Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024

Νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας – Ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης σχολιάζουν στην εφ. «Πατρίς» τα κύρια σημεία

Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024 

Αλλαγές στην σωστή κατεύθυνση αλλά με επιφύλαξη

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, μέσω του νέου ΚΟΚ προωθείται η μείωση του ορίου ταχύτητας στους αστικούς δρόμους στα 30 χλμ./ώρα και στα 20 χλμ./ώρα έξω από σχολεία, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό την κυκλοφορία οχημάτων μικροκινητικότητας, όπως τα ηλεκτρικά πατίνια και τα ποδήλατα. Ακόμη, προβλέπονται αυστηρότερες ποινές για παραβάσεις όπως η υπέρβαση ορίων ταχύτητας, η μη χρήση κράνους (συμπεριλαμβανομένων των χρηστών μικροκινητικότητας), η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, καθώς και η αντικανονική προσπέραση.

Μεγάλο βάρος δίνεται στα δίκυκλα, τα οποία έχουν χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και αποφορτίζουν τον κυκλοφοριακό φόρτο, αλλά και επειδή πρωταγωνιστούν στα τροχαία. Προς την κατεύθυνση αυτή θα θεσπιστεί νέα προτεραιότητα στα φανάρια, καθώς επιτρέπεται στα δίκυκλα να περνούν μπροστά από τα αυτοκίνητα για να περιμένουν το πράσινο, ενώ επιτρέπεται υπό όρους η «σφήνα».

Σημαντικό είναι αναφερθεί ότι, μεταξύ των αλλαγών, οι προβλεπόμενες ποινές θα επιβάλλονται στον οδηγό, όχι στο όχημα, ενώ σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ο παραβάτης δεν είναι σαφής (π.χ. σε κλήσεις από κάμερες), η ποινή θα επιβάλλεται στον ιδιοκτήτη του οχήματος. Αυτό σημαίνει ότι το όχημα, που μπορεί να εξυπηρετεί και άλλα μέλη της οικογένειας «απενοχοποιείται», με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να μην αφαιρούνται οι πινακίδες, αλλά μόνο η άδεια οδήγησης του οδηγού.

Με αφορμή της επερχόμενες αλλαγές, η εφ. «Πατρίς» απευθύνθηκε σε ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης και έμπειρους εκπαιδευτές, οι οποίοι σχολιάζοντας μερικές από αυτές εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί, καθώς δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα τα πλήρες κείμενο των αλλαγών, ωστόσο ανέφεραν πως οι περισσότερες κινούνται σε λογική βάση.

«Θεωρώ ότι οι αλλαγές δεν έχουν κάτι καινούργιο να προσφέρουν. Αρχικά, ως προς την υποχρεωτικότητα του κράνους, θα ήθελα να τονίσω ότι η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει το μοντέλο κρατών του εξωτερικού, όπου σε περίπτωση ατυχήματος, ασχέτως με τον αν ο οδηγός φέρει ή όχι ευθύνη για κάποιο ατύχημα, δε τον καλύπτει καμία ασφάλεια, σε περίπτωση που δε φοράει κράνος. Πιστεύω έτσι με αυτό το μέτρο, όλοι θα υποχρεωθούν να φοράνε το κράνος τους. Όσον αφορά το ανώτατο όριο ταχύτητας εντός του αστικού ιστού στα 30 χλμ, δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό, αλλά θα βοηθήσει στην αποφυγή ατυχημάτων και δυστυχημάτων με τους πεζούς. Σχετικά με τα οχήματα μικροκινητικότητας, κανείς δεν είναι έτοιμος για μια τέτοια αλλαγή, γιατί υπάρχει ελλιπής εκπαίδευση και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο όταν οδηγούν πατίνια, ειδικά τα μικρά παιδιά. Τέλος, θέλω να σταθώ και στο γεγονός ότι προβλέπεται η τιμωρία του παραβάτη οδηγού και όχι του οχήματος και κατά τη γνώμη μου το μέτρο αυτό κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, καθώς δίνει το ερέθισμα της ατιμωρησίας και υπάρχουν αρκετοί τρόποι αν θέλει να γλιτώσει κάποιος από αυτό» δήλωσε ο Ανδρέας Λυμπέρης, ιδιοκτήτης σχολής οδήγησης στον Πύργο.

«Όταν ο οδηγός προβαίνει σε ένα παράπτωμα ενάντια στις διατάξεις του ΚΟΚ πρέπει να τιμωρηθεί αυτός. Δε μπορείς να αφαιρείς πινακίδες ή στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος. Το αυτοκίνητο μπορεί να συνεχίσει να κυκλοφορεί. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι κάποιος πληρώνει τέλη κυκλοφορίας για όλο το έτος. Μου φαίνεται λογικό να τιμωρείται μόνο ο οδηγός και όχι το όχημα. Απόλυτα λογική είναι και η θέσπιση νέου ορίου ταχύτητας εντός των πόλεων. Μην ξεχνάμε ότι σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως ‘’ήπιας κυκλοφορίας’’ με σχολεία, φροντιστήρια, παιδικές χαρές, κ.α., επισημαίνεται είδη αυτό με ειδική σήμανση ως ανώτατη ταχύτητα τα 20 χιλιόμετρα. Οι αυξήσεις των προστίμων έχουν καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα. Βέβαια, διατηρώ ακόμα τις επιφυλάξεις μου, μέχρι και την δημοσίευση του τελικού κειμένου που θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση. Δε μπορούμε να σχολιάσουμε απόλυτα κάτι που ακόμα δεν έχει δημοσιευθεί» είπε ο ιδιοκτήτης σχολής οδήγησης στον Πύργο., Θανάσης (Νάσος) Σταματόπουλος.

Η Μαρία Πλανήτερου, ιδιοκτήτρια σχολής οδήγησης στην Αμαλιάδα σημείωσε ότι «βασικό στοιχείο του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας βάσει των όσων έχει ανακοινωθεί από το Υπουργείο Μεταφορών είναι ότι οι ποινές θα τιμωρούν τον οδηγό και όχι το όχημα. Αυτό σημαίνει ότι το υπουργείο προσανατολίζεται σε κυρώσεις που θα αφορούν κυρίως στον οδηγό και θα περιλαμβάνουν χρηματικό πρόστιμο, αφαίρεση άδειας οδήγησης, βαθμούς ποινής κ.ο.κ. και δε θα εστιάζουν στην αφαίρεση της άδειας του οχήματος, που μπορεί και να χρησιμοποιείται και από άλλα μέλη της οικογένειας. Το μήνυμα είναι “η ποινή στον οδηγό και όχι στο όχημα. Ο στόχος του νέου ΚΟΚ είναι η συμμόρφωση των οδηγών και συνεπώς τα πρόστιμα θα πρέπει να είναι δίκαια και να αντιστοιχούν στη σοβαρότητα και στην επικινδυνότητα της κάθε παράβασης».

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου