Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Απεβίωσε στη Βοστώνη ο Σπύρος Σταθάς

Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024 

ΒΟΣΤΩΝΗ. Απεβίωσε σε ηλικία 96 ετών ο εκ Βορείου Ηπείρου καταγόμενος Σπύρος Σταθάς, στο νοσοκομείο Newton Wellesley Hospital έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του. Ο αείμνηστος ήταν από τους πλέον ένθερμους και αφοσιωμένους στα δίκαια της Βορείου Ηπείρου με το όνειρο της οποίας κοιμόταν και ξυπνούσε.

Γεννήθηκε το 1928 στη Λεσινίτσα της Βορείου Ηπείρου εκ γονέων Φωτίου και Γαρυφαλιάς Σταθά και από μικρή ηλικία βρέθηκε αντιμέτωπος με τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες της ζωής. Εχασε και τους δύο του γονείς στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο θύματα των θηριωδιών των Ναζί, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να σταματήσει το σχολείο στη Δευτέρα τάξη. Ως ορφανό παιδί του πολέμου ανατράφηκε από τον αφοσιωμένο παππού του, Γεώργιο, ο οποίος του πρόσφερε ό,τι μπορούσε καθότι αντιμετώπισαν φτώχεια και πείνα κατά τα χρόνια του εμφυλίου πολέμου κατά τα έτη 194-1949. Όταν ήταν έφηβος, με κίνδυνο της ζωής του δραπέτευσε από τη Βόρειο Ηπειρο.

Αργότερα στο μικρό χωριό Σταυροδρόμι της Ηπείρου γνώρισε την σύζυγό του Αυγερινή Καλούδη με την οποία παρέμειναν παντρεμένοι επί σαράντα χρόνια όταν απεβίωσε ξαφνικά από καρδιακή προσβολή το 1993 σε ηλικία 64 ετών.

Ο αείμνηστος αφίχθηκε το 1956 στη Νέα Υόρκη με την σύζυγό του και τον νεότερο γιο τους, τον Αλέξανδρο. Ενα χρόνο αργότερα μετέβη στη Βοστώνη και άρχισε να εργάζεται στο εστιατόριο  «Jimmy’s Harborside», το οποίο την εποχή εκείνη μεσουρανούσε στην περιοχή του λιμανιού της Βοστώνης.

Όταν έφυγε από το «Jimmy’s Harborside» άνοιξε δύο δικά του εστιατόρια το «Spiro’s Coffee Shop» στην περιοχή Dorchester (Ντόρτσεστερ) της Βοστώνης και αργότερα το «King Pyrrhus» στην πλατεία του προαστίου Ρόσλιντεϊλ. Συνταξιοδοτήθηκε το 1970 και έκτοτε διέμενε στο Dedham και Walpole της Μασαχουσέτης.

Ο αείμνηστος ήταν πολύ υπερήφανος για τα έξι του παιδιά, τα δώδεκα εγγόνια του και τα δύο του δισέγγονα. Ηταν άνθρωπος βαθιάς πίστης και αγαπούσε και τιμούσε πολύ τον προστάτη του Αγιο Σπυρίδωνα, ενώ από την ημέρα που έφτασε στη Βοστώνη εκκλησιαζόταν στον ιερό ναό του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή Βοστώνης. Επίσης, ήταν ισόβιο μέλος του Βορειοηπειρωτικού Συλλόγου Βοστώνης, ενώ το 2004 τιμήθηκε για την προσφορά του και την πατριωτική του αφοσίωση στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Βόρειο Ηπειρο.

Ηταν κάθε χρόνο από τους πρώτους που συμμετείχαν στην παρέλαση της Βοστώνης και επίσης διάβαζε ανελλιπώς τον «Εθνικό Κήρυκα».

Η Εξόδιος Ακολουθία του τελέστηκε στον ιερό ναό του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή Βοστώνης τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, ο δε ενταφιασμός του στο κοιμητήριο Brookdale Cemetery στο Dedham (Ντέτχαμ) της Μασαχουσέτης.

Αντί ανθέων όσοι επιθυμούν να τιμήσουν τη μνήμη του μπορούν αν στείλουν χρηματικές δωρεές για την ενίσχυση της κοινότητας του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή ως εξής: St. John The Baptist Greek Orthodox Church, 15 Union Park Street, Boston, MA 02118.

Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου