Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Τέσσερις πρόεδροι των ΗΠΑ δολοφονήθηκαν – άλλοι έγιναν στόχοι

Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Πριν από την προφανή απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το Σάββατο, υπήρξαν πολλές περιπτώσεις πολιτικής βίας με στόχο προέδρους των ΗΠΑ, πρώην προέδρους και υποψήφιους προέδρους μεγάλων κομμάτων.

Μια ματιά σε μερικές από τις δολοφονίες και τις απόπειρες δολοφονίας που έχουν σημειωθεί εναντίον προέδρων από την ίδρυση του έθνους το 1776:

Αβραάμ Λίνκολν, ο 16ος πρόεδρος

Ο Λίνκολν ήταν ο πρώτος πρόεδρος που δολοφονήθηκε, καθώς πυροβολήθηκε από τον Τζον Γουίλκς Μπουθ (John Wilkes Booth) στις 14 Απριλίου 1865, την ώρα που ο ίδιος και η σύζυγός του, Μαίρη Τοντ Λίνκολν, παρακολουθούσαν μια ειδική παράσταση της κωμωδίας «Ο Αμερικανός ξάδελφός μας» (Our American Cousin) στο Ford’s Theatre στην Ουάσιγκτον.

Ο Λίνκολν μεταφέρθηκε σε ένα σπίτι απέναντι από το θέατρο για ιατρική περίθαλψη αφού πυροβολήθηκε στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Πέθανε το επόμενο πρωί. Η υποστήριξή του για τα δικαιώματα των μαύρων έχει αναφερθεί ως κίνητρο για τη δολοφονία του.

Αυτή η φωτογραφία του Απριλίου 1865 που παραχωρήθηκε από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου δείχνει το θεωρείο του Αβραάμ Λίνκολν στο Ford’s Theater, τον τόπο της δολοφονίας του. (AP Photo/Library of Congress, Αρχείο)

Τον Λίνκολν διαδέχθηκε ο αντιπρόεδρος Αντριου Τζόνσον.

Ο Μπουθ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στις 26 Απριλίου 1865, αφού βρέθηκε να κρύβεται σε έναν αχυρώνα κοντά στο Bowling Green της Βιρτζίνια.

Τζέιμς Γκάρφιλντ, ο 20ός πρόεδρος

Ο Γκάρφιλντ ήταν ο δεύτερος πρόεδρος που δολοφονήθηκε, έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Περπατούσε σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό στην Ουάσιγκτον στις 2 Ιουλίου 1881, για να προλάβει το τρένο για τη Νέα Αγγλία, όταν τον πυροβόλησε ο Τσαρλς Γκιτό (Charles Guiteau).

Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, ο εφευρέτης του τηλεφώνου, προσπάθησε ανεπιτυχώς να βρει τη σφαίρα που είχε σφηνωθεί στο στήθος του Γκάρφιλντ χρησιμοποιώντας μια συσκευή που είχε σχεδιάσει ειδικά για τον πρόεδρο. Ο θανάσιμα τραυματισμένος πρόεδρος βρισκόταν στον Λευκό Οίκο για αρκετές εβδομάδες, αλλά πέθανε τον Σεπτέμβριο, αφού μεταφέρθηκε στην ακτή της Νέας Ιερσέης.

Τον Γκάρφιλντ διαδέχθηκε ο αντιπρόεδρος Τσέστερ Άρθουρ.

Ο Γκιτό κρίθηκε ένοχος και εκτελέστηκε τον Ιούνιο του 1882.

Γουίλιαμ ΜακΚίνλεϊ, ο 25ος πρόεδρος

Ο ΜακΚίνλεϊ πυροβολήθηκε μετά από ομιλία του στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης στις 6 Σεπτεμβρίου 1901. Έκανε χειραψίες με ανθρώπους που περνούσαν από μια γραμμή υποδοχής, όταν ένας άνδρας του έριξε δύο πυροβολισμούς στο στήθος από απόσταση αναπνοής. Οι γιατροί ανέμεναν ότι ο ΜακΚίνλεϊ θα ανάρρωνε, αλλά στη συνέχεια δημιουργήθηκε γάγγραινα γύρω από τα τραύματα από τις σφαίρες.

Ο ΜακΚίνλεϊ πέθανε στις 14 Σεπτεμβρίου 1901, έξι μήνες μετά την έναρξη της δεύτερης θητείας του.

Τον διαδέχθηκε ο αντιπρόεδρος Θίοντορ Ρούσβελτ.

Ο Λίον Φ. Τσολγκόζ (Leon F. Czolgosz), ένας άνεργος, 28χρονος κάτοικος του Ντιτρόιτ, παραδέχτηκε τον πυροβολισμό. Ο Τσολγκόζ κρίθηκε ένοχος σε δίκη και θανατώθηκε στην ηλεκτρική καρέκλα στις 29 Οκτωβρίου 1901.

Φράνκλιν Ντ. Ρούσβελτ, ο 32ος πρόεδρος

Ο Ρούσβελτ, τότε εκλεγμένος πρόεδρος, είχε μόλις εκφωνήσει μια ομιλία στο Μαϊάμι, όταν ακούστηκαν πυροβολισμοί.

Ο Ρούσβελτ δεν τραυματίστηκε κατά τους πυροβολισμούς του Φεβρουαρίου 1933, από τους οποίους σκοτώθηκε ο δήμαρχος του Σικάγου Άντον Σέρμακ (Anton Cermak).

Ο Γκουιζέπε Ζανγκάρα (Guiseppe Zangara) καταδικάστηκε σε θάνατο για τον πυροβολισμό.

Χάρυ Σ. Τρούμαν, ο 33ος πρόεδρος

Ο Τρούμαν διέμενε στο Blair House, απέναντι από τον Λευκό Οίκο, τον Νοέμβριο του 1950, όταν δύο ένοπλοι εισέβαλαν. Ο Τρούμαν δεν τραυματίστηκε, αλλά ένας αστυνομικός του Λευκού Οίκου και ένας από τους δράστες σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών.

Δύο άλλοι αστυνομικοί του Λευκού Οίκου τραυματίστηκαν.

Ο Όσκαρ Καλλάζο (Oscar Callazo) συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο. Το 1952, ο Τρούμαν μετέτρεψε την ποινή σε ισόβια κάθειρξη. Αποφυλακίστηκε το 1979 από τον πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ.

Τζον Φ. Κένεντι, ο 35ος πρόεδρος

Ο Κένεντι πυροβολήθηκε θανάσιμα από κρυμμένο δολοφόνο οπλισμένο με όπλο υψηλής ισχύος, καθώς επισκεπτόταν το Ντάλας τον Νοέμβριο του 1963 με την πρώτη κυρία Ζακλίν Κένεντι. Οι πυροβολισμοί ακούστηκαν καθώς η αυτοκινητοπομπή του προέδρου περνούσε από την πλατεία Ντίλεϊ στο κέντρο του Ντάλας.

Ο Κένεντι μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Parkland Memorial Hospital, όπου πέθανε λίγο αργότερα.

Τον διαδέχθηκε ο αντιπρόεδρος Λίντον Β. Τζόνσον, ο οποίος ορκίστηκε σε αίθουσα συνεδριάσεων στο Air Force One. Είναι ο μόνος πρόεδρος που ορκίστηκε σε αεροπλάνο.

Λίγες ώρες μετά τη δολοφονία, η αστυνομία συνέλαβε τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ (Lee Harvey Oswald).

Δύο ημέρες αργότερα, ο Όσβαλντ μεταφερόταν από το αρχηγείο της αστυνομίας στη φυλακή της κομητείας, όταν ο ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου του Ντάλας Τζακ Ρούμπι (Jack Ruby) όρμησε και τον πυροβόλησε θανάσιμα.

Τζέραλντ Φορντ, ο 38ος πρόεδρος

Ο Φορντ αντιμετώπισε δύο απόπειρες δολοφονίας μέσα σε λίγες εβδομάδες το 1975 και δεν έπαθε τίποτα σε κανένα από τα δύο περιστατικά.

Στην πρώτη απόπειρα, ο Φορντ πήγαινε σε μια συνάντηση με τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας στο Σακραμέντο, όταν η Λινέτ «Σκουίκι» Φρομ (Lynette «Squeaky» Fromme) έσπρωξε μέσα από το πλήθος που βρισκόταν στο δρόμο, τράβηξε ένα ημιαυτόματο πιστόλι και το έστρεψε εναντίον του Φορντ.

Η Φρομ καταδικάστηκε σε φυλάκιση και αποφυλακίστηκε το 2009.

Ηταν 17 ημέρες αργότερα όταν μια άλλη γυναίκα, η Σάρα Τζέιν Μουρ (Sara Jane Moore), ήρθε αντιμέτωπη με τον Φορντ έξω από ένα ξενοδοχείο στο Σαν Φρανσίσκο. Η Μουρ πυροβόλησε μία φορά και αστόχησε. Ενας παρευρισκόμενος την τράβηξε από το χέρι καθώς επιχειρήθηκε δεύτερη βολή.

Η Μουρ οδηγήθηκε στη φυλακή και αποφυλακίστηκε το 2007.

Ρόναλντ Ρέιγκαν, ο 40ός πρόεδρος

Ο Ρέιγκαν έφευγε από μια ομιλία στην Ουάσιγκτον και πήγαινε προς την αυτοκινητοπομπή του, όταν τον πυροβόλησε ο Τζον Χίνκλεϊ Τζούνιορ (John Hinckley Jr.), ο οποίος βρισκόταν στο πλήθος.

Ο Ρέιγκαν ανάρρωσε από τον πυροβολισμό του Μαρτίου 1981. Τρία άλλα άτομα πυροβολήθηκαν, μεταξύ των οποίων και ο εκπρόσωπος Τύπου του, Τζέιμς Μπρέιντι (James Brady), ο οποίος έμεινε μερικώς παράλυτος.

Ο Χίνκλεϊ συνελήφθη και κλείστηκε σε ψυχιατρική κλινική αφού οι ένορκοι τον έκριναν αθώο λόγω παραφροσύνης για τον πυροβολισμό του Ρέιγκαν. Το 2022, ο Χίνκλεϊ απαλλάχθηκε από τη δικαστική επιτήρηση αφού δικαστής έκρινε ότι «δεν αποτελούσε πλέον κίνδυνο για τον εαυτό του ή για άλλους».

Τζορτζ Μπους, ο 43ος πρόεδρος

Ο Μπους συμμετείχε σε μια συγκέντρωση στην Τιφλίδα το 2005 με τον πρόεδρο της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, όταν μια χειροβομβίδα πετάχτηκε προς το μέρος του.

Και οι δύο άνδρες βρίσκονταν πίσω από ένα αλεξίσφαιρο φράγμα, όταν η χειροβομβίδα, τυλιγμένη σε ύφασμα, προσγειώθηκε σε απόσταση περίπου 100 μέτρων.

Η χειροβομβίδα δεν εξερράγη και κανείς δεν τραυματίστηκε. Ο Βλάντιμιρ Αρουτουνιάν (Vladimir Arutyunian) καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Πηγή: «Associated Press», Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου