Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

Πώς ο γιος του «Ελ Τσάπο» ξεγέλασε τον βασιλιά των ναρκωτικών «Ελ Μάιο» Ζαμπάντα και παραδόθηκε

Δευτέρα, 29 Ιουλίου, 2024

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ. Ο γιος του «Ελ Τσάπο» (El Chapo) ήθελε να παραδοθεί. Ο Χοακίν Γκουζμάν Λόπεζ (Joaquín Guzmán López) ήταν ο οικονομικός εγκέφαλος πίσω από το καρτέλ ναρκωτικών Sinaloa που ο ίδιος και τα τρία αδέλφια του είχαν κληρονομήσει από τον πατέρα τους, τον Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουζμάν (Joaquín «El Chapo» Guzmán), ο οποίος συνελήφθη το 2016. Η μεξικανική εγκληματική ομάδα ήταν υπεύθυνη για την αποστολή φαιντανύλης αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω των συνόρων των ΗΠΑ, τροφοδοτώντας τον εθνικό εθισμό σε ένα συνθετικό οπιοειδές που κατέστρεψε κοινότητες σε ολόκληρη την Αμερική.

Οι ομοσπονδιακοί πράκτορες των ΗΠΑ αμφέβαλλαν ότι η προσφορά ήταν πραγματική όταν ο Γκουζμάν Λόπεζ την έκανε για πρώτη φορά, αναφέρει αποκλειστικό δημοσίευμα της «Wall Street Journal». Στη συνέχεια, ανέβασε την προσφορά: Θα συνεργαζόταν με τις αμερικανικές αρχές για τη σύλληψη του Ισμαέλ «Ελ Μάγιο» Ζαμπάντα (Ismael «El Mayo» Zambada), ενός 76χρονου δον που είχε ιδρύσει το καρτέλ Sinaloa μαζί με τον Ελ Τσάπο, δήλωσαν νυν και πρώην Αμερικανοί και Μεξικανοί αξιωματούχοι. Οι διωκτικές αρχές βρήκαν την προσφορά ακόμη πιο ύποπτη και αμφισβήτησαν κατά πόσον ο Γκουζμάν Λόπεζ θα την ακολουθούσε.

Τότε, την Πέμπτη, το έκανε. Ο Ζαμπάντα ακολούθησε τον Γκουζμάν Λόπεζ σε μια πτήση αναμένοντας να ρίξουν μια ματιά σε εδάφη και μυστικούς αεροδιαδρόμους στο βόρειο Μεξικό, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την επιχείρηση. Αντ’ αυτού, όμως, ο Γκουζμάν Λόπεζ είχε συμφωνήσει κρυφά με Αμερικανούς αξιωματούχους να προσγειωθεί σε ένα αεροδρόμιο κοντά στο Ελ Πάσο του Τέξας, είπαν οι άνθρωποι αυτοί.

Ο δικηγόρος του Ζαμπάντα δήλωσε την Παρασκευή στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Ελ Πάσο ότι ο πελάτης του είναι αθώος.

Ο Γκουζμάν Λόπεζ ήθελε να αποφύγει αυτό που φοβόταν ότι θα ήταν ένα βίαιο τέλος στην καριέρα του ως διακινητής ναρκωτικών, σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο και τον Όσκαρ Χάγκελσιμπ (Oscar Hagelsieb), πρώην ανώτερο πράκτορα της HSI στη συνοριακή πόλη Ελ Πάσο του Τέξας, που γνωρίζει την επιχείρηση.

«Τα νεαρά μέλη της οικογένειας των καρτέλ δεν θέλουν απαραίτητα το φόβο και το άγχος της ηγεσίας ενός καρτέλ», δήλωσε. «Ξέρουν τι συνεπάγεται το να είσαι μέλος της οικογένειας και του καρτέλ, και αυτό είναι η βία και το χάος».

Ο Χάγκελσιμπ δήλωσε ότι πιστεύει ότι ο Γκουζμάν Λόπεζ συνεργάζεται με αντάλλαγμα μια μικρότερη ποινή και την ευκαιρία να απολαύσει τα λάφυρα από τη διακίνηση ναρκωτικών όσο είναι ακόμη νέος.

Την τελευταία δεκαετία, οι «Chapitos», όπως είναι γνωστή η οργάνωση της οποίας ηγούνται οι γιοι του Ελ Τσάπο, είχαν αποκτήσει φήμη στις ΗΠΑ καθώς διοχέτευαν εκατομμύρια χάπια φαιντανύλης μέσω των νοτιοδυτικών συνόρων. Η HSI βοηθούσε στην εξάρθρωση του δικτύου τους, δήλωσαν πρώην και νυν αξιωματούχοι των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ είχαν επικηρύξει με 5 εκατομμύρια δολάρια το κεφάλι του Γκουζμάν Λόπεζ και κάθε αδελφού του.

Πέρυσι, οι μεξικανικές ειδικές δυνάμεις συνέλαβαν τον αδελφό του Γκουζμάν Λόπεζ, τον Οβίντιο, σε μια βίαιη επιδρομή με πληροφορίες που παρείχαν οι ΗΠΑ. Κατά την επίθεση, ελικόπτερα Black Hawk με τοποθετημένα όπλα βομβάρδισαν το συγκρότημά του σε μια πόλη βόρεια του Culiacán, απωθώντας την εσωτερική ομάδα ασφαλείας του Οβίντιο. Μέχρι τη στιγμή που συνελήφθη, περίπου εκατό ένοπλοι ήταν νεκροί, καθώς και 10 Μεξικανοί στρατιώτες, δήλωσαν Αμερικανοί και Μεξικανοί αξιωματούχοι. Ο Οβίντιο θεωρήθηκε πρωτεργάτης του εμπορίου φαιντανύλης στο Μεξικό.

Η μεξικανική κυβέρνηση δεν συμμετείχε «σε αυτή τη σύλληψη ή παράδοση», δήλωσε η υπουργός Ασφαλείας του Μεξικού, Ρόζα Ικέλα Ροντρίγκεζ (Rosa Icela Rodríguez). Η κυβέρνηση είχε ενημερωθεί για το γεγονός από την πρεσβεία των ΗΠΑ, δήλωσε η ίδια σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή.

Η Ροντρίγκεζ υπογράμμισε επανειλημμένα τη στενή συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και του Μεξικού σε θέματα επιβολής του νόμου.

Είπε ότι οι μεξικανικές αρχές πιστεύουν ότι ένα αεροσκάφος Cessna που απογειώθηκε από το Hermosillo, την πρωτεύουσα της βόρειας πολιτείας Σονόρα, μετέφερε τους Γκουζμάν Λόπεζ και Ζαμπάντα στις ΗΠΑ.

Ομως ο πιλότος, που αναγνωρίστηκε από τους Μεξικανούς αξιωματούχους ως Λάρι Κέρτις Πάρκερ (Larry Curtis Parker), αρνήθηκε τους ισχυρισμούς. Δήλωσε στην εφημερίδα «Wall Street Journal» ότι το Cessna του επιλέχθηκε κατά λάθος επειδή ήταν σταθμευμένο κοντά σε ένα άλλο αεροσκάφος στο Ερμοσίγιο.

Πολλοί κάτοικοι του Culiacán φοβούνται ότι, ως αποτέλεσμα της σύλληψης του Ζαμπάντα, η πόλη μπορεί να γίνει πεδίο βίαιων συγκρούσεων για την εξουσία.

Πηγή: «The Wall Street Journal», Εθνικός Κήρυξ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου