Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Γαλλικές εκλογές: Ανατροπή με πρωτιά του Νέου Λαϊκού Μετώπου στο 2ο γύρο

 Δευτέρα, 8 Ιουλίου, 2024

Κανένα κόμμα δεν εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία στις γαλλικές εκλογές σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα

Ανατροπή στις γαλλικές εκλογές. Ο αριστερός συνασπισμός του Νέου Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία κέρδισε τις περισσότερες έδρες στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών σύμφωνα με τα exit poll.

Μια εκτίμηση του IFOP για τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα TF1 ανέφερε ότι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα μπορούσε να κερδίσει 180-215 έδρες στο κοινοβούλιο στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας, ενώ μια δημοσκόπηση της Ipsos για το France TV προέβλεπε 172-192 έδρες για το αριστερό μπλοκ.

Στο exit poll της Ipsos η κεντρώα συμμαχία του Μακρόν συγκεντρώνει από 150-170 έδρες και ο Εθνικός Συναγερμός και οι σύμμαχοί του από 132 έως 152. Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση της προηγούμενης Κυριακής το RN εξέλεξε 39 βουλευτές από την πρώτη ψηφοφορία, έναντι 31 της Αριστεράς. 

Μια δημοσκόπηση της Opinionway για το CNews TV ανέφερε ότι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα κερδίσει 180-210 έδρες, ενώ μια δημοσκόπηση της Elabe για το BFM TV προέβλεπε ένα εύρος 175-205 εδρών για την Αριστερά.

Το κεντρώο μπλοκ του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν κινείται οριακά μπροστά από το κόμμα RN της Μαρίν Λεπέν στη μάχη για τη δεύτερη θέση. 289 έδρες απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, την κάτω βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου.

Πηγή: France24

Το αποτέλεσμα, εάν επιβεβαιωθεί, θα αφήσει το κοινοβούλιο διαιρεμένο σε τρεις μεγάλες ομάδες με εξαιρετικά διαφορετικές προγραμματικές και χωρίς προηγούμενη παράδοση συνεργασίας. Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνει το σενάριο της πολιτικής αστάθειας, εκτός αν η Αριστερά καταφέρει να συνάψει συμφωνία με άλλα κόμματα. Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένονταν αργότερα σήμερα, με τα αποτελέσματα από τις περισσότερες, αν όχι όλες, τις εκλογικές περιφέρειες να είναι πιθανότατα διαθέσιμα κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Οι ψηφοφόροι τιμώρησαν τον Μακρόν και την κυβερνητική του συμμαχία για την κρίση του κόστους ζωής, καθώς και για τη μετανάστευση και την ασφάλεια. Η Λεπέν και το κόμμα της αξιοποίησαν αυτά τα παράπονα, αυξάνοντας την απήχησή τους πολύ πέρα από τα παραδοσιακά τους προπύργια. Αλλά η αριστερή συμμαχία κατάφερε να κερδίσει την πρώτη θέση στο φίνις.

Αυτό συνέβη εν μέρει χάρη στην περιορισμένη συνεργασία της κεντρώας συμμαχίας του Μακρόν και της αριστεράς, με σκοπό να εμποδίσει την άνοδο της ακροδεξιάς στην εξουσία. Οι αντίπαλοι της Λεπεν απέσυραν περισσότερους από 200 υποψηφίους από τριπλές κούρσες στον δεύτερο γύρο, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν μια ενιαία ψήφο του RN. Σύμφωνα με το γαλλικό Σύνταγμα δεν μπορούν να γίνουν νέες βουλευτικές εκλογές για έναν ακόμη χρόνο, οπότε μια άμεση επαναληπτική ψηφοφορία δεν αποτελεί επιλογή.

Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου