Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

Σφοδρή ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ – Οι ΗΠΑ μετακινούν τις δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή της Μ.Ανατολής

 Δευτέρα, 26 Αυγούστου, 2024

TEΛ ΑΒΙΒ. Σκηνικό διευρυμένου πολέμου άρχισε να στήνεται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ και την οργάνωση Χεζμπολάχ να προχωρούν στη σφοδρότερη ανταλλαγή πυρών των τελευταίων μηνών και τις Ηνωμένες Πολιτείες να στέλνουν τα πολεμικά πλοία πιο κοντά στην περιοχή για την αποτροπή μιας ευρύτερης ανάφλεξης.

Σύμφωνα με το «Αssociated Press», το Ισραήλ ήταν αυτό που πρώτο εξαπέλυσε ένα κύμα αεροπορικών επιδρομών σε όλο τον νότιο Λίβανο τα ξημερώματα της Κυριακής ως ένα προληπτικό χτύπημα που θα απέτρεπε μια μεγάλη επίθεση με πυραύλους και drone της Χεζμπολάχ. Η oργάνωση απάντησε εκτοξεύοντας εκατοντάδες ρουκέτες και drones. Σύμφωνα πάντως με άλλα ειδησεογραφικά μέσα, ήταν η Χεζμπολάχ αυτή που έκανε το αρχικό χτύπημα και το Ισραήλ ήταν αυτό που απάντησε.

Και οι δύο πλευρές σταμάτησαν τη σφοδρή ανταλλαγή πυρών μέχρι τα μέσα του πρωινού, σηματοδοτώντας ότι δεν θα υπάρξει άμεση περαιτέρω κλιμάκωση.

Αυτό έγινε καθώς η Αίγυπτος φιλοξενούσε συνομιλίες υψηλού επιπέδου με στόχο την κατάπαυση του πυρός στον 10μηνο πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς στη Γάζα.

Τόσο το Ισραήλ όσο και η Χεζμπολάχ δήλωσαν ότι στόχευαν μόνο σε στρατιωτικούς στόχους. Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν. Δύο μέλη της Χεζμπολάχ και ένα άλλο μέλος από συμμαχική ομάδα σκοτώθηκαν, ανέφεραν οι ομάδες.

Η Χεζμπολάχ χαρακτήρισε την επίθεσή της στις θέσεις του ισραηλινού στρατού ως αρχική απάντηση στη δολοφονία του Φουάντ Σουκούρ σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό τον περασμένο μήνα. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, αναμενόταν να μιλήσει αργότερα την Κυριακή.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου προειδοποίησε ότι η χώρα του δεν έχει πει «την τελευταία της λέξη» με τα προληπτικά πλήγματα που εξαπέλυσε χθες.

«Πριν τρεις εβδομάδες εξουδετερώσαμε τον διοικητή (της Χεζμπολάχ) και σήμερα (σ.σ. χθες) αποτρέψαμε τα επιθετικά σχέδιά της», τόνισε ο Νετανιάχου κατά την έναρξη υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, η αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε όλα τα drones που εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ εναντίον στρατηγικού στόχου στο κεντρικό Ισραήλ.

Παράλληλα, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ και το Ιράν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η απάντηση που έδωσε το Ισραήλ ήταν «ακόμη ένα βήμα προς την αλλαγή της κατάστασης στον βορρά και την ασφαλή επιστροφή των κατοίκων μας στα σπίτια τους».

«Αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας», υπογράμμισε.

Αμερικανικά πλοία στην περιοχή

Με τους φόβους ότι θα μπορούσε να ξεσπάσει ευρύτερος πόλεμος στη Μέση Ανατολή, οι Ηνωμένες Πολιτείες μετακινούν σταθερά τις δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού πιο κοντά στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων δύο ομάδων αεροπλανοφόρων και ενός υποβρυχίου με κατευθυνόμενους πυραύλους.

Πιο συγκεκριμένα, δύο αεροπλανοφόρα – το «Theodore Roosevelt» και το «Abraham Lincoln»- και τα συνοδευτικά πολεμικά πλοία και επιθετικά αεροπλάνα βρίσκονταν πλέον μέσα ή κοντά στον Κόλπο του Ομάν. Ο υπουργός Αμυνας, Λόιντ Οστιν, δημοσιοποίησε επίσης την εντολή του να σταλεί στην περιοχή το υποβρύχιο με κατευθυνόμενους πυραύλους Georgia, μια ασυνήθιστη κίνηση καθώς το Πεντάγωνο σπάνια μιλάει για τις κινήσεις του υποβρυχιακού στόλου του. Το Georgia μπορεί να εκτοξεύσει πυραύλους Κρουζ και να μεταφέρει ομάδες κομάντο του Navy SEAL.

Οι εντολές ήρθαν ως απάντηση στις απειλές του Ιράν και των πληρεξουσίων του στη Γάζα, του Λιβάνου και της Υεμένης να επιτεθούν στο Ισραήλ για να εκδικηθεί τη δολοφονία του κορυφαίου ηγέτη της Χαμάς, του Ισμαήλ Χανίγιε, στην Τεχεράνη στις 31 Ιουλίου.

Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν ότι αυτές οι κινήσεις είναι για να βοηθήσουν στην υπεράσπιση του Ισραήλ και στην αποτροπή ενός ευρύτερου περιφερειακού πολέμου, ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι ο αμερικανικός στρατός είναι σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσει μια απειλή από το Ιράν και ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις θα επωμιστούν τον κύριο όγκο οποιασδήποτε άμυνας από επιθέσεις που πραγματοποιεί η Χεζμπολάχ πέρα από τα σύνορα του Λιβάνου.

Προειδοποιήσεις από Σίσι προς ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι προειδοποίησε τον επικεφαλής του μικτού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ για τον κίνδυνο να ξεσπάσει μεγάλη σύγκρουση στον Λίβανο, κατά τη συνάντησή τους την Κυριακή.

Ο Αμερικανός πτέραρχος Τσαρλς Μπράουν έφτασε στην Αίγυπτο λίγες ώρες αφού το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ εκτόξευσε ρουκέτες και drones εναντίον του Ισραήλ, το οποίο απάντησε με πλήγματα στο λιβανέζικο έδαφος.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Σίσι αναφέρεται ότι ο Αιγύπτιος Πρόεδρος δήλωσε στον Μπράουν πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να καταβάλλει «κάθε προσπάθεια και να ενισχύσει την πίεση προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση και να σταματήσει η κλιμάκωση που απειλεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια όλης της περιοχής».

Ο Σίσι προειδοποίησε τον Αμερικανό πτέραρχο για «τους κινδύνους να ανοίξει ένα νέο μέτωπο στον Λίβανο και υπογράμμισε την ανάγκη να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η κυριαρχία του Λιβάνου», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, ο Μπράουν δεν έκανε δηλώσεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, στο πλαίσιο της οποίας συναντήθηκε με τον Υπουργό Αμυνας και τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου.

Σε δηλώσεις του το Σάββατο στο «Reuters», πριν φτάσει στην περιοχή, ο Μπράουν είχε επισημάνει ότι σκοπεύει να συζητήσει τρόπους για την αποφυγή οποιασδήποτε περαιτέρω όξυνσης της έντασης η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερη σύγκρουση.

Εκπρόσωπος του Αμερικανού πτεράρχου είπε ότι κατά τις συναντήσεις που είχε ο Μπράουν συζήτησε τρόπους «για να αποφευχθεί η διεύρυνση της σύγκρουσης».

Προτού μεταβεί στην Αίγυπτο ο Μπράουν βρέθηκε στην Ιορδανία, όπου είχε συνομιλίες με τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας υποστράτηγο Γιούσεφ αλ Χουνέιτι στο Αμάν.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν «τις περιφερειακές εντάσεις και τρόπους αποκλιμάκωσής τους», σύμφωνα με εκπρόσωπο του Μπράουν. Επίσης, αναφέρθηκαν «στην άμεση ανάγκη να ολοκληρωθεί μια συμφωνία για την εκεχειρία στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων».

Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου