Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Υπό απειλή το αρχαιότερο δέντρο του Κόσμου ηλικίας 13.000 ετών

Δευτέρα, 8 Ιουλίου, 2024

NEA YOΡΚΗ. Υπό απειλή, λόγω της οικιστικής ανάπτυξης, βρίσκεται το αρχαιότερο δέντρο του Πλανήτη, ηλικίας 13.000 ετών, που βρίσκεται στην Καλιφόρνια, όπως αναφέρει η «Washington Post» σε εκτενές δημοσίευμά της.

Με την πρώτη ματιά αυτό που αντικρίζει κανείς είναι θάμνοι που είναι απλώς το στέμμα μιας γιγάντιας, απλωμένης βελανιδιάς, μήκους 90 ποδιών και πλάτους 30 ποδιών. Το μεγαλύτερο μέρος του δέντρου είναι υπόγειο.

Υπολογίζεται ότι είναι ηλικίας 13.000 έως 18.000 ετών, το δέντρο -γνωστό ως Jurupa Oak- είναι παλαιότερο από σχεδόν οποιοδήποτε άλλο φυτό στη Γη. Εχει επιβιώσει από την εποχή των παγετώνων και την ταχεία θέρμανση του κλίματος. Αλλά τώρα, οι περιβαλλοντολόγοι και οι ντόπιοι ανησυχούν ότι το αρχαίο δέντρο απειλείται από μια πιο συνηθισμένη δύναμη στη σύγχρονη Καλιφόρνια: την ανάπτυξη.

Η Επιτροπή Σχεδιασμού της Jurupa Valley, μια πόλη 100.000 κατοίκων ανατολικά του Λος Αντζελες, είναι έτοιμη να εγκρίνει μια ανάπτυξη 1,4 τετραγωνικών μιλίων που περιλαμβάνει ένα επιχειρηματικό πάρκο, 1.700 σπίτια και ένα δημοτικό σχολείο. Τα κτίρια της ελαφριάς βιομηχανίας θα στέκονταν μόλις μερικές εκατοντάδες πόδια από το αρχαίο δέντρο.

Η πόλη πιστεύει ότι το έργο θα τονώσει την τοπική οικονομία. Ο κατασκευαστής της τοποθεσίας είπε ότι σχεδιάζει να προστατεύσει το δέντρο, αλλά οι περιβαλλοντολόγοι πιστεύουν ότι η κατασκευή και η επακόλουθη ανάπτυξη θα μπορούσαν να είναι θανατηφόρα για τη βελανιδιά Jurupa.

Το δέντρο έχει βυθίσει την κοιλάδα Jurupa σε μια συνεχιζόμενη συζήτηση στην Καλιφόρνια: Πώς να εξισορροπηθεί η ανάπτυξη και η ανάγκη της Πολιτείας για στέγαση με την προστασία της πλούσιας βιοποικιλότητάς της;

Η βελανιδιά Jurupa εντάσσεται σε μια ιδιαίτερη κατηγορία: Είναι μια βελανιδιά Palmer’s, η οποία είναι ένα είδος «κλωνικού δέντρου», ένα δίκτυο γενετικά πανομοιότυπων θάμνων που συνδέονται μέσω ενός κοινού ριζικού συστήματος. Σε αντίθεση με τα κανονικά δέντρα, κανένας από τον αρχικό ιστό δεν υπάρχει ακόμα. Αντίθετα, μετά από μια πυρκαγιά, το δέντρο θα βγάζει νέους, γενετικά πανομοιότυπους βλαστούς.

Το σημερινό δέντρο έχει φυτρώσει από αυτό το αρχαίο ριζικό σύστημα. Τα περισσότερα από τα παλαιότερα φυτά στον Κόσμο είναι, όπως η βελανιδιά Jurupa, κλωνικοί οργανισμοί.

«Είναι ένα είδος φιλοσοφικής ερώτησης», είπε ο Jeffrey Ross-Ibarra, καθηγητής Εξέλιξης και Οικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Davis, σχετικά με τη διαφορά μεταξύ κλωνικών δέντρων και παραδοσιακών δέντρων. «Αν έχω ένα δέντρο στην αυλή μου και το κόψω και ένα στέλεχος ξαναβγεί από αυτό, γενικά θα πίστευα ότι είναι το ίδιο δέντρο. Αλλά αν το κάνετε 10.000 φορές στη σειρά, εξακολουθεί να είναι το ίδιο δέντρο;».

Η βελανιδιά αναγνωρίστηκε τη δεκαετία του 1990 από τον τοπικό βοτανολόγο Mitch Provance -αλλά μόλις το 2009 οι ερευνητές στο UC-Davis, συμπεριλαμβανομένου του Ross-Ibarra, υπολόγισαν την τεράστια ηλικία της. Τώρα υπολογίζεται ότι είναι ο τρίτος ή ο τέταρτος αρχαιότερος οργανισμός στον Κόσμο: Οι ανταγωνιστές του περιλαμβάνουν ένα τρεμάμενο λεύκωμα στη Γιούτα, ηλικίας 80.000 ετών, και ένα πουρνάρι στην Τασμανία, ηλικίας 43.000 ετών.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου