Τρίτη, 6 Αυγούστου, 2024
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έκλεισε τη συνεδρίαση της Δευτέρας με μεγάλη πτώση, με τους φόβους μιας ύφεσης στις ΗΠΑ και το «ξεπούλημα» που είχε προηγηθεί στις διεθνείς αγορές να προκαλούν πανικό στους επενδυτές.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, στη χειρότερη επίδοσή του από το 2022, υποχώρησε κατά 2,60% στις 38.703,27 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έκλεισε με πτώση 3,43% (στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο) στις 16.200,08 μονάδες και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 στις 5.186,33 μονάδες, με πτώση 3%.
Σχεδόν τα πάντα στη Γουόλ Στριτ κατέρρεαν από το πρωί της Δευτέρας, καθώς ο φόβος για την επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας επιδεινωνόταν και πυροδοτούσε μια νέα πτώση στις χρηματοπιστωτικές αγορές σε όλο τον κόσμο. Στη δίνη του παγκοσμίου sell-off βρέθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τιμές των μετοχών να καταγράφουν ελεύθερη πτώση, οδηγώντας την αγορά στα επίπεδα των 1.340 μονάδων.
Ο S&P 500 σημείωνε πτώση 2,1% στις μεσημεριανές συναλλαγές. Ο Βιομηχανικός Μέσος Ορος Dow Jones υποχωρούσε κατά 763 μονάδες, ή 1,9%, στις 12:20 μ.μ. ώρα Ανατολικής Ευρώπης και ο σύνθετος Nasdaq διολίσθησε κατά 2,4%.
Οι πτώσεις ήταν μόνο οι τελευταίες σε ένα παγκόσμιο sell-off που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα. Ο ιαπωνικός Nikkei 225 συνετέλεσε στο ξεκίνημα της Δευτέρας με πτώση 12,4% στη χειρότερη ημέρα του από το Κραχ της Μαύρης Δευτέρας του 1987.
Ηταν η πρώτη ευκαιρία για τους χρηματιστές στο Τόκιο να αντιδράσουν στην έκθεση της Παρασκευής που έδειξε ότι οι Αμερικανοί εργοδότες επιβράδυναν τις προσλήψεις τους τον περασμένο μήνα πολύ περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Αυτό ήταν το πιο πρόσφατο στοιχείο για την αμερικανική οικονομία που ήταν πιο αδύναμο από το αναμενόμενο, με όλα αυτά να αυξάνουν τους φόβους ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει πατήσει το φρένο στην αμερικανική οικονομία πάρα πολύ και για πολύ καιρό μέσω υψηλών επιτοκίων με την ελπίδα να καταπνίξει τον πληθωρισμό.
Οι επενδυτές προειδοποίησαν ότι ορισμένοι τεχνικοί παράγοντες θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη δράση στις αγορές, αλλά οι απώλειες εξακολουθούσαν. Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας κατρακύλησε 8,8% χαμηλότερα, τα χρηματιστήρια σε όλη την Ευρώπη βυθίστηκαν πάνω από 2% και το bitcoin έπεσε κάτω από τα 55.000 δολάρια ενώ ήταν πάνω από 61.000 δολάρια την Παρασκευή.
Ακόμη και ο χρυσός, ο οποίος έχει τη φήμη ότι προσφέρει ασφάλεια σε ταραχώδεις περιόδους, υποχώρησε κατά 1%.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι επενδυτές άρχισαν να αναρωτιούνται αν η ζημιά είναι τόσο σοβαρή ώστε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αναγκαστεί να μειώσει τα επιτόκια σε έκτακτη συνεδρίαση, πριν από την επόμενη προγραμματισμένη απόφασή της στις 18 Σεπτεμβρίου. Η απόδοση του διετούς κρατικού ομολόγου, η οποία παρακολουθεί στενά τις προσδοκίες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, υποχώρησε για λίγο κάτω από το 3,70% κατά τη διάρκεια του πρωινού από 3,88% αργά την Παρασκευή και από 5% τον Απρίλιο. Αργότερα ανέκαμψε και υποχώρησε στο 3,93%.
«Η Fed θα μπορούσε να έρθει καβάλα σε ένα λευκό άλογο για να σώσει την κατάσταση με μια μεγάλη μείωση των επιτοκίων, αλλά η περίπτωση μείωσης των επιτοκίων μεταξύ των συνεδριάσεων φαίνεται ισχνή», δήλωσε ο Μπράιαν Τζέικομπσεν (Brian Jacobsen), επικεφαλής οικονομολόγος της Annex Wealth Management. «Αυτές συνήθως επιφυλάσσονται για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως ο Covid, και ένα ποσοστό ανεργίας 4,3% δεν μοιάζει πραγματικά με κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
Ελεύθερη πτώση 6,27% και για το Χρηματιστήριο Αθηνών
Το Χρηματιστήριο Αθηνών ακολούθησε το αρνητικό κλίμα και το «ξεπούλημα» των μετοχών στις διεθνείς αγορές, οι οποίες υποχωρούν εν μέσω ανησυχιών για πιθανή ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.
Η ελεύθερη πτώση των τιμών των μετοχών συνοδεύθηκε από εκτίναξη του τζίρου, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε κατά 5,938 δισ. ευρώ.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.341,23 μονάδες, σημειώνοντας μεγάλες απώλειες 6,27%.
Η χθεσινή υποχώρηση περιόρισε τα ετήσια κέρδη του Γενικού Δείκτη στο 3,72%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 235,07 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 54.356.506 μετοχές.
Πηγές: «Associated Press», «ΑΠΕ-ΜΠΕ», Εθνικός Κήρυξ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου