάνεια», σημειώνει στο ΒΗΜΑ η Αγγελική Αλβανούδη, Κοινωνιογλωσσολόγος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Τι θα απαντούσατε αν κάποιος σας πρότεινε «spill the tea»; Το πιθανότερο είναι οι boomers (γεννημένοι μεταξύ 1946-1964) να κοιτούσαν τον Gen Z συνομιλητή τους με δικαιολογημένη απορία.

Πρόκειται για μια έκφραση που προέρχεται από την κουλτούρα των μαύρων drag και σημαίνει «κουτσομπολιό» ή «μυστικές βιογραφικές πληροφορίες».

Στη γλώσσα των σημερινών νέων υπάρχουν πολλά υβριδικά γλωσσικά ιδιώματα, σε μεγάλο βαθμό επηρεασμένα από τη «ζωή» στο διαδικτυακό σύμπαν, δηλωτικά των ενδιαφερόντων τους.

«H slang είναι δείκτης ταυτότητας. Συσπειρώνει την ομάδα η οποία έχει κοινά χαρακτηριστικά και αποκλείει άτομα μεγαλύτερης ηλικίας από αυτή. Πολλές από τις λέξεις slang σχετίζονται με τα ενδιαφέροντα των παιδιών, όπως η ποπ κουλτούρα και τα video games, αλλά και με τις κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις εντός και εκτός της χώρας.

Σίγουρα η τωρινή slang διαφέρει από τη slang που κυριαρχούσε πριν από μία δεκαετία», αναφέρει στο ΒΗΜΑ η Μαρίζα Γεωργάλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνιογλωσσολογίας και Ανάλυσης Λόγου στο Πανεπιστημίο Δυτικής Μακεδονίας.

H (νέα) slang των social media

Μια πολυφωνική, συμβολική γλώσσα, ένας κρυπτικός τρόπος επικοινωνίας, που δύσκολα αποκωδικοποιείται, υπηρετώντας τον πρωταρχικό σκοπό του. «Πρόκειται για μια κοινωνιόλεκτο, η οποία θα μπορούσε να ιδωθεί και ως μια μορφή διαμαρτυρίας», επισημαίνει ο κ. Χαραλαμπάκης. Τι σημαίνει κριντζ, φλεξ, POS, μπιφ, τζετ και καριέρα;

Κριντζάρω: νιώθω αηδία, αποστροφή, ντροπή, σε συνδυασμό και με αμηχανία, εξαιτίας της στάσης ή των πράξεων κάποιου άλλου προσώπου.

Κάνω φλεξ: κάνω επίδειξη.

POS: μια συντομογραφία του «Parent over shoulder» (γονέας από πάνω μου). Χρησιμοποιείται είτε στο τηλέφωνο, είτε σε chats, όταν ο μπαμπάς ή η μαμά είναι δίπλα στο παιδί την ώρα που εκείνο μιλάει με τους φίλους του.

Έχω μπιφ: τσακωμός, ένταση, λεκτική διαμάχη.

Τζετ: τέλεια.

Καριέρα: όταν πρέπει να αντιμετωπίσεις κάτι κουραστικό, δύσκολο και που απαιτεί κόπο.

Αυτές είναι κάποιες από τις πιο συνηθισμένες λέξεις που χρησιμοποιούν οι νέοι, τόσο στον προφορικό, όσο και στον γραπτό λόγο συνοδεία, emoji, συντμήσεων, ορθογραφικών λαθών και απουσίας σημείων στίξεως και τόνων.

Στον νέο ψηφιακό κόσμο οι γλωσσικές αποκλίσεις από τη νόρμα, τείνουν να γίνουν κανόνας. «Η γλώσσα έχει απλουστευθεί. Η προφορικότητα έχει μπει στη ζωή μας. Τα νέα παιδιά είναι η εύκολη λεία, για να τα κατηγορούμε.

Η slang που χρησιμοποιούν στα κοινωνικά δίκτυα είναι μια άκρως ενδιαφέρουσα μορφή επικοινωνίας. Έχει χιούμορ, ζωντάνια, αυτοσαρκασμό και δείχνει ευστροφία πνεύματος», προσθέτει ο κ. Χαραλαμπάκης.

Η ιστορία

Για μεγάλο μέρος της πρώιμης ιστορίας του, ο όρος slang περιοριζόταν σε αναφορές στον κόσμο των κλεφτών, των ζητιάνων, των χαρτοπαικτών, των πλανόδιων γυρολόγων. Η πρώτη μορφή του όρου ήταν η λέξη slango, η οποία χρησιμοποιούνταν για να περιγράψει «μια ανέντιμη ή δόλια δραστηριότητα».

Το 1724 η London Journal δημοσίευσε ένα δοκίμιο για τη φιλοσοφία και την ποίηση, στο οποίο ο αγνώστου ταυτότητας συγγραφέας αναφέρόταν υποτιμητικά στο «εμπόριο και το σλάνγκο» της ποίησης, σε αντίθεση με την καθαρή ουσία της.

Σε θεατρικά έργα που γράφτηκαν στο Λονδίνο τη δεκαετία του 1730 εμφανίζονται υπηρέτες που ονομάζονται slango και επινοούν σχέδια που αποσκοπούν στην εξαπάτηση των άλλων χαρακτήρων.

Στη δεκαετία του 1740, η αργκό αποκρυσταλλώνεται για πρώτη φορά σε μια λέξη με πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο και ένα ξεχωριστό φάσμα συναφών εννοιών, αναδυόμενη ως μια λέξη που συναντάται κυρίως σε αναφορές για την ομιλία μιας κατώτερης τάξης κλεφτών και ζητιάνων και των πλανόδιων που συχνά σχετίζονταν μαζί τους και μοιράζονταν μεγάλο μέρος του ίδιου λεξιλογίου.

Για δεκαετίες, η αργκό αποτέλεσε μέρος του μυστικού λεξιλογίου που χρησιμοποιούσαν οι εγκληματίες ως ένα είδος αντι-γλώσσας. Χρειάστηκε καιρός μέχρι να αποσυνδεθεί από τα πλαίσια του υποκόσμου και να σχετιστεί με τη γλώσσα που μιλούν οι μαθητές στο προαύλιο του σχολείου και αργότερα με τη slang των κοινωνικών δικτύων.

Λήμματα

Η αργκό υπήρχε και θα υπάρχει, με τη μόνη διαφορά ότι πια εξελίσσεται και διαδίδεται με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα λόγω των κοινωνικών δικτύων. Η γλώσσα παρακολουθεί και καταγράφει όσα συμβαίνουν στην κοινωνία για αυτό και στοιχεία προερχόμενα από τη νεανική slang ενσωματώνονται στο λεξιλόγιο της κοινής.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι συντμήσεις OMG, LOL, FYI, οι οποίες είναι επίσημες πλέον στο αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης. Όπως και το «rizz», η λέξη του 2023 σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ως «rizz» ορίζεται το στιλ, η γοητεία ή η ελκυστικότητα και η ικανότητα να προσελκύεις έναν ρομαντικό ή σεξουαλικό σύντροφο. Το «rizz» πήρε έτσι τη σκυτάλη από το «goblin mode», μια επίσης αργκό ορολογία που περιγράφει την εγωκεντρική, τεμπέλικη, ατημέλητη ή άπληστη συμπεριφορά.

Τελικά, κινδυνεύει η ελληνική γλώσσα;

«Οι περισσότερες λέξεις της slang χάνονται με την πάροδο του χρόνου. Η γλώσσα έχει έναν δικό της τρόπο αυτοκάθαρσης», επισημαίνει ο κ. Χαραλαμπάκης.

«Κάποτε είχαμε τον φόβο των greeklish. Σήμερα, μπαίνουν φιλόλογοι στις τάξεις μιλούν για τα greeklish και τα παιδιά δεν ξέρουν τι είναι. Τώρα είναι τάση να χρησιμοποιούν τα engreek (ελληνοαγγλικά), να γράφουν αγγλικές λέξεις με ελληνικούς χαρακτήρες (πχ θενξ). Υπάρχουν λέξεις με συγκεκριμένο χρονικό όριο ζωής», προσθέτει η κα Γεωργάλου.

«Δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή αν τέτοια γλωσσικά στοιχεία που εμφανίζουν μια ηλικιακή διαβάθμιση θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται από τα ίδια άτομα σε μεταγενέστερες φάσεις της ενήλικης ζωής τους και θα περάσουν στην πρότυπη γλώσσα.

Πάντως, αν ακούσετε νεαρούς/ές συναδέλφους να σας αποκαλούν μπρο ή ντελούλου μην θεωρήσετε τον τρόπο ομιλίας τους ‘φθορά’ της γλώσσας.

Πρόκειται για μια γλωσσική συμπεριφορά με κοινωνικά και ψυχολογικά αίτια από την οποία περάσαμε όλοι/ες και μας έχει επηρεάσει», αναφέρει η κα Αλβανούδη ως απάντηση σε όσους ανησυχούν για μια ενδεχόμενη απειλή που πλανάται πάνω από την ελληνική γλώσσα.

TO BHMA

Ιστορική νίκη των Εργατικών και του Κιρ Στάρμερ: "Η αλλαγή αρχίζει"

Παρασκευή, 5 Ιουλίου, 2024

O θρίαμβος των Εργατικών, το ιστορικό χαμηλό των Τόρις του Σούνακ και η εκλογή Φάρατζ μετά από επτά αποτυχημένες απόπειρες στις βρετανικές εκλογές.

Για πρώτη φορά μετά τον Γκόρντον Μπράουν (2007-2010), ο αριθμός 10 της Ντάουνινγκ Στριτ θα έχει ένοικο έναν Εργατικό, τον Κιρ Στάρμερ, ο οποίος οδήγησε το κόμμα του σε θρίαμβο στις βρετανικές εκλογές, εξασφαλίζοντας ευρεία πλειοψηφία στο νέο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, οι Εργατικοί του σερ Κιρ Στάρμερ στη Βρετανία πέρασαν το όριο των 326 εδρών για να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας το Exit Poll .

Ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι η χώρα ψήφισε για αλλαγή και ότι είναι η ώρα για το κόμμα του ν’ ανταποκριθεί στις προσδοκίες, μιλώντας μετά τη νίκη για την έδρα του στο κοινοβούλιο.

«Απόψε οι άνθρωποι εδώ και σε ολόκληρη τη χώρα μίλησαν και είναι έτοιμοι για την αλλαγή»,  δήλωσε ο Στάρμερ και συμπλήρωσε «η αλλαγή αρχίζει ακριβώς εδώ».

Παραδέχθηκε την ήττα του ο Σούνακ

Ο ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος αποδέχθηκε πως «το Εργατικό Κόμμα έχει κερδίσει αυτές τις γενικές εκλογές» και αποκάλυψε πως έχει ήδη καλέσει τον Κιρ Στάρμερ για να τον συγχαρεί για τη νίκη του.

Πρόσθεσε πως αναλαμβάνει την ευθύνη για την ήττα και ζήτησε συγγνώμη από τους υποψήφιους των Συντηρητικών που ηττήθηκαν.

Το Exit Poll

Οι εκτιμήσεις που μετέδωσε το BBC έδιναν στο Εργατικό Κόμμα 410 έδρες (από τις συνολικά 650 έδρες του κοινοβουλίου), ωστόσο το ανανεωμένο exit poll της αναθεώρησε στις 405. Ακολουθούν οι Συντηρητικοί του Σούνακ με 131 έδρες αρχικά που αυξήθηκαν με το νεο exit poll σε 154. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες στην αρχική εκτίμηση ερχόντουσαν τρίτοι με 61 βουλευτές, όμως ο αριθμός μειώθηκε σε 56.

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας θα δει τον αριθμό των βουλευτών του να πέφτει στους 6 και το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ που προβλεπόταν να λάβει 13 βουλευτές, έπεσε στους 4, σύμφωνα με το ανανεωμένο exit poll.

Το Πράσινο Κόμμα της Αγγλίας και της Ουαλίας προβλέπεται να διπλασιάσει τον αριθμό των βουλευτών του σε δύο και το Κόμμα της Ουαλίας θα λάβει 4 βουλευτές. Οι υπόλοιποι προβλέπεται να λάβουν 19 έδρες.


Αυλαία για τους συντηρητικούς μετά από 14 χρόνια

Το εκλογικό αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα δώσει στους Εργατικούς μία πλειοψηφία 170 εδρών, κατεβάζοντας την αυλαία των συντηρητικών κυβερνήσεων, οι οποίες, για 14 χρόνια κυβέρνησαν τη Βρετανία.

Η θητεία του Ρίσι Σούνακ ολοκληρώνεται με μια βαριά ήττα, καθώς οι Συντηρητικοί προβλέπεται να καταγράψουν τη χειρότερη επίδοσή τους από ιδρύσεως του κόμματος. Πρόκειται ουσιαστικά για ολική ανατροπή του εκλογικού σκηνικού σε σύγκριση με το 2019, όταν ο Μπόρις Τζόνσον είχε ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων και ο Τζέρεμι Κόρμπιν είχε οδηγήσει τους Εργατικούς στη χειρότερη επίδοσή τους από το 1935.

Μοιραία λοιπόν ο Ρίσι Σούνακ αναμένεται να παραιτηθεί από την ηγεσία των Τόρις, αλλά οι επίδοξοι διάδοχοι – μεταξύ αυτών οι Πένι Μόρντοντ, Γκραντ Σαπς, Σουέλα Μπράβερμαν, Στιβ Μπέικερ, Ρόμπερτ Τζένρικ – αγωνιούν επί του παρόντος για τα αποτελέσματα στις εκλογικές τους περιφέρειες, αφού η επανεκλογή τους μόνο δεδομένη δεν θεωρείται.

Φάρατζ: Εξελέγη βουλευτής ύστερα από επτά αποτυχημένες απόπειρες

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Reform UK, κέρδισε για πρώτη φορά μια θέση στο βρετανικό κοινοβούλιο, εξασφαλίζοντας την έδρα του Κλάκτον, στο Έσσεξ της Αγγλίας.

Η αντιμεταναστευτική ρητορική του και η εκστρατεία που έκανε υπέρ του Brexit, κατέστησε τον Φάρατζ έναν από τους πλέον αναγνωρίσιμους και αμφιλεγόμενους πολιτικούς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ύστερα από επτά αποτυχημένες απόπειρες να κερδίσει μια θέση στη Βουλή των Κοινοτήτων, τα κατάφερε φέτος, επικρατώντας του υποψηφίου των Συντηρητικών, Τζάιλς Γουότλινγκ, ο οποίος κατείχε την έδρα μέχρι σήμερα.

«Υπάρχει ένα τεράστιο κενό στον χώρο της κεντροδεξιάς, στη βρετανική πολιτική σκηνή, και δουλειά μου είναι να το καλύψω. Και αυτό ακριβώς θα κάνω», δήλωσε ο Φάρατζ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην εκλογική του περιφέρεια. «Σκοπεύω να δημιουργήσω ένα μαζικό κίνημα σε εθνικό επίπεδο, κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, ελπίζω αρκετά μεγάλο για να στοχεύσει ψηλά στις εκλογές του 2029», συμπλήρωσε.

Οι προτεραιότητες των Εργατικών

Στις προτεραιότητες των Εργατικών είναι η στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας που βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης με περισσότερους από 7 εκατομμύρια ανθρώπους στις λίστες αναμονής. Πάνω από τρία εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από τις τράπεζες τροφίμων.

Το τραύμα που προκάλεσε ο διχασμός για το Brexit δεν έχει επουλωθεί και οι Εργατικοί θα αποφύγουν να δαπανήσουν πολιτικό κεφάλαιο για ένα νέο δημοψήφισμα στο προσεχές μέλλον, ωστόσο οι υπέρμαχοι της επανένταξης στην Ε.Ε. προσδοκούν μια σταδιακή βελτίωση των σχέσεων με τους 27.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, που τα έκανε κυριολεκτικά μούσκεμα όταν ανακοίνωσε τις πρόωρες εκλογές υπό βροχή έξω από τη Ντάουνιγκ Στριτ αρ. 10 πριν από ενάμισι μήνα, κινδυνεύει να μην εκλεγεί ούτε βουλευτής.

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

Σήμερα είναι η Ημέρα Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ

   Happy 4th of July   

   God Bless America   

Ξέρεις ρε ποιος είμαι εγώ;

  Πέμπτη, 4 Ιουλίου, 2024

Από το ΒΗΜΑτοδότης

Αυτό ίσως που εξόργισε περισσότερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη από

την απαράδεκτη και αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά του Λευτέρη

Αυγενάκη ήταν η φράση του «ξέρεις ποιος είμαι εγώ;», 

Μια φράση που δείχνει αλαζονεία και αμετροέπεια.

Αυτό ίσως που εξόργισε περισσότερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη από την απαράδεκτη και αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά του Λευτέρη Αυγενάκη (τον οποίο, να σημειώσω επί πέντε και πλέον χρόνια βρισκόταν αμετακίνητος σε κυβερνητικές θέσεις) ήταν η φράση του «ξέρεις ποιος είμαι εγώ;» Μια φράση που δείχνει αλαζονεία και αμετροέπεια που δύσκολα μπορεί να συγχωρεθεί πλέον, όσα συγγνώμη κι αν ειπωθούν. Αυτό το «ξέρεις ποιος είμαι εγώ;» που κυρίως το χρησιμοποιούν οι πολιτικοί σε όργανα της τάξης (που κάνουν τη δουλειά τους) θα πρέπει να σταματήσει, να εξαφανισθεί από την πολιτική πρακτική. Λίγα λεπτά αφού μεταδόθηκε στα κανάλια το βίντεο του Αυγενάκη ο υφυπουργός Τύπου Παύλος Μαρινάκης, είπε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι «στην κυβέρνηση Μητσοτάκη λογικές «ξέρεις ποιος είμαι εγώ;» δεν έχουν θέση». Λίγες ώρες μετά ήρθε και η τυπική βεβαίωση με την επικύρωση της διαγραφής.

Την ώρα όμως που Αυγενάκης έλεγε το «ξέρεις ποιος είμαι εγώ», σε όργανο ελέγχου του αεροδρομίου, κυκλοφόρησε και το παρακάτω σχετικό (ποιο σχετικό δεν γίνεται) ανέκδοτο (που μπορεί, ποιος ξέρει να έχει και αρκετή δόση αληθείας). Σας το μεταφέρω λοιπόν: «Κόρη υπουργού σταματά σε νυχτερινό έλεγχο της τροχαίας για αλκοτέστ. Μόλις ο αστυνομικός την πλησιάζει, αυτή με ένα αλαζονικό ύφος επιχειρεί να τον φοβίσει λέγοντάς του: «Ξέρεις ποιος είναι ο πατέρας μου;». Και ο αστυνομικός χωρίς να χάσει την ψυχραιμία του, της απαντά: «Γιατί δεν σου είπε η μάνα σου ποιος είναι;». Κόκκαλο η νεαρά.

Για ποιο λόγο έχουν αποχωρήσει επτά αστυνομικοί από πολιτικό;

Είδαμε όλοι τις αρνητικές συνέπειες των πράξεων του Λευτέρη Αυγενάκη ο οποίος με τη βίαιη αντίδραση του, τις πλήρωσε. Μαθαίνουμε όμως κι άλλα ενδιαφέροντα, αυτή τη φορά για ένα άλλο πολιτικό (όχι αυτός δεν ανήκει στη ΝΔ). Ενδιαφέροντα κι απαξιωτικά για τους συνεργάτες – αστυνομικούς που διαθέτει το εν λόγω πολιτικό πρόσωπο. Ούτε ένας, ούτε δυο αλλά …επτά αστυνομικοί έχουν αποχωρήσει από το συγκεκριμένο πρόσωπο που δεν φημίζεται (όπως και ο Λευτέρης Αυγενάκης) για την ψυχραιμία του. Το ενδιαφέρον είναι πως πολλοί από τους αστυνομικούς έφυγαν αυτοβούλως παρά το ότι η υπηρεσία φύλαξης πολιτικών προσώπων έχει προνόμια. Όλα αυτά δε είναι σε γνώση τόσο των υπηρεσιών της Βουλής όσο και της ΕΛΑΣ.

Γιατί πάει ο Δούκας στη Θεσσαλονίκη;

Ο Χάρης Δούκας, αναμένεται να βρεθεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη, μία επίσκεψη που έχει αρκετό παρασκήνιο. Δεν πάει στην συμπρωτεύουσα μόνον για να μιλήσει σε φίλους και να πετύχει στήριξη και εκεί. Πηγαίνει για να συναντήσει στελέχη που είναι αντίθετα με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ας πούμε τον δήμαρχο Στέλιο Αγγελούδη. Και ποιος σας λέει τη στιγμή που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη ότι δεν θα ζητήσει στήριξη πλην του δημάρχου και την στήριξη του Χάρη Καστανίδη; (Θυμίζω είχε αποχωρήσει με αιχμές εναντίον του Ανδρουλάκη). Λέτε τελικά να έχουμε εν τέλει τριπλή συμμαχία Δούκα-Αγγελούδη- Καστανίδη στη Θεσσαλονίκη;

Η έκτακτη και απρόσμενη προσγείωση στην Ρόδο ισραηλινού αεροσκάφους

Όταν το ισραηλινό αεροσκάφος της EL AL προσγειωνόταν εκτάκτως στο αεροδρόμιο της Ρόδου, ουδείς γνώριζε τι είχε προηγηθεί. Το ισραηλινό αεροσκάφος προερχόταν από την Αττάλεια της Τουρκίας, όπου έκανε αναγκαστική προσγείωση για να αποβιβάσει έναν επιβάτη που έχρηζε ιατρικής βοήθειας. Η πτήση του ήταν από Βαρσοβία προς Τελ Αβίβ, αλλά αναγκάστηκε να προσγειωθεί στην Αττάλεια.

Στο τουρκικό αυτό αεροδρόμιο σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, Τούρκοι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο της Αττάλειας αρνήθηκαν να ανεφοδιάσουν την πτήση LY5102 προτού μπορέσει να απογειωθεί για το Ισραήλ, λόγω προφανώς για όσα συμβαίνουν στην Γάζα. Συγκεκριμένα οι Τούρκοι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να ανεφοδιάσουν το αεροπλάνο της εταιρείας, παρόλο που επρόκειτο για ιατρική περίπτωση», ανέφερε, ισραηλινή πηγή προσθέτοντας ότι ο επιβάτης αποβιβάστηκε.

Στη συνέχεια, το αεροπλάνο απογειώθηκε για τη Ρόδο στην Ελλάδα, (σε μια πτήση 40 λεπτών) όπου ανεφοδιάστηκε με καύσιμα πριν απογειωθεί στο Ισραήλ. Να σημειωθεί ότι όλες οι απευθείας πτήσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας ακυρώθηκαν λίγο μετά το ξέσπασμα του πολέμου κατά της τρομοκρατικής ομάδας Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Πολύ αργά θυμήθηκαν τους Κυπρίους της Βρετανίας οι Συντηρητικοί

Υπάρχει ένα ανέκδοτο στην Κύπρο: Ποια είναι η μεγαλύτερη πόλη της Μεγαλονήσου; Το… Λονδίνο είναι η απάντηση, αφού στη Βρετανία ζουν 300.000 (ίσως και περισσότεροι) Κύπριοι. Τους Κυπρίους της Βρετανίας (που καμιά φορά χάριν αστεϊσμού τους αποκαλούν και «Τσάρλιδες»), θυμήθηκαν οι Συντηρητικοί (τώρα που χάνουν), μια ανάσα πριν από τις εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου. Έτσι ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντέιβιντ Κάμερον έστειλε ένα μήνυμα προς τους Κυπρίους της Αγγλίας προκειμένου να τους πείσει να ψηφίζουν σήμερα το κόμμα των Συντηρητικών:

«Έχουμε», τους λέει «μια ακμάζουσα κοινότητα από 300 χιλιάδες Κύπριους εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχω σε μεγάλη εκτίμηση την πλούσια συνεισφορά σας στην εθνική μας ζωή σε τόσους πολλούς τομείς. Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε πάντοτε μια στενή σχέση με την Κύπρο και είμαι περήφανος για το γεγονός ότι αυτή η Κυβέρνηση Συντηρητικών υπέγραψε ένα Μνημόνιο Συναντίληψης (MoU) με την Κύπρο προκειμένου να πάρει την συνεργασία μας στο επόμενο επίπεδο. Μέσω αυτής της συμφωνίας θα έχουμε μια ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των Πανεπιστημίων μας και θα προωθήσουμε το εμπόριο σε τομείς όπως οι επαγγελματικές υπηρεσίες και ναυτιλία».

Για τις βάσεις στην Επισκοπή, όπου εξορμούν τα βρετανικά αεροσκάφη σε αποστολές στην Ανατολική Μεσόγειο ούτε κουβέντα, όπως δεν λέει τίποτα για το Κυπριακό, ή για τους Βρετανούς που παρανόμως αγοράζουν ελληνικές περιουσίες στα κατεχόμενα. Αφήστε που δεν έκανε λόγο ούτε για τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Η Αθήνα αποχαιρετά τον Μπορέλ

Μαθαίνω ότι ο απερχόμενος Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τα θέματα Ασφαλείας και Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ θα επισκεφθεί τη χώρα μας, την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024. Συγκεκριμένα θα μεταβεί στη Λάρισα, στο στρατηγείο της επιχείρησης ASPIDES. Εκεί θα του γίνει ενημέρωση από τον Υποναύαρχο Γρυπάρη, τον Έλληνα Διοικητή.

Μάλιστα μου λένε ότι τον Μπορέλ θα τον συνοδεύσει ο Υπουργός Νίκος Δένδιας. Μετά πληροφορούμαι ότι θα πάνε και στο Τζιμπουτί με αεροσκάφος, για να δουν από κοντά τη φρεγάτα μας ΨΑΡΑ. Συνεχείς οι προσπάθειες του Υπουργού να τονίσει τη συμμετοχή – συνδρομή της Ελλάδος στην υπόψη επιχείρηση, για τη διατήρηση ανοικτών των θαλασσίων οδών και του εμπορίου. Αεικίνητος ο Υπουργός!

Η πρώτη φωτογραφία της φρεγάτας Ψαρά στην Ερυθρά Θάλασσα

Την ίδια ώρα η φρεγάτα «Ψαρά» άρχισε τη συνοδεία εμπορικών πλοίων με σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο ΒΗΜΑτοδότης εξασφάλισε φωτογραφία της τη στιγμή που η ελληνική φρεγάτα βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή αποστολή, συνοδεύοντας ένα εμπορικό πλοίο, έτοιμη να το προστατεύσει σε περίπτωση επίθεσης πυραύλων του Χούθι.

Το 20ό F-16 Viper

To 20ό αεροσκάφος F-16 που αναβαθμίστηκε στη διαμόρφωση «Viper», παρέλαβε η Πολεμική Αεροπορία. Η παράδοση αυτή ενισχύει περαιτέρω τις αμυντικές δυνατότητες της Ελλάδας, εξοπλίζοντας την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία με τον πιο προηγμένο και οικονομικά αποτελεσματικό στόλο F-16 στην Ευρώπη.


«Τα συμφέροντα της Ελλάδας θα ταυτίζονται πάντοτε και με τα δικά μου»

Θεωρώ ότι τα συμφέροντα της Ελλάδας θα ταυτίζονται πάντοτε εν μέρει και με τα δικά μου συμφέροντα», έγραφε το 1833 στον Υπουργό Εξωτερικών του νεοσύστατου ελληνικού κράτους Σπυρίδωνα Τρικούπη ο φιλέλληνας πρώτος Πρέσβης της Αυστριακής Αυτοκρατορίας στην Αθήνα, κόμης Anton ProkeschOsten.

Μετά από περίπου δύο αιώνες που μεσολάβησαν, οι δυο χώρες είναι εταίροι στην ΕΕ και η κοινή τους οπτική σε θέματα όπως το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων και το μεταναστευτικό έχουν σφυρηλατήσει μία παραγωγική και αμοιβαία επωφελή συνεργασία.

Αυτό επιβεβαιώθηκε και κατά τη χθεσινή, σε εγκάρδιο κλίμα, συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Αυστριακό ομόλογό του. Ο Γεραπετρίτης μάλιστα επιφύλαξε στον προσκεκλημένο του μια ευχάριστη έκπληξη: Ανέσυρε από το Διπλωματικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών όχι μόνο την επιστολή του Anton Prokesch von Osten, αλλά και τα έγγραφα που καταδεικνύουν ότι η Αυστριακή Αυτοκρατορία ήταν το πρώτο κράτος που αναγνώρισε την Ελλάδα μετά την επίδοση στην Υψηλή Πύλη από τους Πρέσβεις των Μεγάλων Δυνάμεων του αντίγραφου του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου, του βασικού Πρωτοκόλλου της ελληνικής Ανεξαρτησίας, τον Απρίλιο του 1830.

ΤΟ ΒΗΜΑ