Τουλάχιστον 492 άνθρωποι σκοτώθηκαν – ανάμεσά τους 35 παιδιά και 58 γυναίκες – από τις σημερινές ισραηλινές επιδρομές στον Λίβανο, αναφέρει νεότερος απολογισμός του λιβανέζικου υπουργείου Υγείας. Άλλοι 1.645 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο προηγούμενος απολογισμός του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου έκανε λόγο για τουλάχιστον 356 νεκρούς και 1.246 τραυματίες. Οι έρευνες στα συντρίμμια που άφησαν πίσω τους οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται και θεωρείται δεδομένο ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν «έναν μεγάλο αριθμό τρομοκρατών» της Χεζμπολάχ σε αεροπορικές επιδρομές, ωστόσο η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι ο στρατιωτικός διοικητής της Αλί Καράκι «είναι καλά» και «βρίσκεται σε ασφαλές μέρος».

«Μεταξύ των νεκρών ήταν ένας μεγάλος αριθμός τρομοκρατών της Χεζμπολάχ, οι οποίοι βρίσκονταν κοντά στα όπλα που πλήξαμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος των IDF Ντάνιελ Χαγκάρι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε απόψε, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένο αριθμό.

Παράλληλα, έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες που φέρονται να δείχνουν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς της Χεζμπολάχ κρυμμένο στη σοφίτα σπιτιού στο χωριό Χουμίν ελ Τάχτα, στο νότιο τμήμα του Λιβάνου. «Ήταν έτοιμος να εκτοξευθεί από άνοιγμα στην οροφή του σπιτιού», είπε ο Χαγκάρι, συμπληρώνοντας ότι η Χεζμπολάχ χρησιμοποιούσε ως «ανθρώπινη ασπίδα» μια οικογένεια που έμενε στον πρώτο όροφο του σπιτιού.

Απομακρύνονται από τα σπίτια τους χιλιάδες κάτοικοι

Το απόγευμα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε απευθύνει έκκληση στους πολίτες του Λιβάνου «να απομακρυνθούν από τις επικίνδυνες ζώνες». «Ο πόλεμος του Ισραήλ δεν στρέφεται εναντίον σας, αλλά στη Χεζμπολάχ. Για πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ σας χρησιμοποιεί ως ανθρώπινες ασπίδες.

Τοποθέτησε ρουκέτες στο καθιστικό σας και πυραύλους στο γκαράζ σας. Αυτές οι ρουκέτες και οι πύραυλοι στοχεύουν απευθείας τις πόλεις μας, τους πολίτες μας. Για να προστατεύσουμε τον λαό μας απέναντι στα πλήγματα της Χεζμπολάχ, πρέπει να βγάλουμε από τη μέση αυτά τα όπλα», είπε ο Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. «Μην αφήσετε τη Χεζμπολάχ να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή σας και τις ζωές των αγαπημένων σας. Μην αφήσετε τη Χεζμπολάχ να θέσει σε κίνδυνο τον Λίβανο», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα πλάνα δείχνουν χιλιάδες αυτοκίνητα να είναι μποτιλιαρισμένα στα σύνορα του Λιβάνου με την Συρία αφού οι κάτοικοι προσπαθούν να απομακρυνθούν με κάθε τρόπο.

Έντονη ανησυχία Γκουτέρες

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε σήμερα τη βαθύτατη ανησυχία του για τις απώλειες αμάχων εξαιτίας των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στον Λίβανο, όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ

«Ο γενικός γραμματέας ανησυχεί βαθύτατα για την κλιμάκωση της κατάστασης κατά μήκος της Γαλάζιας Γραμμής και για τις μεγάλες απώλειες αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών, που αναφέρθηκαν από τις λιβανέζικες αρχές», αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ζητούν σύνοδο των αραβικών χωρών

Το Ιράκ ανακοίνωσε απόψε ότι θέλει να οργανώσει μια «κατεπείγουσα σύνοδο» των αραβικών χωρών, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που διεξάγεται αυτήν την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να συζητηθούν «οι επιπτώσεις από τη σιωνιστική επιθετικότητα» στον Λίβανο και «να εργαστούν από κοινού για να σταματήσει (σ.σ. το Ισραήλ) την εγκληματική συμπεριφορά του».

«Το Ιράκ καλεί και εργάζεται για τη διεξαγωγή μιας κατεπείγουσας συνόδου με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών των αραβικών χωρών που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη (…) για να συζητήσουμε τον αντίκτυπο της σιωνιστικής επιθετικότητας (…) στον Λίβανο» ανέφερε η ανακοίνωση του Ιρακινού πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι, ο οποίος βρίσκεται ήδη στις ΗΠΑ.

Η Αίγυπτος από την πλευρά της ζήτησε να παρέμβει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «μετά την επικίνδυνη ισραηλινή κλιμάκωση». Τα στρατιωτικά πλήγματα του Ισραήλ στον Λίβανο «θα οδηγήσουν την ευρύτερη περιοχή στο χάος», υποστηρίζει η Τουρκία. ΤΑ ΝΕΑ