Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024
ΒΟΣΤΩΝΗ. Σε μια πρωτοβουλία που συνδυάζει εκπαίδευση και πολιτισμό, το 1ο Δημοτικό σχολείο Διονύσου Αττικής, υπό την επίβλεψη της υποδιευθύντριας Πέννυς Καλάκου, έχει αναλάβει ένα φιλόδοξο διαδραστικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το ελληνικό σχολείο της κοινότητας του Αγίου Νεκταρίου Βοστώνης, υπό την καθοδήγηση της διευθύντριας Μαρίας Κυριακαντωνάκη – Μπακόλα.
Η κυρία Κυριακαντωνάκη – Μπακόλα μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» είπε πως «είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένη που ανακοινώνουμε μέσω του ‘Εθνικού Κήρυκα’ την έναρξη του νέου μας εκπαιδευτικού προγράμματος, ‘Δύο Κόσμοι, Μία Γλώσσα’. Αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα, που γεννήθηκε από τη συνάντησή μας με την κυρία Καλάκου στο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό κέντρο της Βοστώνης την περασμένη άνοιξη, μας δίνει την ευκαιρία να συνδεθούμε με μαθητές από την Ελλάδα και να μοιραστούμε την κοινή μας κληρονομιά».
Εξήγησε πως «το πρόγραμμα ‘Δύο Κόσμοι, Μία Γλώσσα’ έχει ως στόχο την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των μαθητών και μαθητριών των δύο σχολείων, προάγοντας την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, τον πολιτισμό και την ιστορία μέσω μιας σειράς καινοτόμων και βιωματικών δραστηριοτήτων. Οι μαθητές και μαθήτριες θα συμμετέχουν σε κοινές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, πολιτιστικές ανταλλαγές και δημιουργικές εργασίες που θα τους επιτρέψουν να βιώσουν και να εκτιμήσουν την πλούσια ελληνική κληρονομιά σε ένα σύγχρονο διεθνές πλαίσιο».
Είπε ακόμα, πως στόχοι του προγράμματος είναι «η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας: Να ενθαρρύνει τους μαθητές/τριες της Ομογένειας να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην καθημερινή τους ζωή και να την εκτιμήσουν ως θεμελιώδες στοιχείο της ταυτότητάς τους. Μέσω διαδραστικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων, το πρόγραμμα στοχεύει στη βελτίωση της γλωσσικής τους επάρκειας και στην εμβάθυνση της σύνδεσης με τη γλώσσα.
- Ενίσχυση της ελληνικής ταυτότητας: Να βοηθήσει τους μαθητές/τριες να συνδεθούν με τις ρίζες τους και να ανακαλύψουν την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας, επικοινωνώντας με φυσικούς ομιλητές της ηλικίας τους. Το πρόγραμμα μέσω εικονικών περιηγήσεων και συζητήσεων με φυσικούς ομιλητές, θα επιτρέπει στους μαθητές να βιώσουν και να εκτιμήσουν τα ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία που συνθέτουν την ελληνική κληρονομιά.
- Καλλιέργεια της διαπολιτισμικής κατανόησης: Να προωθήσει την αλληλεπίδραση και την κατανόηση μεταξύ μαθητών/τριών από διαφορετικά πολιτισμικά και γεωγραφικά περιβάλλοντα, περιλαμβάνοντας διαπολιτισμικές συζητήσεις, συνεργατικά έργα και ανταλλαγές πολιτιστικών πληροφοριών, ενισχύοντας τη συνοχή και τη συνεργασία μεταξύ των μαθητών.
- Ανάπτυξη δεξιοτήτων 21ου αιώνα: Να ενθαρρύνει τη συνεργασία, την επικοινωνία και την κριτική σκέψη μέσω διαδραστικών δραστηριοτήτων. Μέσα από ψηφιακά εργαλεία, ομαδικές εργασίες και δημιουργικές προσεγγίσεις, το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των μαθητών/τριών έτσι ώστε να είναι ικανοί να διαχειρίζονται και να εφαρμόζουν γνώσεις σε πολυδιάστατα και σύγχρονα περιβάλλοντα».
Αναλύοντας τις δραστηριότητες η κυρία Κυριακαντωνάκη είπε ότι θα γίνουν: «Εικονικές συναντήσεις: Τακτικές συναντήσεις μέσω πλατφορμών τηλεδιάσκεψης για ανταλλαγή ιδεών, παρουσιάσεις και συζητήσεις.
- Κοινά έργα: Δημιουργία ιστοσελίδας, ψηφιακών αφισών ή βίντεο για την παρουσίαση της ελληνικής κουλτούρας και ιστορίας.
- Εργαστήρια ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας: Διοργάνωση εργαστηρίων με στόχο την βελτίωση των γλωσσικών δεξιοτήτων και την εξοικείωση με την ελληνική λογοτεχνία.
- Πολιτιστικές ανταλλαγές: Παρουσίαση παραδοσιακών χορών, τραγουδιών, εδεσμάτων και εθίμων από τις δύο χώρες».
Τόνισε πως «το πρόγραμμα ‘Δύο Κόσμοι, Μία Γλώσσα’ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των Ελλήνων και της Διασποράς. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, οι μαθητές/τριες έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις κοινές τους ρίζες και να δημιουργήσουν μια κοινότητα βασισμένη στην αλληλεγγύη, την αλληλοκατανόηση, την αποδοχή και τον σεβασμό».
Υπογράμμισε πως «η συνεργασία μου με την εξαιρετική κ. Πέννυ Καλάκου, υποδιευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Διονύσου Αττικής, αποτελεί για μένα πηγή έμπνευσης και περηφάνιας. Το πάθος της για την ελληνική παιδεία και η εμπειρία της έχουν συμβάλει καθοριστικά στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος. Εκτιμώ ιδιαίτερα την αφοσίωσή της και είμαι σίγουρη ότι μαζί θα δημιουργήσουμε μοναδικές εμπειρίες μάθησης για τα παιδιά μας.
Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων για αυτή τη συνεργασία και ανυπομονώ να συνοδεύσω τα παιδιά μας σε αυτό το ταξίδι γνώσης και φιλίας».
Η κυρία Πέννυ Καλάκου δήλωσε πως «ευχαριστούμε θερμά για την δυνατότητα που μας δίνετε να μιλήσουμε για την πρωτοβουλία υλοποίησης του προγράμματος ‘Δύο Κόσμοι, Μία Γλώσσα’. Το πρόγραμμα αυτό σηματοδοτεί μια σπουδαία συνεργασία μεταξύ του ελληνικού σχολείου Αγίου Νεκταρίου Βοστώνης και του 1ου Δημοτικού σχολείου Διονύσου Αττικής και στοχεύει στη δημιουργία και ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των μαθητών/τριών των δύο σχολείων, εστιάζοντας στη διατήρηση της μητρικής γλώσσας μας, της Ελληνικής, και στην εκμάθηση της ιστορίας της πατρίδας μας».
Η κυρία Καλάκου τόνισε πως «μέσω της αξιοποίησης των προϋπαρχουσών γνώσεων και εμπειριών των παιδιών, συνδυάζοντας αυτές με δημιουργικές δραστηριότητες και ανταλλαγές ψηφιακού υλικού, επιδιώκουμε την ενίσχυση των γλωσσικών δεξιοτήτων, της ελληνικής ταυτότητας και της διαπολιτισμικής κατανόησης. Οι μαθητές και οι μαθήτριες στην Ελλάδα σπάνια έχουν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν και να αλληλεπιδράσουν με παιδιά της ελληνικής ομογένειας και για εμάς αυτή η ευκαιρία θεωρείται εξαιρετικά ωφέλιμη. Η αλληλεπίδραση των μαθητών/τριών του 1ου Δημοτικού σχολείου Διονύσου με Ελληνες και Ελληνίδες της Διασποράς θα βοηθήσει τα παιδιά μας να αναγνωρίσουν την αξία της ελληνικής ταυτότητας και να νιώσουν ακόμα πιο περήφανα για την πολιτιστική τους κληρονομιά. Μέσα από κοινές δραστηριότητες, τα παιδιά μπορούν να δημιουργήσουν νέες φιλίες και να μάθουν τη σημασία της συνεργασίας και της αλληλοκατανόησης, ανεξάρτητα από την απόσταση ή τις πολιτισμικές διαφορές, διευρύνοντας τους ορίζοντές τους και κατανοώντας τον διεθνή χαρακτήρα της ελληνικής ταυτότητας. Τα παιδιά με αυτό το τρόπο μαθαίνουν πως διατηρείται η πολιτιστική ταυτότητα σε ένα διαφορετικό περιβάλλον ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται νέες εμπειρίες σχετικές με τα ήθη, τα ελληνικά έθιμα και τις παραδόσεις.
Επιθυμώ να εκφράσω τις ειλικρινείς και εγκάρδιες ευχαριστίες μου στην ψυχή του εκπαιδευτικού προγράμματος, την κυρία Μαρία Κυριακαντωνάκη – Μπακόλα, για την άψογη συνεργασία και τη δημιουργία των απαιτούμενων προϋποθέσεων, καθώς και για τον σχεδιασμό και υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας. Γνωρίζοντας πως τα σχολεία και τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας της ελληνικής Διασποράς δεν διαθέτουν χρόνο για την πραγματοποίηση ποικίλων δράσεων, καθώς απαιτείται και η συνεργασία με τους γονείς εκτός σχολικού ωραρίου, εκτιμώ βαθύτατα αυτή τη συνεργασία και ανυπομονώ για τα πρώτα αποτελέσματα και τα χαμόγελα των μαθητών μας.
Σας ευχαριστούμε θερμά για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία μας!
Καλή και δημιουργική σχολική χρονιά σε όλα τα παιδιά στην Ελλάδα και την Ομογένεια».
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου