Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

Αιφνίδιες παραιτήσεις στη Σχολή λίγες μέρες πριν την έναρξη των μαθημάτων

Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου, 2024

ΒΟΣΤΩΝΗ. Λίγες μόνο ημέρες πριν από την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους στο Ελληνικό Κολλέγιο και τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, συμβαίνουν αιφνίδιες παραιτήσεις στελεχών τόσο από το χώρο της διοίκησης, όσο και από τον ακαδημαϊκό. Συγκεκριμένα, ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής, π. Ευγένιος Πέντιουκ, ο οποίος ανέλαβε την κοσμητεία της Σχολής την 1η Ιανουαρίου 2024, ζήτησε να απαλλαγεί των καθηκόντων του για το επικείμενο ακαδημαϊκό εξάμηνο για λόγους «για λόγους υγείας», όπως προκύπτει από το ενημερωτικό σημείωμα που έστειλε ο πρόεδρος της Σχολής Δημήτρης Κατός στους καθηγητές και προσωπικό της Σχολής. Παρόλα αυτό ο π. Πέντιουκ θα εξακολουθήσει να διδάσκει  κατά τη διάρκεια του εξαμήνου. Όπως αναφέρει ο κ. Κατός στο σημείωμά του, «ο π. Πέντιουκ θα επανέλθει στα καθήκοντά του της κοσμητείας όταν το επιτρέψει η υγεία του».

Ο π. Πέντιουκ, ο οποίος κατάγεται από τη Ρουμανία, διορίσθηκε καθηγητής της Παλαιάς Διαθήκης στη Σχολή το έτος 1998, ενώ το έτος 2009 έλαβε μονιμότητα ως καθηγητής Παλαιάς Διαθήκης και Σημιτικών Γλωσσών. Επίσης, από το 2018 και εντεύθεν έλαβε την Εδρα Βιβλικών Σπουδών και Χριστιανικών Καταβολών η οποία έχει προικοδοτηθεί επ’ ονόματι και προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου πρώην Αμερικής Δημητρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο π. Ευγένιος Πέντιουκ διαδέχθηκε στην κοσμητεία της Σχολής τον π. Γεώργιο Παρσένιο, ο οποίος παραιτήθηκε «για λόγους υγείας», ενώ παράλληλα ανέλαβε ιερατικά καθήκοντα στην κοινότητα του Αγίου Νικολάου στο Λέξινγκτον της Μασαχουσέτης και εξακολουθεί να διδάσκει το μάθημα της Καινής Διαθήκης στη Σχολή.


Ευρεθείς προ αδιεξόδου ο πρόεδρος κ. Κατός διόρισε προσωρινό κοσμήτορα τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Συνάδων Αντώνιο Αβραμόπουλο (Βρέιμ) διευθυντή του Εκδοτικού Οίκου του Τιμίου Σταυρού της Θεολογικής Σχολής, κατά το διάστημα της απουσίας του π. Πέντιουκ.

Ο Επίσκοπος Συνάδων Αντώνιος τυγχάνει εκ των πλέον λογίων κληρικών της Αρχιεπισκοπής με σπουδές και ειδίκευση στην Κατηχητική Παιδεία, διετέλεσε διευθυντής της επί μακρά σειρά ετών και συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο του 2007 μέχρι τον Αύγουστο του 2021, οπότε μετετέθη στον Εκδοτικό Οίκο της Θεολογικής Σχολής, δηλαδή στις Εκδόσεις, και στη θέση του στην Κατηχητική Παιδεία, διορίσθηκε ο Επίσκοπος Ναζιανζού Αθηναγόρας.

Κατάγεται από το Σικάγο και έχει σπουδάσει στα πανεπιστήμια DePaul και Chicago, στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού από την οποία έλαβε το δίπλωμα Master of Divinity και στο Boston College της Βοστώνης, από το οποίο έλαβε το Διδακτορικό δίπλωμα στην Κατηχητική Παιδεία.

Μετέβη στη Βοστώνη το 1986 προκειμένου να σπουδάσει στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού και να ενταχθεί στις τάξεις του ιερού κλήρου. Επειτα από την αποφοίτησή του το 1989 εργάσθηκε από διάφορες θέσεις συμπεριλαμβανομένων της διεύθυνσης της Κατηχητικής Παιδείας, καθώς επίσης του Αθηναγορείου Πατριαρχικού Ινστιτούτου το οποίο υπάρχει στο Πανεπιστήμιο Berkeley (Μπέρκλεϊ) της Καλιφόρνιας. Είναι καθηγητής της Κατηχητικής Παιδείας στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού, ενώ έχει διδάξει και στη Ρωσική Σχολή του Αγίου Βλαδιμήρου και στο Theological Union. Εχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές και ειδίκευση στο Boston College (Μπόστον Κόλετζ).

Επίσης, πριν μερικές μέρες παραιτήθηκε αιφνιδίως ο διευθυντής της φοιτητικής ζωής, Dean of Students, ιερεύς Patrick O’Rourke (Πάτρικ Ο’Ρουρκ), ο οποίος σύμφωνα με σημείωμα του προέδρου της Σχολής Δημήτρη Κατού «θα αναλάβει θέση ιερατικού προϊσταμένου σε κοινότητα της Αρχιεπισκοπής». Ο π. Patrick O’Rourke θα απέλθει από τη Σχολή στις 20 Σεπτεμβρίου 2024.

Ο κ. Κατός ανακοίνωσε τον διορισμό του μέχρι τώρα υποδιευθυντή της φοιτητικής ζωής, Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίου Μερκάντο, σε διευθυντή. Ο Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος τυγχάνει επίσης εκκλησιάρχης της Σχολής, καθώς και καθηγητής του Κανονικού Δικαίου.

Πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» αναφέρουν πως καθηγήτρια της Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικών Σπουδών φεύγει από το Ελληνικό Κολλέγιο και τη Σχολή, καθότι βρήκε θέση σε αμερικανικό Πανεπιστήμιο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως φέτος η εισακτέα τάξη έχει περισσότερους πρωτοετείς φοιτητές από άλλες προηγούμενες χρονιές, ενώ μερικοί εξ’ αυτών είναι προχωρημένης ηλικίας πλησιάζοντας το 50ό έτος της ηλικίας τους, ενώ υπάρχουν και νεότερης ηλικίας. Τα στοιχεία και οι αριθμοί θα ανακοινωθούν σε δύο εβδομάδες κατά την επίσημη έναρξη του ακαδημαϊκού έτους.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου