Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Γιατί η ζέστη οδηγεί σε πονοκεφάλους και πώς να τους αποφύγετε

Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι καύσωνες έχουν γίνει πιο συχνοί και πιο παρατεταμένοι παγκοσμίως, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Υπολογίζεται ότι 39 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν με ημικρανία, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ιδρυμα Ημικρανίας. Οι μισοί από τους πάσχοντες από ημικρανία αναφέρουν τον καιρό ως ένα από τα αίτια του πονοκεφάλου τους, σύμφωνα με την Ελίζαμπεθ Λόντερ (Elizabeth Loder), επικεφαλής του Τμήματος Κεφαλαλγίας του Νοσοκομείου Brigham and Women’s.

Η ζέστη προκαλεί πραγματικά πονοκεφάλους;

Η ζέστη μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας, συμφωνούν οι ειδικοί, αν και η εμφάνιση πονοκεφάλου είναι συχνά ένας συνδυασμός περιβαλλοντικών παραγόντων που επιβαρύνουν την κατάσταση.

Οι υψηλές θερμοκρασίες συνοδεύονται συχνά από αλλαγές στη βαρομετρική πίεση, την άμεση έκθεση στον ήλιο και την υγρασία, και αυτές οι περιβαλλοντικές αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν πονοκέφαλο σε όσους πάσχουν από ημικρανία.

Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι για τον ακριβή μηχανισμό με τον οποίο η ζέστη μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, αν και η ζέστη μπορεί να οδηγήσει σε διεργασίες που είναι γνωστό ότι προκαλούν πονοκέφαλο. Η ακραία αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει συρρίκνωση του εγκεφάλου σας και να τραβήξει τα αιμοφόρα αγγεία που περιβάλλουν τον εγκέφαλο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σωματικό πόνο, δήλωσε η Λόντερ.

Σε ακραίες περιπτώσεις, η θερμότητα μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των νευρώνων του εγκεφάλου, σύμφωνα με τον νευρολόγο Ναραγιάν Κισούν (Narayan Kissoon) της Mayo Clinic.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ πονοκεφάλου και ημικρανίας;

Ο πονοκέφαλος είναι ένα κοινό σύμπτωμα πολλών ασθενειών, δήλωσε η Λόντερ, ενώ η ημικρανία είναι μια νευρολογική διαταραχή που προκαλεί πονοκεφάλους.

«Είναι σαν τη διαφορά ανάμεσα στο φτέρνισμα (που πιθανώς είναι αλλεργία) και στο κρυολόγημα (που είναι μια συγκεκριμένη ιογενής ασθένεια)», δήλωσε σε ηλεκτρονικό μήνυμα ο Τσερουμπίνο Ντι Λορέντζο (Cherubino Di Lorenzo), πρόεδρος Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης.

Είναι απλά αφυδάτωση;

Η αφυδάτωση μπορεί σίγουρα να επιδεινώσει την ικανότητα του σώματός σας να αντιμετωπίσει τη ζέστη, αλλά δεν είναι απαραίτητα η αιτία του πονοκεφάλου που σχετίζεται με τη ζέστη, συμφωνούν οι ειδικοί.

Η ακραία ζέστη μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία ηλεκτρολυτών, καθώς το σώμα χάνει νάτριο μέσω της εφίδρωσης, πράγμα που σημαίνει ότι είναι σημαντικό να αναπληρώνετε τον οργανισμό σας με ηλεκτρολύτες καθώς και με νερό.

Ωστόσο, οι πονοκέφαλοι λόγω ζέστης μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και όταν κάποιος είναι καλά ενυδατωμένος.

Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα;

Ενας πονοκέφαλος που προκαλείται από τη ζέστη, ειδικά αν δεν πάσχετε από ημικρανία, είναι ένα σημάδι ότι τα πράγματα μπορεί να χειροτερέψουν. Απομακρυνθείτε από τη ζέστη και προσπαθήστε να δροσιστείτε με ένα κρύο ρόφημα ή μια παγοκύστη. Αναζητήστε κλιματισμό σε εσωτερικούς χώρους και επωφεληθείτε από τα κέντρα δροσισμού κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα.

Πίνετε νερό και ποτά με ηλεκτρολύτες. Προσθέστε ηλεκτρολύτες στο νερό σας πασπαλίζοντας λίγο αλάτι ή χυμό λεμονιού, δήλωσε η Τζέσικα Αϊλάνι (Jessica Ailani), νευρολόγος και διευθύντρια του Κέντρου Κεφαλαλγίας στο Med Star Georgetown.

Αποφύγετε τροφές που πυροδοτούν τον πονοκέφαλο και μειώστε το αλκοόλ, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην αφυδάτωση, δήλωσε ο Κισσούν.

Μια άλλη φαινομενικά προφανής πρόταση; Αποφύγετε τις υπαίθριες προπονήσεις κατά τη διάρκεια καύσωνα.

Μεταξύ άλλων, υπάρχουν αρκετά φάρμακα για τον πονοκέφαλο, όπως η ασπιρίνη και το Tylenol.

Πηγή: «The Washington Post»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου