Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

«Κρατική ενίσχυση ή οριστικό λουκέτο!» – Οι δήμαρχοι της Ηλείας μιλούν για την οικονομική δυσχέρεια και την υποστελέχωση που βιώνουν

 

Σάββατο 31 Αυγούστου, 2024


Λεφτά… Δεν υπάρχουν!!!

Μήπως όμως οι Δήμοι θα πρέπει να μαζέψουν χρήματα (τέλη) από αυτούς που χρωστάνε, όπως:  Νερό, απορρίμματα, στάθμευση αυτοκινήτων (και κλίσεις σε όσους σταθμεύουν στα πεζοδρόμια, διαβάσεις πεζών και πλατείες), καθίσματα και τραπέζια σε δρόμους πεζοδρόμια και πλατείες...  Μάθαμε ότι στις Λαϊκές Αγορές το μικρό ποσό 4 ευρώ από τους εκθέτες/μαγαζάτορες έχουν να το εισπράξουν για χρόνια!!!  Με άλλα λόγια “Συν Αθηνά και χείρα κίνει”.  Η φράση «συν Αθηνά και χείρα κίνει» προέρχεται από μύθο του Αισώπου και σημαίνει «Προσευχήσου στην θεά Αθηνά, κούνα όμως και το χέρι σου»1. Χρησιμοποιείται παραινετικά σε όσους περιμένουν όλα από το θεό ή την τύχη, χωρίς να κάνουν τίποτα οι ίδιοι σε μια δύσκολη στιγμή.  Να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση αλλά να βάλουν τα πράγματα στη τάξη.  Βέβαια δεν θέλουν να στεναχωρήσουν τους ψηφοφόρους τους…  paneliakos.com

------------------------------------------------------------

Οι χρηματοροές είναι μπλοκαρισμένες και τα έργα βρίσκονται σε διαρκή παράταση, με τους δημάρχους να εκφράζουν αυτή την αγωνία και να θέτουν ως αίτημα την άμεση καταβολή 2 έκτακτων δόσεων ΚΑΠ που δε θα δώσουν λύση στα προβλήματά τους, αλλά σίγουρα θα κλείσουν ορισμένες τρύπες.

Άμεση και αποφασιστική παρέμβαση της Κυβέρνησης για την επίλυση των πολλαπλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση, ζητούν οι δήμαρχοι της Ηλείας που εκπέμπουν SOS και παρουσιάζουν την εικόνα που βιώνουν καθημερινά και αποτυπώνεται με το χειρότερο τρόπο στην καθημερινότητα του δήμου τους, σφίγγοντάς τους ακόμα περισσότερο τη «θηλιά γύρω από το λαιμό τους».

Οι χρηματοροές είναι μπλοκαρισμένες και τα έργα βρίσκονται σε διαρκή παράταση, με τους δημάρχους να εκφράζουν αυτή την αγωνία και να θέτουν ως αίτημα την άμεση καταβολή 2 έκτακτων δόσεων ΚΑΠ που δε θα δώσουν λύση στα προβλήματά τους, αλλά σίγουρα θα κλείσουν ορισμένες τρύπες.

Μάλιστα, δεν έχασαν την ευκαιρία να θίξουν για ακόμα μια φορά και το ζήτημα της υποστελέχωσης σε πολλές υπηρεσίες του δήμου, αφήνοντας αιχμές για τα προγράμματα ενίσχυσης με προσωπικό που καταργήθηκαν και κάνοντας σαφές πως με την παρούσα κατάσταση και το διαθέσιμο δυναμικό οι δήμοι δεν μπορούν να ανταποκρίνονται στις καθημερινές απαιτήσεις.

«Αδύνατον να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες απαιτήσεις της κοινωνίας»

Στα παραπάνω ζητήματα αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ ο πρόεδρός της και Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, που ανέδειξε τα φλέγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι και που απαιτούν άμεση επίλυση από πλευράς Πολιτείας. Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε πως το «ζήτημα των οικονομικών των Δήμων βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της ΚΕΔΕ» και πως παρά τις αυξήσεις των ΚΑΠ τα προβλήματα παραμένουν. «Παρά την αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) κατά τα έτη 2023 – 2024 και το νέο σύστημα κατανομής τους, οι Δήμοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για την ανάγκη σταθερότητας των δήμων επεσήμανε: «Η οικονομική σταθερότητα των Δήμων είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι Δήμοι είναι οι πρώτοι φορείς που έρχονται σε επαφή με τους πολίτες και οι πρώτοι που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα καθημερινά τους προβλήματα. Εάν δεν εξασφαλιστεί η οικονομική τους βιωσιμότητα, τότε θα είναι αδύνατον να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες απαιτήσεις της κοινωνίας».

Τέλος, επικεντρώθηκε και στα ζητούμενα της ΚΕΔΕ για τους δήμους που είναι τα εξής: «Η ΚΕΔΕ ζητά την άμεση άρση της αναστολής των προσλήψεων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των Δήμων. Χωρίς την απαραίτητη στελέχωση οι Δήμοι αδυνατούν να παρέχουν τις βασικές υπηρεσίες που απαιτούν οι πολίτες. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί τον βασικό πυλώνα της καθημερινής λειτουργίας του κράτους και η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία της».

Η παρέμβαση Καστρινού στην ΚΕΔΕ

Κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ για τα οικονομικά, ο Δήμαρχος Πηνειού Αλέξης Καστρινός κάνοντας την παρέμβασή του, με αφορμή την πρόταση για ψήφισμα από το δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα, τόνισε ότι θα ήταν πιο φρόνιμο να γίνει πρώτα η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου εκεί να του γνωστοποιηθούν και να συζητηθούν όλα τα οικονομικά προβλήματα που έχουν σχέση με τους δήμους, αλλά και τα αιτήματα της ΚΕΔΕ προς την κυβέρνηση για τη φάση της ικανοποίησής τους και στη συνέχεια να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για άλλη πρωτοβουλία από πλευράς ΚΕΔΕ.

Στάθης Καννής – Δήμαρχος  Πύργου

«Σε έντονη ανησυχία σχετικά με την εξέλιξη της οικονομικής πορείας του δήμου»

«Η οικονομική κατάσταση του Δήμου Πύργου, όπως συμβαίνει και σε πάρα πολλούς δήμους, είναι δύσκολη. Η τοπική αυτοδιοίκηση πάντα θα ζητάει την ενίσχυση από την κυβέρνηση, καθώς ο ρόλος μας είναι να βρισκόμαστε δίπλα στον πολίτη και να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματά του, όμως χωρίς χρηματοδότηση δε μπορούμε να το κάνουμε αυτό.

Δυστυχώς, παρά τις όποιες πιέσεις, δεν υπάρχει ρευστότητα και η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της απέναντι στην τοπική αυτοδιοίκηση. Βλέπουμε ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν έργα που δεν πληρώνονται, ενώ υπάρχει και μεγάλη καθυστέρηση στην χρηματοδότησή τους. Έργα κινδυνεύουν με διακοπή εργασιών από τους ανάδοχους εργολάβους λόγω της μη έγκαιρης καταβολής πίστωσης και πληρωμής τους.

Παράλληλα, υπάρχουν χρέη και εμείς βρισκόμαστε σε έντονη ανησυχία σχετικά με την εξέλιξη της οικονομικής πορείας του δήμου.

Ως Δήμος Πύργου έχουμε συνταχθεί με την ΚΕΔΕ, που ζητά τη συνέχιση του προγράμματος απασχόλησης ανέργων ηλικίας 55+. Το πρόγραμμα αυτό έχει δύο πλευρές. Πρώτα από όλα την κοινωνική , καθώς δίνεται η δυνατότητα σε ανθρώπους που είναι στο όρια της συνταξιοδότησης  και δυσκολεύονται να βρουν απασχόληση σε αυτή την ηλικία, να καλύψουν τα συνταξιοδοτικά τους έτη. Επίσης, η εργασία τους είναι πολύ σημαντική καθώς στελεχώνεται ο δήμος με το απαραίτητο εργατικό και υπαλληλικό προσωπικό, σε μια περίοδο που η υποστελέχωση των υπηρεσιών είναι μεγάλη.

Χρήστος Χριστοδουλόπουλος – Δήμαρχος Ήλιδας

«Το μόνο που μένει είναι να τους κλείσουμε και να παραδώσουμε τα κλειδιά»

«Τι να πούμε; Ότι δεν μπορούμε να πληρώσουμε τους παιδικούς για όλα τα παιδιά του δήμου, ότι δεν μπορούμε να πάρουμε ναυαγοσώστες για το κολυμβητήριο, ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να πάρω οχτάμηνα για να βελτιώσω την καθαριότητα στην πόλη μου, ότι δεν έχω δυνατότητα να συμπληρώσω το «Φιλόδημο» για να μπορέσω να φτιάξω την αγροτική οδοποιία; Το ότι είμαστε σε ασφυξία δε χρειάζεται να το πούμε. Είναι αυτονόητο. Οι δήμοι έσβησαν. Το μόνο που μένει είναι να τους κλείσουμε και να παραδώσουμε τα κλειδιά. Συντάσσομαι με την άποψη του συλλογικού συνδικαλιστικού μου οργάνου για να μας δώσουν τα δισεκατομμύρια που μας χρωστάνε από τα παρελθόντα έτη και τα οποία δεν έχουν πληρώσει, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε στοιχειωδώς. Δεν μπορούν να μου δίνουν 250.000 ευρώ ΣΑΤΑ για αναπτυξιακά έργα και να έχω ένα δήμο 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκταση με χιλιάδες χιλιόμετρα αγροτικής οδοποιίας και με όλες τις υποδομές μου γερασμένες και αυτοί να μη μου δίνουν τίποτα. Με αυτά τα λεφτά περιμένουν να κάνω αναπτυξιακά έργα; Ειδικά για τις υποδομές που δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα για να τις εντάξω και να συντηρήσω την άσφαλτο μέσα στην πόλη μου και τα χωριά μου και για να συντηρήσω τα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και τον εξοπλισμό μου, από πού θα τα πάρω αυτά; Ζητάμε αυτά που είχαν υποσχεθεί ότι θα μας δώσουν από το σχέδιο «Καποδίστριας» και τα οποία δε λάβαμε ποτέ. Από το πρόγραμμα 55-67, είχαμε ζητήσει συμπληρωματικά να μας δώσουν άλλα 45 άτομα για να λειτουργήσουμε. Το πρόγραμμα αυτό πάγωσε. Ήταν άτομα που θα στελέχωναν υπηρεσίες και τα οποία προβλέποντας από τον ΟΕΗ. Οχτάμηνα δε μου έχουν δώσει, άλλο επιδοτούμενο πρόγραμμα το ίδιο, δυνατότητα μόνιμου προσωπικού ο δήμος έχει ξεχάσει από πότε έχει να πάρει. Πως θα λειτουργήσουμε με αυτό τον τρόπο;»

Αριστείδης Παναγιωτόπουλος – Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας

«Τα προβλήματα γιγαντώνονται όσο δεν υπάρχει η απαιτούμενη κρατική στήριξη»

«Η υπάρχουσα κατάσταση έχει οδηγήσει όλους τους δήμους πανελλαδικά σε δυσχερή θέση. Το οικονομικό περιβάλλον της χώρας σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζει τη βιωσιμότητά μας. Κάθε δήμαρχος ανέλαβε μία δύσκολη αποστολή, την προσπάθεια εξυγίανσης των οικονομικών του Δήμου του. Ωστόσο, τα προβλήματα γιγαντώνονται όσο δεν υπάρχει η απαιτούμενη κρατική στήριξη που θα δώσει ανάσα, αλλά και η ενίσχυση σε προσωπικό που είναι αναγκαία για να γίνονται το συντομότερο δυνατό και με το σωστό αποτέλεσμα οι απαιτούμενες εργασίες. Η αύξηση του μισθολογικού κόστους, η μη αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους και η επιβολή τέλους ταφής έχουν δημιουργήσει μία θηλιά στους δήμους που σφίγγει ολοένα και περισσότερο. Επιθυμία μας είναι το κράτος να είναι αρωγός σε αυτή τη δύσκολη καμπή που βιώνουμε και να μας επιτρέψει να μπορούμε να είμαστε βιώσιμοι. Υπάρχουν άμεσα έξοδα που πρέπει να καλυφθούν και σίγουρα η βοήθεια από το κράτος τη χρονική αυτή περίοδο θα ήταν σημαντική. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε αναλύσει τα προβλήματα του Δήμου είτε με επιστολές, είτε με δια ζώσης συναντήσεις στα αρμόδια υπουργεία, καταθέτοντας μάλιστα και τις προτάσεις που εκτιμούμε ότι μπορούν να δώσουν μία ανάσα».

Γιάννης Λέντζας – Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης

«Οι απαιτήσεις και οι ανάγκες των καιρών είναι συνεχώς αυξανόμενες»

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη οικονομική ασφυξία σε όλους τους δήμους. Παρότι υπήρχε μια αύξηση στις ΚΑΠ που εφαρμόστηκε από τις αρχές του 2024, δεν επαρκεί για να καλύψει αυτές τις συνεχιζόμενες αυξήσεις των ευθυνών των δήμων από το κεντρικό κράτος από τη στιγμή που δε δίνουν και τα απαιτούμενα χρήματα. Αναγκαζόμαστε να ενεργούμε με ιδίους πόρους. Η οικονομική δυνατότητα έχει εκλείψει λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης που βιώνουμε και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα έσοδα να είναι περιορισμένα και τα χρέη των δημοτών προς τους δήμους συσσωρευμένα. Περιμένουμε από την κυβέρνηση, όπως έχει ζητήσει και η ΚΕΔΕ, δύο πρόσθετες ΚΑΠ για να μπορέσουμε τουλάχιστον να καλύψουμε βασικές ανάγκες του δήμου που αφορούν την ύδρευση, τον ηλεκτροφωτισμό, την καθαριότητα και σε βασικές υποδομές. Ο δικός μας ο δήμος αυτή τη στιγμή είναι αυτάρκης και καλύπτει τα έξοδά του. Επειδή όμως αυτή τη στιγμή οι απαιτήσεις και οι ανάγκες των καιρών είναι συνεχώς αυξανόμενες, χρειάζονται σίγουρα επιπλέον χρήματα και αυτά πρέπει να βρεθούν είτε μέσω προγραμμάτων, είτε μέσω γενναίων επιχορηγήσεων από την πλευρά του κράτους προς τους δήμους μέσω εισπράξεων από το ΤΑΠ ή από το ΕΝΦΙΑ. Υπάρχουν αρκετά χρήματα που θα πρέπει να αποδοθούν στους δήμους και τα κρατάει η κυβέρνηση. Στο δικό μας το δήμο από το 2010 δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη. Δυο-τρεις προσλήψεις που έχουν γίνει ήταν μέσω κινητικότητας, εκκρεμούν από τον ΑΣΕΠ από το 2019 μέχρι σήμερα περίπου 20 θέσεις και περιμένουμε να βγει η προκήρυξη για να τρέξει ο ΑΣΕΠ τις διαδικασίες. Είμαστε αντίθετοι όμως σε αυτό, μιας και ζητάμε να δοθεί στους δήμους η δυνατότητα για προσλήψεις με τα κριτήρια του ΑΣΕΠ, για να μπορέσουμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες και να τελειώσει γρηγορότερα μια διαδικασία που έχει καθυστερήσει. Ακόμα και το πρόγραμμα 55-67 ετών καταργήθηκε και δεν έχουμε καθόλου προσωπικό. Οι δήμοι τι θα κάνουν με αυτή την κατάσταση;».

Σάκης Μπαλιούκος – Δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων

«Δεν μπορεί να προχωρήσει η Αυτοδιοίκηση εκλιπαρώντας»

«Είναι γνωστό ότι οι δήμοι πιέζονται οικονομικά, αφού μετά την κρίση είχαν την περικοπή των πόρων στο βαθμό που φτάσαμε σήμερα. Κι ενώ όλη η κοινωνία δέχεται κάπως την εξισορρόπηση αυτών των απωλειών,  οι μόνοι φορείς οι οποίοι δεν έχουν δεχτεί την εύνοια της πολιτείας για διόρθωση κατά κάποιο τρόπο των οικονομικών, είναι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό. Η πολιτεία ναι όταν είχε έδινε, τώρα δεν έχει δεν δίνει, το έχουμε αποδεχτεί. Αλλά όμως έρχεται προσθέτει αρμοδιότητες στους δήμους χωρίς να δίνει τους πόρους που είχαν  οι προηγούμενοι φορείς, που διαχειριζόντουσαν τα θέματα αυτά. Πέρα αυτού επινοεί ζητήματα για να επιβάλλει τέλη και υποχρεώσεις στους δήμους, όπως το τέλος ταφής όπου κάναμε εργοστάσιο και ο κάθε πολίτης δίνει και είναι αποδεκτό από την πλευρά μας, γνωρίζοντας ότι ο ρυπαίνων πληρώνει. Αλλά όχι να παραπληρώνει. Συγχρόνως αυξήσανε και καλά έκαναν  το χαιρετίζουμε, το μισθολογικός κόστος. Ο υπάλληλος δεν μπορεί να δουλεύει για 3 και 60, θα πάρει αυτό που πρέπει, αλλά η πολιτεία πρέπει να διορθώσει και τα οικονομικά. Όλα αυτά ανήκουν στις δέσμιες αρμοδιότητες, παίρνει δηλαδή απόφαση το υπουργείο και λέει δήμαρχε θα δώσεις στους υπαλλήλους σου 1000 ευρώ επιπλέον, αν έχεις θα τα δώσεις αφού μόνο εντολή δίνει, δεν δίνει χρήματα…

Και βεβαίως είναι και το ζήτημα του ενεργειακού κόστους. Βλέπουμε καθημερινά  να κινούνται στο διαδίκτυο προσκλήσεις που αφορούν διάφορες δράσεις. Άλλες είναι χρήσιμες, άλλες είναι λιγότερο αναγκαίες. Γιατί δε βγάζει μια πρόσκληση, να ενισχυθούν οι δήμοι να κάνουν ενεργειακά πάρκα, για να μπορέσουν να πάρουν αυτά  που χάσανε στο μισθολογικό, αλλά και στο ενεργειακό.

Εκεί δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια. Θα είμαστε απέναντι σε κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία αυτής της μορφής. Πρέπει τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης ΠΕΔ, ΚΕΔΕ κλπ. και  τα Δημοτικά μας Συμβούλια να σηκώσουν το θέμα ψηλά. Δεν μπορεί να προχωρήσει η Αυτοδιοίκηση εκλιπαρώντας.

Και αυτό είναι οι επιπτώσεις που μας ανακοινώνουν σήμερα. Παραμένει η στελεχιακή και μηχανολογική  αποδυνάμωση των δήμων, παραμένουν ότι έλλειπε μέχρι τώρα. Χωρίς δημοτική αστυνομία πώς να ελέγχουμε τους καταστηματάρχες, με έναν πολίτη; Αν δεν υπάρχει πηλίκιο ο πολίτης δεν πειθαρχεί.

Η πολιτεία λοιπόν πρέπει να τα δει. Η αυστηρότητα που εκφράζεται από τα υπουργεία είναι άδικη και  εγώ είμαι βέβαιος ότι οι ΟΤΑ  είναι σύμμαχοί τους στην εκτέλεση  του  έργου τους και όχι απέναντί τους.

Χαιρετίσαμε πριν από χρόνια τη θέσπιση της απασχόλησης των ανθρώπων που έχουν το ηλικιακό όριο 55-67. Πρόκειται για ανθρώπους που χτύπησε η κρίση, και έχουν μείνει τώρα να είναι 65, 63,62 ετών χωρίς να έχουν μία σύνταξη για  να πάνε να πάρουν τα φάρμακά τους. Είναι τόσο τραγικό και μεγάλο το κόστος να συνεχιστεί αυτό το πρόγραμμα, γι’ αυτούς τους ανθρώπους που έχουν τόσο μεγάλες υποχρεώσεις; Είναι ντροπής αυτά τα μέτρα, πρέπει να το πάρουν άμεσα πίσω με άλλα κριτήρια. Δεν μπορούν να απαξιώνουν μια κοινωνία η οποία στήριξε σε κρίσιμες στιγμές την πορείας της χώρας μας».

Κωνσταντίνος Μητρόπουλος – Δήμαρχος Ζαχάρως

«Ορατός ο κίνδυνος οι δήμοι να μην είναι σε θέση να ανταπεξέρχονται σε βασικές αρμοδιότητες»

«Δυστυχώς, η συνεχής μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος προς τους ΟΤΑ, χωρίς τους απαιτούμενους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους, συντελεί στην συνεχή επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης.

Παράλληλα, η απαγόρευση των προσλήψεων έχει οδηγήσει στην αποψίλωση των υπηρεσιών τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονα ορατός ο κίνδυνος, σύντομα να μην είναι σε θέση να ανταπεξέρχονται σε βασικές αρμοδιότητες.

Θα ήθελα πάντως να τονίσω πως, σημαντικό ρόλο παίζει και ο τρόπος διοίκησης. Θεσμικές λύσεις υπάρχουν, αλλά όλες οδηγούν στην προσφυγή και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Κάτι που προφανώς δεν αποτελεί πανάκεια. Ιδιαίτερα όταν και αυτός δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες και ακόμα περισσότερο όταν, ο κάθε ΟΤΑ θα πρέπει να διαθέτει μια ομάδα στρατηγικού σχεδιασμού, ελέγχου και διαχείρισης όλων των θεμάτων αρμοδιότητας του που σήμερα δεν διαθέτουμε. Αντίστοιχα δεν αποτελούν πανάκεια και οι άκριτες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, χωρίς συσχέτιση με τα οικονομικά μεγέθη και τις δυνατότητες του ΟΤΑ.

Ο Δήμος Ζαχάρως, αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρές ελλείψεις τόσο εξειδικευμένου προσωπικού όσο και εργατοτεχνικού. Ειδικά για την κάλυψη των κενών στο εργατοτεχνικό προσωπικό, το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ ήταν ιδανικό. Τόσο για τους ΟΤΑ όσο και για την κοινωνία. Είναι απαραίτητη η άμεση επαναφορά του.

Τα οικονομικά του είναι οριακά για τη σχετικά πλήρη διαχείριση της καθημερινότητάς του και την πραγματοποίηση κάποιων πιο σοβαρών παρεμβάσεων, παρότι η πρόσφατη αλλαγή στο τρόπο κατανομής των ΚΑΠ αποτέλεσε για τους μικρούς δήμους, όπως εμάς, σανίδα σωτηρίας. Θεωρούμε συνεπώς ότι, η ετήσια αύξηση των ΚΑΠ, σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση πόρων όπως πχ του ΕΟΑΝ και την απόδοση των προβλεπόμενων στους ΟΤΑ πόρων, θα αποτελούσε μια περαιτέρω ανακούφιση και διευκόλυνση της λειτουργίας των ΟΤΑ. Σε κάθε περίπτωση, οι προτάσεις της ΚΕΔΕ κινούνται στην σωστή κατεύθυνση και ελπίζουμε η Κυβέρνηση να το αντιλαμβάνεται».

Με πληροφορίες από την ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου