Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 4 Αυγούστου 2024

Κρίση στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές – Σε πτώση οι αμερικανικές μετοχές

Δευτέρα, 5 Αυγούστου, 2024

Έρχεται τσουνάμι ή ένα μικρό σκαμπανέβασμα;

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι αμερικανικές μετοχές σημείωναν πτώση σήμερα Παρασκευή εν μέσω ανησυχιών για το κατά πόσον η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας μπορεί να αντέξει μέχρι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια. Η αμερικανική οικονομία υπέστη απροσδόκητη υποχώρηση τον Ιούλιο με την έκθεση της Παρασκευής από το υπουργείο Εργασίας να δείχνει ότι οι εργοδότες πρόσθεσαν μόλις 114.000 θέσεις εργασίας τον Ιούλιο – 35% λιγότερες από ό,τι ανέμεναν οι προβλέψεις- και ότι η ανεργία, που ανήλθε πλέον στο 4,3% είναι η υψηλότερη από τον Οκτώβριο του 2021.

Ο S&P 500 βυθίστηκε κατά 2,4% στις πρωινές συναλλαγές, σε τροχιά για την πρώτη διαδοχική απώλεια άνω του 1% από τον Απρίλιο. Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones σημείωνε πτώση 608 μονάδων ή 1,5% στις 10:15 π.μ. ώρα Ανατολικής Ευρώπης και ο σύνθετος Nasdaq ήταν 3,4% χαμηλότερα.

Η έκθεση που έδειξε ότι οι προσλήψεις από τους Αμερικανούς εργοδότες επιβραδύνθηκαν τον περασμένο μήνα ακολούθησε μια σειρά από εκθέσεις για την Οικονομία ασθενέστερες του αναμενόμενου μια ημέρα νωρίτερα, συμπεριλαμβανομένης της επιδείνωσης της μεταποιητικής δραστηριότητας των ΗΠΑ.

Ηταν μόλις πριν από μερικές ημέρες που οι αμερικανικοί δείκτες μετοχών έκαναν άλμα στην καλύτερη ημέρα τους εδώ και μήνες, αφού ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ (Jerome Powell) έδωσε την πιο σαφή ένδειξη μέχρι στιγμής ότι ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί αρκετά ώστε να αρχίσουν οι μειώσεις των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Τώρα, αυξάνονται οι ανησυχίες για το γεγονός ότι η Fed διατήρησε το βασικό της επιτόκιο σε υψηλά επίπεδα δύο δεκαετιών για πολύ καιρό, με τον ζήλο της να καταπνίξει τον πληθωρισμό. Μια μείωση των επιτοκίων θα διευκόλυνε τα νοικοκυριά και τις εταιρείες των ΗΠΑ να δανειστούν χρήματα και να στηρίξουν την Οικονομία, αλλά θα μπορούσε να χρειαστούν μήνες έως και ένας χρόνος για να εμφανιστούν οι πλήρεις επιπτώσεις.

Οι έμποροι στοιχηματίζουν τώρα σε σχεδόν δύο στις τρεις πιθανότητες ότι η Fed θα μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της CME Group. Και αυτό παρόλο που ο Πάουελ δήλωσε την Τετάρτη ότι μια τόσο βαθιά μείωση «δεν είναι κάτι που σκεφτόμαστε αυτή τη στιγμή».

Οι αμερικανικές μετοχές φαίνεται ότι είχαν ήδη οδηγηθεί σε απώλειες προτού η απογοητευτική έκθεση για την απασχόληση σκάσει στη Wall Street. Αρκετές μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας παρουσίασαν απογοητευτικές εκθέσεις κερδών, οι οποίες συνέχισαν μια ως επί το πλείστον αποκαρδιωτική πορεία που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα με τα αποτελέσματα της Tesla και της Alphabet.

Ευτυχώς για τη Wall Street, άλλοι τομείς της χρηματιστηριακής αγοράς που χτυπήθηκαν από τα υψηλά επιτόκια ανέκαμψαν την ίδια στιγμή, ιδίως οι μικρότερες εταιρείες. Ομως και αυτές σημείωσαν πτώση την Παρασκευή λόγω ανησυχιών ότι η εύθραυστη Οικονομία θα μπορούσε να υποβαθμίσει τα κέρδη τους.

Στα Χρηματιστήρια του εξωτερικού, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 σημείωσε πτώση 5,8%. Παλεύει από τότε που η Τράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο την Τετάρτη. Η αύξηση αυτή ώθησε την αξία του ιαπωνικού γεν υψηλότερα σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο, ενδεχομένως πλήττοντας τα κέρδη των εξαγωγέων και αποδυναμώνοντας την έκρηξη του τουρισμού.

Οι κινεζικές μετοχές αύξησαν τις απώλειες αυτή την εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές κατέγραψαν απογοήτευση για τις τελευταίες προσπάθειες της κυβέρνησης να τονώσει την ανάπτυξη μέσω διαφόρων αποσπασματικών μέτρων, αντί για τις προσδοκώμενες ενέσεις ευρύτερης τόνωσης.

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες υποχώρησαν επίσης σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Πηγή: «Associated Press»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου