Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 10 Αυγούστου 2024

Σκληρό πόκερ στα χρηματιστήρια με γεν και δολάριο

Σάββατο, 10 Αυγούστου, 2024

Η Ιαπωνία στο επίκεντρο πλέον της προσοχής των αγορών

Γιώργος Κανελλόπουλος

Τα επιτόκια σε γεν και δολάριο επηρεάζουν περισσότερο από ποτέ τις εξελίξεις στα παγκόσμια χρηματιστήρια. Η αύξηση στο κόστος δανεισμού από την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) την περασμένη εβδομάδα και η καθυστέρηση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να προχωρήσει σε χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής δημιούργησαν εκρηκτικό κοκτέιλ για τις μετοχές.

Τα χρηματιστήρια στην Ασία και ειδικά στην Ιαπωνία, στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη βρέθηκαν αντιμέτωπα με μίνι κραχ τη Δευτέρα, για να ανακάμψουν σταδιακά τις δύο ημέρες που ακολούθησαν. Οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θεωρούνται σημαντικές για τις αγορές που αναζητούν σημάδια σταθεροποίησης μετά από τις πολύ έντονες διακυμάνσεις των τελευταίων ημερών.

UBS: «Υπερβολική» η αντίδραση των αγορών – Τα δύο σενάρια

Εκτός από τους κινδύνους για την οικονομία, ανησυχία εξακολουθεί να επικρατεί επίσης για γεωπολιτικές εξελίξεις και ειδικά για κίνδυνο ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Ο διευρυμένος ρόλος του γεν και της πολιτικής στην Ιαπωνία

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, η Ιαπωνία εξελίσσεται σε ρυθμιστή των εξελίξεων στις αγορές, αφού η υπόσχεση από την κεντρική τράπεζα της χώρας (BoJ) να αλλάξει στάση και να μην προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων όσο υπάρχει αστάθεια στις αγορές, επηρέασε θετικά το κλίμα.

Την περασμένη εβδομάδα, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας-BOJ αύξησε τα επιτόκια στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών και παρουσίασε πλάνο για να βάλει φρένο σε μεγάλες αγορές ομολόγων. Ήταν ένα ακόμη βήμα προς αυστηροποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής μετά από δεκαετίες παροχής άπλετης ρευστότητας. Επιπλέον, ο επικεφαλής της BOJ, Καζούο Ουέντα, είχε δώσει τότε σήμα ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια εάν η οικονομία και οι τιμές κινηθούν σύμφωνα με την πρόβλεψή της, σηματοδοτώντας την πιθανότητα συνεχών αυξήσεων τα επόμενα χρόνια.

Στις ΗΠΑ αναμένεται τον επόμενο μήνα η πρώτη μείωση επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (FED) τα τελευταία δύο χρόνια

Το προηγούμενο διάστημα πολλοί ξένοι επενδυτές είχαν αγοράσει μετοχές στην Ιαπωνία πληρώνοντας ή δανειζόμενοι σε γεν, εκμεταλλευόμενοι της χαμηλότερη τότε ισοτιμία του νομίσματος της χώρας. Με την αλλαγή νομισματικής πολιτικής όμως το γεν ενισχύθηκε κατά 12% μέσα σε δύο εβδομάδες προκαλώντας τριγμούς στις αγορές μετοχών.

Αυτό σε συνδυασμό με τα χειρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ που δημιούργησαν φόβους ακόμη και για ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, συνέβαλαν στο ξεπούλημα της Δευτέρας κατά 12,4% στο Τόκιο. Τα στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ σε συνδυασμό με το ράλι σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ των τεχνολογικών μετοχών στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές αγορές προκάλεσαν στη συνέχεια μαζικές πωλήσεις πρώτα στην Ευρώπη και στη συνέχεια στο Γουολ Στριτ.

Την Τετάρτη όμως παρενέβη ο υποδιοικητής της BIJ, Σινίτσι Ουτσίντα, ο οποίος έστειλε μήνυμα πως η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν θα αυξήσει τα επιτόκια σε ένα διάστημα που οι αγορές είναι ασταθείς. Οι δηλώσεις του Ουτσίντα οδήγησαν σε άνοδο το Nikkei και οδήγησαν το γεν σημαντικά χαμηλότερα.

Ρυθμιστής ΗΠΑ και FED

Στις ΗΠΑ αναμένεται τον επόμενο μήνα η πρώτη μείωση επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (FED) τα τελευταία δύο χρόνια σε μια προσπάθεια να τονωθεί η ανάπτυξη. Μετά από πρόσφατα στοιχεία από το μέτωπο της απασχόλησης που έδειξαν τη δημιουργία λιγότερων θέσεων εργασίας από το αναμενόμενο, η FED έχει βρεθεί στο επίκεντρο κριτικής μερίδας οικονομολόγων που την κατηγόρησαν πως καθυστέρησε περισσότερο από όσο έπρεπε να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική. Η FED έχει διπλή εντολή για σταθερότητα τιμών αλλά και για ενίσχυση της απασχόλησης.

Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου