Επιχείρηση «Φινάλε»: απαγωγή και καταδίκη του Αντολφ Αϊχμαν (1960)

Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της Μοσάντ, ένας από τους βασικούς στόχους της ήταν οι Ναζί, με πιο χαρακτηριστική την υπόθεση του Αδόλφου Αϊχμαν.

Οταν τον Μάιο του 1960 η υπηρεσία έμαθε ότι ο «αρχιτέκτονας» της «Τελικής Λύσης», υπεύθυνος για τη δολοφονία αμέτρητων Εβραίων κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, ζούσε ήσυχα στο Μπουένος Αϊρες της Αργεντινής, 11 πράκτορες έφτασαν εκεί υπό άκρα μυστικότητα. Μάλιστα, οι περισσότεροι ήταν επιζώντες του Ολοκαυτώματος.

O Αντολφ Αϊχμαν σε αλεξίσφαιρο κλουβί κατά τη διάρκεια της δίκης του στην Ιερουσαλήμ το 1961.

Επειτα από μέρες παρακολούθησης, το βράδυ της 11ης Μαΐου 1960 δύο αυτοκίνητα περίμεναν τον Αϊχμαν όταν κατέβηκε από το λεωφορείο επιστρέφοντας από τη δουλειά. Ενας από τους πράκτορες τον φώναξε με το όνομά του και όταν ο Αϊχμαν γύρισε δέχθηκε μία γροθιά στο πρόσωπο από άλλον πράκτορα, με αποτέλεσμα να πέσει στο έδαφος. Τότε τον απήγαγαν και, αφού τον κράτησαν εννέα ημέρες, τελικά τον φυγάδευσαν στο Ισραήλ με πτήση της El Al, ντυμένο σαν μέλος του πληρώματος.

Δύο ημέρες μετά την άφιξή του στο Ισραήλ, ο τότε πρωθυπουργός Νταβίντ Μπεν Γκουριόν ανακοίνωσε δημόσια τη σύλληψη του Αϊχμαν, αγνοώντας τις σφοδρές διαμαρτυρίες της Αργεντινής, ενώ η δίκη του ξεκίνησε στην Ιερουσαλήμ στις 11 Απριλίου 1961. Τελικά καταδικάστηκε σε θάνατο με απαγχονισμό.

Επιχείρηση «Οργή του Θεού»: εκδίκηση για τη Σφαγή του Μονάχου (1972)

Η πιο διαβόητη και μακροχρόνια επιχείρηση της Μοσάντ ήταν τα αντίποινα για τη «Σφαγή του Μονάχου» από την παλαιστινιακή οργάνωση «Μαύρος Σεπτέμβρης» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972, όπου παλαιστίνιοι τρομοκράτες σκότωσαν 11 ισραηλινούς αθλητές.

Υπό άκρα μυστικότητα, η Μοσάντ οργάνωσε χτυπήματα σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, με  πιο χαρακτηριστικό εκείνο κατά του Μαχμούντ Χαμσάρι, εκπροσώπου της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) στη Γαλλία.

Χρησιμοποιώντας έναν πράκτορα ως δημοσιογράφο, η Μοσάντ παρέσυρε τον Χαμσάρι έξω από το διαμέρισμά του στο Παρίσι, ενώ μια ομάδα «τεχνικών» μπήκε και εγκατέστησε μια βόμβα κάτω από τηλέφωνο του γραφείου του. Στις 8 Δεκεμβρίου 1972 το τηλέφωνο του Παλαιστίνιου χτύπησε και όταν το σήκωσε πυροδοτήθηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός. Ο Χαμσάρι υπέκυψε στα τραύματά του έναν μήνα αργότερα.

Σκηνή από την ταινία «Μόναχο» του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Η ταινία πραγματεύεται τις δολοφονίες στελεχών της PLO που οργάνωσαν την επίθεση στο Μόναχο.

Ακολούθησε η δολοφονία του Χουσεΐν αλ Μπασίρ, φερόμενου ως επικεφαλής του «Μαύρου Σεπτέμβρη» στην Κύπρο. Κινηματογραφικής διάστασης και αυτή, αφού η Μοσάντ ενεργοποίησε εξ αποστάσεως μια βόμβα κάτω από το κρεβάτι του, καταστρέφοντας ολοσχερώς το δωμάτιό του στο Olympic Hotel στη Λευκωσία. Την ίδια τύχη είχε και ένας εκ των συνεργατών του, ο Ζαϊάντ Μουχασί, που εντοπίστηκε από τη Μοσάντ στην Αθήνα και σκοτώθηκε από έκρηξη στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του.

Επιχείρηση στο Εντεμπε: απελευθέρωση ομήρων αεροπειρατείας (1976)

Στις 27 Ιουνίου 1976 η πτήση της Air France AF139 που εκτελούσε δρομολόγιο από το Τελ Αβίβ στο Παρίσι, με ενδιάμεση στάση την Αθήνα, έπεσε θύμα αεροπειρατείας μετά την απογείωση από το αεροδρόμιο του Ελληνικού, με τους αεροπειρατές να εκτρέπουν το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο Εντεμπε της Ουγκάντας και να κρατούν ομήρους τους επιβάτες.

Για σχεδόν μία εβδομάδα ο τότε πρωθυπουργός Γιτζάκ Ράμπιν και ο υπουργός Αμυνας Σιμόν Πέρες διαφωνούσαν για το αν το Ισραήλ έπρεπε να ενδώσει στα αιτήματα των αεροπειρατών ή όχι, ώστε να μην ενθαρρυνθούν περισσότερες αεροπειρατείες στο μέλλον. Η Μοσάντ άρχισε να συλλέγει πληροφορίες και τελικά επιλέχθηκε η λύση της αερομεταφοράς καταδρομέων στο Εντεμπε, ώστε να απελευθερώσουν τους ομήρους και να τους φέρουν στο Ισραήλ.

Ομηροι επιστρέφουν στο Ισραήλ από την Ουγκάντα μετά την απελευθέρωσή τους από τις ισραηλινές ειδικές δυνάμεις.

Το βράδυ της 3ης Ιουλίου και δίχως να έχουν λάβει άδεια από τις αρχές της Ουγκάντας, ισραηλινά C-130 προσγειώθηκαν στο Εντεμπε. Αμέσως ξεφόρτωσαν μια μαύρη Μερτσέντες και κάποια τζιπ ως δήθεν συνοδεία για αντιπερισπασμό. Στο μεταξύ οι ισραηλινοί καταδρομείς κατευθύνθηκαν στο κτίριο του αεροδρομίου όπου κρατούνταν οι όμηροι. Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών με τους αεροπειρατές και τη φρουρά του αεροδρομίου. Τελικά διέσωσαν 93 ομήρους, ενώ σκοτώθηκαν επτά από τους 10 τρομοκράτες και τρεις όμηροι. Μοναδική απώλεια των ισραηλινών δυνάμεων, ο αντισυνταγματάρχης Γιονατάν Νετανιάχου, αδελφός του σημερινού πρωθυπουργού του Ισραήλ.

Επιχείρηση «Μωυσής»: εκκένωση των Εβραίων της Αιθιοπίας (1984-1985)

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες για την εβραϊκή κοινότητα στην Αιθιοπία, καθώς η τότε κυβέρνηση είχε απαγορεύσει τον ιουδαϊσμό, συλλάμβανε Εβραίους με την ψευδή κατηγορία ότι είναι «σιωνιστές κατάσκοποι» και επιστράτευε παιδιά έως και 12 ετών στον στρατό. Επιπλέον, ένας σοβαρός λιμός είχε οδηγήσει χιλιάδες αιθίοπες Εβραίους σε καταυλισμούς προσφύγων στο Σουδάν, όπου υφίσταντο φρικτή μεταχείριση.

Αιθίοπες Εβραίοι φτάνουν στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Μωυσής» για τον απεγκλωβισμό της εβραϊκής κοινότητας της Αιθιοπίας.

Γι’ αυτό η Μοσάντ ξεκίνησε μια διαδικασία εκκένωσης: βρήκε ένα εγκαταλελειμμένο θέρετρο στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας στο Σουδάν, το μετέτρεψε σε θέρετρο καταδύσεων και σερφ και το χρησιμοποίησε ως κάλυψη για τη μεταφορά των Εβραίων της Αιθιοπίας στο Ισραήλ με πλοία. Παράλληλα, γίνονταν μυστικά αεροδιακομιδές από έρημα χωράφια.

Αυτή η επιχείρηση, γνωστή ως «Μωυσής», διεξήχθη σε συνεργασία με τη CIA και με τη σιωπηρή έγκριση του σουδανικού καθεστώτος. Στο τέλος της, το ένα τρίτο των Εβραίων της Αιθιοπίας είχε μεταφερθεί επιτυχώς στο Ισραήλ.

Δολοφονία του Ιμάντ Μουγκνίγια (2008)

Ο Ιμάντ Μουγκνίγια, αρχηγός διεθνών επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ, ήταν ένας από τους πιο καταζητούμενους τρομοκράτες για το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Ετσι, Μοσάντ και CIA συνεργάστηκαν για να βάλουν τέλος στη δράση του.

Το βράδυ της 12ης Φεβρουαρίου 2008 ο Μουγκνίγια περπατούσε στη Δαμασκό. Οχι πολύ μακριά, μια ομάδα της CIA στην πρωτεύουσα της Συρίας παρακολουθούσε τις κινήσεις του.

Ο Ιμάντ Μουγκνίγια, αρχηγός διεθνών επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ, δολοφονήθηκε από τη Μοσάντ το 2008 στη Συρία.

Οταν ο Μουγκνίγια πλησίασε ένα σταθμευμένο SUV, βόμβα τοποθετημένη στη ρεζέρβα στο πίσω μέρος του οχήματος εξερράγη και τον σκότωσε ακαριαία.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός ενεργοποιήθηκε εξ αποστάσεως από το Τελ Αβίβ από πράκτορες της Μοσάντ, οι οποίοι επικοινωνούσαν με τους πράκτορες στη Δαμασκό.

TO BHMA