Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

Ενοίκια, ιδιοκτησίες... πού πάμε:

Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ετήσια έκθεση για την κατάσταση των ενοικιαζομένων κατοικιών από το Κοινό Κέντρο Στεγαστικών Μελετών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, τα μισά από τα 22,4 εκατομμύρια νοικοκυριά με ενοίκιο στις ΗΠΑ επιβαρύνονταν πολύ με το κόστος, δηλαδή ξόδευαν πάνω από το 30% του εισοδήματός τους για το ενοίκιο το 2022. Οι εξώσεις αυξήθηκαν επίσης, μαζί με τους άστεγους.

«Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα για τους ενοικιαστές είναι ότι υπάρχει έλλειψη κατοικιών, οπότε οι ιδιοκτήτες [γενικά] έχουν δύναμη στις διαπραγματεύσεις», λέει ο Κ. Σκοτ Σέφελ (C. Scott Schwefel), δικηγόρος στην εταιρεία Shipman, Shaiken & Schwefel στο Κονέκτικατ, ο οποίος έχει εκπροσωπήσει τόσο ενοικιαστές όσο και ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ως ενοικιαστής, τι επιλογές έχετε λοιπόν εάν ο ιδιοκτήτης σας σας ειδοποιήσει για αύξηση του ενοικίου;

Μελετήστε τη μίσθωσή σας

Σύμφωνα με την Γκάμπι Κρουζ (Gabby Cruz), μεσίτρια ακινήτων στην Compass, η οποία συνεργάζεται με πελάτες στην Ουάσιγκτον, το Μέριλαντ και τη Βιρτζίνια, ορισμένα μισθωτήρια αναφέρουν ότι ο ιδιοκτήτης μπορεί να αυξήσει το ενοίκιο ανάλογα με τον δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ), ο οποίος μετρά τη μέση μεταβολή των τιμών που πληρώνουν οι άνθρωποι για βασικά αγαθά όπως η τροφή και η στέγη. Διαβάστε προσεκτικά το μισθωτήριο συμβόλαιό σας για να δείτε αν περιγράφεται μια συγκεκριμένη διαδικασία αύξησης του ενοικίου όπως αυτή. Αν βρείτε μια τέτοια, συγκρίνετέ την με την τοπική νομοθεσία για να βεβαιωθείτε ότι επιτρέπεται.

Βρείτε δύναμη στους αριθμούς

Δεν χρειάζεται να βρείτε όλες τις απαντήσεις μόνοι σας, λέει ο Ρενέ Μόγια (Rene Moya), οργανωτής ενοίκων με το Debt Collective και μέλος της Ενωσης Ενοικιαστών του Λος Αντζελες. «Θα πρέπει πραγματικά να αναζητήσετε μια τοπική ένωση ενοικιαστών, μια κοινοτική ομάδα ή μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που εργάζεται για την οργάνωση των ενοικιαστών ειδικά για καθοδήγηση σχετικά με τα δικαιώματά σας και το τι πρέπει να κάνετε στη συνέχεια». Αυτές οι οργανώσεις μπορούν να σας συμβουλεύσουν σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις με τον ιδιοκτήτη σας, να σας εξοικειώσουν με τους τοπικούς νόμους και κανονισμούς και να σας βοηθήσουν με συλλογικές ή νομικές ενέργειες, αν χρειαστεί.

Ερευνήστε τον ιδιοκτήτη σας

Η Κρουζ συνιστά να κάνετε μια αναζήτηση στα δημόσια αρχεία του ονόματος του ιδιοκτήτη σας ή της LLC στην οποία ανήκουν τα ακίνητά του, ή να χρησιμοποιήσετε τον αριθμό της βασικής άδειας λειτουργίας της επιχείρησής του (BBL) για να βρείτε ποια ακίνητα έχουν άδεια ενοικίασης. «Αυτή η έρευνα είναι ζωτικής σημασίας επειδή μπορείτε να δείτε πόσα ακίνητα κατέχουν και αν η άδειά τους είναι ενεργή».

Διαπραγματευτείτε έξυπνα

Ζητήστε από τον ιδιοκτήτη ή τον διαχειριστή του ακινήτου σας μια συνάντηση, είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω τηλεφώνου, για να συζητήσετε την αύξηση. Προσπαθήστε να διατηρήσετε τη συζήτηση με σεβασμό και ανοιχτό πνεύμα, ώστε να μπορέσετε να βρείτε μια λύση. Κρατήστε σημειώσεις και, αν καταλήξετε σε κάποια συμφωνία, καταγράψτε την εγγράφως.

Είναι χρήσιμο να αναφέρετε ένα ιστορικό έγκαιρων πληρωμών ή άλλης καλής συμπεριφοράς ενοικιαστή. «Οι διαχειριστές ακινήτων εκτιμούν τους ενοικιαστές που είναι εύκολο να διαχειριστούν και δεν προκαλούν πονοκεφάλους», λέει ο Σέφελ. Αν έχετε κάνει βελτιώσεις στη μονάδα μόνοι σας, αναφέρετε και αυτές.

Χρησιμοποιήστε την έρευνά σας για να ενισχύσετε τα επιχειρήματά σας – αν ο ιδιοκτήτης σας προτείνει μια αύξηση που δεν συμβαδίζει με την υπόλοιπη περιοχή, αναφέρετέ το.

Πηγή: «The Washington Post»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου