Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

Καλοκαίρι = πανηγύρια – Το αδιαχώρητο φέτος στα χωριά της Ηλείας

Παρασκευή, 30 Αυγούστου, 2024

Στροφή… των νέων στα παραδοσιακά πανηγύρια - Διασκέδαση με παραδοσιακή μουσική έως το πρωίΜουσική, πολύ χορός, φαγητό και ποτό -μέχρι να ανατείλει ο ήλιος, έχουν την τιμητική τους στα ατέλειωτα παραδοσιακά πανηγύρια που γίνονται κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα… Από τη μια άκρη της χώρας ως την άλλη, στήνεται μια τεράστια γιορτή, με πολλούς νέους να κάνουν… στροφή στη διασκέδασή τους και να τα κατακλύζουν…

Τα πανηγύρια άλλωστε, είναι η παράδοσή μας, είναι η… ουσία του ελληνικού καλοκαιριού.

Από τη μια άκρη της χώρας ως την άλλη, παρέες σμίγουν, πιάνονται χέρι-χέρι, τα όργανα δίνουν το ρυθμό και όλοι ξεφαντώνουν σε παραδοσιακούς ρυθμούς…

Το ίδιο και στην Ηλεία, που το φετινό καλοκαίρι έδειξε τη… “δίψα” του κόσμου για… αληθινή, παραδοσιακή διασκέδαση, με τα χωριά του τόπου να γεμίζουν από ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, βλέπουμε όλο και περισσότερους… εκπροσώπους της γενιάς “Z”, να… αφήνουν στην άκρη τα μπαράκια και τα κλαμπ, και να συμμετέχουν στα πανηγύρια… Εκεί όπου ενώνουν οι γενιές, οι ντόπιοι και οι επισκέπτες, γίνονται… ένα με την παράδοση κάθε τόπου, και… “ορμούν” στο χορό, πιασμένοι χέρι-χέρι, χωρίς να ενδιαφέρονται για τίποτε άλλο.

Η εφημερίδα “Πατρίς”, βρέθηκε σε ένα από τα αμέτρητα πανηγύρια που έγιναν το φετινό καλοκαίρι στην Ηλεία και μίλησε με τους… εκπροσώπους τους γι’ αυτό το… “φαινόμενο”.

Ένας απ’ αυτούς, ο Κώστας Τσαρουχάς, ο οποίος ξεχωρίζει για τον τρόπο που παίζει το κλαρίνο του και μιλά σήμερα στην “Π”…  “Πανηγύρι πέρα από έναν παραδοσιακό θεσμό σημαίνει χαρά, χορός, γλέντι όπου πολλοί άνθρωποι γνωστοί και άγνωστοι γίνονται μία παρέα και διασκεδάζουν μέχρι πρωίας. Από τον κόσμο στα πανηγύρια, λαμβάνω καθημερινά μηνύματα αγάπης που μου δίνουν ώθηση να συνεχίσω να κάνω αυτό που αγαπώ. Κάθε χωριό στην Ηλεία έχει και το δικό του πανηγύρι. Είναι ένα έθιμο πολλών χρόνων που κρατάει ζωντανή τη μουσική μας παράδοση και δίνει πνοή στα χωριά του νομού μας. Ο κόσμος αγκαλιάζει τα πανηγύρια και αυτό φαίνεται από τη μεγάλη συμμετοχή του. Οι νέοι πάντα πήγαιναν στα πανηγύρια αλλά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση της συμμετοχής τους σε αυτά και αυτό μας δίνει αισιοδοξία και χαρά”, τόνισε.

Συναντήσαμε και τον παραδοσιακό τραγουδιστή Σωτήρη Κούνα, ο οποίος μιλώντας στην “Πατρις” του Σαββατοκύριακου σημείωσε πως “…πλέον τα πανηγύρια κάθε περιοχής έχουν ανέβει πολύ, κι αυτό γεμίζει και όλους εμάς ικανοποίηση και χαιρόμαστε που είμαστε εδώ και διασκεδάζουμε τον κόσμο… Βλέπουμε κιόλας πως και η νεολαία στηρίζει πάρα πολύ τα πανηγύρια τα τελευταία χρόνια, κι αυτό είναι πολύ καλό για όλους μας. Ο κόσμος τα αγκαλιάζει, περνάει καλά, διασκεδάζει και κάθεται μέχρι το πρωί… Όλοι μαζί, μια μεγάλη παρέα”.

Ο Πάνος Βαβίλης, που το φετινό καλοκαίρι τον είδαμε στα περισσότερα πανηγύρια της Ηλείας, μιλώντας στην “Π” σημείωσε πως “…ο κόσμος θέλει να ξεδώσει, πλέον τα πανηγύρια έχουν γίνει μόδα -και πόσο μάλλον στην Ηλεία που φέτος ειδικά γίνεται χαμός. Βλέπουμε και πάρα πολύ νέο κόσμο να μας επιλέγει… Οι νέοι πλέον δεν έχουν που να πάνε… Και οικονομικά είναι, θα χαλάσουν εννοείται πιο λίγα και θα περάσουν πιο καλά. Πλέον ο κόσμος, θέλει να περάσει καλά κι αυτό έχει σημασία”, τόνισε.

Η τραγουδίστρια Γωγώ Ρωμαίου, μιλώντας στην εφημερίδα “Πατρίς”, μας είπε πως “…φέτος είναι το καλύτερο καλοκαίρι από όλα τα προηγούμενα. Ο κόσμος είναι πολύ πιο ευχάριστος, πιο κεφάτος. Πλέον οι περισσότεροι επιλέγουν μόνο τα πανηγύρια για τη διασκέδαση τους. Και βλέπουμε και πολύ νεολαία… από 15, 55, βαριά 65 ετών. Δόξα Τω Θεώ, είναι απ’ τα καλύτερά μας καλοκαίρια και ο κόσμος μας αγκαλιάζει και κάθεται ως το πρωί”.

Αυτό λοπόν είναι το ελληνικό καλοκαίρι, κι αυτή είναι η ελληνική, παραδοσιακή, διασκέδαση…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου