Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

Αύξηση τιμών στις κατοικίες προς πώληση στην Ηλεία- Υπερεκτιμημένα ακίνητα που δεν πωλούνται

 Τρίτη, 9 Ιουλίου, 2024

Τί αναφέρουν κτηματομεσίτες και εκτιμητές ακινήτων. Τί δείχνουν οι πίνακες SPI για τιμές ενοικιάσεων και πωλήσεων ακινήτων και επαγγελματικών χώρων στον Νομό.

Μεταβολή της τάξης του +0,80% παρουσιάζουν το Β’ τρίμηνο του 2024 οι τιμές ακινήτων προς πώληση στην Ηλεία, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά ενώ αρνητικό πρόσημο της τάξης του 4,80% δείχνουν να έχουν οι τιμές κατοικιών προς ενοικίαση το ίδιο διάστημα.

Τα στοιχεία αυτά, έχουν καταγραφεί στον Δείκτη Τιμών Ενοικιάσεων – Πωλήσεων (SPI) του spitogatos.gr και αποδεικνύουν ταυτόχρονα και την διάθεση ζήτησης για αγορά και πώληση. Βασικό χαρακτηριστικό βέβαια είναι το γεγονός, ότι στον Νομό Ηλείας, δεν υπάρχουν κατοικίες ή διαμερίσματα για πώληση και αυτό γιατί τα περισσότερα είναι υπερεκτιμημένα ή παρουσιάζουν εκκρεμότητες όπως πολεοδομικά ζητήματα και «μπλοκαρισμένα» δάνεια.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν μεσίτες και εκτιμητές ακινήτων από την Ηλεία, ενώ καταγράφεται άνοδος των αγοραστών δυστυχώς τα ακίνητα που είναι προς διάθεση, είτε μονοκατοικίες, είτε διαμερίσματα πωλούνται σε τιμές ακριβότερες από αυτές που μπορεί να καλύψει το μπάτζετ των αγοραστών κάτι το οποίο οδηγεί σε υψηλά ποσοστά αδιάθετων ακινήτων.

Την προηγούμενη χρονιά ειδικά το πρόγραμμα «Σπίτι μου» για νέους με την έναρξή του προκάλεσε «κύμα» ενδιαφέροντος από κόσμο και ειδικά νέα ζευγάρια – στα οποία και απευθύνεται – για την αγορά πρώτης κατοικίας, όμως και εκεί φάνηκε πως κάποια ζητήματα, που έχουν να κάνουν με γραφειοκρατικές δυσκολίες εμποδίζουν την υλοποίησή του, καθώς εκείνο που διαπιστώθηκε είναι πως δεν υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα -που να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις- ειδικά στην περιοχή του Πύργου.

Σύμφωνα με πηγές της εφ. Πατρίς, αυτή την στιγμή στην ευρύτερη περιοχή του Πύργου υπάρχουν πολλά αδιάθετα ακίνητα τα οποία όμως είναι γκαρσονιέρες και μικρά δυάρια που δεν αποτελούν ενδιαφέρον για τα ζευγάρια και τις οικογένειες του προγράμματος «Σπίτι μου» ενώ όσα πληρούν τις προϋποθέσεις πωλούνται σε τιμές απλησίαστες.

Τα στοιχεία του Spitogatos

Σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών Ενοικιάσεων – Πωλήσεων του Spitogatos.gr (SPI) μέσα στο 2024 -τον Ιανουάριο- φαίνεται πως υπήρξε άνοδος στις τιμές ενοικίασης με τον μήνα να καταγράφει μεταβολή 4,60% ενώ Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο η ζήτηση έπεσε αρχικά τον 2ο μήνα (Φεβρουάριο) καταγράφοντας μεταβολή 4,40% και τον Μάρτιο και Απρίλιο παρέμεινε σε σταθερά επίπεδα. Από τον περασμένο Μάιο η εικόνα έδειξε να μεταβάλλεται ξανά με ανοδικό ποσοστό της τάξης του 1,80% ενώ μεγαλύτερη «δραστηριότητα» στην ζήτηση ενοικίασης σημείωσε ο Ιούνιος με ανοδική μεταβολή που έφτασε το 10,90%.

Σε ότι αφορά τις τιμές πώλησης φαίνεται πως από τον πρώτο μήνα του 2024 αυτές σημείωσαν μεταβολή με αρνητικό πρόσημο της τάξης του 2,80%, ο Φεβρουάριος παρέμεινε αρνητικός με 1,10% ενώ τον Μάρτιο η μεταβολή και κατά συνέπεια η ζήτηση παρέμεινε στο 0%.
Μικρή πτώση της τάξης του 0,60% παρουσίασαν οι τιμές πώλησης ακινήτων στην Ηλεία τον Απρίλιο του 2024 και Μάιος και Ιούνιος φαίνεται ότι βρίσκονται στο 0,40% και 1,70% αντίστοιχα.

Από την άλλη οι τιμές ενοικίασης επαγγελματικών χώρων στον Νομό Ηλείας, το 2024 καταγράφουν μεταβολή -7,10% σε σύγκριση με το 2023 που το πρόσημο ήταν θετικό και το ποσοστό στο 6,90%.
Σε μηνιαία καταγραφή για το 2024 ο Ιούνιος που πέρασε είναι ο πιο «δυνατός» καθώς η μεταβολή που κατέγραψε βρίσκεται στο 2% με τους προηγούμενους μήνες να παρουσιάζουν μικρές διακυμάνσεις. «Χειρότερος» μήνας στις τιμές ενοικίασης επαγγελματικών χώρων φαίνεται, σύμφωνα με τους πίνακες του SPI να είναι ο Φεβρουάριος του 2024 που κατέγραψε σημαντική αρνητική μεταβολή της τάξης του 7,10%.
«Βουτιά» έχουν καταγράψει στην αντίπερα όχθη και οι τιμές πώλησης των επαγγελματικών χώρων στον Νομό καθώς αν ληφθούν υπόψη στοιχεία των τελευταίων 10 ετών, φαίνεται να βρίσκονται σε κατιούσα κατεύθυνση. Ειδικότερα το 2014 το ποσοστό ήταν στο -5,30% και λίγο πριν τις 5 χιλ. μονάδες ενώ το 2024 το ποσοστό καταγράφει θετικό πρόσημο 0,20% αλλά χαμηλότερο από 4 χιλ. μονάδες.

Θα αυξηθούν κι άλλο

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανθρώπων της κτηματαγοράς, φαίνεται πως οι τιμές ακινήτων προς πώληση στον Νομό Ηλείας θα καταγράψουν κι άλλη άνοδο το επόμενο διάστημα, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αύξηση των αδιάθετων ακινήτων. Και ενώ υπάρχουν αγοραστές που θέλουν να επενδύσουν σε ένα ακίνητο, κυρίως για πρώτη κατοικία, οι υψηλές τιμές που αυτά πωλούνται, η παλαιότητα, τα κόκκινα δάνεια και οι πολεοδομικές εκκρεμότητες, δεν αφήνουν περιθώρια για ολοκλήρωση της αγοράς.
Σημαντικό σε όλα αυτά, όπως καταγγέλλουν έμπειροι εκτιμητές του χώρου, είναι πως στην αγορά ακινήτων έχουν εμφανιστεί εταιρείες και μεσιτικά γραφεία που αντί να εξυπηρετούν σωστά τους αγοραστές τους αλλά και τους πωλητές, τους παραπλανούν με αποτέλεσμα οι τιμές να αυξάνονται τεχνηέντως προκαλώντας εκρηκτικό κλίμα στην κτηματαγορά.

Φωτεινή Γκελντή, ιδιοκτήτρια μεσιτικού «Mesitia F.G.» Πύργος

«Υπάρχει ένα ζήτημα με αδιάθετα ακίνητα στην περιοχή του Πύργου και αυτό έγκειται στο γεγονός ότι τα περισσότερα δεν είναι της αρεσκείας των αγοραστών είτε γιατί έχουν πολεοδομικά ζητήματα είτε γιατί θα είναι μικρότερα σε τετραγωνικά από αυτά που θέλουν. Επίσης το γεγονός ότι πλέον δεν υπάρχει οικοδομή ώστε να δημιουργηθούν νεόδμητες κατοικίες είναι και αυτό ένα πρόβλημα που απασχολεί.

Γιάννης Σκουρφούντας, ιδιοκτήτης μεσιτικού «Ιδέα», Αμαλιάδα – εκτιμητής

«Υπάρχει άνοδος στους αγοραστές, αλλά δεν υπάρχουν ακίνητα προς πώληση. Αυτό γιατί οι πωλητές έχουν μπλοκαρισμένα δάνεια και δεν μπορούν να τα δώσουν αλλά και το γεγονός που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην κτηματαγορά, είναι ότι πολλά ακίνητα που τα περισσότερα χρήζουν ανακαίνισης πωλούνται υπερεκτιμημένα. Έχουν αυξηθεί οι τιμές και θεωρώ ότι θα αυξηθούν κι άλλο επειδή πλέον η κτηματαγορά έχει πέσει σε πολλά χέρια. Και αυτό δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις γιατί παραπλανάται ο πωλητής και ο αγοραστής απομακρύνεται από την ιδέα της επένδυσης. Θα πρέπει λοιπόν οι υποψήφιοι αγοραστές να προτιμούν έναν πιστοποιημένο εκτιμητή ο οποίος θα τους δώσει την σωστή εικόνα της αγοράς και του ακινήτου για το οποίο ενδιαφέρονται και ο οποίος κάνει σωστή αγοραστική και εμπορική εκτίμηση ακινήτων».

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου