Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

Λίβανος: Το δόγμα του Ισραήλ στην πολεμική «σκακιέρα» με τη Χεζμπολάχ

 Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Εικόνες χάους στους δρόμους του Λιβάνου μετά το δεύτερο κύμα εκρήξεων σε συσκευές επικοινωνίας της Χεζμπολάχ που άφησε πίσω του πολλούς νεκρούς και τραυματίες. Με «πολλές δυνατότητες» που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί απειλεί ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, την ώρα που δυνάμεις μεταφέρονται στον Βορρά

Εικόνες χάους εκτυλίχθηκαν σήμερα στους δρόμους της Βηρυτού και άλλων περιοχών του Λιβάνου καθώς ένα δεύτερο κύμα εκρήξεων σε συσκευές επικοινωνίας της Χεζμπολάχ είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 20 και τον τραυματισμό άνω των 450 ανθρώπων. 

Εν αντιθέσει με τις χθεσινές επιθέσεις που αφορούσαν εκρήξεις σε βομβητές, σήμερα, εξερράγησαν φορητοί ασύρματοι μελών της λιβανέζικης οργάνωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί από τους τραυματίες φέρουν τραύματα στο πρόσωπο, το στομάχι και τα χέρια. 

Το κρατικό πρακτορείο του Λιβάνου έκανε λόγο και για εκρήξεις σε ηλιακά πάνελ σπιτιών σε διάφορες περιοχές της χώρας. Από τις εκρήξεις αυτές φέρεται να έχει τραυματιστεί ένα κορίτσι. Εικόνες από κατεστραμμένα ηλιακά πάνελ, συσκευές ανάγνωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων και άλλες συσκευές κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο, δεν είναι σαφές αν ανατινάχτηκαν ή αν ήταν κοντά σε ασύρματους που εξερράγησαν. 

Στο παρακάτω βίντεο αποτυπώνεται η στιγμή που ξεκινούν οι εκρήξεις στις συσκευές επικοινωνίας της Χεζμπολάχ. Σε διάφορες γειτονιές της Βηρυτού φαίνονται να υψώνονται σχεδόν ταυτόχρονα καπνοί από τις εκρήξεις. 

Τουλάχιστον μία από τις σημερινές εκρήξεις σημειώθηκε κοντά σε κηδεία που πραγματοποιούσε η Χεζμπολάχ για τους νεκρούς που άφησαν οι επιθέσεις με τους βομβητές την Τρίτη.

Εν μέσω πανικού στους δρόμους, ο λιβανέζικος στρατός κάλεσε τον κόσμο να μη συγκεντρώνεται σε περιοχές όπου σημειώνονται εκρήξεις καθώς ιατρικές ομάδες προσπαθούσαν να μετακινούνται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Περισσότερα από 30 ασθενοφόρα αναπτύχθηκαν στα νότια και ανατολικά του Λιβάνου, ανέφερε ο λιβανέζικος Ερυθρός Σταυρός. Ακόμα 50 ασθενοφόρα τέθηκαν σε επιφυλακή για να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις. 

Στόχος η παράνοια στις τάξεις της Χεζμπολάχ

Οι φορητοί ασύρματοι αγοράστηκαν από τη Χεζμπολάχ πριν από περίπου πέντε μήνες, χρονικό διάστημα παρόμοιο με την αγορά των βομβητών που εξερράγησαν κατά χιλιάδες χθες. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Axios, οι ασύρματοι παγιδεύτηκαν εκ των προτέρων από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και στη συνέχεια παραδόθηκαν μέσω της εφοδιαστικής αλυσίδας στη Χεζμπολάχ, ως μέρος του συστήματος επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης της οργάνωσης. Το σύστημα αυτό θα χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια ενός υποθετικού ολοκληρωτικού πολέμου με το Ισραήλ. 

Δύο πηγές δήλωσαν επίσης στο Axios ότι ο στόχος του Ισραήλ στο δεύτερο κύμα επιθέσεων είναι να ενισχύσει την παράνοια και τον φόβο στις τάξεις της Χεζμπολάχ, σε μια προσπάθεια να πιέσει την ηγεσία της οργάνωσης να αλλάξει την πολιτική της όσον αφορά την κλιμάκωση των τελευταίων μηνών στα σύνορα.

Η νέα επίθεση συνέβη μόλις 24 ώρες μετά τις εκρήξεις των βομβητών που είχαν στην κατοχή τους μέλη της Χεζμπολάχ. Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου, Φίρας αλ-Αμπιγιάντ, ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αριθμός των νεκρών από εκρήξεις βομβητών ανέρχεται σε 12 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά. Περίπου 2.750 είναι ο απολογισμός των τραυματιών, εκ των οποίων κατά προσέγγιση 300 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Ανώτερη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου κατηγόρησε ευθέως την ισραηλινή Μοσάντ ότι τοποθέτησε εκρηκτικά μέσα σε βομβητές που θα παραδίδονταν στη Χεζμπολάχ. Στο ίδιο μήκος κύματος, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ κατάφεραν να παγιδεύσουν με μικρές ποσότητες εκρηκτικής ύλης τους βομβητές που χρησιμοποιούν μέλη της Χεζμπολάχ για εσωτερική επικοινωνία. Το CNN μετέδωσε, επικαλούμενο δικές του πηγές, ότι η επιχείρηση σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από κοινού από τη Μοσάντ και τον ισραηλινό στρατό. 

Ισραηλινή πηγή στην «Κ»: Οι δύο στόχοι της επιχείρησης «βομβητής»

Μεταφορά ισραηλινών δυνάμεων στον Βορρά

Λίγη ώρα μετά τις εκρήξεις των ασυρμάτων, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γιοαβ Γκάλαντ δήλωσε ότι ο «πόλεμος εισέρχεται σε νέο στάδιο», με το κέντρο βάρους να μετακινείται στη βόρεια συνοριακή περιοχή, όπου μεταφέρονται περισσότερα στρατεύματα και πόροι. «Ξεκινάμε μια νέα φάση στον πόλεμο. Απαιτεί θάρρος, αποφασιστικότητα και επιμονή από εμάς», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, ο στρατηγός Χέρτσι Χαλέβι, απείλησε ότι το Ισραήλ διαθέτει «πολλές δυνατότητες» που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμη εναντίον της Χεζμπολάχ.

«Είμαστε άκρως αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ασφαλείας που θα φέρουν τους κατοίκους [του βόρειου Ισραήλ] πίσω στα σπίτια τους. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι απαιτείται για να το πετύχουμε», είπε και συνέχισε: «Κάθε φορά που φθάνουμε σε ένα συγκεκριμένο στάδιο, έχουμε ήδη προετοιμαστεί για να προχωρήσουμε δυναμικά στα δύο επόμενα βήματα. Σε κάθε στάδιο, το τίμημα για τη Χεζμπολάχ θα πρέπει να είναι βαρύ».

ΟΗΕ: Ψήφισμα στη Γενική Συνέλευση καλεί το Ισραήλ να φύγει από τα παλαιστινιακά εδάφη σε 12 μήνες

Σε σύντομη δήλωσή του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανέφερε ότι «το Ισραήλ θα διασφαλίσει ότι δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι που εκκενώθηκαν από τις βόρειες συνοριακές περιοχές θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους». «Το έχω ξαναπεί, θα επιστρέψουμε τους πολίτες του Βορρά στα σπίτια τους με ασφάλεια και αυτό ακριβώς θα κάνουμε», είπε σε σύντομη δήλωση, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οπως μεταδίδουν ισραηλινά ΜΜΕ, ο στρατός της χώρας (IDF) μετέφερε ήδη μια ταξιαρχία από τη Γάζα στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ έπειτα από απόφαση του υπουργικού συμβουλίου. Εν μέσω κλιμάκωσης, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη φέρονται να έπληξαν νωρίτερα σειρά θέσεων στον νότιο Λίβανο. Μερικές ώρες πριν, η Χεζμπολάχ είχε πραγματοποιήσει επιθέσεις με δεκάδες ρουκέτες προς το βόρειο Ισραήλ. 

Μπλίνκεν: Κίνδυνος να εκτροχιαστούν οι διαπραγματεύσεις για τη Γάζα

Λίγη ώρα πριν από το δεύτερο κύμα επιθέσεων στον Λίβανο, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Αντονι Μπλίνκεν μίλησε για αιφνιδιαστική κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Ο Μπλίνκεν, με φόντο τις χθεσινές εκρήξεις των βομβητών, εκτίμησε επίσης ότι ενέργειες σαν αυτήν –και τα αντίποινα της Χεζμπολάχ που ακολούθησαν στο Ισραήλ– μπορεί να εκτροχιάσουν την πορεία των διαπραγματεύσεων για κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

«Πολλές φορές» όταν οι ΗΠΑ και άλλοι διεθνείς μεσολαβητές πιστεύουν ότι σημειώνουν πρόοδο σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για τον πόλεμο του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα, «έχουμε δει ένα γεγονός το οποίο δυσκολεύει τη διαδικασία και μπορεί να την εκτροχιάσει», είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου