Δευτέρα, 5 Αυγούστου, 2024
Πολύ καλές προοπτικές για μια χρονιά εξαιρετική σε ότι αφορά την ποιότητα των οινοποιήσιμων σταφυλιών, αφήνει η εξέλιξη των καλλιεργειών, στην Ηλεία, οι οποίες παρά το γεγονός ότι δοκιμάστηκαν στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες του προηγούμενου διαστήματος και ο τρύγος τους θα ξεκινήσει νωρίτερα, από κάθε άλλη χρονιά, αναπτύχθηκαν σωστά, χωρίς ασθένειες με αποτέλεσμα τα σταφύλια, όπως εκτιμάται και από γεωπόνους, να δώσουν κατά την τρυγητική περίοδο μια άριστη ποιότητα μούστου. Αυτό κατ’ επέκταση σημαίνει ότι οι οινολόγοι των κτημάτων φέτος θα μπορέσουν να παράξουν ποιοτικά εξαιρετικούς οίνους.
Όσο για τις ποικιλίες κι εκεί φαίνεται πως οι πρώιμες όπως, Μοσχάτο, Σαρντονέ, Σοβινιόν, Μπλάνκ, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, που ευδοκιμούν στην Ηλεία, θα τρυγηθούν λίγο νωρίτερα από το κανονικό, όπως συνέβη και στην σταφίδα, καθώς τα αμπέλια που αποδίδουν κυρίως λευκούς χυμούς, ωρίμασαν νωρίτερα κάτι που οδηγεί σε περίοδο τρύγου πολλούς οινοπαραγωγούς, ακόμα και ένα δεκαπενθήμερο. Πάντως τα σταφύλια είναι ήδη έτοιμα να αποδώσουν την «ουσία» τους και οι παραγωγοί να ξεκινήσουν άμεσα το μάζεμα. Σε κάθε περίπτωση αυτό που επισημαίνουν οι γνώστες του καλού οίνου, είναι ότι η χρονιά είναι αρκετά καλή και η ποιότητα του κρασιού που θα παραχθεί θα είναι εξίσου γευστική χωρίς οξέα και με καλή συμπύκνωση.
Την ίδια άποψη διαμορφώνουν και οι γεωπόνοι, που βλέπουν την φετινή χρονιά για τα οινοστάφυλλα με σπουδαία ποιοτική υπεροχή, καθώς εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών οι εχθροί και οι ασθένειες των αμπέλων για την καλλιεργητική περίοδο 2024 δεν δημιούργησαν προβλήματα και απουσίαζαν από το «πλάνο» της καλλιέργειας. Ωστόσο οι υψηλές θερμοκρασίες, ήταν αυτές που δημιούργησαν εγκαύματα στα σταφύλια ιδίως σε αμπελώνες που δεν ήσαν αρδευόμενοι ή δεν αρδεύονταν το διάστημα που χρειαζόταν σωστά.
Τάσος Τσάκωνας, γεωπόνος-πρόεδρος Συλ. Γεωπόνων Ηλείας
«Η καλλιέργεια των οινοστάφυλων αποτελεί και στο νομό μας μία σημαντική παράμετρο στην αγροτική οικονομία του τόπου. Επίσης έχουμε την τύχη να δραστηριοποιούνται αρκετά μεγάλα ή μικρότερα οινοποιεία, προσφέροντας στους καταναλωτές εξαιρετικά κρασιά, με πολλά από αυτά να εξάγονται σε όλον τον κόσμο.
Από άποψης εχθρών και ασθενειών η καλλιεργητική περίοδος του 2024 ήταν εξαιρετική. Σε αντίθεση με την προηγούμενη περίοδο που λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων ήταν σχεδόν καταστροφική, η τρέχουσα, η οποία οδηγείται σιγά-σιγά προς την συγκομιδή στις πρώιμες περιοχές και ποικιλίες, μας επιτρέπει να ατενίζουμε με μεγάλη αισιοδοξία για το τελικό παραγόμενο προϊόν.
Ακολουθώντας λοιπόν το ρητό των παππούδων μας ’’Μάης άβρεχος, μούστος άμετρος’’ μπορούμε να πούμε ότι οι βασικές ασθένειες των αμπελιών (επιτραπέζιων και οινοποιήσιμων) που είναι ο περονόσπορος, το ωίδιο και ο βοτρύτης αλλά και σημαντικοί εχθροί όπως είναι η ευδεμίδα, καθώς και άλλες λιγότερο σημαντικές, την φετινή περίοδο αντιμετωπίστηκαν από τους παραγωγούς, σε συνεργασία με τους γεωπόνους τους, με χαρακτηριστική ευκολία ακριβώς λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που παρατηρήθηκαν από την έναρξη της βλάστησης ως και σήμερα (κυρίως από την απουσία βροχοπτώσεων).
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που είχαν να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί ήταν και είναι, οι συνέπειες από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν και πιθανά θα διατηρηθούν ως τον τρύγο. Κυρίως οι μη αρδευόμενες καλλιέργειες θα έχουν μειωμένη απόδοση σε μούστο, αλλά αυτό οδηγεί σε καλύτερη ποιότητα και επίσης είναι πολύ πιθανό να παρατηρηθούν ηλιοεγκαύματα σε πολλά σταφύλια ακριβώς λόγω της επίδρασης των υψηλών αυτών θερμοκρασιών.
Αυτό που μπορούμε να πούμε με μεγάλη βεβαιότητα πλέον είναι ότι τη φετινή χρονιά θα έχουμε μία άριστη ποιότητα μούστου που με τη βοήθεια των οινολόγων θα οδηγήσει στην παραγωγή ποιοτικώς εξαιρετικών οίνων».
Σάκης Μπριντζίκης, κτήμα Μπριντζίκη
«Εμείς ξεκινάμε τον τρύγο από την επόμενη εβδομάδα, περίπου δεκαπέντε ημέρες νωρίτερα από την κανονική περίοδο. Οι πρώιμες ποικιλίες, όπως Μοσχάτο, Σαρντονέ και γενικότερα οι λευκές ποικιλίες, είναι αυτές που θα ξεκινήσουν να μαζεύονται σε σχέση με τις κόκκινες ποικιλίες που είναι πιο όψιμες.
Εξαιτίας του παρατεταμένου καύσωνα τώρα το καλοκαίρι και της έλλειψης βροχοπτώσεων τον χειμώνα πρωίμησε η χρονιά και επίσης λόγω των ειδικών αυτών συνθηκών παραβιάστηκαν οι συνθήκες ωρίμανσης και έφτασαν πιο γρήγορα οι πρώιμες καλλιέργειες. Ωστόσο μπορώ να πω ότι πήγε πολύ καλά η χρονιά, δεν υπάρχουν ζημιές οι μύκητες και τα έντομα κατά την διάρκεια της καλλιέργειας δεν υπήρχαν λόγω υψηλών θερμοκρασιών. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε εξαιρετική ποιότητα, πολύ καλούς βαθμούς και καλές οξύτητες».
Λάμπης Κανελλακόπουλος, Κτήμα Μερκούρη
«Η φετινή χρονιά έως τώρα, με τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες, έχει σαφώς επηρεάσει την παραγωγή των οινοποιήσιμων σταφυλιών. Εκτιμούμε ότι θα έχουμε πρωίμιση σε κάποιες ποικιλίες (Μαλβαζία, Albarino, ενδεχομένως Syrah) η χρονική διάρκεια της οποίας θα φανεί το ερχόμενο δεκαήμερο με την εξέλιξη των καιρικών συνθηκών.
Από ποιοτικής σκοπιάς η παραγωγή εξελίσσεται παρά πολύ καλά, χωρίς ασθένειες και ευελπιστούμε πως η πρώτη ύλη, παρά την αναμενόμενη πτώση σε ποσότητα, θα είναι και φέτος σε εξαιρετικά ποιοτικά επίπεδα».
Κωνσταντίνος Λουρίδας, Κτήμα Κωνσταντινόπουλου
«Φέτος θα ξεκινήσει πιο γρήγορα ο τρύγος περίπου δεκαπέντε με είκοσι μέρες στις πρώιμες ποικιλίες. Πριν τον δεκαπενταύγουστο αναμένεται να έχουμε ξεκινήσει ενώ η ποιότητα είναι αρκετά καλή παρά το γεγονός ότι η πρόωρη ωρίμανση δεν είναι τόσο θετικό καθώς θεωρούμε πώς θα έπρεπε να γίνει στον καιρό του. Από άποψη ζημιών ή προσβολών θα έλεγα πως ήταν εύκολη χρονιά δεν είχαμε ασθένειες και προσβολές κάτι που θα οδηγήσει και σε μια καλή ποιότητα.
Οι ποικιλίες που θα τρυγηθούν είναι οι λευκές όπως Σοβινιόν, Μπλάνκ, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο κλπ καθώς γενικά οι ερυθρές ποικιλίες έρχονται δεύτερες, είναι πιο όψιμες αλλά και αυτές θα τρυγηθούν νωρίτερα σε σχέση με άλλες χρονιές».
Γιάννης Χριστόπουλος, γεωπόνος – οινολόγος υπεύθυνος καλλιέργειας και παραγωγής κτήμα Μαρκόγιαννη
«Φαίνεται να έχουμε μια πρωίμιση φέτος, τουλάχιστο ένα δεκαήμερο σε σχέση με πέρυσι, παρά το γεγονός ότι εμείς στο κτήμα μας γενικά έχουμε όψιμο τρύγο. Όσο για την ποιότητα θα είναι καλό το φρούτο παρά τις απώλειες που έχει από τον καύσωνα. Φαίνεται πως αυτή την στιγμή έχουμε ένα ’’ζωντανό’’ φρούτο παρά το εντατικό στρες που υφίσταται εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών.
Επίσης οι αυξημένες θερμοκρασίες οδηγούν σε πρωίμιση καθώς λόγω του παρατεταμένου καύσωνα τα φυτά μπλοκάρουν την φωτοσύνθεση, πάνε πιο αργά και δεν μπορούμε να πούμε με ακρίβεια για την ακριβή ποιότητα του σταφυλιού. Πάντως παρακολουθούμε σε καθημερινή βάση τα φυτά. Εμείς διαθέτουμε γηγενείς ποικιλίες στο κτήμα μας και οι πρώτες που θα τρυγηθούν θα είναι οι λευκές».
Αμάντα Λιαρομάτη, κτήμα Ολυμπία Γη
«Ενδέχεται να πάει πιο νωρίς η χρονιά του τρύγου ενδεχομένως να τρυγήσουμε και στις 15 Αυγούστου. Οι ποικιλίες που θα ξεκινήσουν νωρίτερα – αυτό θα το δούμε στην πορεία – είναι οι Σαρντονέ και η Μαλαγουζιά οι οποίες λόγω ξηρασίας θα πάνε νωρίτερα από τις 20 Αυγούστου.
Η ποιότητα στις βιολογικές καλλιέργειές μας είναι πολύ καλή, όπως φαίνεται και θα έλεγα πως ένα καλό σταφύλι έχει 95% πιθανότητες να παράξει ένα καλό κρασί. Από εκεί και πέρα, βλέπουμε ότι η χρονιά έχει πρωιμήσει νωρίτερα από το κανονικό με μια καλή ποιότητα καθώς δεν μας ταλαιπώρησαν και ασθένειες».
Ιουλία Δρούβα, οινολόγος-παραγωγός, Κτήμα Δρούβα
«Η χρονιά χαρακτηρίζεται ως πρώιμη, 15 – 20 μέρες, ανάλογα με την ποικιλία. Παρότι πρώιμος χρονικά -λόγω καιρικών συνθηκών, φαίνεται πως θα είναι εξαιρετικής ποιότητας ο φετινός τρύγος και θα έχουμε μια πολύ υγιή σοδειά, με άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε όλες τις καλλιεργούμενες ποικιλίες στο Κτήμα μας. Η συγκομιδή εκτιμάται ως ποσοτικά ικανοποιητική και ποιοτικά υψηλή.
Καθημερινά επιθεωρούμε τους αμπελώνες για να δούμε την εξέλιξη της καλλιέργειας και να επιτύχουμε τα επιθυμητά χαρακτηριστικά».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου