Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Οι Συνελεύσεις της Αρχιεπισκοπής Καναδά δίπλα στους καταρράκτες του Νιαγάρα

ΤΟΡΟΝΤΟ. Στην πόλη του St. Catharines, η οποία βρίσκεται δίπλα από τους καταρράκτες του Νιαγάρα, ύστερα από πέντε χρόνια λόγω του κορωνοϊού, έγιναν οι Συνελεύσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Καναδά στο «Holiday Inn», του οποίου ιδιοκτήτες είναι οι πέντε αδελφοί Νιτσόπουλοι.

Ο Αρχιεπίσκοπος Σωτήριος επισήμανε ότι «ο Καναδάς είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα σε έκταση μετά τη Ρωσία. Είναι εβδομήντα έξι (76) φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα. Σε όλη αυτή την αχανή χώρα ζουν περίπου τριακόσιες πενήντα χιλιάδες (350.000) Ελληνορθόδοξοι. Είναι οργανωμένοι σε εβδομήντα οκτώ (78) κοινότητες υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Καναδά. Οι εξήντα τρεις (63) κοινότητες είναι κανονικές κοινότητες με ιερατικό προϊστάμενο, Διοικητικό Συμβούλιο και όλες τις άλλες οργανώσεις. Οι δέκα πέντε (15) κοινότητες είναι ιεραποστολικές. Αυτό σημαίνει, ότι έχουν πολύ λίγες οικογένειες. Είναι οργανωμένες σαν κοινότητες, αλλά δεν έχουν ιερείς. Εξυπηρετούνται από διπλανούς ιερείς».

Υπογραμμίζεται ότι από τις Ελληνορθόδοξες κοινότητες συμμετείχαν στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση εκατό δέκα επτά (117) αντιπρόσωποι συμπεριλαμβανομένων των ιερέων. Από τα Φιλόπτωχα Τμήματα έλαβαν μέρος ενενήντα δύο (92) αντιπρόσωποι και από τη Νεολαία εκατόν πενήντα πέντε (155) νέοι και νέες.

Ο Αρχιεπίσκοπος Σωτήριος δήλωσε πως «από τους ανωτέρω αριθμούς φαίνεται η ικανοποιητική συμμετοχή στις Συνελεύσεις μας. Το σπουδαιότερο όμως είναι, ότι όλες αυτές οι συνελεύσεις ήταν άριστα οργανωμένες και δημιουργικές».

Τονίζεται ότι οι Συνελεύσεις άρχιζαν και τελείωναν με Ιερές Ακολουθίες. Τελέσθηκαν τέσσερις Θείες Λειτουργίες προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Σωτηρίου. Στις τρεις εξ αυτών έλαβαν μέρος τρεις ιερείς. Στην τέταρτη Θ. Λειτουργία, η οποία έγινε στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης, St. Catharines προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Σωτηρίου, έλαβε μέρος ο Θεοφιλέστατος  Επίσκοπος Κεράμων κ. Βαρθολομαίος (ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Πατάρων λόγω ασθενείας δεν ήταν παρών) και σαράντα τέσσερις ιερείς. Ο Ιερός Ναός ήταν κατάμεστος από τους αντιπροσώπους των Συνελεύσεων και των ευλαβών χριστιανών της περιοχής.

Υπεύθυνοι για τη Συνέλευση της Νεολαίας εκτός από το προεδρείο τους, ήταν ο π. Τιμολέων Πράττας και ο π. Νικόδημος Κοντογιωργάκης.

Στις εργασίες των συνεδριάσεων της Φιλοπτώχου Αδελφότητας και των κοινοτήτων προέδρευσε όπως πάντοτε ο Αρχιεπίσκοπος Σωτήριος. Ο Αρχιεπίσκοπος Σωτήριος πιστεύει και κηρύττει πάντοτε, ότι η εκκλησία είναι οικογένεια και πρέπει να ενεργεί με το πνεύμα πραγματικής ελληνοχριστιανικής οικογένειας. Αυτό είναι το πνεύμα το οποίο επικράτησε σε όλες τις Συνελεύσεις καθ’ όλη τη διάρκειά τους. Πρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου Φιλοπτώχων Αδελφοτήτων είναι η κ. Ζωή Βερούτη.

Ο Αρχιεπίσκοπος Καναδά Σωτήριος με τους ιερείς οι οποίοι συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΑΝΑΔΑ

Απόδειξη της καλής συνεργασίας και του θετικού πνεύματος το οποίο επικράτησε είναι το εξής: Επί του παρόντος οι μισθοί των ιερέων αρχίζουν από εξήντα δύο χιλιάδες δολάρια ($62.000) ετησίως και αυξάνονται κατά χίλια δολάρια ($1.000) τον χρόνο. Στη Συνέλευση των Κοινοτήτων ο Αρχιεπίσκοπος Σωτήριος πρότεινε να αρχίζουν οι μισθοί των ιερέων, λόγω της ακρίβειας η οποία επικρατεί, από εξήντα πέντε χιλιάδες δολάρια ($65.000) ή εξήντα οκτώ χιλιάδες δολάρια ($68.000) και να αυξάνονται χίλια δολάρια ($1.000) ετησίως μέχρι δέκα (10) χρόνια. Ο πρόεδρος της κοινότητας της Οττάβα, της πρωτεύουσας του Καναδά, κ. Βανικιώτης πήρε το λόγο και έκανε πρόταση να αυξηθούν οι μισθοί των ιερέων των κοινοτήτων και να αρχίζουν με το ποσό των εξήντα οκτώ χιλιάδων δολαρίων ($68.000) ετησίως. Η πρόταση δευτερώθηκε. Συζητήθηκε και ψηφίσθηκε ομόφωνα.

Υπήρξε και συνεδρίαση Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου με καλή συμμετοχή και επιτυχία.

Το σύνθημα της χρονιάς ήταν: «Εστιν δε πίστις ελπιζομένων υπόστασις» (Εβρ. 1:11) και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απέστειλε μήνυμα το οποίο διαβάστηκε ελληνιστί και αγγλιστί.

Ο Αρχιεπίσκοπος Σωτήριος είπε πως ευχαριστίες εκφράζονται στην Ελληνορθόδοξη Κοινότητα Αγ. Αικατερίνης, η οποία: α) Φρόντισε και μέσα στο ξενοδοχείο έγινε εκκλησάκι. β) Ανέλαβε και στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης έγιναν δύο μεγάλες Θείες Λειτουργίες. γ) Οργάνωσε τρία επίσημα γεύματα-δείπνα με εκατοντάδες συνδαιτυμόνες και ανέλαβε όλα τα έξοδα. Ολα ήταν πλούσια και άψογα. Εκφράζουμε την αγάπη μας, τον θαυμασμό μας και τις ευχαριστίες μας για την τόσο καλά οργανωμένη κοινότητα της Αγίας Αικατερίνης.

Ολες οι συνεδριάσεις άρχιζαν και τελείωναν με προσευχή. Στο τέλος των συνεδριάσεων Νεολαίας, Φιλοπτώχων και Κοινοτήτων εψάλετο πάντοτε η φήμη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Σωτήριος εκφράζει τις ευχαριστίες του και την ευγνωμοσύνη του σε όλες και όλους τους συνέδρους. Με πολλή πίστη και ταπείνωση, εκ μέρους όλων ευχαριστεί και δοξάζει τον Τρισάγιο Τριαδικό Θεό για τις πολλές Του ευλογίες προς όλες τις κοινότητες, τους Ελληνορθοδόξους του Καναδά, αλλά και των Συνελεύσεων.

    ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου