Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Αγιο Ορος και Μετέωρα «ταξιδεύουν» στη Βοστώνη

Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η φωτογραφική έκθεση «Αγιον Ορος και Μετέωρα 1929, ο κρυμμένος θησαυρός του Princeton» έρχεται από τις 27 Σεπτεμβρίου στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο στη Βοστώνη και θα παραμείνει μέχρι τον Ιανουάριο του 2025. Η είσοδος στην Ομογένεια και σε όλους τους επισκέπτες είναι δωρεάν.

Σχετικά για το φωτογραφικό αρχείο και την έκθεση:

Στα τέλη του 2017 και κατά τη διάρκεια της μετακόμισης των παλαιών βιβλιοθηκών του τμήματος Τέχνης και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Princeton, το προσωπικό ανακάλυψε ένα κρυμμένο βαρέλι, το περιεχόμενο του οποίου έκρυβε  ένα άγνωστο και ξεχασμένο ταξίδι.

Η έρευνα που ακολούθησε από στελέχη του τμήματος προσδιόρισε ότι τα εννέα κάνιστρα φιλμ που είχαν τοποθετηθεί εντός του βαρελιού, περιείχαν την καταγραφή ενός ταξιδιού στο Αγιον Ορος και τα Μετέωρα από ομάδα περιηγητών – ταξιδιωτών, ενώ η συνέχεια της έρευνας συνέδεσε το υλικό των φιλμ με 254 φωτογραφικές εκτυπώσεις και 81 γυάλινες πλάκες (οι 16 επιχρωματισμένες) που υπήρχαν ήδη αταύτιστες στη συλλογή Οπτικών Μέσων του Πανεπιστημίου του Princeton.

Οι περιηγητές μέσα σε βάρκα κάτω από τη Μονή Σιμωνόπετρας που συμπεριλαμβάνεται στην έκθεση «Αγιον Ορος και Μετέωρα 1929, ο κρυμμένος θησαυρός του Princeton» που ανοίγει στις 27 Σεπτεμβρίου στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΛΙΩΤΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ

Το ταξίδι στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του 1929 και η ομάδα αποτελούνταν από τον Ρώσο εμιγκρέ, ζωγράφο, εξερευνητή -με ιδιαίτερα επικοινωνιακά χαρίσματα- Vladimir «Vovo» Perfilieff, τον φωτογράφο, ταλαντούχο κινηματογραφιστή και μετέπειτα βραβευμένο με Οσκαρ, Floyd Crosby, και τον αρχιτέκτονα και απόφοιτο του Πανεπιστημίου του Princeton, Gordon McCormick. Τους τρεις περιηγητές συνόδευε o νεαρός Αναστάσιος Χατζημήτσος, διερμηνέας από τη Θεσσαλονίκη.

Οι φωτογραφίες της συλλογής φέρνουν στο φως ένα σπάνιο υλικό και οι πληροφορίες που λαμβάνουμε σε επίπεδο ιστορικό, κοινωνικό, λαογραφικό, αλλά και αρχιτεκτονικής καταγραφής, είναι εξαιρετικά σημαντικές, καθώς διευρύνουν τις πρωτότυπες πηγές και προσθέτουν πολύτιμα στοιχεία στην ιστορική έρευνα δύο κορυφαίων Μοναστικών Κέντρων του ορθόδοξου κόσμου, του Αγίου Ορους και των Μετεώρων.

Η αφίσα για την έκθεση «Αγιον Ορος και Μετέωρα 1929, ο κρυμμένος θησαυρός του Princeton».
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΛΙΩΤΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ

Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στον εκθεσιακό χώρο της Αγιορειτικής Εστίας από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο του 2023 ενώ παρουσιάστηκε και στην Καλαμπάκα, κάπως διαφοροποιημένη ως προς το υλικό που περιλάμβανε περισσότερο φωτογραφικό υλικό από τα Μετέωρα και την περιοχή της Καλαμπάκας και λιγότερο από το Αγιον Ορος.

Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου